Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kisia
Wto Sty 29, 2008 01:48
Świąteczne dekoracje miasta
Autor Wiadomość
Dorothea 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:59     

Dokładnie ziutek, za wczesnie nas otacza wszystko co swiateczne i kiedy juz przyjdzie na to odpowiednia pora nie potrafimy sie z tego w pełni ciieszyc....

Opowiesc Wigilijna była juz czytana wiele razy przezemnie, ale moze wroce do niej i tego roku.........
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:02     

cinque u mnie też... świąt nie obchodzi się dla samej choinki... i to że postawimy ją wcześniej nic nie zmienia :) Wszyscy czekają na Ten wyjątkowy dzień :) Ale niestety wiele ludzi dzisiaj o tym zapomina :) Najważniejsze stają się prezenty i choinka :)
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:04     

Dorothea, polecam (mam ;) ) właśnie ta filmowa wersja - Scrooge - bardzo dobra, klimatyczna ekranizacja :)
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:05     

ziutek997, jest jeszcze coś takiego, jak amerykański sposób nadania temu dniu jakiegoś magicznego wymiaru
myślę, że nie do końca słusznie, ale lepsze takie przeżycie duchowe, niż żadne (chyba...)
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 13:08     

cinque czy mogłabym liczyc na pozyczenie????Jesli oczywiscie nie prosze o zbyt wiele.... :D
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 19:47     

cinque napisał/a:
oryginalny tytuł to zdaje się "Scrooge

A co"scrooge"ma wspólnego z apatią???
Szamanka 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 22:07     

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
A ja uwielbiam te wszystkie swiecidelka,wystroje,gdy w sklepach slychac koledy i pani przez mikrofon mowiaca..." zapraszamy na wielka swiateczna promocje..." :rotfl:

jako dziecko,pamietam tylko szare,puste sklepy i walka o dostanie czegos aby swieta byly swiateczne.
Fatk choinka byla strojona przez moje papierkowe cudenka,podczas gdy teraz ubieram ja do wystroju wnetrza
..kiedys pachnialo piernikami,swiezym ciastem i widzialam wielka swiateczna krzatanine w domu
..dzis widac ta bieganine jedynie na miescie i w sklepach a w niektorych domach mozna liczyc na " gotowca"

a jednak uwielbiam ten okres swiat.....gdy mozna usiac z kubeczkiem grzanca,przy zapalonej choince i swieczkach,ktore poustawione sa po mieszkaniu i z ktorych wydobywa sie roznorodny zapach.

Musze przyznac,ze te wszystkie ciekawostki i slodycze przygotowane na swieta,pokazuja sie w sklepach poprostu za szybko
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 22:20     

Imię: Marcin
ech...moje swieta w tym roku beda wyjatkowo smutne...

a wracajac do zwyczajow...ojciec zawsze ubieral choinke rano w wigilie...mama krzatala sie w kuchni przygotowujac wieczerze...a my z bratem pomagalismy to jednemu to drugiemu...sprzatajac nasz pokoj...zawsze nas goniono wlasnie do pozadkowania naszych rzecyz w wigilie...zebysmy przez caly rok dbali o pozadek...bylo minelo

w tym roku ogranicze sie do jakiegos malego naturalnego drzewka na biurku bez zadnych badziewi typu swiatelka itd itp...ktore pozniej posadze u znajomego na dzialce :=]
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 10:12     

Piotrulek napisał/a:
A co"scrooge"ma wspólnego z apatią

Piotrulek, nie znasz Opowiesci...?
apatia emocjonalna?

p4cz3k, u mnie jakos zawsze tuz przed Swietami nastepowało zmniejszenie liczby uczestnikow Wigilii, ze tak sie wyraże, a co za tym szło, rownez przewrot w naszych rodzinnych obyczajach światecznych. Teraz juz niewielką liczbą, ale jednak, staramy sie bardzo je kontynuować
PW Email Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 10:20     

a wlasnie mi sie przypomnialo co lubie w swietach ;=] makowki :D pychota :) no poprostu...mniam mniam :D w tym roku po raz pierwszy sam bede robil...moze mi sie uda :D
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 13:39     

cinque napisał/a:
nie znasz Opowiesci...?

