Referendum w Naszym mieście |
Autor |
Wiadomość |
Niedźwiedź
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 16:09
|

|
Agabie74 napisał/a: | dlaczego nie przyjęto dotacji z UE na naprawę torowiska????? Bytom, Ruda Śl, Katowice przyjęły i mają, al Gliwice nie :( |
Bo dotacja nie trafiła by do Gliwic tylko do spółki "Tramwaje Śląskie" Gliwice z racji faktu iż posiadają (posiadały) b. małą linię tramwajową. Były na samym końcu kolejki inwestycyjnej pomimo faktu dość sporych środków jakie były wpłacane do spółki.
De facto Gliwice dorzucały się na Karliki w Katowicach i Rudzie. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 18:31
|

Imię: Piotr
|
a ta linia była piękna 70% po ulicy 30 po poboczu :P |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 01:47
|

|
pare postow wczesniej ktos wspomnial o niedokonczonym biurowcu orlenu nad gch. nie wiem jakim cudem pan Frankiewicz mialby egzekwowac jego dokonczenie:-) brak jest prawnych srodkow ku temu. Focus - komu przeszkadzaja potencjalne miejsca pracy dla mieszkancow naszego miasta i ewentualne podatki? DTŚ - nie moge sie doczekac mozliwosci dojazdu z centrum miasta do centrum katowic. Tramwaje : to nie kwestia remontu torowiska tylko budowy nowego, to sa gigantyczne koszta. Podium - z pretensjami do pana Moszynskiego ktory blokuje kazda inicjatywe gliwic, poczytajcie sobie historie przyznawania naszemu miastu dotacji na ta inwestycje, ktora jakby nie bylo dodaje gliwicom prestizu i rozglosu. Nasz prezydent jest jaki jest ale faktem jest ze pod jego rzadami gliwice byly, sa i mam nadzieje beda jednym z prezniejszych osrodkow miejskich w polsce. Wiecie jaka mamy stope bezrobocia w czasach krzyzysu?:-) 5,8%. Zamiencie frankiewicza na jednego z tych burakow ktorzy organizuja referendum a bedziecie zalowac. jesli myslicie ze chodzi im o dobro mieszkancow a nie o wlasne tylki i reklame to jestescie naprawde naiwni |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 18:30
|

|
super_sonic napisał/a: | Podium - z pretensjami do pana Moszynskiego | Moszyński jest za budowa
blokuje go marszałek województwa Bogusław Śmigielski
Moszyński jest pełnomocnikiem prezydenta Gliwic ds. budowy hali Podium
do reszty twego postu w pełni sie zgadzam :) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 18:42
|

|
chciałem dodać ze ci kłamcy od referendum spotykają sie 2 raz w sadzie i 2 rozprawę "o kłamstwo i mówienie publicznie nieprawdy" przegrywają :) cos o tym świadczy |
|
|
|
|
Agabie74
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 21:38
|

|
a masz na to dowody? bo jakoś interesuję się sprawą a o żadnej rozprawie nie słyszałam... może coś przegapiłam.. |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 21:51
|

|
Agabie74, coś się chyba kiepsko interesujesz - tu masz odpisy h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/postanowienie.pdf i
h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/postanowienie610.pdf
oraz
przeprosiny na stronie zwolenników referendum
h t t p;//w w w referendumgliwice, p l/ (w stopce) |
Ostatnio zmieniony przez Niedźwiedź Wto Paź 20, 2009 21:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 06:27
|

|
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=10886
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=10971
h t t p;//referendumgliwice, p l/images/dokumenty/girdg-wezwanie_do_niezwlocznego_wykonania_prawomocnego_postanowienia_sadu_okregowego-20091013.pdf wezwanie do wykonania postanowienia którego nie chcieli uczynić
h t t p;//w w w 24gliwice, p l/wiadomosci/?p=11194 |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 11:05
|

|
lekcja demokracji :)
h t t p;//w w w telewizja.gliwice, p l/artykul.php?id=2392 temat ten dotyczy 2 sprawy sądowej do której maja czas odwołać sie do dzisiaj i z czego mówią prawdopodobnie sie odwołają :) teraz ino czekac az wyrok sie uprawomocni i moze tym razem dzieki temu sędziemu sprostowanie będzie w widocznym miejscu a nie tak w jak najmniej widocznym :) |
|
|
|
|
Danielo
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 15:24
|

|
Nie ide głosować w referendum ponieważ nima żadnego kandydata a nie chciałbym żeby ktoś z grupy krzykaczy tam się dostał. Co do tramwajów to mogły by nie być ich co najwyżej do czasu budowy DTŚ, mnóstwo czasu na po prawe torowiska ! W Katowicach można a u nas nie ? Byłem w innych miastach za granicą Kassel i Ostrawa podobna ilość mieszkańców to Gliwic i można a u nas to się nie opłaca !! Wybory są rok poczekam :) |
|
|
|
|
pablo13854
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 23:48
|

Imię: Paweł
|
Jeżeli ktoś chce się wybrać na referendum i głosować na NIE, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest nie iść wcale, z prostej przyczyny:
Idąc podnosimy frekwencje na referendum, bez względu na to jak zagłosujemy. Jeżeli nie pójdzie dużo osób istnieje szansa że referendum nie będzie ważne ze względu na zbyt niską frekwencję. I takie rozwiązanie jest nam teraz potrzebne najbardziej:
Stronka anty-referendalna:
h t t p;//h t t p;//w w w nie-ide.org/]h t t p;//w w w nie-ide.org/ |
|
|
|
|
marsjanin
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 06:56
|

|
ile osób musi oddać głosy , żeby referendum uznano za ważne?
a jeśli przyjdą wszyscy, którzy chcą odwołania Frankiewicza? i to wystarczy, aby go odwołać
zebrano ok 30 tyś podpisów- czy wszyscy oni (podpisowicze) pójdą do urn?
:kwasny: |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 10:43
|

|
marsjanin, pytanie jest czy wszystkie podpisy zostały zebrane od osób świadomych. Bo kampania zbierania podpisów stała na b. niskim poziomie. |
|
|
|
|
pablo13854
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 11:36
|

|
Tu są szczegółowe informacje na temat frekwencji:
Cytat: | Referendum w Gliwicach już pewne
Joanna Heler
2009-09-12 00:35:24
Gliwiczanie pójdą do urn w niedzielę 8 listopada - rok przed ustawowym terminem wyborów samorządowych (przewidzianych na jesień 2010) będą mogli wypowiedzieć się za lub przeciw odwołaniu prezydenta miasta Zygmunta Frankiewicza oraz Rady Miejskiej.
Wczoraj komisarz wyborczy ogłosił termin referendum. Do ogłoszenia referendum inicjatorzy potrzebowali 15 tys. 506 głosów. Zebrali ich ok. 19 tys., ale wiele z nich zakwestionowano. Nie tyle, by referendum nie mogło dojść do skutku.
- Część błędów należała do tzw. usuwalnych. Chodziło np. o brak PESEL-u czy podpisywanie list przez niepełnoletnich. Ponad 1700 uznanych za wadliwe podpisów złożyły osoby spoza Gliwic, a więc nie mające w tym przypadku prawa wyborczego. Znaleźliśmy także ponad 500 podpisów zdublowanych. Rekordziści podpisywali się sześciokrotnie - mówi Wojciech Litewka, dyrektor delegatury Krajowego Biura Wyborczego w Katowicach.
Na jednej karcie do głosowania znajdą się pytania o chęć odwołania przed końcem kadencji prezydenta, jak i radnych. Aby referendum było ważne, głosy musi oddać 3/5 liczby osób biorących udział w poprzednich wyborach danego organu.
W 2006 r. do prezydenckiego stołka kandydowało 5 chętnych. Oddano na nich 54 tys. 699 ważnych głosów, z czego na Frankiewicza (przeszedł w pierwszej turze) - 30 tys. 147. Aby odwołać urzędującego prezydenta trzeba nieco mniej niż 33 tys. głosów.
Frekwencja musi więc wynieść 21,7 proc. Koszty organizacji referendum będą zbliżone do kosztów wyborów, czyli wyniosą ok. 300 tys. zł.
Jednym z argumentów za tym, by odwołać urzędującą władzę samorządową, jest wprowadzenie w mieście od 1 września autobusów w miejsce tramwajów. Jednak lista zarzutów sformułowana przez grupę inicjatywną jest długa.
?ródło: h t t p;//katowice.naszemiasto, p l/wydarzenia/1046825.html
|
|
Ostatnio zmieniony przez pablo13854 Pią Lis 06, 2009 11:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Volt
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 19:45
|

|
A ja idę na referendum, tak jak chodzę na każde wybory.
I uważam, że udział w wyborach/referendum to obowiązek |
|
|
|
|
Volt
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 19:49
|

|
Niedźwiedź napisał/a: | marsjanin, pytanie jest czy wszystkie podpisy zostały zebrane od osób świadomych. Bo kampania zbierania podpisów stała na b. niskim poziomie. |
Proszę nie traktujcie ludzi podpisujących wniosek o referendum jak idiotów. Wiem, że obecna władza korzystając ze swojego wpływu na lokalne gazety starała się przedstawić obraz masy oszukanych gliwiczan, którzy nieświadomie podpisali listę, ale podali raptem 3 przykłady (na 30 tys. podpisów).
i aby uniknąć niedomówień - od lat głosowałem na Frankiewicza, ale buta obecnej władzy zdecydowanie mi się nie podoba - czas na zmiany |
|
|
|
|
pablo13854
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 15:47
|

|
Volt napisał/a: | A ja idę na referendum, tak jak chodzę na każde wybory.
I uważam, że udział w wyborach/referendum to obowiązek |
To jak kiedyś zrobią referendum gdzie będziesz miał wybrać: czy chcesz podniesienia podatków w mieście o 100% czy podniesienia wszystkich cen w sklepach o 100%, to też pójdziesz na takie referendum bo to "obowiązek"??
To referendum to jest bzdura, wszystko rozbija się o stare tramwaje i o to jest cały szum, a postulaty tej całej grupy inicjatywnej to są wyssane z palca.
Na obecnym etapie, to referendum nam więcej zaszkodzi niż pomoże.
Mi może też nie podobają się wszystkie decyzje władz miasta, ale nie będę sobie teraz pogarszał sprawy destabilizacją władzy miejskiej - do wyborów jest już zbyt blisko żeby teraz tak mieszać.
Poza tym czy ktoś się zastanawiał co będzie dalej??
Bo wszyscy krzyczą że trzeba Frankiewicza odwołać bo coś tam...coś tam... ale czy ktoś się z was zastanawiał co będzie jak to referendum wypali??
Grupa inicjatywna nie ma programu - oni chcą odwołania, ale co będzie dalej to oni nie wiedzą, nie mają kandydata - dla mnie to jest żenada takie coś.
A tym którzy myślą, że jak zmienią się w mieście władze, to nagle nastanie sielanka - to mogę tylko współczuć.
"Ludzie! Myślcie, to nie boli" |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 15:58
|

|
a ja chce zeby w Gkliwicach jezdzil trwmwaj:)
jeslijuz go ma niebyc to niech cala linie zlikwiduja - autobusy naZwyciestwa to jakas porazka:) |
|
|
|
|
Gagarina
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 16:24
|

|
to referendum to bicie piany. pan Cisowski lansuje sie na Robin Hooda i tyle.
to nie walka o tramwaje przeciez a o to zeby PiS doszedl do wladzy. jakos nikt nie protestowal kiedy na takie lipne referendum wydano kasę. z naszych pieniedzy.
ludzie obudzcie sie! |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 22:49
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
ja jedak nie pójde i myśle, ze frekwencja bedzie niższa od wymaganej i referendum bedzie nieważne |
|
|
|
|
|