O Gotowaniu na luzie |
Autor |
Wiadomość |
sebek
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 23:29
|
Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: daleka
|
aleście się o wegetarianiźmie rozpisali, ja wiem jedno, jakbym przestał jeść mięso to miesiaca bym nie przeżył, na wegetarjańską dietę trzeba mieć czas...... ja niestety przez ostatnie półtorej roku śniadanie jem o 7 rano, potem jakas mała przekąska w okolicach 12 typu bułka albo drożdżówka, a obiad około 19-21 :/
co do gotowania itd. dzis trochę pzezsadziłem z mieszaniem składników na omlety, wyszło z tego 12 sztuk o srednicy około 20 cm, ledwie to spałaszowałem :D
jak ktoś lubi słodkie to polecam jeszcze kupić te okrągłe płaty ryżowe (ryż prażony) i posmarowac nutellą albo prażonym jabłkiem, pycha :D |
|
|
|
|
Deszcz
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 00:47
|
Dołączył: 24 Lis 2008
|
kisia jakby był dobry pomysł zrobienia czegoś wspólnie z partnerem, to myślę, że zabawa w kuchni byłaby świetnym odprężeniem. Przecież wielu ludzi, nie ważne czy to Kobiet, czy Mężczyzn, gotowanie relaksuje, nawet jest czymś w rodzaju hobby ;)
Ja ostatnio przygotowałem sałatkę śledziową (jako dodatek do ziemniaków) z jabłkiem i cebulą w jogurcie naturalnym. Takie pytanko: czy Wy jak kupujecie śledzie to opłukujecie je dokładnie wodą, czy zostawiacie tak jak są (wtedy są bardziej słone) ? :oczami: |
|
|
|
|
aoyaga
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 17:06
|
Dołączyła: 11 Maj 2010
|
uuuuu coś widzę że wątek przygasł aka przydechł..... a szkoda bo o gotowaniu rozmówki (i jedzeniu:D) się fajowsko rozwinęły...
a mówię o tym bo ja pomimo skromnego wieku;P dla rodzinki gotuję od kilku lat i uwielbiam to robić!! a jeszcze bardziej jeść :D
upiec ciasto - 10 zł
zobaczyć radość w oczach innych z powodu kolejnych gramów wagi od pysznego ciasta-bezcenne ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 19:57
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
aoyaga napisał/a: | uuuuu coś widzę że wątek przygasł aka przydechł..... a szkoda bo o gotowaniu rozmówki (i jedzeniu:D) się fajowsko rozwinęły | to rozwijaj temat śmiało :D |
|
|
|
|
sebek
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 20:28
|
Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: daleka
|
hmmm w sumie sobie tak myślę że można by się powymieniać przepisami jak ktoś ma coś nie typowego :] |
|
|
|
|
bocianu
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 20:38
|
Imię: Wojtek
Dołączył: 08 Cze 2005 Skąd: Zubrzyque
|
sebek napisał/a: | hmmm w sumie sobie tak myślę że można by się powymieniać przepisami jak ktoś ma coś nie typowego :] |
nie wiem czy to nietypowe ale dobra, powymieniamy sie :)
taka zupa na szybko, bardzo lubię.
Zupa z groszku puszki
Składniki:
- 2 kostki bulionowe
- duża marchew
- kalarepa (opcjonalnie)
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- puszka zielonego groszku
Nalewamy wody do połowy średniej wielkości garnka. Wrzucamy 2 kostki bulionowe i stawiamy na gazie. W międzyczasie na grubej tarce ucieramy marchewę i do gara (ostatnio w ramach eksperymentu dodatkowo przytarłem też kalarepę i elegancko pasowało). Następnie do kubka wbijamy jajko, dodajemy mąkę, odrobinę solimy i ucieramy łyżeczką, aż się ładnie wszystko zwiąże. Ma mieć lekko lejącą konsystencje. W międzyczasie zagotowała się nam sie pięknie woda, więc podkręcamy kurek, żeby buzowała jak szalona i zgrabnie wlewamy ciasto z kubka do wody cienkim strumyczkiem z większej wysokości, starajac sie lać w prześwity między tym co pływa na górze. Po opróżnieniu kubka zmiejszamy gaz i zabieramy się za otwieranie puszki z groszkiem. Groszek koniecznie Pudliszki. Najlepiej się komponuje. Groszek wlewamy cały - razem z zalewą. I tak na małym gazie dajemy mu się pogotować z 5 minut. Sprawdzamy czy aby nie mdłe i doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Na koniec można udekorować posiekaną pietruszką lub koprem.
Ja robię to w 20 minut. A Ty? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 21:18
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
sebek napisał/a: | można by się powymieniać przepisami jak ktoś ma coś nie typowego | po to jest ten dział.
Wystarczy założyć nowy temat, w tytule podać nazwę potrawy, w treści podać sposób przyrządzenia, a Ci co wypróbują przepis będą mogli w danym temacie skomentować przepis lub podać swoje propozycje na tą potrawę
:D |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 02:14
|
Zaproszone osoby: 2
Dołączył: 19 Wrz 2005 Skąd: Londyn
|
Bardzo prosty, szybki i malo odkrywczy obiadek:
Kurczak w sosie kremowo-pieczarkowym.
Skladniki:
2 piersi z kurczaka
500g pieczarek
1 cebula,
oliwa z oliwek
Sos z knora bialy hmmm tylko teraz pytanie jak on po polsku jest w anglii mam go jako Chicken Tonight (bialy sos na winie z kawalkami pieczarkow)
Sposob przygotowania:
Na patelnie wlac oliwe z oliwek i rozgrzac. Nastepnie posiekana niezbyt drobno cebule wrzucic na patelnie i lekko zezlocic ja. Do tego wrzucamy kurczaka posiekanego na kosteczki. Solimy i pieprzymy wedlug uznania. Dobrze tez troche wrzucic na kurczaka "przyprawe do kurczaka" firmy kamis. Nastepnie podsmarzamy miesko tak aby nabralo ladnego koloru. W miedzy czasie siekamy wszystkie pieczarki w drobne kawaleczki i dorzucamy do reszty na patelni. Wszystko mieszamy aby przesiakl kurczak zapachem i jak juz nabierze kolorow mocniejszych i pieczarki zrobia sie suchsze :D dolac sosu i wszystko mieszac az nabierze jednolitego koloru :P Wylaczyc gaz i wrzucic na wczesniej ugotowany ryz badz ziemniaki. Obiad gotowy.
:wstyd: Sorki, nie jestem dobrym pisarzem przepisow. |
|
|
|
|
espi
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 07:57
|
Imię: Ania
Dołączyła: 06 Gru 2004 Skąd: z mamy ;)
|
Na winie i z pieczarkami był sos uncle ben's ale nie wiem czy jeszcze jest bo był paskudny. Z knorra nie ma takiego wynalazku w pl. |
|
|
|
|
Nikaa
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 17:25
|
Dołączyła: 25 Lut 2010
|
Major, u nas tez jest taki sos.. i ja bardzo czesto robie taka potrawe o ktorej napisales.. pyszna jest.. tylko robie z sosem smietanowo- grzybowym..
i makaron nie wiem czy mam pisac wloska nazwe.. ale napisze po polsku korakdki.. cudnie to smakuje |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 17:32
|
Zaproszone osoby: 2
Dołączył: 19 Wrz 2005 Skąd: Londyn
|
Nikaa, tutaj tez sie to nazywa cream with mushrooms. wiec w wolnym tlumaczeniu mamy smietanowo grzybowy. Tak sadzilem ze ten sos jest w polsce, bo wiekszosc tych produktow jest rozprowadzana na cala europe. |
|
|
|
|
Nikaa
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 18:16
|
Dołączyła: 25 Lut 2010
|
ja kocham takie zwykle proste nalesniki.. choc ostatnio zrobilam nalesniki z kurczakiem i ryzem.. super pycha.. i sos zrobilam czosnkowy sama.. z majonezu czosnku i keczupu :) pycha :) |
|
|
|
|
bocianu
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 18:26
|
Imię: Wojtek
Dołączył: 08 Cze 2005 Skąd: Zubrzyque
|
a ja właśnie wciągnąłem naleśniczka.
a najbardziej lubie chyba ze szpinakiem i serem pleśniowym... |
|
|
|
|
Nikaa
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 18:41
|
Dołączyła: 25 Lut 2010
|
bocianu, oooo moglbys sie podzielic..
ja jutro chyba zrobie ale z konfitura od babuni..
taka sliwkowa.. pychota |
|
|
|
|
aoyaga
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 21:29
|
Dołączyła: 11 Maj 2010
|
mmmm.....naleśniczki to mogę ze wszystkim jeść, a najbardziej to z nutellą, dżemikiem z domowej spiżarni,białym serkiem,żółtym serkiem,szpinakiem,owocami itd....
a jeśli chodzi o ciasto to najlepsze (jak dla mnie) jest z maślanki z dodatkiem mąki kukurydzianej |
|
|
|
|
dawsa
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 21:46 przepis
|
Dołączyła: 02 Gru 2010
|
Jeśli znacie jakieś smaczne i zdrowe danie to podajcie przepis.
Tylko żeby niebyło bardzo kaloryczne :D |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 18:40
|
Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 18 Lip 2006 Skąd: Gliwice
|
dawsa, oj tam oj tam niskokaloryczne :)
Ma być smacznie :)
Potem się to spali hihihih |
|
|
|
|
dawsa
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 20:27
|
Dołączyła: 02 Gru 2010
|
no racja, ale żeby było smaczne nie musi przecież być kaloryczne |
|
|
|
|
dzierlatka
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 08:21
|
Dołączyła: 19 Lip 2011 Skąd: Gliwice
|
arbuz w kostkę..ananas świeży w kostkę..dodać wódeczki..do lodówki....
"kopnie " leciutko ;) |
|
|
|
|
dzierlatka
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 08:25
|
Dołączyła: 19 Lip 2011 Skąd: Gliwice
|
sezon paprykowy..czyli leczo...
papryka,pomidory,cebula,czosnek ,odrobina oleju słonecznikowego - do gara.
na patelni podsmażyć kiełbasę
/ toruńska,śląska,podwawelska/
połączyć ..kromal chlebka i szamanko gotowe... |
|
|
|
|
|