znam ,tak mi się wydaje
Asia_:) 
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 17:57     

mnie sie ten nastroj tez podoba...
mimo ze wczesnie
w koncu glupio by bylo jakby byly swieta trzy dni i mijaly tak poprostu
to sa dla mnie przygotowania
w milej oprawie i tak mi sie ffffajnie patrzy i planuje i marzy
choc czasem mnie to wszsytko wzrusza ale nie zlosci i nie nudzi.... nigdy!!!!

uwielbiam swieta.... ten nastroj, wieczory, snieg... czarne granatowe niebo i blyszczace gwiazdy
tak jest dobrze....
dla mnie :)
PW Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 14:57   Świateczne dekoracje w Gliwicach  

Imię: Piotr
Cytat:
Od 4 grudnia br. do 6 stycznia przyszłego roku w 9 miejscach na terenie Gliwic będą stały tradycyjne choinki świąteczne. Smukłe świerki o wysokości od 6 do 12 metrów pojawią się na skwerze przed kościołem p.w. św. Barbary (ul. Dworcowa), u zbiegu ulic Zwycięstwa i Bohaterów Getta Warszawskiego, na Placu Krakowskim, na skwerze u zbiegu ulic Jana Pawła II i Nowy Świat, w rejonie skrzyżowania ulic Dąbrowskiego i Traugutta, a także na placu Niepodległości oraz w sąsiedztwie dawnego Domu Kultury przy ul. Wolności w ?abędach. Po dwie choinki zostaną natomiast ustawione na tarasie Urzędu Miejskiego przy ul. Zwycięstwa oraz na balkonie Ratusza w Rynku. Świerki będą udekorowane kolorowymi bombkami w odcieniach granatowo-srebrnych i czerwono-złotych. Niektóre z nich zostaną oświetlone za pomocą elementów światłowodowych. Choinki na tarasie UM oraz na Placu Krakowskim będą dodatkowo ozdobione wężami świetlnymi. W obrębie placu przy ul. Wrocławskiej znajduje się 6 drzew, które już upiększono kurtynami świetlnymi. Kolorowe dekoracje świetlne w postaci 44 symboli świątecznych (gwiazdek i dzwoneczków) pojawią się nad ulicami Zwycięstwa i Prymasa Wyszyńskiego. Nad skrzyżowaniem obydwu dróg zawiśnie natomiast barwny napis „WITAMY NOWY ROK 2006”. Świąteczną dekoracją Gliwic zajmują się w tym roku dwie instytucje: Miejski Zarząd Usług Komunalnych (choinki) i firma „ZDZIENICKI” (kolorowe symbole).

Jak wam sie podobały dotychczas ozdobione świątecznie Gliwice ? :)
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 15:20     

Mogliby już coś zmienić,a w szególności te dzwoneczki i gwiazdki i świecące drzewa na Kraku
Gmeras 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 15:50     

Imię: Piotr
tak krakowski zawsze jest brzydko ozdobiony mi się szczeże tez się znudzil zawsze tak sammo ale drzewa świecące sa spoczko :) niewazne ze swieca cały rok :]
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 17:10     

Zaproszone osoby: 2
Bardzo mi się podoba przystrojenie ul. Zwycięstwa. Te świecące ozdoby wiszące w poprzek ulicy ładnie wyglądają i bardzo mocno przypominają o tym, że są święta. Choinki też ładnie wyglądają, szkoda tylko, że zawsze znajdą się łajzy, które coś z nich okradną lub coś na nich zniszczą.
PW Email www Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 17:24     

ida swieta :niepewny: :kwasny:
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 18:54     

p4cz3k napisał/a:
ida swieta

no to dlaczemu jesteś "niepewny" i "kwaśny"? MAKÓWKI BęD?! cieszyć się trzeba :) (u mnie co prawda będzie kutia - ale też się cieszę)
PW Cytuj
p4cz3k 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 19:56     

no tak makowki
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 20:00     

no.... to się nazywa prawdziwy entuzjazm ;)
PW Cytuj
Odpowiedz do tematu