Kary dla przestępców |
Autor |
Wiadomość |
Dorotka
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 12:32 Kary dla przestępców
|

|
Nie wiem czy już rozmawialiście na ten temat, ale dzisiaj przeczytałam:
"Zbliża się koniec procesu morderców młodego małżeństwa. Małgorzata i Paweł Siudzińscy zostali napadnięci we własnym domu." "Prokurator domaga się dożywocia dla dwóch zabójców. Dla pozostałej trójki oskarżonych, którzy uczestniczyli w napadzie na małżonków i ich uprowadzeniu, po 15 lat więzienia." Wszyscy chyab pamiętam ta sprawe, więc nie o nią samą chciałabym zapytać ale o to, co sądzicie o karach jakich żąda prokurator?
Ja jestem bezwzględnie za przywróceniem kary śmierci, nie dlatego żeby się zemścić na bandziorach, czy żeby ich ukarać adekwatnie do czynu, czy żeby odstraszyć innych bandziorów ale dlatego że moim zdaniem istnieją niestety tacy zwyrodnialcy, których istnienie obraża ład moralny tego świata i należy ich bezwzględnie z tego świata usunąć na zawsze |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 12:59
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
Dorotka takowy watek poruszalismy w temacie odnosnie polskiego prawa :) ale co do tej konkretnej sytuacji... prawde mowiac to mam dwa zdania o tym...
1. smierc - co to da... nie bedziemy ich utrzymywac z podatkow to + dla nas... ale ulga dla nich bo odczuja kary...
2. jestem za utworzeniem placowek robot publicznych... powinni odpracowac swoj czyn, zapracowac na swoje utrzymanie i w miare mozliwosci [w zaleznosci ile zarobia] oddawac jakas czesc ofiarom lub rodzinom ofiar ich przestepstw. powinni odczuc swoje czyny na wlasnej skorze... |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 13:10
|

|
a propos tematu rozmowy:
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/rozmowy/viewtopic.php?t=1217 |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 13:15
|

Imię: Tobiasz
|
Oczywiście ZA karą śmierci. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 20:57
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
Kara smierci powinna byc przywrócona |
|
|
|
|
Fenix
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 21:13
|

Imię: Krzysztof
|
szubienica lub scieńcie głowy jak w średniowieczu.... i koniec |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 21:53
|
Smoczyca

|
ale dlaczego kara smierci? przeciez jak on umrze to co to za kara? nie poczuje bolu ani ciezaru zycia... powinni zyc... i ciezka praca odpracowac swoj czyn... wiem, ze nie da sie w przypadku kiedy zginela bliska osoba... ale dla przestepcy kara smierci to jak zbawienie...
nie wiem... pociesza mnie mysl, ze dlugo w naszym panstwie kara smierci nie wroci na piedestaly jako najwyzsza kara... mam mieszane uczucia co do tego tematu. |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pią Lip 08, 2005 10:35
|

|
Dozywocie w zakładach o zaostrzonym rygorze, kamieniołomy czy coś w tym stylu... |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pią Lip 08, 2005 22:50
|

|
Więzienia są przepełnione a utzrymanie więźniów kosztuje więc za najcięższe przestępstwa chociaz powinna byc kara smierci... |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 06:46
|

Imię: Mariusz
|
Cytat: | Więzienia są przepełnione a utzrymanie więźniów kosztuje więc za najcięższe przestępstwa chociaz powinna byc kara smierci... |
zgadzam sie z tym....pozatym oni maja lepiej nic my, widzieliscie jakie taraz sa wymogi na jednego wieznia . Kolo Legnicy jak dobrze pamietam , wiezienie ma :
- hale sportowa
-silownie
-basen
-boisko
- pokoje z lazienkami (wykafelkowane)
- telewizor w pokoju\
- darmowe wyzywienie ( 4 posilki dziennie)
- a do tego jeszcze moga pracowac za co dostaja wynagrodzenie
"normalnie" ludzie tego nie maja na wolnosci - wiec wychodzi na to ze lepiej isc do wiezienia.
Dla mnie powino byc tak:
Zabiles - kara smierci bez dyskusji
zgwalciles - to obciac , odszkodowania
spowodowales wypadek po pijanemu....zabranie prawka dozywotnie , kara 10 tys zl
potraciles kogos po pijanemu....placisz mu odszkodowanie do konca zycia
oczywiscie wszystkie kary jesli naprawde jest sprawca...nie mowie tu o czyms takim ze prawnik obronil goscia ktory jest winny. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 13:53
|
Smoczyca

