Wojwódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 14:20 Wojwódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach
|
Imię: Mariusz Damian
|
Temat o motoryzacji to i nie może zabraknąć tematu o instytucji egzaminującej kandydatów na prawo jazdy :)
Nasz ośrodek w Gliwicach mieści się na ul. ?abędzkiej 6 (niedaleko TESCO). Podaje numer gdyby ktoś potrzebował: 32/ 270 80 00.
Strona internetowa --> w w w word.katowice, p l]tutaj
Jako, że niedawno zdawałem tam egzamin na prawo jazdy kat. B mogę co nieco napisać.
Otóż nasz ośrodek składa się z dwóch placów manerrowych:dolny i górny.
Z tego co zauważyłem to mamy kilkunastu egzaminatorów (większość to panowie w średnim wieku) no i oczywiście panie, które obsługują klientów w okienku. Jedna taka czarownica, że szok i w ogóle nie miła (brunetka, chyba farbowana, szczupła, ok. 40lat).
Pierwsza część egzaminu to teoria, czyli sprawdzenie umiejętności z zakresu poruszania się po ulicach, pierwsza pomoc i pytania natury technicznej samochodu. Na 18 pytań można tylko 2 błędy popełnić. Potem część praktyczna.
Na egzaminie na kat. B obecnie poruszamy się Fiatem Punto (na placu) i Oplem Corsą (na mieście). Koszt całego egzaminu 94zł, ale ma podrożeć.
Od 10 stycznia zdajemy na nowych zasadach, czyli na placyku trzeba będzie tylko łuk zaliczyć, potem miasto (i tam między innymi parkowanie). Nasz ośrodek wprowadza to dopiero od 16 stycznia. Z tym wiąże się podniesienie ceny egzaminu. Ma wynosić ok. 130-150zł. Podrożeje ubezpieczenie :D
Po zaliczonym egzaminie dostałem książeczkę na temat bezpiecznego poruszania się w ruchu drogowym no i trzeba było sobie zapłacić 71 zł za wydanie dokumentu w kasie w Urzędzie Miejskim. Potem czekamy 2 tyg. na wyrobienie i znowu płacimy ... tym razem 5,50zł za znaczki skarbowe. No i tyle ;)
Potem pozostaje tylko :"Szerokiej drogi !" :) |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 19:10
|
|
a ile kosztowała cię całość ? |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 19:33
|
|
Hmmm, wyglądało to tak:
1. 980zł - kurs prawa jazdy w Ośrodku Szkolenia Kierowców "LEW" Henryk Lewiński (ul. Okrzei 20).
2. Badania lekarskie - dokładnie nie pamiętam, ale coś ok. 35 zł
3. 10zł testy egzaminacyjne dla siebie do poćwiczenia
4. No i egzamin państwowy (94zł + 2,5zł (opłata na poczcie))
Razem: 1121,5 zł.
Cała kasa z moich 18-stych urodzin poszła właśnie na to, ale nie żałuje ;-)
EDIT:
Jeszcze 71 zł za wyrobienie dokumentu prawa jazdy w kasie Urzędu Miasta i 5,5zł za znaczki skarbowe (przy odbiorze).
W sumie wyjdzie prawie 1200zł ... |
Ostatnio zmieniony przez Mariusz Czw Gru 29, 2005 20:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 19:56
|
|
ok dzięki ,będe porównywał z innymi |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 19:57
|
|
klaus, nie masz jesze prawa jazdy??? |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 20:08
|
|
W naszym mieście jest tyle OSK, więc masz w czym wybierać jak co ;-)
Gdyby co to nie polecam POL-KURS-u. Policjanci może dobrze wykonują swoją pracę, ale
jako instruktorzy nauki jazdy nie sprawdzają się.
Najlepiej taki ośrodek gdzie jest i Opel Corsa i Fiat Punto, bo na takich będziesz zdawać egzamin państwowy ;) A nawet jeśli jest taka możliwość to uczyć się tam, gdzie jest pomniejszony plac manewrowy. Wtedy na egzaminie nie masz problemu ze zmieszczeniem się w konketnym wjeździe ;-) Ja tak na przykład miałem tam gdzie się uczyłem i na egzaminie placyk to przyjemność :)
Gdybyś potrzebował testów, które wykorzystuje się w WORD to daj mi znać :) Ja mam taką książeczkę to moge Ci ją dać. Tam jest 487 pytań. A na egzaminie państwowym będziesz miał 18 spośród tych 487 :) |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 20:49
|
|
o to super ,jak dojdzie do konkretów to sie zgłosze
:) |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 20:59
|
|
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Gru 30, 2005 07:38
|
|
się komus widzę mój post w tym topicu nie podobał :zdziwko: no to napiszę tylko tak: Mariuszku - nie masz racji co do Polkursu - może tym razem nikt nie skasuje ;) |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:46
|
|
Mariusz mały off-top... na którym placyku zdawałeś ?:> |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Pią Gru 30, 2005 12:16
|
|
nie ma jeszcze prawa jazdy ,mówi sie trudno hihi ,kiedy trzeba zacząć ,ale jak juz będe miał to..........nie wiem bo fury tez nie mam hihihihihi |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Pią Gru 30, 2005 13:01
|
|
Niedźwiedź napisał/a: | Mariusz mały off-top... na którym placyku zdawałeś ?:> |
Na dolnym ;-) |
|
|
|
|
|