Poprzedni temat «» Następny temat
ułaskawienia
Autor Wiadomość
Ana 
Wysłany: Pią Gru 02, 2005 16:56   ułaskawienia  

Przebywający w Wiedniu prezydent Aleksander Kwaśniewski, który zdecydował w ostatnich dniach o wszczęciu procedury ułaskawienia wobec Zbigniewa Sobotki, zapowiedział, że do końca swojej prezydentury będzie chciał zająć się kilkoma innym prośbami o ułaskawienie, w tym m.in. Sławomira Sikory.

"Jeśli pan prezydent Kwaśniewski tego nie dokona, to jestem przekonany, że pan prezydent Kaczyński, już po 23 grudnia, doprowadzi do ułaskawienia pana Sikory" - powiedział Bielan na konferencji prasowej w Sejmie.

źródło w w w o2, p l

jakaś plaga z tymi ułaskawieniami czy co? :zdziwko: nawet ten co jeszcze nie został dobrze prezydentem je zapowiada :niepewny:
PW Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Gru 02, 2005 17:02     

Zaproszone osoby: 2
Kwaśniewski pewnie teraz swoje długi wdzięczności spłaca.
PW Email www Cytuj
cinque 
Wysłany: Pią Gru 02, 2005 17:02     

Kwasniewski próbuje zachwać twarz mówiąc o ułaskawieniu Sikory, tak myślę, po aferze rozpętanej zapowiadanym ułaskawieniem Sobotki.
Niech się zabiera za Sikorę wreszcie! Facet już dwukrotnie, w 2000 i 2001 roku składał wnioski o ułaskawienie -oczywiście bez skutku, kolesiem prezydenta nie jest.
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Pią Gru 02, 2005 20:08     

chciałam tylko przypomnieć że poza Sławkiem Sikorą siedzi jeszcze Artur, który też zasługuje (może nawet bardziej, ale jest niestety mniej medialny) na ułaskawienie - jak Kaczor to zrobi to do końca jego kadencji powstrzymam się od opowiadania głupich dowcipów na jego temat
PW Cytuj
trunks 
Wysłany: Pią Gru 02, 2005 23:32     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
nie wiem czemu ulaskawia tych aferzystów z SLD powinni posiedziec te wyroki w koncu nie są duze.
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Sob Gru 03, 2005 11:16     

Jeżeli Kwaśniewski ulaskawi tych bydlaków i zlodzieji z SLD to rzuci bardzo negatywne światło na swoje 10 lat pracy jako prezydent... :D
kobi 
Wysłany: Sob Gru 03, 2005 12:43     

Imię: Bożydar :]
Piotrulek, najlepsze jest to, że Kwaśniewski chce ułaskawić Sobotkę bo to jego kumpel... a prawica chce udupić Sobotkę bo to facet z SLD - np. Ziobro wydawał wyrok zanim zapoznał siez papierami... Obie strony w tym przypadku są żałosne... Doceniam Kwacha, ale tutaj przesadził :kwasny:
PW Email Cytuj
Ana 
Wysłany: Sob Gru 03, 2005 13:28     

kobi napisał/a:
Doceniam Kwacha, ale tutaj przesadził

ja doceniaałam... do tej pory, a przynajmniej nie miałam do niego konkretnych rzeczy do zarzucenia (poza tą akcją z parodiowaniem papieża :kwasny: ). Teraz facet przesadził. Podobno chce się bra za politykę międzynarodową po zakończeniu kadencji, może swoim "dobrym sercem" chciał zdobyć zaufanie na arenie międzynarodowej? :]
PW Cytuj
niezgrzeszona Stysia 
Wysłany: Nie Gru 04, 2005 18:59     

a ja jestem w szoku :zdziwko: nie wiedziałam ze prezydent moze kogoś ułaskawic myślałam ze wyroki sadu najwyższego są ostateczne.....

ale apropo`s ułaskawienia Sobotki - to mam mieszane uczucia czy Kwaśniewski podjął dobrą decyzję. Może i faktycznie Sobotka nie powienien siedizec w więzieniu, co nie zmnienia faktu iż jeśli "on" teraz wyjdzie, to za chwile przyszły prezeyden bedzie chciał pokazać iz równie jest miłosierny jak jego porzednik i powypuszcza niewiadomo kogo.... Zaraz bedzie pieć tysiecy listów do Kaczyńskiego od zflustrowanych rodzin iż ich dziieci niesłusznie przebywaja w więzieniach, a Kaczyński taki prorodzinny ze ulegnie wszytkim tym namowom...

Oj będzie sie działo... zacznijmy zbierac kase na prywatnych ochroniarzy bo jeszcze nie wiadomo kogo ten nasz Prezio powypuszcza na wolność :zalamany:
PW Email Cytuj
Ana 
Wysłany: Nie Gru 04, 2005 22:52     

niezgrzeszona Stysia napisał/a:
myślałam ze wyroki sadu najwyższego są ostateczne.

ano nie są ostateczne, prezydent ma konstytucyjnie zagwarantowane prawo łaski. Wydawalo mi się, że to dobrze. W jakiś sposób podnosiło prestiż tego urzędu i byłam pewna, że jest możliwość zastosowania go tylko w szczególnych wypadkach. Z tego co słyszałam rocznie mnóstwo próśb o ułaskawienie wplywa do kancelarii prezydenckiej, nie wiem jaka jest statystyka ułaskawień, ale teraz pewnie prasa przy okazji do tego dojdzie.

Z tego co dzisiaj czytałam:
"Prezydent po zapoznaniu się po raz kolejny z aktami sprawy i po odbyciu przez pana Sikorę 10 lat w więzieniu na dniach podpisze decyzję o jego ułaskawieniu - powiedział Szymczycha w audycji radia Zet "Siódmy dzień tygodnia".
Wcześniej, w tym tygodniu, rzecznik Prawa i Sprawiedliwości Adam Bielan zapowiedział, że jeżeli Aleksander Kwaśniewski nie ułaskawi Sikory, to - w przekonaniu rzecznika - zrobi to Lech Kaczyński."

czyżby działanie pod publikę? :niepewny:
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu