ICE równa się życie |
Autor |
Wiadomość |
kisia
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 01:50 ICE równa się życie
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.
Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...
Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.
Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE czyli In Case of Emergency ("w nagłym wypadku") - to słowo, pod którym zapisujemy w komórce numer najbliższej osoby. Takiej, która zna naszą grupę krwi, wie, jakie przyjmujemy leki i czy w przeszłości mieliśmy kłopoty ze zdrowiem, ale jeśli tak, to jakie to były kłopoty. Dzięki temu, kiedy ulegniemy wypadkowi, ratownicy nie będą musieli niczego się domyślać i skupią się tylko na udzielaniu pomocy. Dodatkowym plusem tego skrótu jest to, że skrót znany jest przez ratowników niemal na całym świecie.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.
Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.
Również coraz więcej Polaków pod hasłem ICE zapisuje w komórce numer osoby, do której ratownicy powinni zadzwonić w razie wypadku. Dzięki temu lekarze mogą udzielić szybkiej pomocy poszkodowanemu
źródło:internet
Wypadek jest tak szokującym zdarzeniem, ze osoby nawet kiedy nie stracą przytomności nie potrafią sobie nic przypomnieć, dlatego myślę, że dobrą sprawą jest przyłączenie sie promowania tej inicjatywy :) |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 06:46
|

Imię: Ania
|
Z pewnością ma to swoje plusy, ale...
Po pierwsze mój telefon staruszek ma możliwośc przypisania jednej osoby do jednego numeru inaczej głupieje. Mój mąż jest nim zapisany AaaaJacek, żeby był pierwszy na liście i łatwo go było znaleźć. Jeśli bedzie jako ICE dzwonienie do niego czy pisanie smsów zajmie mi znaaacznie więcej czasu.
Po drugie nie wiem jak inni, ale ja mam w swoim telefonie tak oczywiste pozycje jak dom i mama...
Po trzecie w każdej komórce jest lista ostatnich połączeń i dokładnie z niej wynika gdzie najcześciej dzwonimy i kto do nas dzwoni...
Wniosek... nie zamierzam przystępować do "programu ICE". Nie widzę sensu. :zdegustowany: |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 10:26
|

|
Jak pojedziesz za granice to może obcokrajowiec nie zrozumieć co to znaczy "dom" burek napisał/a: | lista ostatnich połączeń | jak dzwonisz tylko do najbliższych to spoko w innym wypadku ratownik dodzwoni się do banku albo po taksówkę :rotfl: |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 13:20
|

Imię: Ania
|
nemo1125 napisał/a: | Jak pojedziesz za granice to może obcokrajowiec nie zrozumieć co to znaczy "dom" |
Jak jadę za granicę to mam przy sobie paszport a w nim odpowiedni numer telefonu.
nemo1125 napisał/a: | jak dzwonisz tylko do najbliższych to spoko w innym wypadku ratownik dodzwoni się do banku albo po taksówkę |
Na liście ostatnich połaczeń też mam zwykle napisane do kogo dzwonie, więc ratownik musiałby być... nie powiem kim, żeby dzwonić do banku. :| |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 13:30
|

|
|
|
|
|
Coyote
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 16:55
|

Imię: Michał
|
Akcja przydatna ale malo rozpowszechniona. Znane są przypadki w których takie właśnie mały skrót uratował życie. Wiadomo co się może stac jeśli osobie uczulone na dany lek poda sie go w sytuacji zagrożenia życia- badań na miejscu Rat. Medyczny nie przeprowadza. Dodatkowo w Polsce i w innych krajach znane są przypadki, że ratownik dostał wpieprz za to, że przeszukiwał kieszenie ofiary- nikogo nie interesowało po co to robi. Standardową procedurą jest, przeszukanie poszkodowanego jeśli jest w podeszłym wieku, aby sprawdzić jakie leki bierze [ niektóre nie kooperują ze sobą ]. W przypadku gdy ofiara nie ma nic przy sobie- skrót ICE jest bardzo pomocny.
Ps. Taka mała ciekawostka. W większosci telefonów komórkowych, które maja hasło na klawiature bądz, zwykłą blokade, wystarczy wycisnac 112 aby zadzwonić po pomoc. Hasła nie są potrzebne.
burek napisał/a: |
Jak jadę za granicę to mam przy sobie paszport a w nim odpowiedni numer telefonu. |
Nie w każdej sytuacji masz przy sobie paszport. Telefon częściej. Wiele osób chodzi nawet kąpać się z telefonem. A wypadki zdarzają się, w najmniej oczekiwanych momentach.
A druga sprawa, paszport sprawdzają tylko w celu indetyfikacji poszkodowanej osobyy, zapisany numer na okładce nic im nie mówi.
burek napisał/a: |
Na liście ostatnich połaczeń też mam zwykle napisane do kogo dzwonie, więc ratownik musiałby być... nie powiem kim, żeby dzwonić do banku. :| |
To jest zwykle ostatnia czynność którą ratownicy robią- sprawdzanie listy połączeń wychodzących. |
Ostatnio zmieniony przez Coyote Wto Wrz 25, 2007 16:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
 |
|