FireFox 2 |
Autor |
Wiadomość |
super_sonic
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 10:29
|

|
a myslisz ze czemu robia ciagle to nowe wersje?:D jak cos jest dziurawe to zamiast o tym mowic lepiej wprowadzic nowa wersje :D |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 12:57
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Cytat: | Opera Software wydało wersję 9.23 swojej przeglądarki internetowej, w której usunięty groźny błąd.
Luka występowała w części programu odpowiedzialnej za parsowanie skryptów JavaScript. W pewnych okolicznościach możliwe było spowodowanie przez atakującego wykonanie dowolnego kodu na komputerze ofiary przez modyfikację jednego ze wskaźników. W tym celu ofiara musiała wejść na odpowiednio spreparowaną stronę internetową.
Błąd został wykryty przez samych twórców przeglądarki, którzy użyli fuzzera JavaScript wypuszczonego niedawno przez Mozillę. Narzędzie zostało przekazane także Apple i Microsoftowi, brak jednak na razie informacji o lukach wykrytych za przez te firmy za jego pomocą w ich przeglądarkach. |
Sory za OT ale ktoś mówiłże Opera jest the best
;)
Jak widać też ją drąży |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 15:37
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
uu a ja caly czas mam wersje 9.22....naszczescie nie chodze po jakis dziwnych stronach tylko po sprawdzonych....no ale czas na update :) Operke wole tez bo szybciej chodzi troche ;) |
|
|
|
|
MacSen
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 16:22
|

Imię: Matthias
|
Aleście się uwzieli..na mozille
Osobiście ani Operce mimo szybkości ani I.Explorerowi mimo jego kompatybilności z większością stron nie ufam.
Mozilla była i jest zawsze na top1 zwłaszcza że wiem do czego służy w niej komenda about:config i można ją ustawić tak że będzie chodziła jak złoto.
Tylko trzeba wiedzieć co ustawić i jak wrócić w razie czego do defaultu(co czasem jest kłopotliwe ale realne :zdziwko: ) |
Ostatnio zmieniony przez MacSen Sob Sie 18, 2007 17:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 19:36
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
MacSen, ale o co idzie
Ja w domku tylko lisek
moja mała tylko opera a dzieciaki mają sego kompa i ... nawet tam nie zaglądam |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 19:58
|

Imię: Bożydar :]
|
MacSen napisał/a: | zwłaszcza że wiem do czego służy w niej komenda about:config |
Ha! Bardzo przydatna rzecz :ok: |
|
|
|
|
MacSen
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 00:11
|

Imię: Matthias
|
Co do Opery zaś to niejaki Michał "lcamtuf" Zalewski stworzył pewną stronkę( na prośbe Opera Software ASA usunięto z netu tą witryne) testującą siłę zabezpieczeń przeglądarek.
I co ciekawe. Najlepiej z zawartym tam kodem poradził sobie Lisek..89% procent skuteczności
Opera zaledwie 40% skuteczności
I co ciekawe IExplorer aż 70% skuteczności :zdziwko:
Na podobnym poziome jak lisek były też przeglądarki
Flock/K-Meleon/Netscape/SeaMonkey (wszystkie oparte o silnik Mozilli)
Natomiast Netscape jako że mamy do wyboru w nim silnik Mozilli lub IExplorer wypadł następująco
Na silniku Mozilli około 85%(+- 1%)
Na silniku IExplorer około 60%
Tak więc...sami widzicie jak to z tymi przeglądarkami jest. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Sie 19, 2007 11:53
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|