Przesłanie dla kierowców. |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 22:11 Przesłanie dla kierowców.
|

Imię: Mariusz Damian
|
Trudno do młodych (i nie tylko) kierowców dotrzeć i przemówić im do rozsądku by jeździli wolniej. Czasem wydaje się to niemożliwe. Na szczęście ktoś sporządził odpowiednie krótkie filmiki, aby jakoś wpłynąć na piratów drogowych. Te filmiki choć są drastyczne są przeznaczone dla każdego kierowcy.
1. h t t p;//mail.widzew.net/~bontek/filmy/DontDriveAfterDrinking.avi
2. h t t p;//mail.widzew.net/~bontek/filmy/IWantWalkYouHome1.avi
3. h t t p;//mail.widzew.net/~bontek/filmy/IWantWalkYouHome2.avi
4. h t t p;//mail.widzew.net/~bontek/filmy/NoSeatbeltNoExcuse.avi
5. h t t p;//mail.widzew.net/~bontek/filmy/SlowDownBoys.avi
Dlatego zapinać pasy i noga z gazu ! A przedewszystkim nie siadać za kierownicę po spożyciu alkoholu, nawet 1 piwa ! |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 22:33
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
hm... widywalam gorsze fotki z prokuratury i fotki policyjne... :) kumpel pracowal jakis czas i nam przynosil czasem "nowosci". Coz... jestem kierowca od 6 lat i nie mialam ani jednego wypadku, stluczki czy kolizji... uwazam sie za dobrego kierowce mimo iz "szybkiego". |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 06:38
|

Imię: Mariusz
|
Aither napisał/a: | jestem kierowca od 6 lat i nie mialam ani jednego wypadku, stluczki czy kolizji... |
a mandaciki :hyhy: |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 07:32
|

|
Aither ja mam prawko od 1990 roku - to jest jakieś piętnaście lat, a mimo to udało mi się ostatnio nie trarfić w bramę ;) wypadki chodzą po ludziach, nieszczęście może się przytrafić nawet bardzo doświadczonemu kierowcy. Nawet jeżeli Tobie się wydaje że jeździsz dobrze i pewnie to zawsze możesz na drodze trafić na gówniarza który zrobi coś czego nie da się przewidzieć i skutki będą opłakane. |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 07:34
|

Imię: Mariusz
|
Dorotka napisał/a: | Nawet jeżeli Tobie się wydaje że jeździsz dobrze i pewnie to zawsze możesz na drodze trafić na gówniarza który zrobi coś czego nie da się przewidzieć i skutki będą opłakane. |
albo gówniare :] .....jest wlasnie tak jak mowisz....znam to z wlasnego doswiadczenia :zalamany: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 09:00
|
Smoczyca

|
Frycek nie dostalam ani jednego... tylko jedno "pouczenie" :) ale to przez przejscie dla pieszych...
Dorotka masz racje :) z tym, ze ja w tym momencie nie widzialabym swojej winy tylko "mlodego/dej" :) moge miec wypadek jak jakies fajne miesko siedzi obok mnie :hyhy: :hyhy: :hyhy: dobra to byl zart :) za kierownica mnie to nie rusza :] |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 09:16
|

|
Aither mnie niestety właśnie rusza - od czasu jak uczył mnie jeździć przeprzystojny instruktor :hyhy: już nie wspomnę o tym jak jeżdżę jako pasażer a autko prowadzi jakiś towar - też mnie rusza.... ale wtedy na szczęście nie ja kieruję i moge sobie puszczac wodze fantazji do woli ;) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 09:37
|
Smoczyca

|
Dorotka hehehehe no ja wsiadajac za kierownice mam ten luxus psychiczny, ze nawet jesli facet siedzialby obok nagi nie speszy mnie to ani nie ruszy :) "sprawdzone" :D hehheehheeee tylko gorzej jak sie zatrzymie... a on nadal tak siedzi :hyhy: :rotfl: :hyhy: nie no perwera :D :hyhy: :zawstydzony: |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:03
|

Imię: Mariusz Damian
|
Aither napisał/a: | hm... widywalam gorsze fotki z prokuratury i fotki policyjne... :) |
No niektóre policyjne są okropne, ale czasem nawet one nie działają tak dobrze na wyobraźnię człowieka jak filmy wyżej ukazane. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:05
|
Smoczyca

|
na mnie nie dzialaja jakos... widywalam gorsze sceny... ale coz nie wiem czy to cos pomoze... mlody ma w glowie "siano" i szybko zapomina o tym co widzial... |
|
|
|
|
Zagiel
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:13
|

|
ja jezdze przepisowo jak juz uda mi sie dostac samochod od rodzicow to jade zawsze przepisowo (czasem +10% pred. dozwolonej) i przy mnie zarowno pasazerowie jak i inni uzytkownicy drog moga czuc sie bezpiecznie, szaleje tylko jak jade sam i to na drogach malego ryzka :) a tych filmikow odpalac nie mam zamiaru, boje sie co moze na nich byc :] |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:15
|
Smoczyca

|
sorley nie boj sie Twoja mloda psychika kierowcy nie ucierpi na tym :) ale szacuneczek ze taki przepisowy jestes :) |
|
|
|
|
Zagiel
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:28
|

|
a tam, mi wystarczy, ze widze jak ktos sie w palec skaleczy i to juz dla mnie jest wystarczajacy hardcore, a co dopiero galony krwi :/ |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:30
|
Smoczyca

|
:zdziwko: :| serio ? oj to w razie czego... jakiegos wypadku na ulicy to chyba nie bylbys w stanie udzielic pomocy co nie ? :D |
|
|
|
|
Zagiel
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:38
|

|
pewnie, ze bym nie udzielil, to mi jeszcze by trzeba bylo pomocy udzielic, raz bylem swiadkiem przypadku i... w ogole to jest strasznie wspomnienie, no powiem tylko tyle, ze po tym co zobaczylem zrobilo mi sie bialo przed oczami i stracilem przytomnosc, takze nieciekawie :/ aczkolwiek kurs pierwszej pomocy mam zrobiony, ale ja to bym bardziej mogl udzielac pomocy w przypadkach gdy nie ma krwi.
a zeby nie bylo, ze zmieniam temat to powiem, ze tamten wypadek uswiadomil mi jak wielkim zagrozeniem dla czlowieka sa samochody i choc wtedy jeszcze nie mialem prawa jazdy, ani nawet o nim jeszcze nie myslalem, to jednak wlasnie to, co zobaczylem mialo na mnie jako na kierowce ogromny wplyw i dlatego staram sie jezdzic przepisowo. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:41
|
Smoczyca

|
sorley hm... ja tez bylam swiadkiem mala dziewczynka wiek moze 6-8 lat wpadla pod ciezarowke dokladniej to pod betoniarke... tuz kolo mojego domu. Co prawda nie stracilam przytomnosci ale z wielkim zaciekawieniem patrzylam na te 2 minuty... Wiesz... milo, ze taki wrazliwy jestes :) |
|
|
|
|
Zagiel
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:47
|

|
Aither mowisz o tym wypadku w sosnicy? juz kilka dobrych lat temu to bylo (chodzilem wtedy jeszcze do podstawowki), na sikorskiego i po tym wypadku przed przejsciem barierki postawili. jesli to ten wypadek to powiem ci, ze dosc glosno o tym bylo i w ogole, ale ja nic nie widzialem, bo jakos nie bywalem w tamtych rejonach... no ale wiem w czym rzecz |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:52
|
Smoczyca

|
sorley tak dokladnie to ten wypadek... na przejsciu jak sie schodzilo na mostek za rzeczka... teraz sa barierki a bylo to dosc dawno bylam tez szczeniakiem. Ja wlasnie mieszkam w tych domkach co sa przy tej ulicy... jak byl ten wypadek w buddce przy ulicy kupowalam lody... pamietam smiezka w srebrnym papierku... jak wychodzilam to w tym momencie ta dziewczynka wybiegla zza sklepu i wskoczyla na ulice prosto pod betoniarke a po drugiej stronie stala babcia. Pamietam dokladnie, kazdy ulamek sekundy jak przetaczala sie miedzy kolami... to moze wydac sie chore... ale to mi uswiadomilo, ze nie unikne smierci... obojetnie czy bede jezdzic 40 km/h czy 140 km/h...
tak w ramach PS... uwazam, ze ten wypadek troche spaczyl mi psychike... i nie ukrywam tego. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:54
|

|
mietkie te filmiki :hyhy: |
|
|
|
|
Zagiel
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 19:57
|

|
Aither omg... moge Ci tylko wspolczuc, ze to widzialas, ja to bym sie po czyms takim chyba do dzis nie pozbieral :/ |
|
|
|
|
|