Dzwony koscielne. |
Autor |
Wiadomość |
Ilonka
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 09:33 Dzwony koscielne.
|

Imię: Ilona
|
Wczoraj wieczorem uchylilam okno ze wzgledu na ocieplenie, jakie wreszcie nas zaszczycilo. Poszlam spac kolo 23, a o godzinie 0:15 zaczely bic dzwony w kosciele Piotra i Pawla. Walili tak 15 minut. Obudzilo mnie to. Zastanawiam sie, co sie stalo z cisza nocna ?? Jestem niewierzaca, do kosciola nie chodze, a zmuszaja mnie do sluchania bicia dzwonow. Wczoraj w nocy to juz byla przesada moim zdaniem. Ale w ogole po co koscioly bija w dzwony ? To wierni nie pamietaja, ze chca isc na msze ? A moze to jakas tradycja ? Mysle, ze gdyby wszyscy przedstawiciele roznych religii zaczeli robic taki publiczny halas celebrujac swoja wiare, to na ulicach powstalby jazgot.
Mieszkam blizej Rynku niz katedry, a ledwo slysze rynkowy zegar wybijajacy kwadransy i godziny. A dzwony koscielne slysze przez zamkniete okno :? Wspolczuje ludziom, ktorzy rowniez nie sa katolikami, a mieszkaja blizej katedry, to musi byc uciazliwe, jak oni tak halasuja co dwie godziny, czy ile tam..
Naprawde nie mam nic do katolikow i nie chcialabym, aby wywiazala sie tutaj dyskusja na temat wiary. Ale tak obiektywnie... wlasnie znowu zaczeli walic. Przeciez tyle 'katolikow' nie chodzi na msze, ani nie ma nic wspolnego z kosciolem, sporo osob wyznaje inna wiare lub ateizm,a akurat koscioly katolickie musza halasowac :/ |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 10:13
|

|
tez slyszalem dzwony Katedry po 24, na szczescie jeszcze nie spalem tylko siedzialem na kompie :) Wystarczy ze zamkne okno i juz cichosza :) o tyle dobrze.
A dzwony bily po 24 nie dlatego ze zbliza sie msza, tylko dlatego ze jest procesja dookola Katedry. Jak sie nie myle to wczoraj byla resurekcja o 23 i stad ten "jazgot" .
No coz... ja tez wolalbym gdyby porzestali dzwonic, ale w Katedrze wszystkim steruje program :mg: hehe... |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 10:26
|

|
Ja dzwonów Ilonka, nie słysze, mysle ze nie przeszkadzalyby mi w godzinach dziennych, ale bicie dzwonów w nocy to juz lekka przesada, Wydaje mi sie ze codziennie w nocy nie dzwonią, tylko od czasu do czasu, po prostu wczoraj było wielkie świeto. |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 11:09
|
|
Ilonka, Nie trzeba byś super wierzącym,aby w necie przeczytać ,że bicie dzwonow może mieć coś wspólnego z adoracją grobu Jezusa.Natomiast jeśli nie chcę słyszeć jak na dworcu głownym w Gliwicach zapowiadają pociąg w nocy to zamykam okno i nie mam pretensji do tych którzy chcą skorzystać z pociągu. |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 12:44
|

Imię: Mariusz Damian
|
Dev napisał/a: | ...wczoraj byla resurekcja o 23 ... |
Rezurekcja ! :) ZZZZZ :) |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 15:14
|

|
|
|
|
|
LuKaSh
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 18:59
|

|
No właśnie .. :D Rezurekcja .. trwająca ok. 2 godziny i 40 minut :P .. w niektórych kościołach zaczynała się o 22 .. w niektórych 23 .. więc nie ma się co dziwić, że dzwony w nocy były..:D |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 21:01
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Cytat: | ale w Katedrze wszystkim steruje program |
chyba w większości kosciołów dzwonami kieruje program.
Jestem wierząca, chopdzę do kościoła ale tak prawde powiedziawszy nie wiem czy jeszcze w kościołach biją dzwony :cry: Kiedyś biły na 15 min przed rozpoczęciem mszy, jak wychodził kondukt żałobny z koscioła. Zawsze dzwony kosielne coś oznajmiały.
Przyznaje, że dÄ?więk dzwonów kościelnych może byc bardzo uciążliwy. |
|
|
|
|
Asienka
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 21:55
|

|
Jeśli chodzi o Katedrę mnie denerwują tam dzwony o 6-00, jak sobie spie przy uchylomym okienku to nie jest to przyjemna pobudka :| |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 22:01
|

|
Mnie się dzwony podobaja bo mnie nie budza a jak jestem gdzieś gdzie je słysze to są dla mnie podkreśleniem danej chwili jej ważności :D |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 23:00
|

|
ja slysze czasem dzwony z koscioła na Trynku, mi nie przeszkadzaja, wole je niz remontujących sąsiadów |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 00:06
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
a czy w ogle dzwonią jeszcze dzwony kościelne w ciągu dnia ??? |
|
|
|
|
Ilonka
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 09:34
|

Imię: Ilona
|
Jasne, ze bija w ciagu dnia.
I to wcale zamkniecie okna nie pomaga. Mam nowe okna, mieszkam jakies 250 metrow od katedry i wszystko slychac. Wspolczuje ludziom, ktorzy mieszkaja blizej :cry: Mieszkam za to 50 metrow od ratusza i nigdy nie slysze zegara wybijajacego godzine. Sugeruje, ze jesli dzwony w kosciele musza bic dla wszystkich, czy tego chca, czy tez nie, to przynajmniej ciszej..
:] |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 10:46
|

Imię: Piotr
|
Mi dzowy nieprzeszkadzaja i niech sobie dzwonia :)
chodÄ?by nawet bu utrzymac taka tradycje
przeciez juz dzwony bija od niepamietnych lat |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 18:25
|

|
Cytat: | utrzymac taka tradycje
przeciez juz dzwony bija od niepamietnych lat |
Właśnie :spoko: GMERAS
Myśle że nie można wyeliminować z życia takich rzeczy jak tradycja |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 12:24
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
Dziś o godzinie równo 10 wszystkie dzwony w kościele w sośnicy zaczęły bić... do tego wyły syreny alarmowe.
[*] |
|
|
|
|
Asienka
Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 12:39
|

|
Aither napisał/a: | Dziś o godzinie równo 10 wszystkie dzwony w kościele w sośnicy zaczęły bić... do tego wyły syreny alarmowe.
[*] |
NIe tylko w Sośnicy ale w całym mieście |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pią Kwi 08, 2005 12:46
|
|
Asienka napisał/a: |
NIe tylko w Sośnicy ale w całym mieście |