1 listopad |
Autor |
Wiadomość |
Major
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 17:10
|

Zaproszone osoby: 2
|
Wielu mówi, że nie wierzy w Boga, że to bzdura itp, a tworzy sakramentalne pochówki z krzyżem na czele to dopiero szopka. Co prawda te święto jest dla żyjących w pamięci o zmarłych, ale jest też świętem kościelnym. Dlaczego w tym przypadku Ci wszyscy nie wierzący przypominają sobie o potrzebie pójścia na cmentarz? Ludzie są dziwni. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 18:44
|

|
Zgadzam się z Tobą Major całkowicie. Skoro niewierzą to po co idą na cmentarz... dla niewierzących to przecież tylko sterta kości.... Przykre ale prawdziwe... Co więcej uważam że właśni tacy ludzie psują wszystkie katolickie święta... oni niech się lepiej bawią w halloween i wycinanie dyni... Nie mówię że należy być smutnym i poważnym ale są okoliczności i miejsca w których nie wszystko przystoii. Balony, kramy ze słodycznami czy rozmowy telefoniczne to są rzeczy które nie przystoją na cmnntarzu.
A co do myśleniu o śmierci i smutku... hmm... mnie to jakoś nie przygnębia :P Zawsze trzeba pamiętać o tym że każdy musi umrzeć, wiem że dzisiejsza kultura stara się abyśmy o tym zapomnieli, ale temat śmierci nie powinien być przygnębiający dla nikogo kto 1 listopada owiedza cmentarz. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 19:39
|

Imię: Piotr
|
=CzArNuLkA= napisał/a: | Mnie tylko dziwi to,ze bedac na cmentarzu "w dzien powszedni" w sumie zywego ducha nie widac a 1 listopada | moze odwiedzasz mały cmentarz bo jak jadąc na centralny mijam wiele osób :) a cmentarz tez odwiedzam w dzień powszedni a w te dni nie ma za duzo ludzi poniewaz ludzie maja inne obowiązki praca /szkoła/dom ;) |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 20:11
|

Imię: Mariusz Damian
|
krystian napisał/a: | wszystkich swietych... jak dla mnie jest to swieto naszych bliskich, ktorzy odeszli. |
No to właśnie typowy polak ... nie powinieneś tego tak kojarzyć.
W dniu Wszystkich Świętych idziemy do kościoła pomodlić się za naszych świętych patronów, itp.
Natomiast 2 listopada w Dzień Zmarłych (Zaduszki) powinniśmy się wybrać na groby.
A nie 1 listopada ... ludzie chodzą na groby 1 listopada dlatego, że mają wolny dzień od pracy ...
My robimy wszystko na odwrót. |
|
|
|
|
Admike
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 20:51
|

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
|
po raz 17-ty byłem w Święto Zmarłych na grobie mojej mamy... |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 20:59
|

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
|
a ja juz 2 raz na grobie mojej coreczki a przeciez to dopiero/juz rok |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 21:24
|

|
Mariusz napisał/a: | No to właśnie typowy polak ... nie powinieneś tego tak kojarzyć | co ma to wspolnego z tym, ze jestem polakiem?? |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 09:04
|

|
Mariusz napisał/a: | pomodlić się za naszych świętych |
po co modlić się za świętych ?? skoro oni są już świętymi i modlitwa im nie jest potrzebna?? :D Modlimy się DO Wszystkich Świętych |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 09:18
|

|
Gmeras napisał/a: | w dzień powszedni a w te dni nie ma za duzo ludzi poniewaz ludzie maja inne obowiązki praca /szkoła/dom |
Wiesz jak zmarła bardzo bliska mi osoba to byłam na cmentarzu dzien w dzien przez 4 miesiace..i tak sie sklada,ze na palcach dwoch rak moglabym policzyc ludzi,którzy tam byli,a chwile,zeby odwiedzic swojego bliskiego mozna znalezc codziennie,a jak juz nie to przynajmniej raz w tygodniu. ziutek997 napisał/a: | Modlimy się DO Wszystkich Świętych |
Chce tylko przypomniec,ze jest to SWIETO ZMAR?YCH a nie juz koniecznie świętych. |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 09:29
|

