Konurbacja górnośląska |
Autor |
Wiadomość |
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 20:02
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
ziutek997 z domu do Katowic mkne w ciagu 25 do 40 minut :) to godzina nie jest :) DTS ladnie sie przejedzie. ale dalej nie rozumiem :) po co sie laczyc to tylko trasy :) fakt lacza miasta ale tylko jesli chodzi o dojazd a nie polaczenie "samorzadowe" :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 20:59
|

|
oczywiscie chodzi mi tylko o wzgledy praktyczne :)
nawet jesli nie jestesmy polaczeni administracyjnie w calosc to mozemy sie czuc jak w wielkiej metropolii |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:11
|
Smoczyca

|
ziutek997 no tak tutaj sie zgodze w koncu jesli chodzi o nasze miasta slaskie to sa jedne obok drugich :) i czasem nie mozna zorientowac sie gdzie zaczyna sie kolejne miasto... przyklad chorzow - katowice od strony parku chorzowskiego, ktory o dziwo lezy po stronie katowickiej nie chorzowskiej i to samo z zoo :D ale to nic :) tutaj zatraca sie granica i dobrze :) wydaje mi sie, ze z wiekszoscia naszych miast niedlugo tak bedzie :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:19
|

|
tak i wraz z powstajacymi ulatwieniami stajemy sie coraz wieksza "rodzina":) Mamy wspolne autobusy jezdzimy do sosiednich miast na zakupy czy do szkoły...mozemy sie poczuc jak jedno wielkie miasto |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:22
|
Smoczyca

|
ziutek997 oczywiscie :) bo temu sprzyja ulozenie tych miast :) popatrz na Warszawe i miasta przyboczne... roznica polega na tym, ze nasze miasta sa na bardzo podobnej stopie "zycia" ze sie tak wyraze :) nie ma za duzych roznic :) ale nie wyobrazam sobie aby to bylo jedno wielgachne miasto :] |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:33
|

|
ja tez nie.
chociaz to chyba jest nieuniknione i kiedys pewno sie połączą. Raczej nie na zasadzie wchłaniania ale powstania np nowego miasta. Na calym swiecie moznaby znalesc wiele ogromnych miast powstalych w podobny sposob (np budapeszt). chociaz nie mozliwe ze gliwice ominie to nasze miasto ma sznase na rozbudowe i rozwuj w strone zachodnia, a co ma powiedziec np chorzow?? u nich na dluższą mete to jakies połaczenie jest jedyna szansa na rozwoj. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:36
|
Smoczyca

|
ziutek997 polaczenie nie zawsze rowna sie z jakims rozwojem. Co do Chorzowa moga wiele stracic na polaczeniu :) nie mowie, ze taka sytuacje da sie jakos uniknac... bo faktycznie moze to byc nierealne :) MY mozemy sie rozwijac :) to jest fakt ale miasta "ze srodka" tego zlepku nie maja miejsca :) ale nam niedlugo moze tez go zabraknac :) a co w tedy zrobimy ? :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:43
|

|
tak naprawde to gliwice wchlonely juz w cale nie tekie male miejscowosci: czechowice, wilcze gardło itp... a miejsca narazie napewno wystarczy. Usytułownie naszego miasta daje mu duzo wieksze szanse na rozwoj niz u naszych sasiadow. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:45
|
Smoczyca

|
ziutek997 oczywiscie tutaj sie z Toba w 100% zgodze :) prawde mowiac ja tez powinnam nalezec do Zabrza :) ale Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy :) gdzies czytalam to w jakiejs ksiazce o Gliwicach :) mam nadzieje ze takie polozenie miasta bedzie nam tylko sprzyjac :) i nie sadze aby w takim wypadku laczenie bylo dobrym pomyslem :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 15:02
|

|
Aither napisał/a: | Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy |
o tym akurat nie slyszalem ale to calkiem mozliwe bo w sumie to juz prawie zabrze. :zdziwko: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 15:11
|
Smoczyca

|
ziutek997 no dokladnie :) nie znam szczegolow tego polowania ale zostalismy w Gliwicach :) takze uwazam, ze jesli takim sposobem bedzie zdobywal kolejne przyboczne wiochy to jest szansa ze Gliwice stana sie najwiekszym miastem na slasku :) poki co katowice znacznie nasz przewyzszaja ale kto wie :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 16:49
|

Imię: Bartłomiej
|
Aither napisał/a: | Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy |
Nie cudem, tylko Warszawa tak zadecydowała, bo faktycznie, Sośnica powinna należeć do Zabrza, gdyż od kiedy powstała, należała do powiatu zabrzańskiego itp. I zgadzam się z tym, że Gliweice mają najlepszą sytuację w GOP-ie. Dlastego- niech się łączą jak chcą, byle niew wciągasli w to Gliwic :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:35
|
Smoczyca

|
glewitz ech... nie wiem jak ale ja se znajde te ksiazke i poczytam jak to sie stalo :) bo teraz nie chce sie klocic :P ale racja powinna nalezec do Zabrza :D bylo to chyba podyktowane naturalnym biegiem jakiejs rzeki ale nie wiem ktorej :) bo watpie aby chodzilo o klodnice... a nie wiem sprawdze to powiem :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:38
|

|
ja tam czytalem, że to rada KC PZPR zdecydowała dać Sośnicę liwicom. Ale jak najdziesz o tym książkę to powiadom mnie o tym |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:42
|
Smoczyca

|
glewitz mam cala ksiazke na temat Sosnicy... moment ide jej poszukac w bibliotece :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:51
|

|
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:58
|
Smoczyca

|
ble ble ble...
to ksiazka pt "Historia dzielnicy i kopalni "sosnica" opracowana z okazji jubileuszu 80-lecia koplani" :) wydana w bardzo niskim nakladzie :) moj Tatko dostal :)
Takze... cala historia kto od kogo kupowal za jakie grzechy i takie tam... ble ble ble o jest.... cytuje:
"W grudniu 1926 roku Sejm Gornoslaski postanowil gminy Sosnica i Ligota Zabrska przylaczyc do miasta Gliwice z dniem 1 stycznia 1927 roku. W ten sposob Sosnica o obszarze 520 ha, liczaca 6.493 mieszkancow, stala sie piata dzielnica Gliwic"
:) no tak jak myslalam :) takze to przed wojna bylo jeszcze :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:59
|

|
oki, zwracam honor :padam: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 20:02
|
Smoczyca

|
glewitz oj przestan jaki tam honor :) sama musialam sie upewnic :P atak poza tym jesli Gliwice maja taka sile przebicia :) i konkuruja z Zabrzem to moze sie niedlugo okazac, ze i Zabrze wchloniemy :) przynajmniej beda mieli rynek :D |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 20:07
|

|
konkurują z Zabrzem ? Przecież Zabrze odpada w przedskokach :D Mam nadzieję, że nie nastąpi to za wcześnie (te wchłonięcie) bo takie brzydkie (z wyjątkami) wsio-miasto (Hindenburg) ma prawie 30% BEZROBOCIA. A to znacznie podwyższyło procent bezrobocia w Gliwicach. Na razie (o ile dobrze pamiętam) Gliwice mają ok. 10% |
|
|
|
|
|