Poprzedni temat «» Następny temat
Konurbacja górnośląska
Autor Wiadomość
Aither 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 20:02     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
ziutek997 z domu do Katowic mkne w ciagu 25 do 40 minut :) to godzina nie jest :) DTS ladnie sie przejedzie. ale dalej nie rozumiem :) po co sie laczyc to tylko trasy :) fakt lacza miasta ale tylko jesli chodzi o dojazd a nie polaczenie "samorzadowe" :)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 20:59     

oczywiscie chodzi mi tylko o wzgledy praktyczne :)
nawet jesli nie jestesmy polaczeni administracyjnie w calosc to mozemy sie czuc jak w wielkiej metropolii
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:11     
Smoczyca

ziutek997 no tak tutaj sie zgodze w koncu jesli chodzi o nasze miasta slaskie to sa jedne obok drugich :) i czasem nie mozna zorientowac sie gdzie zaczyna sie kolejne miasto... przyklad chorzow - katowice od strony parku chorzowskiego, ktory o dziwo lezy po stronie katowickiej nie chorzowskiej i to samo z zoo :D ale to nic :) tutaj zatraca sie granica i dobrze :) wydaje mi sie, ze z wiekszoscia naszych miast niedlugo tak bedzie :)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:19     

tak i wraz z powstajacymi ulatwieniami stajemy sie coraz wieksza "rodzina":) Mamy wspolne autobusy jezdzimy do sosiednich miast na zakupy czy do szkoły...mozemy sie poczuc jak jedno wielkie miasto
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:22     
Smoczyca

ziutek997 oczywiscie :) bo temu sprzyja ulozenie tych miast :) popatrz na Warszawe i miasta przyboczne... roznica polega na tym, ze nasze miasta sa na bardzo podobnej stopie "zycia" ze sie tak wyraze :) nie ma za duzych roznic :) ale nie wyobrazam sobie aby to bylo jedno wielgachne miasto :]
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:33     

ja tez nie.
chociaz to chyba jest nieuniknione i kiedys pewno sie połączą. Raczej nie na zasadzie wchłaniania ale powstania np nowego miasta. Na calym swiecie moznaby znalesc wiele ogromnych miast powstalych w podobny sposob (np budapeszt). chociaz nie mozliwe ze gliwice ominie to nasze miasto ma sznase na rozbudowe i rozwuj w strone zachodnia, a co ma powiedziec np chorzow?? u nich na dluższą mete to jakies połaczenie jest jedyna szansa na rozwoj.
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:36     
Smoczyca

ziutek997 polaczenie nie zawsze rowna sie z jakims rozwojem. Co do Chorzowa moga wiele stracic na polaczeniu :) nie mowie, ze taka sytuacje da sie jakos uniknac... bo faktycznie moze to byc nierealne :) MY mozemy sie rozwijac :) to jest fakt ale miasta "ze srodka" tego zlepku nie maja miejsca :) ale nam niedlugo moze tez go zabraknac :) a co w tedy zrobimy ? :)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:43     

tak naprawde to gliwice wchlonely juz w cale nie tekie male miejscowosci: czechowice, wilcze gardło itp... a miejsca narazie napewno wystarczy. Usytułownie naszego miasta daje mu duzo wieksze szanse na rozwoj niz u naszych sasiadow.
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 21:45     
Smoczyca

ziutek997 oczywiscie tutaj sie z Toba w 100% zgodze :) prawde mowiac ja tez powinnam nalezec do Zabrza :) ale Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy :) gdzies czytalam to w jakiejs ksiazce o Gliwicach :) mam nadzieje ze takie polozenie miasta bedzie nam tylko sprzyjac :) i nie sadze aby w takim wypadku laczenie bylo dobrym pomyslem :)
PW Email Cytuj
ziutek997 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 15:02     

Aither napisał/a:
Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy

o tym akurat nie slyszalem ale to calkiem mozliwe bo w sumie to juz prawie zabrze. :zdziwko:
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 15:11     
Smoczyca

ziutek997 no dokladnie :) nie znam szczegolow tego polowania ale zostalismy w Gliwicach :) takze uwazam, ze jesli takim sposobem bedzie zdobywal kolejne przyboczne wiochy to jest szansa ze Gliwice stana sie najwiekszym miastem na slasku :) poki co katowice znacznie nasz przewyzszaja ale kto wie :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 16:49     

Imię: Bartłomiej
Aither napisał/a:
Gliwice jakims cudem wywalczylo sobie uprawnienia co do Sosnicy

Nie cudem, tylko Warszawa tak zadecydowała, bo faktycznie, Sośnica powinna należeć do Zabrza, gdyż od kiedy powstała, należała do powiatu zabrzańskiego itp. I zgadzam się z tym, że Gliweice mają najlepszą sytuację w GOP-ie. Dlastego- niech się łączą jak chcą, byle niew wciągasli w to Gliwic :)
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:35     
Smoczyca

glewitz ech... nie wiem jak ale ja se znajde te ksiazke i poczytam jak to sie stalo :) bo teraz nie chce sie klocic :P ale racja powinna nalezec do Zabrza :D bylo to chyba podyktowane naturalnym biegiem jakiejs rzeki ale nie wiem ktorej :) bo watpie aby chodzilo o klodnice... a nie wiem sprawdze to powiem :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:38     

ja tam czytalem, że to rada KC PZPR zdecydowała dać Sośnicę liwicom. Ale jak najdziesz o tym książkę to powiadom mnie o tym
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:42     
Smoczyca

glewitz mam cala ksiazke na temat Sosnicy... moment ide jej poszukac w bibliotece :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:51     

oki
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:58     
Smoczyca

ble ble ble...
to ksiazka pt "Historia dzielnicy i kopalni "sosnica" opracowana z okazji jubileuszu 80-lecia koplani" :) wydana w bardzo niskim nakladzie :) moj Tatko dostal :)

Takze... cala historia kto od kogo kupowal za jakie grzechy i takie tam... ble ble ble o jest.... cytuje:
"W grudniu 1926 roku Sejm Gornoslaski postanowil gminy Sosnica i Ligota Zabrska przylaczyc do miasta Gliwice z dniem 1 stycznia 1927 roku. W ten sposob Sosnica o obszarze 520 ha, liczaca 6.493 mieszkancow, stala sie piata dzielnica Gliwic"

:) no tak jak myslalam :) takze to przed wojna bylo jeszcze :)
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 19:59     

oki, zwracam honor :padam:
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 20:02     
Smoczyca

glewitz oj przestan jaki tam honor :) sama musialam sie upewnic :P atak poza tym jesli Gliwice maja taka sile przebicia :) i konkuruja z Zabrzem to moze sie niedlugo okazac, ze i Zabrze wchloniemy :) przynajmniej beda mieli rynek :D
PW Email Cytuj
glewitz 
Wysłany: Pon Cze 27, 2005 20:07     

konkurują z Zabrzem ? Przecież Zabrze odpada w przedskokach :D Mam nadzieję, że nie nastąpi to za wcześnie (te wchłonięcie) bo takie brzydkie (z wyjątkami) wsio-miasto (Hindenburg) ma prawie 30% BEZROBOCIA. A to znacznie podwyższyło procent bezrobocia w Gliwicach. Na razie (o ile dobrze pamiętam) Gliwice mają ok. 10%
PW Email www Cytuj
Odpowiedz do tematu