Samopoznanie. Jak, czy warto i co nam daje poznawanie samego |
Autor |
Wiadomość |
Szamanka
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:07 Samopoznanie. Jak, czy warto i co nam daje poznawanie samego
|

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
|
Na czym polega samopoznanie? Czy jest to podejmowanie się roznych wyzwan po to, by sprawdzic samego siebie czy zagladanie w glab siebie, wsluchujac sie w swoje odczucia? I na jakim etapie moge stwierdzic, ze rzeczywiscie siebie znam?
Jak mozna poznac samego siebie? |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:47
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
mnie sie wydaje, ze sie znam :] |
|
|
|
|
Szaganka
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:53
|

|
świat jest nieodgadniony... nie możemy przewidzieć wszytkich sytuacji, z jakimi przyjdzie nam się zetknąć... a co za tym idzie - niemożliwym jest przewidzieć wszystkich swoich reakcji...
dlatego nie sądzę, żeby poznanie siebie samego mogło być stuprocentowe :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 00:26
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
z samopoznaniem zetnełam się w czasie gdy byłam zarejestrowana w urzędzie pracy i gdy jej szukałam. Odbywały sie tam wtedy jakies szkolenia z samopoznania, które miały pomóc osobom bezrobotnym znaleźć prace. Nie chodziłam na nie ale uczono tam ponoć m.in. poznawania swoich mocnych i słabych stron oraz uczono sposobu mówienia o tych mocnych.
Myśle, ze samopoznanie to cos dużo więcej niż tylko poznanie swoich mocnych stron, to zagłebienie sie w swoją dusze.Jest to dosyć trudne, ale medytacje ponoć bardzo w tym pomagają :) Czy warto ? Warto, bo gdy poznamy samych siebie, to znajdziemy sposoby, które pozwolą nam tak naprawde zadbać o siebie, pozwola nam wykorzystywać tkwiące w nas potencjalne moliwości, a co najistotniejsze pozwolą nam się doskonalić :) |
|
|
|
|
kwg
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 01:33
|

|
nie wiem nie znam sie zarobiony jestem :), nie jestem psychologiem itd itp , ale o sobie wiem duzo, o samopoznaniu, tez, powiem jedno , zeby siebie samego poznac, trzeba tylko byc szczerym wobec siebie samego, przestac sie oszukiwac , to trudne a czasem wydaje sie nieosiagalne, czy warto, ..... powiem tylko ze bardzo bardzo warto , bo jak zyc jesli nie zna sie tej osoby w lustrze |
|
|
|
|
Tom@k
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 22:57
|

|
kwg napisał/a: | powiem tylko ze bardzo bardzo warto , bo jak zyc jesli nie zna sie tej osoby w lustrze |
dokładnie, zgadzam się z tym.. a przy tym trzeba mieć dystans też do samego siebie i w ogóle do życia, aby poznać w pełni siebie i swoje możliwości :) |
|
|
|
|
|