|
kara smierci nie wchodzi w gre...
pozbawiamie genitali jest niegodne homospaiens sapiens...
co do warunkow w wiezieniach... nie kazde wiezienie ma taki opis jak podales Frycek... poza tym jakie to wiezienie? chyba dla przestepcow politycznych... nie przesadzaj... takich warunkow AZ nie maja. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 17:09
|

|
no mnie tez sie wydaje ze az tak dobrych warunkow nie mają, ale fakt faktem utrzymanie ich kosztuje sporo :looka: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 17:35
|
Smoczyca

|
trunks miesiecznie na jednego wieznia idzie z naszych pieniedzy ok 800-1000 zeta... to znacznie wiecej niz przecietny dochod na glowe w przecietnej rodzinie... bardzo duzo... wolalabym aby oni pracowali na swoje "utrzymanie" a te kase co sie wydaje na wiezniow przeznaczyc dla gliniarzy... bo jakby nie patrzec gdy oni beda "gdzies" pracowac to jakis dozor musi byc... chyba ze to praca wewnatrz zakladowa... niestety to co ja bym chciala nie ma racji bytu. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 23:03
|

|
Częśc więźniów pracuje np. przy robotach drogowych ale nie wiem jaki to jest % ogółu :oczami: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 23:05
|
Smoczyca

|
trunks too chyba Ci co maja lekkie kary jakas kradziez czy cos... ale to dobra rzecz powinni zapracowac na swoje utrzymanie... |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 19:12
|

Imię: Tobiasz
|
Aither napisał/a: | trunks miesiecznie na jednego wieznia idzie z naszych pieniedzy ok 800-1000 zeta... to znacznie wiecej niz przecietny dochod na glowe w przecietnej rodzinie... bardzo duzo... wolalabym aby oni pracowali na swoje "utrzymanie" a te kase co sie wydaje na wiezniow przeznaczyc dla gliniarzy... bo jakby nie patrzec gdy oni beda "gdzies" pracowac to jakis dozor musi byc... chyba ze to praca wewnatrz zakladowa... niestety to co ja bym chciala nie ma racji bytu. |
Raczej 1700-2000... Dla porównania na dziecko w domu dziecka idzie ok. 500 zł. Dla mnie przelicznik jest prosty - dzięki zabiciu jednego bydlaka (np. mordercy) możemy utrzymać czwórkę dzieciaków. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 19:18
|
Smoczyca

|
Tobi nie wiem skad masz te dane ale sa przerazajace... |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 01:59
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Cytat: | istnieją niestety tacy zwyrodnialcy, których istnienie obraża ład moralny tego świata i należy ich bezwzględnie z tego świata usunąć na zawsze |
sorki ale nie Ty ich powołałas do życia i nie ty masz prawo decydowac o ich życiu
mam dokładnie takie samo zdanie jak Aither
Aither napisał/a: | jestem za utworzeniem placowek robot publicznych... powinni odpracowac swoj czyn, zapracowac na swoje utrzymanie i w miare mozliwosci [w zaleznosci ile zarobia] oddawac jakas czesc ofiarom lub rodzinom ofiar ich przestepstw. powinni odczuc swoje czyny na wlasnej skorze |
Aither napisał/a: | jak on umrze to co to za kara? nie poczuje bolu ani ciezaru zycia... powinni zyc... i ciezka praca odpracowac swoj czyn |
oczywiście żeby takie placówki funkcjonowały trzeba bardzo wiele zmienić, ale jest to do zrobienia.
jestem przeciwna karze śmierci |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 15:39
|
Smoczyca

|
kisia ech moja kochana najpierw musza wniesc spore poprawki w Polskim prawie... niestety nim do tego dojrze to przeminie ludzka cywilizacja a swiatem beda rzadzic robaki... nie wiem czy to takie trudne zagospodarowac "tania sile robocza" ? Przeciez to najlepszy sposob wg mnie... no ale tak... po co robic sobie dodatkowy problem... wiezienia sa przepelnione, przesiaduja w nich drobni zlodziejaszkowie... a na przawdziwych przestepcow nie ma miejsca - lepiej go wypuscic... "bo nie ma miejsca" Jej zalosne normalnie... |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 00:41
|

|
wg mnie dobrze byloby wymierzanie kary w trybie natychmiastowym i bardzo brutalnie
ktos cos ukradl - uciac mu raczke badz dwie
ktos kogos pobil - skopac go porzadnie i odciac mu uszy
ktos kogos zgwalcil - obciac mu ptaszka i dac kilku pedałom w obroty
takie kary troszke by odstraszyly |
|
|
|
|
|