Jestesmy Z wami Czeczeńcy ! Też Kiedys Bylsmy W tak.... |
Autor |
Wiadomość |
h0lek
Wysłany: Wto Wrz 07, 2004 03:08 Jestesmy Z wami Czeczeńcy ! Też Kiedys Bylsmy W tak....
|

|
Wiosną tego roku, wieczorem, nad rzeką Assa w Inguszetii siedziała przy ognisku grupka dzieci. Przeleciały nad nią dwa rosyjskie śmigłowce wojskowe, zawróciły, spuściły bombę. Ognisko się dopalało, oświetlając trzy trupy i kilkoro ciężko rannych. Niedługo potem patrzyłam w oczy matki jednego z zabitych chłopców. Patrzyłam też w oczy matki, która pochowała trzech synów, kilkunastolatków, przy tym - dwóch porwanych przez żołnierzy, a potem porzuconych gdzieś przy drodze, z wypatroszonymi wnętrznościami. Widziałam dzieci bez oczu i bez dłoni, okaleczone przez zabawki zrzucane na Czeczenię z rosyjskich śmigłowców. Widziałam dziewczynkę z dziurą w czaszce, pod którą pulsuje przykryty przezroczystą błoną mózg. Widziałam inną, zupełnie sparaliżowaną przez odłamek bomby, który utkwił gdzieś w okolicach kręgosłupa. Rozmawiałam z piętnastoletnim świadkiem rozpruwania brzuchów dwóm żywym chłopcom czeczeńskim, których wnętrzności pijani żołnierze rzucali psom...
...Te dzieci, gdy je kaleczono i zabijano, krzyczały zapewne głośniej niż dzieci ze szkoły nr 1 w Besłanie, ale miały mniej szczęścia: ich cierpienia to codzienność Czeczenii. Dzieci z Besłanu cierpią odświętnie, na oczach przyklejonego do telewizorów świata...
moro (6-09-2004 11:41)
...I choć w maju 1997 roku prezydent Jelcyn zawarł z Maschadowem pakt o pokoju, rosyjscy generałowie starannie przygotowywali odwet. Zamienienie sympatii, jaką świat żywił do tego niewielkiego, bohaterskiego narodu, na niechęć to jeden z głównych punktów tego planu. I oto jeszcze w 1996 r. tajemnicza ręka, która - jak się pó?niej okazało - należała do Czeczena, agenta FSB (dawna KGB) Adama Denijewa, gotuje śmierć sześciu lekarzom Czerwonego Krzyża... Inny kolaborant, Arbi Barajew, w dwa lata pó?niej obcina głowy czterem Anglikom i Nowozelandczykowi...
...Prysnął czar romantycznych, walczących o niepodległość rycerzy, ludzi honoru i gór. I o to chodziło. Zadanie zostało wykonane. Porwania należą już jednak do rzadkości. Te najgłośniejsze, jak choćby porwanie Ariana Erkla z organizacji Lekarze bez Granic, okazało się też akcją przeprowadzoną przez FSB, co zostało udowodnione...
Codzienność Czeczenii ostatnich lat nie wzrusza, bo jej nie oglądamy. Ludzie porywani z domów, torturowani, gwałceni, mordowani, rozrywani dynamitem nie trafiają na wizję ani w eter, bo Czeczenię szczelnie odizolowano od świata. Dziennikarz z kamerą wpuszczany jest tam od święta (np. na wybory) i pod ścisłą kontrolą...
ęłęóKRYSTYNA KURCZAB-REDLICH, Rzeczpospolita 6 września 2004 |
|
|
|
|
Volt
Wysłany: Nie Wrz 26, 2004 23:25
|

|
Ogromny ruch w tym temacie wskazuje, jak bardzo się przejmujemy sytuacją w Czeczenii od czasu kiedy znikła z pierwszych stron gazet i ekranów telewizorów. :x
A od tego momentu działo się sporo.
Putin ogłosił, że to Czeczeńcy (jako ogół) są winni, że będzie walczył z terroryzmem wszelkimi dostępnymi metodami (i "zachód" mu przyklasnął :x ), a polskim mediom dostało się za "złe przedstawianie wydarzeń".
A tragedia Czeczeńców trwa. Ale jak to mówi Putin to "sprawa wewnętrzna Rosji" i nikogo nie powinna obchodzić. Jak widać nie obchodzi :( |
|
|
|
|
gregor¶l±sk
Wysłany: Pon Wrz 27, 2004 16:22
|

|
A nie sądzicie że tragedia Irakijczyków też trwa.Są w tej samej sytuacji co Czeczenia.A tragedia Afganistanu?
Tylko nikt o tym nie mówi ani nie pisze bo to jest teraz nasz wielki brat zza oceanu. |
|
|
|
|
h0lek
Wysłany: Czw Wrz 30, 2004 18:43
|

|
gregorśląsk napisał/a: | A nie sądzicie że tragedia Irakijczyków też trwa.Są w tej samej sytuacji co Czeczenia.A tragedia Afganistanu?
Tylko nikt o tym nie mówi ani nie pisze bo to jest teraz nasz wielki brat zza oceanu. |
cooo ???
jaka tragedia Iraku ???
jaka tragedia Afganistanu ?? |
|
|
|
|
Volt
Wysłany: Czw Wrz 30, 2004 20:13
|

|
Trudno obecną sytuację w Iraku nazwać dobrą. Gdybym miał szukać jaki porównań to kojarzy mi się tylko powojenna polska z niedobitkami grasujących banderowców i band szabrowników. Tyle, że tych "niedobitków" w Iraku jest stanowczo za dużo. Nie sądzę, że życie w kraju gdzie co chwile organizowane są zamachy terrorystyczne było zupełnie spokojne i szczęśliwe.
Afganistan też do oazy spokoju nie należy.
Jednak w obydwu powyższych przypadkach widać zaczątki unormowania spokojnego życia, czego nie można powiedzieć o Czeczenii.
W Iraku pomimo wszystko gospodarka się rozwija, ludzie mają pracę, powstały pierwsze organy władzy państwowej ("sejm" i rząd tymczasowy powstałe w wyniku uchwalenia tymczasowej konstytucji) oraz siły porządkowe (policja).
Co będzie dalej - pożyjemy - zobaczymy |
|
|
|
|
h0lek
Wysłany: Pią Paź 01, 2004 00:45
|

|
Volt napisał/a: | Trudno obecną sytuację w Iraku nazwać dobrą. Gdybym miał szukać jaki porównań to kojarzy mi się tylko powojenna polska z niedobitkami grasujących banderowców i band szabrowników. Tyle, że tych "niedobitków" w Iraku jest stanowczo za dużo. Nie sądzę, że życie w kraju gdzie co chwile organizowane są zamachy terrorystyczne było zupełnie spokojne i szczęśliwe.
Afganistan też do oazy spokoju nie należy.
Jednak w obydwu powyższych przypadkach widać zaczątki unormowania spokojnego życia, czego nie można powiedzieć o Czeczenii.
W Iraku pomimo wszystko gospodarka się rozwija, ludzie mają pracę, powstały pierwsze organy władzy państwowej ("sejm" i rząd tymczasowy powstałe w wyniku uchwalenia tymczasowej konstytucji) oraz siły porządkowe (policja).
Co będzie dalej - pożyjemy - zobaczymy |
i poza tym maja wolne kraje - nieokupywane, niepodlegle i uniezaleznione od nikogo (przynajmniej nie w takim stopniu jak Czeczenia od Rosji) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
 |
|