Poprzedni temat «» Następny temat
11 Listopada
Autor Wiadomość
Frycek 
Wysłany: Sob Lis 11, 2006 12:30   11 Listopada  

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz

„Państwo Polskie powstaje z woli całego narodu i opiera się na podstawach demokratycznych. Rząd polski zastąpi panowanie przemocy, która przez sto czterdzieści lat ciążyła nad losami Polski, przez ustrój zbudowany na porządku i sprawiedliwości. (...) Jestem przekonany, że potężne demokracje Zachodu udzielą swej pomocy i braterskiego poparcia Polskiej Rzeczypospolitej Odrodzonej i Niepodległej" Józef Piłsudski, z depeszy do czołowych państw świata (poza Rosją)

Niepodległa Polska odrodziła się w listopadzie 1918 roku w ciągu zaledwie trzech tygodni. To niezwykłe tempo zaskoczyło ówczesnych obserwatorów wydarzeń politycznych w Polsce i Europie.

Dzień 11 listopada był oficjalnym Świętem Narodowym Polski w latach 1937-1939. Po wojnie dopiero w 1989 roku wrócił do kalendarza oficjalnych świąt państwowych.

Jakim dniem byl ten 11 listopada 1918 roku w Warszawie? Przytoczmy tu notatke swiadka historii, ksiezny Marii Lubomirskiej, wielkiej damy polskiej arystokracji. Pod ta data pisze:

"Dzien dzisiejszy nalezy do historycznych, do niezapomnianych, do weselszych, do triumfalnych! Jestesmy wolni! Jestesmy panami u siebie! Stalo sie i to w tak nieoczekiwanych warunkach... Od wczesnego ranka odbywa sie przejmowanie urzedow niemieckich przez wladze polskie. Juz przekazano w nasze rece Cytadele, ktora zajal batalion wojska polskiego z majorem Szyndlerem na czele... Niemcy zbaranieli, gdzieniegdzie sie bronia, zreszta daja sie rozbrajac nie tylko przez wojskowych, ale przez lada chlystkow cywilnych... Dziwy, dziwy w naszej stolicy! Ida Niemcy rozbrojeni w czerwonych przepaskach - ida zolnierze w niemieckich mundurach z polskim orlem na czapce: to wyswobodzeni Polacy z Ksiestwa Poznanskiego. Ida zolnierze w niemieckich mundurach z francuska kokarda: to dzieci Alzacji i Lotaryngii - spiewaja piesni francuskie i brataja sie z Polakami.
Zbratanie zdaje sie byc ogolne - pekl przymus dyscypliny, runely przegrody - ludzie sa tylko ludzmi".

Tak dnia 11 listopada 1918 roku Polska weszla na wyboista droge swojej najnowszej historii.

A jakim dniem jest dzisiaj ??
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Sob Lis 11, 2006 15:30     

wolnym od pracy(nie wszędzie)...i dla wiekszości niczym innym...
kisia 
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 02:47     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
11 listopada dzisiaj jest uroczyście obchodzony tylko przez władze i starsze pokolenie. Są tradycyjnie msze za ojczyznę, przemówienia prezydenta,kwiaty, filmy wojenne puszczane w tv i tyle, dla młodych jest poprostu dniem wolnym od pracy
PW Email Cytuj
darkenstein
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 02:58     

ja byłem w pracy zakladałem odbojnice w biedronce :( a potem molowałem w domu sciany do 1 w nocy a teraz siedze w necie czyli mam wolne :D
Monique
[Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 08:58     

a ja caly dzien przesiedzialam w pizamie.. mialam propozycje wyjscia na fajna impreze.. ale jesli swietowac.. to swietowac.. ;)
Olaa 
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 18:16     

kisia napisał/a:
dla młodych jest poprostu dniem wolnym od pracy

a ja spedzilam caaaly dzionek w pracy ;) a poprzednia i nastepna noc ciezka byla :P ale caly 11 w pracy :(
PW Cytuj
Appo 
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 22:09     

Imię: Marek
Ja 11 spędziłem imprezowo :P
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu