Poprzedni temat «» Następny temat
Temat poważny i niestety na czasie.Dzień Dziecka Utraconeg
Autor Wiadomość
espi 
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 12:59   Temat poważny i niestety na czasie.Dzień Dziecka Utraconeg  

Imię: Ania
Czy wiedzieliście, że...
"15. października jest w niektórych krajach obchodzony jako Dzień Pamięci Dzieci Utraconych (Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day) już od 1988 roku. W Polsce wzmianka o tym dniu pojawiła się po raz pierwszy w roku 2004, kiedy powstało DLACZEGO - Organizacja Rodziców po Stracie oraz Rodziców Dzieci Chorych.

Strata dziecka w wyniku poronienia, martwego porodu, czy śmierć dziecka po narodzeniu jest traumatycznym przeżyciem dla rodziców. Dlatego październik jest miesiącem szczególnym dla tysięcy kobiet i mężczyzn. W niektórych krajach w owym dniu na znak solidarności z osieroconymi rodzicami przypina się różowo-błękitne wstążki, zapala znicze, składa kwiaty w kościołach, szpitalach, na cmentarzach.

Pomoc rodzicom dotkniętym utratą dziecka niosą są rodzice z Organizacji Rodziców po Stracie oraz Rodziców Dzieci Chorych „DLACZEGO”- Koło przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w w w dlaczego.org, p l) oraz grupa rodziców po poronieniu (w w w poronienie, p l). "

Dowiedziałam się o tym dniu rok temu, poczytałam i już trochę inaczej podchodzę do rodziców małych Aniołków. :zalamany:

?ródło: w w w maluchy, p l
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Wto Paź 18, 2005 08:35     

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
Dobrze,ze mozna o tym teraz poczytac,dowiedziec sie w mediach

Denerwuja mnie uwagi ludzi :zly: pytajacych..." dlaczego nie macie dzieci"

Nie zdawaja sobie sprawy,jaki sprawiaja bol ludziom,ktorzy tego pragna ale natura sie sprzeciwila
Kobiety,ktore bez problemu rodza,moze i nie znaja bolu jakim jest choc by poronienie....gdy nastepuje wielka radosc a po kilku tygodniach nie ma nic i jest pustka.Czasami pragnienie bycia rodzicem jest tak silne,ze wrecz staje sie obsesja.Wiem,ze wiele dzieciaczkow,czeka na danie im milosci,czeka by zabrac je do siebie...wiele ludzi jednak obawia sie tego kroku.
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Wto Paź 18, 2005 15:35     

Niestety są tacy, którzy rozsławiają ten dzień w niezbyt myślę właściwy sposób:

"Pogrzeb ponad trzydziestu anonimowych płodów i noworodków, które zmarły po porodzie, organizuje w czwartek w Warszawie fundacja Nazaret. Mają od kilku do 25 tygodni. Szefowa fundacji nie chciała powiedzieć "Gazecie Wyborczej" skąd ma płody. Mamy swoje dojścia, ucina."

taką szopkę może zrobić chyba tylko ktoś kto nie ma bladego pojęcia jak to straszliwie boli, jak trudno jest nad tym przejść do porządku dziennego, jak źle jest z tym żyć, mimo upływu czasu.

nawiasem mówiąc, zainteresowanym polecam w w w nasz-bocian, p l
PW Cytuj
FlashMan 
Wysłany: Wto Paź 18, 2005 21:38     

Słyszałem o fundacji Nazaret, Obecnie chce stworzyc zbiorową mogiłę z dzieci nienarodzonych.
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 02:21     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
FlashMan napisał/a:
chce stworzyc zbiorową mogiłę z dzieci nienarodzonych.

chyba dziś(wczoraj) pokazywali to w TV, mam mieszane uczucia :/

Prawde powiedziawszy dopiero z naszego forum dowiedziałam sie o tym dniu i bardzo Ci burek, za to dziękuję.
Organizacja taka jest bardzo potrzena, bo wielu rodziców nie potrafi sobie poradzić z utrata dziecka. Myśle że w każdym szpitalu powinien być psycholog, który od razu zająłby sie rodzicami tak okrutnie doświadczonymi przez los, albo chociaz personel szpitala powinien informowac rodziców gdzie mogliby uzyskac pomoc, wsparcie, jak również wykazać troche wiecej taktu i nie lokować mamy pogrążonej w żalobie na sali gdzie leżą inne mamy ze swoimi pociechami tryskające radościa.
PW Email Cytuj
bocianu 
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 10:42     

Imię: Wojtek
nasz bocian powiadasz ?
PW Email www Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 12:13     

powiadam :) a co? bywasz tam może? Ja swojego czasu bywałam stale, teraz od czasu do czasu jak muszę poszukac czegoś czego potrzebuję. Ale bardzo mi ta stronka parę razy w życiu pomogła - dlatego polecam :)
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu