Scisly post |
Autor |
Wiadomość |
Jacek_s
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 19:50
|

Imię: Jacek
|
hej nie wiedzialem ze taka sensacje wywolam tym zwyklym temacikiem.
dzieki za info. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 19:52
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
czyli nadal jest post :D od 14 roku zycia :) wiec w piatki nie mozna jesc miesa :D co mnie tu kitujecie :] |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 19:59
|
|
Jacek_s napisał/a: | hej nie wiedzialem ze taka sensacje wywolam tym zwyklym temacikiem |
sensacja bedzie gdy nastąpi powiedzmy ze 3000 wyświetleń... |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 20:11
|

|
W wigilię obowiązuje zwyczajowy post ścisły, to znaczy nie pisany w żadnym prawie kościelnym, wynika tylko z naszych polskich zwyczajów. A w piątek... no cóż... post obowiązuje na pamiątkę męki Jezusa. |
|
|
|
|
Alinka
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 21:05
|

Imię: Ala
|
Aither napisał/a: | z tego co wiem to w wigilie tak ale w piatki ? pierwsze slysze zeby kosciol zniosl to? :zdziwko: |
haha :D mialam podobnie... tylko ja po jakims czasie sie dowiedzialam , ze zmienili przykazania koscielne... o poscie piatkowym wiedzialam.. i dalej jakos go przestrzegam:D |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 21:23
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
post piatkowy byl zawsze od kiedy pamietam... a to ze zniesli wigilie to wiedzialam ;) |
|
|
|
|
Jacek_s
Wysłany: Wto Gru 25, 2007 01:22
|

Imię: Jacek
|
|
|
|
|
Bogna
Wysłany: Wto Gru 25, 2007 12:16
|

|
a ja "leje" na te ich zakazy.. po co to sobie wymyslili? beznadzieja;/ w ogole to wszystko dla mnie jest "zadne" a jak budzi jakies emocje to tylko negatywne... |
|
|
|
|
Yeti
Wysłany: Wto Gru 25, 2007 14:00
|

|
1) Post swoją wartość ma, podobnie jak zachowywanie tradycji, ale wartość swoją ma też zdrowy rozsądek! Niektórych jednak przerasta umiejętnosć godzenia tych spraw.
2) Post ścisły, wcale nie jest żadną głodówką! 3 posiłki dziennie, z czego jeden do syta. W dodatku dotyczy (ale to wcale nie w wigilię, a Kościół Katolicki nakazuje go jedynie dwa razy do roku) wyłącznie osób, dla których nie może przynieść żadnej szkody na zdrowiu. Ja taki "ścisły" to miewam kilka razy w tygodniu, a na anorektyka wcale nie wyglądam! ;)
3) Karetki w wigilijny wieczór nie wożą tych, co pościli, tylko tych, co o rozsądku i umiarze zapomnieli.
4) Ideą postu jest dobrowolne wyrzeczenie się pewnych "przyjemnosci", a nie "na rozkaz"! Kto tego nie uznaje, to nie ma najmniejszego sensu, żeby postu jakiegokolwiek dochowywał!
5) A co do Wigilii, to... nie przestrzegam sztywno zasad postu, ale tradycyjnie, poza wieczerzą, moje posiłki są bardzo skromne... i zamierzam sie tego trzymać! :) |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 22:48
|

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
|
Wychowana zostalam tak a nie inaczej i w piatek szczegolnie ten pierwszy w miesiacu nalezalo trzymac post. Do dzis w kazdy piatek jest albo rybka albo jajeczko, po pierwsze to smaczne i zdrowo a po drugie wedle tego co wynioslam z domu.
Wigilia nie jest mi kojarzona z glodowka, choc w tym dniu jadam mniej, jedynie rano jakas bulke....a to tylko dlatego by wieczorem moc zajadac sie smakolykami ;) |
|
|
|
|
|