Przesunięty przez: kobi Sro Kwi 11, 2007 11:07 |
Zgoda na publiczne wykorzystanie wizerunku |
Autor |
Wiadomość |
Aisha Yildirim
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:52 Zgoda na publiczne wykorzystanie wizerunku
|

|
modama napisał/a: | W związku z interwencją pani Jolanty Kaszubskiej u Administratoraserwisu plfoto, c o m :
Cytat:
"Od: Administrator
Do: modama
Temat: Alhambra
Data: 2007-04-02 09:17:25
Witaj, Dostaliśmy zgłoszenie od Joanny Kaszubskiej, która twierdzi, że opublikowane zdjęcia h t t p;//plfoto, c o m/1187227/zdjecie.html h t t p;//plfoto, c o m/1181842/zdjecie.html są pokazywane bez zgody osób na nich prezentowanych. Proszę o wyjaśnienie sytuacji. pozdrawiam Przemek" |
modama napisał/a: | będę chciał wykorzystać nasze maile na odwiedzanych przeze mnie forach fotograficznych, jako przykład różnego spojrzenia na ten sam problem (wykorzystania zdjęć z publicznej imprezy) |
modama, mam prosbe o zamieszczenie owej wymiany maili również na tym forum, badz przesłanie mi ich na pw.
Myślę że niektórzy z forumowiczów mogliby być zaineresowani ta "róznorodnością" gdyz takie sytuacje moga zdarzac sie coraz czesciej, spoleczenstwo nam sie amerykanizuje :).
Przestrzeganie tych praw tak respektowanych przez panią Jole z jednej strony a zupełnie ignorowanych z drugiej, jak równiez owy przykład "różnego spojrzenia" interesuje mnie również ze wzgledów bardziej osobistych, ponieważ pomimo próśb o usuniecie, moja sylwetka jest wykorzystywana do reklamy firmy, w ktorej juz nie pracuje. Dodam dla jasnosci że o jakimkolwiek pytaniu o zgode nie bylo wogole mowy.
Jeden z banerów wisi na miescie juz okolo pól roku, ale w chwili obecnej usuniecie go stalo sie to dla mnie o tyle pilne, ze obecny pracodawca zadaje mi w tym temacie zupelnie uzasadnione pytania.
Inna sprawa ze interesuje mnie ta kwestia rowniez przyszłościowo.
Czy ktokolwiek ma prawo umieszczania wizerunku osoby trzeciej w celach komercyjnych bez zgody zainteresowanego?
Czy ma ktoś może wiedze jak wyglada ten temat od strony prawnej, lub jakieś osobiste doświadczenia w tym temacie? |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 13:41
|

|
Aisha Yildirim napisał/a: | Czy ktokolwiek ma prawo umieszczania wizerunku osoby trzeciej w celach komercyjnych bez zgody zainteresowanego? |
Napewno NIE.....
Aisha Yildirim napisał/a: | Czy ma ktoś może wiedze jak wyglada ten temat od strony prawnej, lub jakieś osobiste doświadczenia w tym temacie? |
Kodeks Cywilny
DZIA? I. OSOBY FIZYCZNE
Rozdział I
Zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych
(...)
Kod: | Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. |
(...)
Aisha Yildirim napisał/a: | Jeden z banerów wisi na miescie juz okolo pól roku, ale w chwili obecnej usuniecie go stalo sie to dla mnie o tyle pilne, ze obecny pracodawca zadaje mi w tym temacie zupelnie uzasadnione pytania. |
Wszystko zalezy co jest dokładnie na banerze.
Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji.
W pierwszym wypadku zachodzi naruszenie prawa do wizerunku....
Szczegółów szukał bym u prawnika lub adwokata. |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 14:03
|

|
MajkeL napisał/a: | Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji. |
hmmm, elementem kompozycji to jestem na pewno na tym bottonie po prawej,ale tam gdzie wisze to wisze zdecydowanie wyraźniej :| . Tak czy owak fakt że szczegółow trzeba szukac u prawnika lub adwokata.... |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 15:00
|

|
Znalazłam:
..."Ochronę wizerunku osoby fotografowanej reguluje Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)..."
MajkeL napisał/a: | Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji |
(...)W jakich przypadkach nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku?
Mówi o tym art. 81 ust. 2.Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
pkt. 2
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.(....)
Jakoś tak lepiej mysli sie na głos i publicznie odpowiada na postawione sobie samej pytania ;) :D :D |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 01:23
|

|
Aisha Yildirim napisał/a: | nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku ... jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji ... zawodowych |
to chyba wszystko na ten temat |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 10:06
|

|
nemo1125 napisał/a: | Aisha Yildirim napisał/a:
nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku ... jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji ... zawodowych
to chyba wszystko na ten temat |
:oczami: :D
2.Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji .... zawodowych....
Czytamy całe zdanie .... :cool:
:D |
|
|
|
|
Alhambra
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 14:43
|

