Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kobi
Sro Kwi 11, 2007 11:07
Zgoda na publiczne wykorzystanie wizerunku
Autor Wiadomość
Aisha Yildirim 
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:52   Zgoda na publiczne wykorzystanie wizerunku  

modama napisał/a:
W związku z interwencją pani Jolanty Kaszubskiej u Administratoraserwisu plfoto, c o m :

Cytat:
"Od: Administrator
Do: modama
Temat: Alhambra
Data: 2007-04-02 09:17:25
Witaj, Dostaliśmy zgłoszenie od Joanny Kaszubskiej, która twierdzi, że opublikowane zdjęcia h t t p;//plfoto, c o m/1187227/zdjecie.html h t t p;//plfoto, c o m/1181842/zdjecie.html są pokazywane bez zgody osób na nich prezentowanych. Proszę o wyjaśnienie sytuacji. pozdrawiam Przemek"

modama napisał/a:
będę chciał wykorzystać nasze maile na odwiedzanych przeze mnie forach fotograficznych, jako przykład różnego spojrzenia na ten sam problem (wykorzystania zdjęć z publicznej imprezy)

modama, mam prosbe o zamieszczenie owej wymiany maili również na tym forum, badz przesłanie mi ich na pw.
Myślę że niektórzy z forumowiczów mogliby być zaineresowani ta "róznorodnością" gdyz takie sytuacje moga zdarzac sie coraz czesciej, spoleczenstwo nam sie amerykanizuje :).
Przestrzeganie tych praw tak respektowanych przez panią Jole z jednej strony a zupełnie ignorowanych z drugiej, jak równiez owy przykład "różnego spojrzenia" interesuje mnie również ze wzgledów bardziej osobistych, ponieważ pomimo próśb o usuniecie, moja sylwetka jest wykorzystywana do reklamy firmy, w ktorej juz nie pracuje. Dodam dla jasnosci że o jakimkolwiek pytaniu o zgode nie bylo wogole mowy.
Jeden z banerów wisi na miescie juz okolo pól roku, ale w chwili obecnej usuniecie go stalo sie to dla mnie o tyle pilne, ze obecny pracodawca zadaje mi w tym temacie zupelnie uzasadnione pytania.
Inna sprawa ze interesuje mnie ta kwestia rowniez przyszłościowo.
Czy ktokolwiek ma prawo umieszczania wizerunku osoby trzeciej w celach komercyjnych bez zgody zainteresowanego?
Czy ma ktoś może wiedze jak wyglada ten temat od strony prawnej, lub jakieś osobiste doświadczenia w tym temacie?
PW Email www Cytuj
MajkeL 
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 13:41     

Aisha Yildirim napisał/a:
Czy ktokolwiek ma prawo umieszczania wizerunku osoby trzeciej w celach komercyjnych bez zgody zainteresowanego?

Napewno NIE.....

Czy ma ktoś może wiedze jak wyglada ten temat od strony prawnej, lub jakieś osobiste doświadczenia w tym temacie?

Kodeks Cywilny

DZIA? I. OSOBY FIZYCZNE

Rozdział I

Zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych
(...)

Kod:
Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

(...)

Jeden z banerów wisi na miescie juz okolo pól roku, ale w chwili obecnej usuniecie go stalo sie to dla mnie o tyle pilne, ze obecny pracodawca zadaje mi w tym temacie zupelnie uzasadnione pytania.

Wszystko zalezy co jest dokładnie na banerze.
Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji.
W pierwszym wypadku zachodzi naruszenie prawa do wizerunku....

Szczegółów szukał bym u prawnika lub adwokata.
PW Cytuj
Aisha Yildirim 
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 14:03     

MajkeL napisał/a:
Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji.

hmmm, elementem kompozycji to jestem na pewno na tym bottonie po prawej,ale tam gdzie wisze to wisze zdecydowanie wyraźniej :| . Tak czy owak fakt że szczegółow trzeba szukac u prawnika lub adwokata....
PW Email www Cytuj
Aisha Yildirim 
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 15:00     

Znalazłam:
..."Ochronę wizerunku osoby fotografowanej reguluje Ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych (z późniejszymi zmianami i uwzględnieniem dyrektyw Wspólnot Europejskich)..."

MajkeL napisał/a:
Czy jesteż głównym tematem zdjecia czy tylko tłem , elementem całej kompozycji

(...)W jakich przypadkach nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku?
Mówi o tym art. 81 ust. 2.Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,

pkt. 2
osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.(....)

Jakoś tak lepiej mysli sie na głos i publicznie odpowiada na postawione sobie samej pytania ;) :D :D
PW Email www Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 01:23     

nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku ... jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji ... zawodowych

to chyba wszystko na ten temat
PW Email Cytuj
Aisha Yildirim 
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 10:06     

nemo1125 napisał/a:
nie jest nam potrzebne zezwolenie do rozpowszechniania wizerunku ... jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji ... zawodowych

to chyba wszystko na ten temat

:oczami: :D
2.Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
pkt. 1
osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji .... zawodowych....

