Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bot
Pon Mar 31, 2008 15:05
Kredyty hipoteczne
Autor Wiadomość
Aither 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:41   Kredyty hipoteczne  
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
Zważając na to, że kiedyś widziałam podobny temat ale teraz nie potrafię go znaleźć... tworzę nowy w razie czego połączyć...

Więc, mam bardzo konkretne pytanie... w którym banku opłaca się wziąść kredyt hipoteczny, jakie są w nim warunki i dlaczego polecacie właśnie ten?W jakim banku też NIE BRAć kredytu i dlaczego.
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 11:47     

brac nalezy w banku w ktorym masz swoje konto osobiste i najbardziej polecane banki to:
Pko bp
Pko sa
Millenium
mBank
Dombank
BPH
Osobiście odradzam:
ING Bank Slaski
Ge Money Bank
wszelkie banki spółdzielcze
SKOK-i
PW Email Cytuj
krzys 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:25     

Imię: Krzyś
nie polecam LUKASA I AIG !!!!
Lukas ma 1% w skali miesiąca :/... Więc takie raty na 36 miesięcy, to 36%, które sie spłaca w pierwszych miesiącach kredytu.
Lukas strasznie zdziera , w aig jest ogromna biurokracja i trzeba dzwonic ...

niewiedzialem, ze w ing daja raty, ale spoko :)
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 14:40     
Smoczyca

a konkretnie chodzi mi o to:
czy decydowac sie na "wklad" wlasny czy szukac bankow, ktore oferuja finansowanie 100% wartosci mieszkania?
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:04     

Imię: Mjeetek
Aither, taki kredyt to poważna sprawa. Ja podejmując taką decyzję udałem się do h t t p;//w w w open, p l] Open Finance. Za darmo doradzą i przeliczą co i jak :)
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:21     
Smoczyca

no wlasnie to jest problem, bo jak wpisalam w przegladarce o kredytach/ pozyczkach hipotecznych to nadmiar "ofert" zalal mnie na "dzien dobry". Poza tymjest tego tak duzo, ze czlowiek nie jest w stanie sie zoreintoac co dla niego jest najlepsze. Problem, nie chce sie wpakowac w jakies klopoty.

Jak to jest z tymi wkladami, bo nigdzie nie moge wyczytac... jesli np wartosc mieszkania jest 130 tys i mam swoich 50 tys... to jesli chce wziasc kredyt to musze brac na te cale 130 i czy 50 tys jest uznane jako "wklad" i jest odliczane ? czy jak ja to mam rozumiec? Doczytalam sie ze wklad jest procentowy, ale w kalkulatorze rat zaznaczalam rozne wartosci wkladu wlasnego na ten sam okres kredytowy i nie bylo roznicy w racie. Obojetnie czy dalam 5% wkladu wartosci kredytu czy 40 to i tak rata byla ta sama... nie powinna byc ona znacznie mniejsza ?

Gubie sie normalnie O_o
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:26     

Imię: Mjeetek
130 wartość mieszkania masz 50 to powiedzmy 10 zostawiasz na wszelkie opłaty a kredyt bierzesz na 90. Wkład własny się nie wlicza do tego.
PS.Ja też się gubię ;)
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:26     

:) Aither;)
ofert jest full:) faktycznie;)

nie ma mozliwosci zeby rata byla taka sama przy roznym wkladzie wlasnym... o ile okres kredytowania pozostaje bez zmian:)

jesli masz 50 tsd PLN to z kredytu bierzesz 80 tsd PLN a bank oblicz poziom wkladu wlasnego w stosunku do kwoty inwestycji czyli tej ktora bedziesz miala w akcie notarialnym:)
hipoteke ustanawiasz oczywiscie od kwoty kredytu:)
pamietaj jednak ze musisz miec kase na meble i remont wiec lepiej czasem wziac wiecej kredytu aby miec zapas:)))
jak ci zostanie po umeblowaniu to nadplacisz...

szukaj Banku ktory ma przewalutowanie za darmo i nadplate bez dodatkowych prowizji:)
oczywiscie za nizszy wklad wlasny bedziesz miala wyzsza marze do procentowania:) ale to mozna obnizyc jak splacisz raty w wys np 20% wartosci inwestycji:)
sprawdz oferte Nordea Banku - oferuja okres kredytowania do 45 lat;) i mozna wynegocjowac nadplate bez dodatkowych kosztów:)
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:28     

aaa sprawdz tez jaka hipoteke bank ustanawia... tu tez polecam Nordee ktory wpisuje hipoteke kaucyjna do kwoty 150% wartosci mieszkania;)
koszt ustanowienia takie wpisu to tylko 19 PLN

w przypadku zwyklej i kaucyjnej koszty so nieporównywalnie wyzsze gdyz zwykla liczona jest procentowo od kwoty wpisu:)
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:37     
Smoczyca

Wlasnie przegladnelam oferte tego banku i po przeliczeniu na kalkulatoprze wyszla superowa rata ;) w dodatku jest placowka na Arenie :)

Harcerka, nie iwesz moze jak to jest w tym banku czy przypadkiem nie pomagaja pozalatwiac wszelakich formalnosci? Tak prawde mowiac nie mam zielonego pojecia nawet jak sie to wszystko zalatwia :/
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:52     

generalnie idziesz do banku i w zaleznosci na kogo trafisz;))
jeden opiekun ci pomoze drugi nie;)
ale masz prawo prosic o wszelaka pomoc a jka nie pomoga to OPR:)))
wniosek jest dlugi wiec juz na tym etapie bedziesz pewnie miala pytanie;)
potem musisz dac zaswiadczenie o zarobkach i wskazac mieszkanie;)

wynegocjuj sobie zebys nie placila za inspekcje;) i wycene;) bo cena jest rynkowa wiec teoretycznie moim zdaniem wycena jest zbedna...
potem podpisujesz umowe kredytowa i dajesz ja do notariusza zeby wpisali w akcie ze ustanawiasz hipoteke na Bank:)

nastepnie akt zanosisz do Banku i oni wyplacaja na wskazany w akcie rachunek kase;))
w akcie tez masz okreslony sposob wplaty wkladu wlasnego - niektorzy zaakceptuja przelew ale sa stare dziadki ktore chca np 50 tys gotówka;))) i licza przy notariuszu:)))
komedia ale "starych drzew nie zmienisz"...

