Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew |
Autor |
Wiadomość |
kaszanna
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 10:35 Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew
|
|
Wczoraj w Nowinach na pierwszej stronie był artykuł o nagrodzie którą wręczył Pan Frankiewicz po raz pierwszy - Gliwickiego Lwa. Straszne było moje zdumienie ponieważ wiem, że takiego Lwa wręcza już od kilku lat (prawie 30) Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Gliwickiej. ¦ciślej jest to statuetka Lwa Czuwającego. Co z tego że inna nazwa: wygląd ten sam.
Hmmmm... brak pomysłów? |
|
|
|
|
h0lek
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 14:03 Re: Nagroda prezydenta: Gliwicki Lew
|
|
kaszanna napisał/a: | Wczoraj w Nowinach na pierwszej stronie był artykuł o nagrodzie którą wręczył Pan Frankiewicz po raz pierwszy - Gliwickiego Lwa. Straszne było moje zdumienie ponieważ wiem, że takiego Lwa wręcza już od kilku lat (prawie 30) Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Gliwickiej. ¦ciślej jest to statuetka Lwa Czuwającego. Co z tego że inna nazwa: wygląd ten sam.
Hmmmm... brak pomysłów? |
Kreatywnosc naszych dzialaczy samorzadowych jest godna pozazdroszczenia... :]
zamiast lwa mogli wymyslic lion, leo, albo lwiątko - mysle ze inne zwierzatko nawet do glowy by im nie przyszlo :] |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 22:59
|
|
pewnie mieli na stanie figurki lwa i dlatego tak wyglada ta statuetka |
|
|
|
|
Uszatek
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 23:24
|
|
A tak z ciekawości, co ma wspólnego lew z Gliwicami? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Sty 16, 2005 01:24
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Cytat: | co ma wspólnego lew z Gliwicami? | w dwóch miejscach w gliwicach znajduja sie odlane z żeliwa rzexby lwów.
Jeden lew ( tzw lew czuwający ) jest przy ul. Dolnych Wałów w pobliżu ogrodzenia Willi Caro
dwa inne lwy znajduja sie przed wejściem do Palmiarni |
|
|
|
|
Uszatek
Wysłany: Nie Sty 16, 2005 12:01
|
|
Hmm no wszystko ładnie Kisiu, tylko czemu akurat wybrać lwa na symbol nagrody miejskiej? Bo sam fakt że w mieście stoi kilka rzeÄ?b lwów chyba też jest czymś spowodowany poza np. miłością do egzotycznych zwierzątek? Chodzi mi po prostu o kontekst jakiś (historyczny/społeczny/łotewer), bo jak na razie to równie dobrze mogli by dawać nagrodę w kształcie ryjówki i mniej więcej taki sam miałoby to dla mnie sens, dlatego się dopytuję. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Sty 16, 2005 16:55
|
Imię: Piotr
|
Ja sie moge przyznac ze tez niewiem dlaczego akurat lew :) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Sty 16, 2005 21:23
|
|
moze ktoś sie skontaktuje z UM zeby nam podali historie tej nagrody i aby nam wytlumaczyli skad ten lew |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Pon Sty 17, 2005 16:25
|
Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
|
frohike napisał/a: | moze ktoś sie skontaktuje z UM zeby nam podali historie tej nagrody i aby nam wytlumaczyli skad ten lew |
Dobry pomysł :)
Jesli bede w poblizu chetnie zajze i sie popytam :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Sty 17, 2005 21:45
|
|
Cytat: | Jesli bede w poblizu chetnie zajze i sie popytam |
nie wiem czy ktoś w UM będzie miał czas żeby udzielić takiej odpowiedzi, może wystarczy przejść się do biblioteki i poszperac ??? |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 07:38
|
|
Ja postaram się na to pytanie odpowiedzieć jak tylko mi szef książkę przyniesie. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 15:23
|
|
no i pieknie czekamy na odpowiedz |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 19:46
|
|
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 02, 2005 18:39
|
|
kisia, A ja przypuszczam co ma lew z Gliwicami wspólnego!!!!!!Pewnie prezydent jest zodiakalnym lwem i wszyscy chcą mu się podlizać ustanawiając taką nagrodę :rotfl: :D |
|
|
|
|
Jary
Wysłany: Nie Gru 11, 2005 17:43 Gleiwitz Stadtetag 1906.
|
|
żeby jeszcze bardziej wszystko zagmatwać to pochwale się że udało mi się ostatnio nabyć ciekawy przedmiot, jest to przycisk do papieru w formie ni mniej ni więcej tylko "lwa czuwającego" z napisem na podstawie "Gleiwitz Stadtetag 1906." czyli jak sądzę już w 1906 roku tenże lew był kojarzony z Gliwicami. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Gru 12, 2005 17:57
|
|
Jary, bo wszytskie trzy lwy (nie mam tylko pewności czy one są rzeczywiście z żeliwa czy nie z brązu tak czasem) "pilnowały" przed wojną miejsca na końcu ulicy Barlickiego gdzie aktualnie znajduje się obrzydliwe jajco autorstwa Pana Hitzsa, a które tak naprawdę było (i nadal jest) kurhanem, w którym złożone są prochy żołnierzy poległych na terenie miasta w czasie pierwszej wojny światowej (lwy miały czuwac nad ich spokojnym odpoczynkiem). Po wojnie lwy zostały stamtąd zabrane, a teraz zamiast je umiecić tam gdzie ich miejsce postawiono tam ten idiotyczny pomnik. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Gru 12, 2005 18:07
|
Zaproszone osoby: 2
|
Tak samo jak Lwy na ulicy dolnych wałów. Jak dla mnie to nie jest miejsce dla nich. Stoją przy Willi Caro i jakoś wcale tam nie pasują. Dlaczego nie postawi się ich w jakimś miejscu bardziej wyeksponowanym tak żeby było je widać w bardziej ruchliwych i przestrzennych miejscach? |
|
|
|
|
pscoua
Wysłany: Pon Gru 12, 2005 18:40
|
|
Dorotka, zgodzę się ale tylko po trosze, bo wspomniane lwy były tam jeszcze w czasie mojego dzieciństwa. Zostały zabrane w latach '90 pod pretekstem "renowacji".
I zamiast lwów, na których zresztą mam pełno zdjęć, stoi COŚ z czerwonym ..."glutkiem" bleh :/ |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pon Gru 12, 2005 19:04
|
|
za czasów naszego dziciństwa były tam już tylko dwa - leżące przodem do ulicy Barlickiego - trzeciego leżącego biekiem już nie było
z czerwonym glutkiem? badzo trafnie :rotfl: |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 09:39
|
|
I znowu nadchodzi czas obdarowywania się prezentami (czytaj lwami),ciekawe komu tym razem prezydent Gliwic ofiaruję tą figurkę,może wlaścicielowi firmy Almix za zniszczenia,ktore spowodowala jego firma na gliwickich jezdniach i dewastację gliwickich chodnikow,może dyrektorowi MPUS za to,że znowu zima zaskoczyla drogowców,może szefowi straży miejskiej za akcję z kostką brukową,a może budowniczym naszej autostrady za odcinek Kleszczów - Sośnica za notorycznie obsuwające się skarpy,czyli za fuszerkę,więc do dzieła panie prezydencie i nie zapominaj o sobie... :( :( :( :dobani: :dobani: :dobani: |
|
|
|
|
|