Poprzedni temat «» Następny temat
Gliwicka strefa ekonomiczna :/
Autor Wiadomość
Pawel20 
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 17:33   Gliwicka strefa ekonomiczna :/  

Od paru tygodni pracuje w pewnej firnie w Gliwickiej strefie ekonomicznej, musze powiedziec ze są to takie małe obozy pracy :/ Gdyz sa określone normy których powinno sie przestrzegac. Słyszałęm ze najgozej jest w Oplu i Roca :/ A co wy myślicie o strefie?
PW Email Cytuj
FlashMan 
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 18:07     

Pawle, tak to już jest. Już dawno minęła Polska, w której sie bumelowała w pracy. Teraz jesteśmy w prawdziwej Europie. Sam tego doświadczyłem :)
PW Email Cytuj
Pawel20 
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 18:53     

a Ty gdzie pracujesz flashMan?
PW Email Cytuj
Appo 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 00:01     

Imię: Marek
Ja pracuję w Plastalu - ... dobrze że mam spokojny dział ;)
PW Email Cytuj
kaszanna 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 08:27     

Nie traktujmy pracy na produkcji jako obozów pracy, bez przesady. Są ustalane normy ale nikt tego z nieba nie wziął. Liczy się średnie i z tego wychodzi właśnie norma. Nie wiem ci masz na myśli pisząc o obozie pracy. Że na papierosa nie pozwalają wyjść? Opisz coś konkretnego.
PW Email Cytuj
Madzia 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 10:43     

mam koleżankę w Plastalu :) i kolegę w TRW
własnie stwierdziłam, że może w strefie znajde pracę, ale na razie nic nie ma wolnego na moje wykształcenie i kwalifikacje :/
PW Email Cytuj
Anula
[Usunięty]
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 10:55     

ja mam kilku znajomych ze strefy i wszyscy sobie chwala prace, płaca nie jest zła, atmosfera super, jakos nikt nawet nie wspomnial o tym zeby zrezygnowac, także nei moze byc az tak źle :)
Pawel20 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 15:17     

Np. w Roca trzeba byc 30 minut wczesniej w pracy , normy są tak wysokie ze dochodzi sie do nich po kilku tygodniach:/ Np w Oplu nie za bardzo mozna schodzic z taśmy bo produkcja idzie taśmowo. Jeśli chodzi o płace to zalezy jak dla kogo bo też liczy sie starz itp. Oczywiście są tez fajne stanowiska ale aby sie na nie dostac musi trzeba tam troszke popracowac. A co do tego chwalenia pracy na strefie to jak sami sie nie przekonacie to nie bedzie wiedziec. Ja jedynie powiem ze w tej firmie w której pracuje niepodoba mi się choc też nie jest do końca źle.
PW Email Cytuj
Madzia 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 15:30     

ehhh Paweł20 ciesz sie, że masz pracę...
ja się przeprowadziłam tutaj z Trójmiasta i juz 2 miesiace szukam i nic... :(
PW Email Cytuj
siebawie 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 15:31     

Pawel20 napisał/a:
Np. w Roca trzeba byc 30 minut wczesniej w pracy

... Pracuję co wakacje w jednej z firm w tamtej okolicy i przychodzenie do pracy 30 min. wcześniej stało się normą. Ludzie przychodzą, zdążą napić się jeszcze kawy, przychodzi szef produkcji i mówi co jest do zrobienia na dany dzień i nikt nie narzeka, przychodzą dobrowolnie, a nie muszą
Pawel20 napisał/a:
normy są tak wysokie ze dochodzi sie do nich po kilku tygodniach:/

... z biegu wpaść w rytm produkcji nie jest łatwo. Kogo nie spytasz, powie Ci, że też się przyzwyczajał kilka tygodni.
Pawel20 napisał/a:
Np w Oplu nie za bardzo mozna schodzic z taśmy bo produkcja idzie taśmowo.

.... ale są tzw. group liderzy, którzy w razie czego potrafią wskoczyć na stanowisko za Ciebie, kiedy musisz np. iść za potrzebą
Pawel20 napisał/a:
Oczywiście są tez fajne stanowiska ale aby sie na nie dostac musi trzeba tam troszke popracowac.

...to akurat, chyba jest logiczne. Musisz poznać produkcję od podstaw, żeby wskoczyć na "wyższy poziom"..... to jest jak zdobywanie nowych skili w grze :P
Pawel20 napisał/a:
Ja jedynie powiem ze w tej firmie w której pracuje niepodoba mi się choc też nie jest do końca źle.

...sam widzisz, są negatywy, ale pozytywne aspekty też znajdziesz ;) :)
PW Cytuj
Pawel20 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 16:12     

Co do przychodzenia w roca o 30 minut wcześniej to napewno nie jest wygodnie. W firmie jakiej pracuje moge sie nawet o 5 minut spuznic i nic az tak wielkiego się nie stanie. Normy zależą od stanowiska na niektórych jest tak że można skonczyc nawet godzine przed czasem a niektóre że zapieprzasz cały dzien a skończysz 5 minut przed zmianą. Z mojego punktu widzenia pracuje jak maszyna ciągle to samo przez osiem godzin :/ Także nuda i czasem spanie łapie na nockach
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 22:15     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
Appo napisał/a:
Ja pracuję w Plastalu - ... dobrze że mam spokojny dział

a co to za dzial ze z ciekawosci spytam ?
PW Email Cytuj
Appo 
Wysłany: Sro Lis 29, 2006 23:16     

Imię: Marek
L4 - Odrzuty lakiernicze i logistyka ;)
PW Email Cytuj
Sou 
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 11:46     

Mialem praktyke w Autorobot Strefa i bylo calkiem przyjemnie tam;] Znaczy praktyka jak praktyka nudna i monotonna ale ludzie co tam pracowali raczej nie narzekali ;p Ci na hali byli bardzo przejeci swoja praca nawet :)
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 21:33     

Zaproszone osoby: 2
Sou, a Ty myslisz że ludzie na prace beda w zakladzie narzekac jeszcze przy obcej osobie, ktorej nie znaja i nie wiadomo kogo synem jest?
Ludzie szanuja sobie prace, bo o kolejna ciezko, a jada na firmy dopiero po za zakładami.
PW Email www Cytuj
trunks 
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 22:23     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
hehe no prawie wszyscy po godzinach narzekają na prace, ale z drugiej strony cieszą sie, ze wogle mają
PW Email Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 20:28     

na szczescie ja na strefie nie pracuje :p ponoc w niektorych zakladach to jest tragedia
fakt, ponad tysiaka dostanie sie na reke, ale za to jak wol sie pracuje od gwizdka do gwizdka ;)
ja sie ciesze ze pracuje tam gdzie pracuje, wcale nie musze pracowac ale chce,
jestem jeszcze mlody i nie jedna robota przed mna :)
kaszanna 
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 07:21     

Bzyki, nie jak wół :zdegustowany: tylko jak pracownik produkcji, na tym właśnie polega ta praca. Nie wyobrażam sobie produkcji gdyby pracownicy co chwilę wychodzili na papieroska czy na kawę.
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 09:47     

to moze teraz ja sie wypowiem

pracuje na strefie 5 lat wiec moge napisac jak to wyglada u mnie

nie ma tak ze operator na linii nie moze odejsc od stanowiska, no bez przesady, jesli musisz do toalety, badz sie czegos napic uzgadniasz to ze swoim liderem i jesli twoja nieobecnosc utrudnilaby produkcje to wtedy wskoczy na twoje miejsce i bedzie chwilke tam pracowal

oficjalnie palic nikt nie moze w czasie pracy - no ale nie oszukujmy sie :)

operator ktory pozna dobrze swoja linie i sposob jej dzialania to wie kiedy jest chwilka ktora mozna wykorzystac dla siebie, chocby czas awarii linii, codziennie kilka minut produkcja stoi z powodu awarii
PW Email Cytuj
Krzysio
[Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 12:16     

kaszanna napisał/a:
Nie wyobrażam sobie produkcji gdyby pracownicy co chwilę wychodzili na papieroska czy na kawę.

rotfl, to u mnie na fajeczke regulanie co godzinie chodza :P juz nie wspominajac o kawie ;-)
Odpowiedz do tematu