Polacy a ekologia |
Autor |
Wiadomość |
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:15
|

|
p4cz3k tak ale z tego co wiem te nakłądy są chorendalnie wysokie... ale sprzajac niektóre miejsca poprostu robi się miejsce na nowe..... to się mija z celem.....
A ludzie którzy wywożą śmieci do przysłwiowego lasu będą czuli się rozgrzezseni... bo ktoś to posprząta a on nie musi płacić za wywóz.... |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:16
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
p4cz3k, czy zwiekszenie nakladu wg Ciebie zmieni myslenie ludzi ? bo mi sie wydaje ze jakos nie... mozna isc dalej... jesli jest wiecej osob sprzatajacych czy ludzie nie beda myysleli cos w desen "a niech maja co robic" albo "i tak sa od tego ludzie"... to jest wyreczanie sie kims innym... sadze ze takie rozwiazanie niczego nie poprawi... a jedynie zaszkodzi moze nie nam ale przyszlym pokoleniom... |
|
|
|
|
praz
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:18
|

|
p4cz3k napisał/a: | a moze zwiekszyc naklady na sluzby sprzatajace?:> |
o tym pewnie możemy jedynie pomażyć, zawsze znajdzie sięcoś ważniejszego na co przekażą pieniądze
a co do tego co ziutek 997 napisał, bez urazy ale jak każdy będzie tak myślał to się nic nie zmieni, zawsze będzie jakieś ale, bo nie ma kasy na wywiezienie śmieci, bo to nie ja śmiece tylko inni, czyli jednym słowem to nie mój problem, niech inni sie tym martwią
może jednak ktoś sie skusi na wspólne sprzątanie?:) no chyba, że nie lubicie sie brudzić :) |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:18
|

Imię: Marcin
|
uczepiliscie sie tych papierokow na ziemi !!!! aaa !!!! a dbanie o otaczajacy nas swiat to nie tylko papierek na ulicy !! ktory predzej czy pozniej sprzataczka pozamiata !!!!
odwaze sie powiedziec ze ten "papierek" to kropla w morzu tego co naprawde zanieczyszcza otaczajacy nas swiat !!
ale ja mam male skrzywienie pod tym wzgledem:=] wiec juz nie bede sie wypowiadal :=]
nie wyrzucajmy papierkow na ulice :hyhy: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:20
|
Smoczyca

|
haaalllooooo :cisza: moment mowimy ogolnie o smieciach... nie mozemy doczepic sie do fabrym samochodow czy czegos innego bo nie mamy na to praktycznie wplywu.... mowimy to co sami mozemy zrobic... a od wiekszych "smieciarzy" sa specjalne sluzby ekologiczne.... |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:22
|

|
a przypomnialo mi sie jeszcze jedno :=] kiedys w amoku alkoholowym z kolegami wymyslilismy pewna teorie - nei jest to nic odkrywczego i mozliwe ze juz kiedys wczesniej tak powiedzial/napisal - ze czlowiek jest istota ktora nie wywodzi sie z planety Ziemia !! poprostu tu nie pasuje...gdyz jako jedyny z organizmow...zamieszkujacych ta planete ... sam swiadomie niszczy swoje srodowisko zycia :=]
moral z tego taki...kosmici robia sobie z nas "BigBrothera" czyzby jakis eksperyment :>
Aither...co do fabryk...elektrowni...itd etc...nie mamy sie do nich jak przyczepic...gdyz oni laduja tak przeogromna kase w ochrone srodowiska (ze mi sie nawte takie pieniazki nie snily) i sa nabierzaca sprawdzane...kazdy zaklad (mam tu teraz namysli elektrownie) ma limit emisji zanieczyszczen....i uwierz jest to przeszczegane ... jak bede w pracy moze znajde dokumenty potwierdzajace to co wyzej napisalem :=] |
Ostatnio zmieniony przez p4cz3k Nie Lis 20, 2005 21:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:23
|
Smoczyca

|
Eeeeeeee ? :zdziwko: co za teorie.... ale fakt faktem niszczymy srodowisko... ja bym to powiedziala troszke inaczej... "czlowiek jest od niszczenia" :) obojetnie czego :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:25
|

|
Zgadza sie... cywilizacja poszła w takim kierunku w jakim poszła i tego nei cofniemy w kilka chcwil... ale przyrównajmy się do tych najlepszych i popatrzmy jaka dzieli nas przepaść...
I ja zakłądając ten temat nie miałe na myśli ekologii tylko mentalność Polaków którzy dla oszczęzdenia kilku zł wolą wpuścić szambo w ziemię... a niech się ich wnuki potrują... śmieci w las.... a niech się dzieci martwią itd.... |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:25
|

|
jeszcze cos tam dodalem :P
Aither...ale powiedz sama...czy ta teoria nie ma w sobie choc ziarenka prawdy? |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 21:32
|
Smoczyca

|
p4cz3k, co do fabryk to powiedzialam ze sa od tego inne instytucje ekologiczne.... a to co zalezy od nas to jest wlasnie ten drobny papierek na ulicy, ktory "zamiecie sprzataczka" :P |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 23:43
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
sprzątanie to dobry pomysł i nie zgadzam sie, ze to nic nie daje, bo jakby nikt nie sprzątał to by był niezły syf... |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 00:59
|

Zaproszone osoby: 2
|
Te całe nieśmiecenie świadczy o własnej świadomości i dojżałości. Kiedyś śmieciłem i miałem to w poważaniu. Tak jak to robią w anglii. Zje w McDonaldzie jeb papierek za siebie i idzie nieskurszony dalej. Jakiegoś dnia stwierdziłem, że nie bede rzucał papierków na ziemie. Nauczyłem się. Teraz mam całe kieszenie śmieci, bo jak nie ma koszta to nie wyrzuce gdzie indziej. ?le się czuje jak musze gume do żucia wypluć na trawnik.
Nawet jak widze, że ktoś wyrzuci papierek to zwracam na to uwage. Raz widziałem jakiegoś gnojka tak z 10lat miał. Duże opakowanie po chipsach wywalil na ziemie mimo, że kosz miał 10kroków od siebie. Dlatego stwierdzam, że nawet jakby kosze stały co 2m na Zwycięstwa czy jakiejkolwiek ulicy to ludzie i tak będą śmiecić, bo brak im kultury.
(kurde coś sie ostatnio wylewam słownie :P) |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 11:40
|

Imię: Ania
|
Śmiecią są i będą, ale gdzie będą to juz inna sprawa. Edukacja to bardzo ważna rzecz i nie mieszajmy w to szkoły bo jak dziecko ma juz te 7 lt to juz po ptokach. Od małego trzeba wpajać te zasady. Moja córa nie rzuci papierka na ziemię. Dlaczego? Bo wie, że ja tak nie robię, więc tak nie wolno. Jak nie ma kosza to daje papierek mnie, a jak mnie nie ma to wkłada do kieszeni.
Drugą kwestią jest świadomość ekologiczna. Róbmy coś zeby nie produkować śmieci. Ja, jako ze jestem główną siłą zakupową w moim domu, kupiłam sobie torbę na zakupy i staram się nie brac w sklepach milionów woreczków i siatek. To już coś. Mam możliwość wyrzucania odpadków organicznych na kompost, więc to robię. Kartony idą do spalenia, ale już wszędobylskie folie i plastiki nie. Niestety w mojej miejscowości chyba ja jedna tak robię bo ciągle czuję plastik w powietrzu. :( Niestety dalsza segregacja odpadow jest u nas niemożliwa. :( |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:11
|

Zaproszone osoby: 2
|
Słyszałem o jednym mieście (jeśli się nie myle to Żory, albo Żary). Prezydent miasta wpadł na pomysł jak zmusić ludzi do segregacji śmieci. W zamian za zniesienie opłat za wywóz śmieci ludzie zobowiązani są do posiadania 3ch kubełków na różne odpady. Podobno problem sam się rozwiązał właśnie taką decyzją i ludzie obecnie chętnie stosują się do takiej formy pozbywania się nieczystości.
Może prócz wychowania wystarczą dobre argumenty dzięki, którym ludzie zaczną dbać o ekologiczny porządek. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:09
|

|
Major to jest częsta sytuacja :)
Ale uważam że najmniejszy problem jest w "wyrzucaniu papierków"....
Wytłumaczcie lepiej komuś kto wywozi odpadki do lasu że to żadna oszczędność... dla kilku złotych wyrządza wielką szkodę...
Szambo już jest droższe... ale ziemia w polsce naprawdę jestr bardzo mocno skażona fekaliami... Niestety prawdą jest że większość polskich szamb nie ma dna... ma przewy do studzienek deszczowych... lub jest wypompowywana w nocy nie wiadomo gdzie jeszcze... Biorąć pod uwagę skalę tego zjawiska to jest katastrofa ekologiczna..
za niedługo zginiemy pijąc ścieki zakopani górami odpadków... |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:12
|

|
Ale jak sie buduje takie szambo to chyba ktos musi je odebrac(mam na mysli jakiegos specjaliste), musi ono miec zachowane jakies wymogi(wielkosc i takie tam), nie moze byc tak jak mowisz ziutku bez dna........Zupełnie sie na tym nie znam , ale chyba tak jest.... |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:16
|

|
Dorothea teraz chyba przepisy są lepsze... ale sposoby są :) specjalista odbierze a potem....
A wiele szamb sprzed kilkudziesięciu lat było z założenia budowane bez dna :) A jednak większośc domów nie jest nowa :)
Najzabawniejsze jest to gdy ktoś ma szambo z wylotem w ziemie a obok studnię :) W koncu nie wszędzie są wodociągi ale wszędzie są szamba :P heheh :D |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:24
|

|
Wiesz ludzie pewnie wypuszczaja te szmba gdzie sie da bo oproznienie go jest stosunkowo drogie i pewnie dlatego tak robia, nie mam pojecia ile razy w roku(a moze zadziej)oszczyszcza sie takie szambo i nie wiem jakich sa wielkosci, ale wiem ze oproznienie 1 metra szesciennego kosztuje około 14 złoty |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:43
|
|
Dorothea napisał/a: | oproznienie 1 metra szesciennego kosztuje około 14 złoty |
i tu jest kolejny problem w naszym mieście,po otworzeniu nowoczesnego wysypiska 3 lata temu drastycznie podskoczyły ceny wywozu gruzu i nieczystości wielko gabarytowych,nie jest to prowokacja do tworzenia dzikich wysypisk,prawda?? |
|
|
|
|
|