a potem bierzesz harmonogram i splacasz;))
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:56     

Harcerka napisał/a:
w przypadku zwyklej i kaucyjnej koszty so nieporównywalnie wyzsze gdyz zwykla liczona jest procentowo od kwoty wpisu:)

niestety nie masz racji hipoteka zwykła ma stała opłate 200 zł za wpis za założenie KW płaci sie 200 zł . Sa stałe opłaty juz .
Aither napisał/a:
Harcerka, nie iwesz moze jak to jest w tym banku czy przypadkiem nie pomagaja pozalatwiac wszelakich formalnosci? Tak prawde mowiac nie mam zielonego pojecia nawet jak sie to wszystko zalatwia

poprostu idziesz do banku a tam Ci powiedza reszte :) zrobia to jak najbardziej profesjonalnie :)
PW Email Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 15:58     

Harcerka napisał/a:
nastepnie akt zanosisz do Banku i oni wyplacaja na wskazany w akcie rachunek kase;))
w akcie tez masz okreslony sposob wplaty wkladu wlasnego - niektorzy zaakceptuja przelew ale sa stare dziadki ktore chca np 50 tys gotówka;))) i licza przy notariuszu:)))
komedia ale "starych drzew nie zmienisz"...

pierwszy raz cos takiego slysze...
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 19:08     

katarzyna35k-ce napisał/a:
poprostu idziesz do banku a tam Ci powiedza reszte :) zrobia to jak najbardziej profesjonalnie :)

roznie bywa;) zwlaszcza w takich "sklepikach" w markietach:)))
stwierdzam to z wlasnego doswiadczenia;)

z Hipoteka;) faktycznie;) od 2 marca 2006:)))sama przekladalam akt notarialny:))))

Katarzynko:) osobiscie placilam staruszkom w gotowce podobna kwote:) i kobitka liczyla przed notariuszem.... stad moje doswiadczenie;)
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 20:25     

Imię: Mariusz
Jakby kto chcial to dostalem taki kuponik z GE Money (gdzie mam kredyt) ze mozna miec kredyt na jakis innych warunkach , wystarczy ze weznie sie go i pojdzie do banku popytac co sie w zamian ma
Jakby co to pisac do mnie pw :)

Na kuponiku pisze z tego co wyczytalem ze Bank pokryje koszty z tytulu oplaty sadowej przy ustanowieniu hipoteki
-Niska marza od 0,33 %
-oprocentowanie od 3,10 CHF i od 5,6% w PLN
finansowanie do 100% wartosci
0zl za przewalutowanie i podwyzszenie kwoty kredytu
okres kredytowania do 40 lat w PLN
akceptacja roznych zrodel dochodow

a z tego co wiem to jeszcze przynajmniej ja tak mam to 0 za wczesniejsza splate i przewalutowanie
Ostatnio zmieniony przez Frycek Pon Mar 31, 2008 20:29, w całości zmieniany 1 raz  
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 12:39     
Smoczyca

super jak narazie musze sie powstrzymac... a to daltego ze wiekszosc of ert ktore mi wpadly w oko od jakiegos czasu sa nieaktualne... widac ze nie aktualizuja tych ogloszen :)
PW Email Cytuj
Jacek_s 
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 00:47     

Imię: Jacek
Na zwyciestwa sie od kilku dni wydzieraja zieloni reklamujac WBK.
Z ich opowiesci wynika ze gliwiczanie to sztywni ludzie. Unikajacy ludzi.
Sami zaczeli sie juz tlumaczyc dlaczego to robia chyba juz ktos zainteweniowal :).
PW Email www Cytuj
trunks 
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 07:42     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
robią to bo im płacą nie narażali by sie przeciez na głupie uwagi i drwiny ze strony niektorych przechodniow za darmo :P. Juz 3-ci dzien z rzędu tam ktos stoi.....ulica Zwycięstwa powinna zmienic nazwe na Bankową :|
PW Email Cytuj
Lama71 
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 11:12     

Aither
nie wiem, czy to jeszcze aktualne, ale jak tak, to powiem Ci, że:
jak bierzesz kredyt na hipotekę mieszkania, i nie masz wkładu własnego, to dowalają takie ubezpieczenie, od niskiego wkładu. Z tego, co kiedyś czytałem, takie ubezpieczenie, to kilka tysięcy złotych (niestety nie wiem, czy jednorazowo się to płaci, czy też co roku).
Co do okresu kredytowania, nie zawsze warto brać na maksymalny okres, bo ratę zmmniejszysz np. 50 zł, a czas wydłużysz o 10 lat (w takim długim kredycie fominujące są odsetki, nie sama rata, któa pewie jest stała.
A tak w ogóle, w banku mająobowiązek przedstawić Ci harmonogram spłat, z rozpisaniem na konkretne sumy. I to w ppostaci papierowej. Liczenie na kalkulatorku, może i jest łatwe, ale prowadzi zazwyczaj na manowce
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 23:11     

dlatego wazne jest aby w umowie nie bylo prowizji od wczesniejszej splaty:)
mozna sobie wtedy dowolnie nadplacac nadwyzke.
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu