Przesunięty przez: kisia Wto Sty 29, 2008 01:48 |
Świąteczne dekoracje miasta |
Autor |
Wiadomość |
Dorothea
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:59
|

|
Dokładnie ziutek, za wczesnie nas otacza wszystko co swiateczne i kiedy juz przyjdzie na to odpowiednia pora nie potrafimy sie z tego w pełni ciieszyc....
Opowiesc Wigilijna była juz czytana wiele razy przezemnie, ale moze wroce do niej i tego roku......... |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:02
|

|
cinque u mnie też... świąt nie obchodzi się dla samej choinki... i to że postawimy ją wcześniej nic nie zmienia :) Wszyscy czekają na Ten wyjątkowy dzień :) Ale niestety wiele ludzi dzisiaj o tym zapomina :) Najważniejsze stają się prezenty i choinka :) |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:04
|

|
Dorothea, polecam (mam ;) ) właśnie ta filmowa wersja - Scrooge - bardzo dobra, klimatyczna ekranizacja :) |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:05
|

|
ziutek997, jest jeszcze coś takiego, jak amerykański sposób nadania temu dniu jakiegoś magicznego wymiaru
myślę, że nie do końca słusznie, ale lepsze takie przeżycie duchowe, niż żadne (chyba...) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:08
|

|
cinque czy mogłabym liczyc na pozyczenie????Jesli oczywiscie nie prosze o zbyt wiele.... :D |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 19:47
|
|
cinque napisał/a: | oryginalny tytuł to zdaje się "Scrooge |
A co"scrooge"ma wspólnego z apatią??? |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 22:07
|

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
|
A ja uwielbiam te wszystkie swiecidelka,wystroje,gdy w sklepach slychac koledy i pani przez mikrofon mowiaca..." zapraszamy na wielka swiateczna promocje..." :rotfl:
jako dziecko,pamietam tylko szare,puste sklepy i walka o dostanie czegos aby swieta byly swiateczne.
Fatk choinka byla strojona przez moje papierkowe cudenka,podczas gdy teraz ubieram ja do wystroju wnetrza
..kiedys pachnialo piernikami,swiezym ciastem i widzialam wielka swiateczna krzatanine w domu
..dzis widac ta bieganine jedynie na miescie i w sklepach a w niektorych domach mozna liczyc na " gotowca"
a jednak uwielbiam ten okres swiat.....gdy mozna usiac z kubeczkiem grzanca,przy zapalonej choince i swieczkach,ktore poustawione sa po mieszkaniu i z ktorych wydobywa sie roznorodny zapach.
Musze przyznac,ze te wszystkie ciekawostki i slodycze przygotowane na swieta,pokazuja sie w sklepach poprostu za szybko |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 22:20
|

Imię: Marcin
|
ech...moje swieta w tym roku beda wyjatkowo smutne...
a wracajac do zwyczajow...ojciec zawsze ubieral choinke rano w wigilie...mama krzatala sie w kuchni przygotowujac wieczerze...a my z bratem pomagalismy to jednemu to drugiemu...sprzatajac nasz pokoj...zawsze nas goniono wlasnie do pozadkowania naszych rzecyz w wigilie...zebysmy przez caly rok dbali o pozadek...bylo minelo
w tym roku ogranicze sie do jakiegos malego naturalnego drzewka na biurku bez zadnych badziewi typu swiatelka itd itp...ktore pozniej posadze u znajomego na dzialce :=] |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 10:12
|

|
Piotrulek napisał/a: | A co"scrooge"ma wspólnego z apatią |
Piotrulek, nie znasz Opowiesci...?
apatia emocjonalna?
p4cz3k, u mnie jakos zawsze tuz przed Swietami nastepowało zmniejszenie liczby uczestnikow Wigilii, ze tak sie wyraże, a co za tym szło, rownez przewrot w naszych rodzinnych obyczajach światecznych. Teraz juz niewielką liczbą, ale jednak, staramy sie bardzo je kontynuować |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 10:20
|

|
a wlasnie mi sie przypomnialo co lubie w swietach ;=] makowki :D pychota :) no poprostu...mniam mniam :D w tym roku po raz pierwszy sam bede robil...moze mi sie uda :D |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 13:39
|
|
cinque napisał/a: | nie znasz Opowiesci...? |
znam ,tak mi się wydaje |
|
|
|
|
Asia_:)
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 17:57
|

|
mnie sie ten nastroj tez podoba...
mimo ze wczesnie
w koncu glupio by bylo jakby byly swieta trzy dni i mijaly tak poprostu
to sa dla mnie przygotowania
w milej oprawie i tak mi sie ffffajnie patrzy i planuje i marzy
choc czasem mnie to wszsytko wzrusza ale nie zlosci i nie nudzi.... nigdy!!!!
uwielbiam swieta.... ten nastroj, wieczory, snieg... czarne granatowe niebo i blyszczace gwiazdy
tak jest dobrze....
dla mnie :) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 14:57 Świateczne dekoracje w Gliwicach
|

Imię: Piotr
|
Cytat: | Od 4 grudnia br. do 6 stycznia przyszłego roku w 9 miejscach na terenie Gliwic będą stały tradycyjne choinki świąteczne. Smukłe świerki o wysokości od 6 do 12 metrów pojawią się na skwerze przed kościołem p.w. św. Barbary (ul. Dworcowa), u zbiegu ulic Zwycięstwa i Bohaterów Getta Warszawskiego, na Placu Krakowskim, na skwerze u zbiegu ulic Jana Pawła II i Nowy Świat, w rejonie skrzyżowania ulic Dąbrowskiego i Traugutta, a także na placu Niepodległości oraz w sąsiedztwie dawnego Domu Kultury przy ul. Wolności w ?abędach. Po dwie choinki zostaną natomiast ustawione na tarasie Urzędu Miejskiego przy ul. Zwycięstwa oraz na balkonie Ratusza w Rynku. Świerki będą udekorowane kolorowymi bombkami w odcieniach granatowo-srebrnych i czerwono-złotych. Niektóre z nich zostaną oświetlone za pomocą elementów światłowodowych. Choinki na tarasie UM oraz na Placu Krakowskim będą dodatkowo ozdobione wężami świetlnymi. W obrębie placu przy ul. Wrocławskiej znajduje się 6 drzew, które już upiększono kurtynami świetlnymi. Kolorowe dekoracje świetlne w postaci 44 symboli świątecznych (gwiazdek i dzwoneczków) pojawią się nad ulicami Zwycięstwa i Prymasa Wyszyńskiego. Nad skrzyżowaniem obydwu dróg zawiśnie natomiast barwny napis „WITAMY NOWY ROK 2006”. Świąteczną dekoracją Gliwic zajmują się w tym roku dwie instytucje: Miejski Zarząd Usług Komunalnych (choinki) i firma „ZDZIENICKI” (kolorowe symbole). |
Jak wam sie podobały dotychczas ozdobione świątecznie Gliwice ? :) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 15:20
|
|
Mogliby już coś zmienić,a w szególności te dzwoneczki i gwiazdki i świecące drzewa na Kraku |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 15:50
|

Imię: Piotr
|
tak krakowski zawsze jest brzydko ozdobiony mi się szczeże tez się znudzil zawsze tak sammo ale drzewa świecące sa spoczko :) niewazne ze swieca cały rok :] |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 17:10
|

Zaproszone osoby: 2
|
Bardzo mi się podoba przystrojenie ul. Zwycięstwa. Te świecące ozdoby wiszące w poprzek ulicy ładnie wyglądają i bardzo mocno przypominają o tym, że są święta. Choinki też ładnie wyglądają, szkoda tylko, że zawsze znajdą się łajzy, które coś z nich okradną lub coś na nich zniszczą. |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 17:24
|

|
ida swieta :niepewny: :kwasny: |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 18:54
|

|
p4cz3k napisał/a: | ida swieta |
no to dlaczemu jesteś "niepewny" i "kwaśny"? MAKÓWKI BęD?! cieszyć się trzeba :) (u mnie co prawda będzie kutia - ale też się cieszę) |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 19:56
|

|
|
|
|