Czytamy całe zdanie .... :cool:
:D
PW Email www Cytuj
Alhambra 
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 14:43     

Interwencja w sprawie zdjęć na stronie plfoto dotyczyła braku podpisu pod zdjęciami, że jest to pokaz Akademii Tańca "Alhambra" na Międzynarodowych Targach Kosmetycznych w katowickim Spodku. Tańczyliśmy tam w celach reklamowych - reklamy Alhambry a nie jak odebrałam reklamy biura podrózy. Myślę, że dosyć szczególowo wyjaśniłam subtelność tańca orientalnego i w związku z tym troskę o właściwe prezentowanie tancerek. Modama dodał opis o który prosiłam i rozstalismy sie w zgodzie ;) (mam nadzieję). Zdjęcia są piękne i właściwie wykorzystane będą dla nas powodem do dumy.
Swoja drogą na tydzień wyrwałam się do raju (słońce, morze, zyczliwi ludzie, bez telefonu i zmartwień)... wróciłam do piekiełka :( złosliwości, zawiści... Poswięciłam Alhambrze ponad 2 lata swojego życia (a moje bedzie zdecydowanie krótsze niż wiekszości z Was) lecz jeśli spotykam się ciagle tylko z taką ilością żali, pretensji i jadu - to niewarto, możemy gdy tylko skończa sie kursy szkołę zamknąć ku radości wielu. Brak mi już siły i chęci walki z wiatrakami. Szkoda życia - jest takie piękne!

Szkoda Nemo125 że wielu nie czyta Twojego motta ze zrozumieniem.... mnie jeszcze nasuwa się na myśl stary tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje"
PW Email www Cytuj
Morqana 
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 15:52     

Nie warto się przejmować (SORRY ZA OT )... Ten jad w ludziach po prostu jest i będzie.Życie jest zbyt piękne jak powiedziałaś, żebyś przejmowała się jakimiś "uwagami" innych ludzi. Brak w tym sensu. :) Pomyśl ile radości daje Twoja szkoła wielu ludziom :)

<jesli dobrze zrozumiałam :niepewny: >
PW Email Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 00:49     

Cytat:
Szkoda Nemo125 że wielu nie czyta Twojego motta ze zrozumieniem.... mnie jeszcze nasuwa się na myśl stary tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje"
To recepta na uśmiech przez cały dzień :)
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 01:35     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
MorQaNa napisał/a:
(SORRY ZA OT )

ja mimo wszystko poproszę by trzymac sie tematu :)
PW Email Cytuj
Aisha Yildirim 
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 13:39     

Alhambra napisał/a:
Interwencja w sprawie zdjęć na stronie plfoto dotyczyła braku podpisu pod zdjęciami, że jest to pokaz Akademii Tańca "Alhambra" na Międzynarodowych Targach Kosmetycznych w katowickim Spodku.

dziekuje za wyjasnienie :)
Alhambra napisał/a:
Swoja drogą na tydzień wyrwałam się do raju (słońce, morze, zyczliwi ludzie, bez telefonu i zmartwień)... wróciłam do piekiełka złosliwości, zawiści...

..."wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"...., na pewno było wspaniale :D
Alhambra napisał/a:
jeśli spotykam się ciagle tylko z taką ilością żali, pretensji i jadu

Jeżeli moje prosby o usunięcie mnie z reklamy potraktowałaś Alhambro jako cos uknutego na złość, to zupełnie niepotrzebnie.
Jak juz pisałam wyżej , jest to dla mnie istotne ze wzgledów marketingowych wynikajacych ze zmiany pracodawcy. Nadal bede sie przy tym upierac :dontgetit: .
To chyba nie jest nic niezwykłego :niepewny: .
Jeżeli nie do mnie i nie o mnie były słowa o spotykaniu sie z żalami, pretensjami i jadem to sorka za "cytata" :) i naprawde wspolczuje takich spotkan.
Temat o upublicznianiu wizerunku i jego aspekty, dotyczace rowniez publikacji internetowych zdjec, reportarzy itp. staje sie coraz bardziej na czasie i podobnie jak mobbing czy dyskryminacja płci, nie umrze tak szybko.
Stad moje zainteresowanie watkiem poruszonym przez Modame a zainicjowanym przez ciebie Alhambro :| (no chyba ze mi sie wydaje)...
Alhambra napisał/a:
tekst piosenki Wojciecha Młynarskiego "Róbmy swoje"

i pozwólmy robić swoje także innym , że tak dodam :|
PW Email www Cytuj
Alhambra 
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 08:44     

jest to dla mnie istotne ze wzgledów marketingowych wynikajacych ze zmiany pracodawcy. Nadal bede sie przy tym upierac :dontgetit:
zaklejona :kwasny: zadowolona? ;)
PW Email www Cytuj
Aisha Yildirim 
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 11:13     

Alhambra napisał/a:
zaklejona zadowolona?

dziekuje :) , zolty tez sliczny ;)

naprawde bardzo milo mi bylo cie spotkac Alhambra :zawstydzony:
PW Email www Cytuj
Odpowiedz do tematu