|
A jak ktoś ma groby w innym mieście niż mieszka? Gdzie nie ma rodziny, nie ma się gdzie zatrzymać?
Chociaż jeden dzień w roku warto na chwilę się zatrzymać i pomyśleć, powspominać. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 09:51
|

|
=CzArNuLkA= napisał/a: | Chce tylko przypomniec,ze jest to SWIETO ZMAR?YCH a nie juz koniecznie świętych. |
Eh... Wszystkich Świętych jest uroczystośćią w podczas której czcimy jak sama wskazuje ŚWIęTYCH
A święto zmarłych to dzień zaduszny... czyli dzisiaj 2 listopad :] Jednak większość ludzi zwyczajowo odwiedza cmentarze już woczoraj ponieważ 1 listopad jest dniem wolnym od pracy i tak się jakoś przyjęło. |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 10:36
|

|
kaszanna, ale tu jest setki grobowców i nie wierze,ze kazdy,który tu lezy ma rodzine w innym miescie. |
|
|
|
|
Monique [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 15:35
|
|
Ja np. nie mam tutj nikog swojego bliskiego.. niekogo.. znaczy teraz juz mam tesciowa.. ktorej nie poznalam.. ale swoich dziadkow mam na drugim koncu polski.. i nie mialam okazji teraz tam byc.. ale bylam 2 tygodnie temu.. i teraz zapalilam swieczke pod krzyzem wlasnie za swoich bliskich. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Czw Lis 02, 2006 21:57
|

|
Ja też nie mam tutaj nikogo :) na szczęście wszyscy żyją :) Spora część mojej rodziny sprowadziła się tutaj 30 lat temu :) i szczęśliwie wszycy jeszcze żyją. A groby które chiałbym odwiedzić są niestety prawie 300 kilometrów stąd :P Na cmentarz chodzę tylko zapalić symboliczną świeczkę i pomodlić się. |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 20:12
|

|
=CzArNuLkA= napisał/a: | kaszanna, ale tu jest setki grobowców i nie wierze,ze kazdy,który tu lezy ma rodzine w innym miescie. |
I codziennie naprawdę sporo osób jest na cmentarzu. |
|
|
|
|
Asienka
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 20:38
|

|
Lubie cmaetarze i jestem tam conajmniej raz w tygodniu :) |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 14:44
|

|
Asienka napisał/a: | Lubie cmaetarze i jestem tam conajmniej raz w tygodniu |
Nie bywam tam często (raczej czasem latem) jednak jest to jedno z nie wielu miejsc w środku miasta gdzie można zaznać troche spokoju. |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 19:34
|

Imię: Beti( dla znajomych)
|
Za pare dni znow odwiedzimy naszych bliskich, naszych znajomych w miejscu gdzie spoczywaja. Zapalimy swieczki, pomodlimy sie, powspominamy....pewnie nie jednemu na te wspomnienia poleci lza.
Tego dnia atmosfera jest inna, bardziej refleksyjna, myslimy o tym co przemija.
Pamietajmy o tych, ktorzy odeszli. |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 08:08
|

|
Szamanka napisał/a: | Zapalimy swieczki, pomodlimy sie, powspominamy....pewnie nie jednemu na te wspomnienia poleci lza. |
Tak dokładnie bedzie. Zastanawia mnie jednak dlaczego nasze swieto rozni sie tak bardzo obchodami od innch krajow.Jak widomo sa kraje gdzie ludzie z radoscia podchodza do tematu zmarłych gdyz jest to dzien gdzie moga sie z nimi spotkac.U nas niestety Wszystkich Swietych jest czesto traktowany jako dzien w ktorym mozna włozyc futro za 20 000 zł i pokazac sie na cmentarzu i ewentualnie sie pomodlic. :kwasny: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 08:21
|

Imię: Piotr
|
katarzyna35k-ce napisał/a: | jest czesto traktowany jako dzien w ktorym mozna włozyc futro za 20 000 zł | czy ja wiem
bardziej to jest konkurs na jak najbardziej ozdobiony pomnik |
|
|
|
|
|