Referendum w Naszym mieście |
Autor |
Wiadomość |
Wieczorny
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 18:21 Referendum w Naszym mieście
|

|
więc czytam, że szykuje nam się referendum.
dalej, czytam że musi pójść 30 kilka tysięcy ludzi żeby było ważne.
ale chciałem się zapytać, jakie alternatywy są dla frankiewicza?
pytam całkiem poważnie, bo nie mam pojęcia.
czy coś wiadomo o innych kandydatach? |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 19:20
|

Imię: Piotr
|
kandydaci to będą Ci co to referendum zorganizowali "wielcy obrońcy tramwajów" co tramwajem jeździli tylko podczas zbierania podpisów :P
Ja do referendum nie idę. pójdę najwyżej do wyborów. i poczekam na alternatywę ale wątpię by taka by była :) |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 19:54
|

|
Ja na referendum się pojawie i zagłosuje przeciwko odwołaniu Frankiewicza :P
może i postąpiłbym tak jak Ty Gmeras, ale jakoś tak mi żal kasy która być może pójdzie na zorganizowanie przyśpieszonych wyborów gdyby obrońcom tramwajów się udało :P |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 20:25
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
co do kandydatów to ja wystartuje :)
Niedźwiedź, to nie chodzi tylko otramwaje ale o całokształt
Gmeras, idź i wyraź swoją dezapropade jesli juz ale to twoje prawo i nie rezygnuj z prawa do ci przybędą obowiązki ..... |
|
|
|
|
Matrix
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 20:43
|

|
Jeżeli chodziłoby tylko o tramwaje to ja bym głosowała przeciwko Frankiewiczowi, ale prawda jest taka że przeciwnicy Frankiewicza chca zablokować DTŚ- kę tą trasą która jest teraz wyznaczona, zreszta to własnie dzięki nim budowa będzie dużo opóźniona o ile w ogóle skończona a to juz zdecydowanie mi sie nie podoba, dlatego pójde i będę głosować przeciw odwołaniu obecnego prezydenta, alternatywy póki co dla niego nie widzę w tym mieście |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 20:54
|

|
Arex30 napisał/a: | ale o całokształt | Sęk w tym że mi ten całokształt nie przeszkadza.
Tak jak Matrix - czekam na DTŚkę, cieszą mnie inwestycje, nieprzeszkadza mi zlikwidowanie tramwajów |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 21:25
|

|
Niedźwiedź napisał/a: | może i postąpiłbym tak jak Ty Gmeras, ale jakoś tak mi żal kasy która być może pójdzie na zorganizowanie przyśpieszonych wyborów gdyby obrońcom tramwajów się udało :P | cos mi sie zdaję ze moje nie pójście do tego referendum bedzie takie ze to oddanie głosu na "nie" bo przecież mniejsza frekwencja :)
Arex30 napisał/a: | Gmeras, idź i wyraź swoją dezapropade jesli juz ale to twoje prawo i nie rezygnuj z prawa do ci przybędą obowiązki ..... | nie jest moim obowiązkiem pójście tam czego chce garstka Gliwiczan, nie dla mnie ta szopka. pójdę w razie czego do worów. Referendum moze nie być wiążące ponieważ połowa podpisów to sa podpisy nie za odwołaniem prezydenta tylko za zachowaniem tramwajów tak namawiali zbieracze podpisów ze podpisują pozostawienie tramwaju :)
Arex30 napisał/a: | ale o całokształt |
co masz na myśli :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 22:20
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
jesli nie pojawią sie porządni kontrkandydaci zagłosuje na obecnego prezydenta...a na wybory kazde chodze wiec i na referendum... |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 23:48
|

|
trunks napisał/a: | na wybory kazde chodze wiec i na referendum... | o i to sie chwali
Gmeras, mówiłem o prawie że masz prawo i korzystaj z niego
całokształt Tobie nie przeszkadza ok szanuje to ja ma wielkie zastrzeżenia co do jego działań i jego "ekipy"
DTŚ to nie sprwa tych od Tramwajów .... po za tem to DTŚ'ka ma problem z uwagi na zmieniające sie przepisy w Unii Europejskiej.
Są jeszcze tematy:
PODIUM
FOKUS
MDK-u na Rybnickiej
Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej
Do dzisiaj przez ponad 10 lat jego prezydentury nie ma rozstrzygnięcia tematów związanych z placem za pocztą ( ścisłe centrum ) czy tez straszydłem na Zwycięstwa.
Co z miejscami parkingowymi w mieście ? Dlaczego na Studziennej się buduje hotel a nie np zespół parkingowy ?
Co z TIR'ami ?
Co z kanalizacją i gazyfikacją takich dzielnic jak choćby brzezinka?
Dlaczego nie doszacowano budowy basenu "Olimpijskiego"?
mam jeszcze wymieniać??
A istotne dla kibiców - co z panem K. ? Kibice go nie chcą !
----------------
Now playing: h t t p;//w w w foxytunes, c o m/artist/graveworm/track/demonic+dreams]Graveworm - Demonic Dreams
via h t t p;//w w w foxytunes, c o m/signatunes/]FoxyTunes |
Ostatnio zmieniony przez Arex30 Wto Wrz 15, 2009 23:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 06:02
|

|
co z nim nie tak ?
co Ci będzie w tym przeszkadzać ? bo mi póki co to nic
Arex30 napisał/a: | MDK-u na Rybnickiej | ?
Cytat: | Domu Współpracy Polsko-Niemieckiej | ? ze przeniosla swoja siedzibe na bojkowska ? Arex30 napisał/a: | Do dzisiaj przez ponad 10 lat jego prezydentury nie ma rozstrzygnięcia tematów związanych z placem za pocztą ( ścisłe centrum ) | nie wiem czy to prywatnie czy dla miasta trudno mi w tym temacie ocenić Arex30 napisał/a: | czy tez straszydłem na Zwycięstwa. | jest to obiekt prywatni jak bodajże sie nie myle należy do orlenu Arex30 napisał/a: | Co z miejscami parkingowymi w mieście ? Dlaczego na Studziennej się buduje hotel a nie np zespół parkingowy ? | chciał bys mieć piękny wielopoziomowy parking kolo zwycięstwa i parku ? |
|
|
|
|
Wieczorny
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 18:41
|

|
hm.
w takim razie mało to poważne jak dla mnie.
organizować referendum po to żeby odwołać frankiewicza i nie przedstawić żadnego innego rozwiązania. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 08:58
|

|
Gmeras napisał/a: | co z nim nie tak | nie ma kasy z unii wiec nie bedzie jak na razie nic .... duzo szumu jak zawsze
Gmeras napisał/a: | co Ci będzie w tym przeszkadzać bo mi póki co to nic | no w sumie nic po za tym ze będzie stało i straszyło
MDK no co przestaje istnieć w tym budynku i przenosi sie nie wiem gdzie ...
Gmeras napisał/a: | ze przeniosła swoja siedzibę na bojkowska | taaak Gmeras napisał/a: | jest to obiekt prywatni jak bodajże się nie mylę należy do Orleanu | ale to że straszy i nie ma pomysłu co z tym zrobić ..... nie ma skutecznego narzędzia a właściwie pomysłu na narzędzie by wyegzekwować zakończenie budowy lub rozbiórkę
Gmeras napisał/a: | piękny wielopoziomowy parking kolo zwycięstwa i parku |
tak jasne ze tak |
|
|
|
|
H. Mościbrodzki
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 18:13
|

Imię: Henryk
|
Gdzież tam na "konkurencyjnym" forum przeczytałem, 8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu.
Proszę, niech mi ktoś racjonalnie uzasadni tezę "8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu". Kochani, dlaczego to gliwiczanie mają pozostać w domu i zachować się jak co przysłowiowi tchórze?
Przypominam, udział w takim czy innym referendum jest powinnością - w tym przypadku - każdego mieszkańca Gliwic, niezależnie od tego czy będzie głosował "za" czy "przeciw". |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 18:51
|

|
H. Mościbrodzki, chodzi o taktykę - tj referendum będzie ważne tylko wtedy gdy będzie określona frekwencja.
Tak wiec głosowanie na przeciwko odwołaniu prezydenta jest wyrazem przeciwko organizatorom referendum jak i nie głosowanie w ogóle jest wyrażeniem się przeciwko
Zgodziłbym się z tezą iż jest to powinność, ale w przypadku wyborów. Tutaj rozważamy tylko czy zmienić stan rzeczy czy nie, a skoro ktoś nie chce tego stanu zmieniać to nie musi się określać w referendum. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 14:00
|

|
Niedźwiedź, przy całym szacunku a jeśli w referendum pojawi się minimalna wymagana ilości osób i prezydenta odwołają to jak będzie się czuła osoba która z zasady była przeciw odwołaniu a nie poszła bo "myślała" ze nie będzie wymaganej ilości .....
To nie tedy droga poza tym z uwagi na taki tekst H. Mościbrodzki napisał/a: | 8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu | proponuje zrobić zbiorowy pozew przeciw takiej obeldze jako naruszenie dóbr osobistych. |
|
|
|
|
H. Mościbrodzki
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 16:57
|

Imię: Henryk
|
No tak, widzę tu swoistego rodzaju moralność przysłowiowego Kalego. Jak Kali komuś to OK, ale jak ktoś Kalemu to BE.
Arex30, proponuję pójść na "rynkowy" i napisać autorowi - anonimowemu - tych slow (8 listopada prawdziwi gliwiczanie zostają w domu) co Ty na jego temat myślisz. Może on sobie posypie głowę popiołem, ale w to wątpię. |
Ostatnio zmieniony przez H. Mościbrodzki Nie Wrz 20, 2009 17:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 19:29
|

|
Arex30 napisał/a: | to jak będzie się czuła osoba która z zasady była przeciw odwołaniu a nie poszła bo "myślała" ze nie będzie wymaganej ilości ..... |
Te osoby są o tyle uprzywilejowane iż nawet jeżeli iż będą mogły się wypowiedzieć w ew. wyborach. Oczywiście druga strona również. Ale, sęk w tym że to drugiej stronie (tej co chce odwołania) powinno zależeć na frekwencji.
Strona która jest przeciw odwołaniu wystarczy że zostanie w domu, nawet jeżeli będzie frekwencja to się krzywda nie stanie - gdyż można iść do wyborów. A jeżeli frekwencji nie będzie to się ukręci sprawę wcześniej.
Arex30 napisał/a: | proponuje zrobić zbiorowy pozew przeciw takiej obeldze jako naruszenie dóbr osobistych. |
Średni widzę podstawy takiego pozwu... Po pierwsze to już jest kampania referendalna, po drugie nie widzę tutaj naruszenia dóbr osobistych. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 21:29
|

|
Niedźwiedź, a to moge powiedzieć ze Jesli ide i głosuje to nie jestem Prawdziwym gliwiczaninem ?
H. Mościbrodzki napisał/a: | No tak, widzę tu swoistego rodzaju moralność przysłowiowego Kalego. Jak Kali komuś to OK, ale jak ktoś Kalemu to BE.
| to znaczy gdzie widzisz ?
Najlepiej wróćmy do nakazów i zakazów i sterowaną gospodarka.
I nikt nie bedzie sie pytał "ludu" o zdanie. |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 23:10
|

|
Arex30, żeby móc mówić o jakimś naruszeniu dóbr osobistych musimy najpierw zdefiniować pojęcie "prawdziwy gliwiczanin", a jest to raczej pojęcie niemierzalne. No bo kto jest prawdziwym gliwiczaninem? Ten kto się w Gliwicach urodził czy ten kto się przeprowadził? Ten kto się udziela społecznie czy też ten kto się nie udziela? Czy zwykły szary człowiek jest prawdziwym gliwiczaninem?
To jest tak jak z hasłem że prawdziwy polak powinien kupować tylko polskie produkty lub też że "Prawdziwy Polak słucha radia Maryja i czyta nasz dziennik". Albo lepszy przykład; załóżmy że ktoś rzuci hasło że inteligenci głosują tylko na partię X. Czy jest to naruszenie moich dóbr osobistych jeżeli uważam się za inteligenta?
Pojęcie "prawdziwego gliwiczanina" w moim odczuciu jest na tyle subiektywne iż nie stanowi naruszenia niczyich dóbr osobistych.
Równie dobrze można napisać że prawdziwi gliwiczanie idą na referendum jak i że prawdziwi gliwiczanie zostają w domu.
Natomiast nazywania tchórzami osób które planują nie iść na referendum w moim mniemaniu jest już na pograniczu dopuszczalności jak i dobrego smaku.
Wracając do meritum SN 11 marca 1997 (OSNC 1997/6-7/93) stwierdził co następuje „Ocena, czy nastąpiło naruszenie dobra osobistego, jakim jest stan uczuć, godność osobista i nietykalność cielesna (art. 24 § 1 k.c..), nie może być dokonana według miary indywidualnej wrażliwości zainteresowanego (ocena subiektywna)." Dlatego też sądy biorą pod uwagę nie tylko subiektywne poczucie szkody u powoda jak również obiektywne reakcje społeczeństwa. Zaś samo subiektywne poczucie
pokrzywdzonego nie jest wystarczającym argumentem do uznania powództwa za zasadne (SN z dn. 16 stycznia 1976 r., OSNC 1976/11/251).
W moim przekonaniu w związku z obiektywnymi okolicznościami (kampania referendalna, subiektywność pojęcia "prawdziwy gliwiczanin" i inne) jest bardzo mała szansa iż sąd uzna powództwo za zassadne. Jednakże nikogo do niczego nie namawiam - jeżeli ktoś chce złożyć pozew w tej sprawie - proszę bardzo :)
Tak swoją drogą, pozwy zbiorowe weszły już w życie?
Wiem że w marcu rząd zaakceptował projekt, zaś sam projekt zakłada 6 miesięczne vacatio legis, nie słyszałem jednak o uchwaleniu tejże ustawy. Na stronie Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego także widać wisi to jako projekt. Tak więc albo coś przegapiłem (i nie potrafię tego znaleźć w lexie) albo jeszcze nie weszło
edit:
Z tego co wyczytałem z tego artykułu h t t p;//w w w pb, p l/a/2009/09/18/Przedsiebiorcy_pozwy_zbiorowe_niekorzystne_dla_firm_i datowanego na 18.09.2009 projekt jest dopiero po pierwszym czytaniu. Więc pozostało nam jeszcze trochę drogi legislacyjnej... |
Ostatnio zmieniony przez Niedźwiedź Pon Wrz 21, 2009 00:07, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Agabie74
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 11:30
|

|
się porobiło.... kilka moich uwag może.... Fokus... mam go, a właściwie koszmarny plac całkiemn niedaleko domu... brud, kurz i zero inicjatywy pana F (poza tym że przeforsował jego budowę), DTŚ... niezaleznie do Frankiewicza, ona i tak kiedyś ruszy... trzeba tylko wybrać odpowiedni wariant, a tu niestety PRYWATA urzędników (w tym pana prezydenta)przez ostatnie lata brała górę - w myśl zasady MA BYć ALE NIE W POBLIZU MOJEGO DOMU.
Cóż parę innych rzeczy by sie znlazło ale ja myślę, że po 16 latach urzędowania pan Frankiewicz poczuł sie jak na prywatnym folwarku. TRAMWAJE.... cierpią ci , którzy nimi jeżdżą - czyli spora część ludzi (z Zabrza do Gliwic droga jest wydłuzona o jakieś 30 -40 minut!!!) ale było "za drogo" to ja się zapytam.... dlaczego nie przyjęto dotacji z UE na naprawę torowiska????? Bytom, Ruda Śl, Katowice przyjęły i mają, al Gliwice nie :( teraz mamy na Jagiellońskiej , Zwycięstwa i dalej gigantyczne korki, ale panu Frankiewiczowi to nie przeszkadza, bo on nie mieszka w centrum - nie musi tu żyć :(((
NA koniec... mam nadzieję, że zostanie odwołany, bo poprostu mu się chyba w głowie troszkę poprzewracało i pomylił swój urząd z prywatą.... mam też głęboką nadzieję, że jego miejsce zajmie ktoś komu będzie zależało na naszym mieście. pozdrawiam |
|
|
|
|
|