|
Interwencja w sprawie zdjęć na stronie plfoto dotyczyła braku podpisu pod zdjęciami, że jest to pokaz Akademii Tańca "Alhambra" na Międzynarodowych Targach Kosmetycznych w katowickim Spodku. Tańczyliśmy tam w celach reklamowych - reklamy Alhambry a nie jak odebrałam reklamy biura podrózy. Myślę, że dosyć szczególowo wyjaśniłam subtelność tańca orientalnego i w związku z tym troskę o właściwe prezentowanie tancerek. Modama dodał opis o który prosiłam i rozstalismy sie w zgodzie ;) (mam nadzieję). Zdjęcia są piękne i właściwie wykorzystane będą dla nas powodem do dumy.
Swoja drogą na tydzień wyrwałam się do raju (słońce, morze, zyczliwi ludzie, bez telefonu i zmartwień)... wróciłam do piekiełka :( złosliwości, zawiści... Poswięciłam Alhambrze ponad 2 lata swojego życia (a moje bedzie zdecydowanie krótsze niż wiekszości z Was) lecz jeśli spotykam się ciagle tylko z taką ilością żali, pretensji i jadu - to niewarto, możemy gdy tylko skończa sie kursy szkołę zamknąć ku radości wielu. Brak mi już siły i chęci walki z wiatrakami. Szkoda życia - jest takie piękne!
Szkoda Nemo125 że wielu nie czyta Twojego motta ze zrozumieniem.... mnie jeszcze nasuwa się na myśl stary tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje" |
|
|
|
|
Morqana
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 15:52
|

|
Nie warto się przejmować (SORRY ZA OT )... Ten jad w ludziach po prostu jest i będzie.Życie jest zbyt piękne jak powiedziałaś, żebyś przejmowała się jakimiś "uwagami" innych ludzi. Brak w tym sensu. :) Pomyśl ile radości daje Twoja szkoła wielu ludziom :)
<jesli dobrze zrozumiałam :niepewny: > |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 00:49
|

|
Cytat: | Szkoda Nemo125 że wielu nie czyta Twojego motta ze zrozumieniem.... mnie jeszcze nasuwa się na myśl stary tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje" | To recepta na uśmiech przez cały dzień :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 01:35
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
MorQaNa napisał/a: | (SORRY ZA OT ) |
ja mimo wszystko poproszę by trzymac sie tematu :) |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 13:39
|

|
Alhambra napisał/a: | Interwencja w sprawie zdjęć na stronie plfoto dotyczyła braku podpisu pod zdjęciami, że jest to pokaz Akademii Tańca "Alhambra" na Międzynarodowych Targach Kosmetycznych w katowickim Spodku. |
dziekuje za wyjasnienie :)
Alhambra napisał/a: | Swoja drogą na tydzień wyrwałam się do raju (słońce, morze, zyczliwi ludzie, bez telefonu i zmartwień)... wróciłam do piekiełka złosliwości, zawiści... |
..."wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"...., na pewno było wspaniale :D Alhambra napisał/a: | jeśli spotykam się ciagle tylko z taką ilością żali, pretensji i jadu |
Jeżeli moje prosby o usunięcie mnie z reklamy potraktowałaś Alhambro jako cos uknutego na złość, to zupełnie niepotrzebnie.
Jak juz pisałam wyżej , jest to dla mnie istotne ze wzgledów marketingowych wynikajacych ze zmiany pracodawcy. Nadal bede sie przy tym upierac :dontgetit: .
To chyba nie jest nic niezwykłego :niepewny: .
Jeżeli nie do mnie i nie o mnie były słowa o spotykaniu sie z żalami, pretensjami i jadem to sorka za "cytata" :) i naprawde wspolczuje takich spotkan.
Temat o upublicznianiu wizerunku i jego aspekty, dotyczace rowniez publikacji internetowych zdjec, reportarzy itp. staje sie coraz bardziej na czasie i podobnie jak mobbing czy dyskryminacja płci, nie umrze tak szybko.
Stad moje zainteresowanie watkiem poruszonym przez Modame a zainicjowanym przez ciebie Alhambro :| (no chyba ze mi sie wydaje)...
Alhambra napisał/a: | tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje" |
i pozwólmy robić swoje także innym , że tak dodam :| |
|
|
|
|
Alhambra
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 08:44
|

|
Aisha Yildirim napisał/a: | jest to dla mnie istotne ze wzgledów marketingowych wynikajacych ze zmiany pracodawcy. Nadal bede sie przy tym upierac :dontgetit: | zaklejona :kwasny: zadowolona? ;) |
|
|
|
|
Aisha Yildirim
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 11:13
|

|
Alhambra napisał/a: | zaklejona zadowolona? |
dziekuje :) , zolty tez sliczny ;)
naprawde bardzo milo mi bylo cie spotkac Alhambra :zawstydzony: |
|