Dlaczego Gliwice?? |
Autor |
Wiadomość |
Madzia
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 17:39
|

|
Cytat: | jednak jest coś co skutecznie odstrasza od Gliwic nawet jeżeli ma sie tutaj prace czy szkołe, są to nasze wysokie gliwickie ceny mieszkań |
ale jeszcze nie dobiły do naszych gdyńskich cen ;)
w Gdyni jest średnio 2 x drożej niż tu w Gliwicach
Monique witam koleżankę z dalekiej północy ;) |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 17:47
|

|
Gliwice sa stosunkowo tanim miastem.
Mam porównanie obecnie nawet z katowicami
Nowe osiedla budujace sie zaczynaja liczyc po 6 tys za metr. wiec powoli doganiamy krakow i wawe;)
poza tym na szczescie w Katowicach buduje sie cos nie TBS-owego... u nas pod tym wzgledem toporazka...
i jak widze programy wyborcze ktore popieraja te TBS-y to ulotki laduja w koszu... |
|
|
|
|
fekete
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 18:47
|

|
Piotrulek napisał/a: | a kiedy w/g ciebie było to"dawniej"??i gdzie byl ten smrod i brud?? | Czyżbyś nie pamiętał swoich czasów przedszkolnych lub podstawówki? No chyba że nie mieszkałeś wtedy jeszcze na "Smutnym Zatorzu". Brudne ulice, chodniki, trawniki, sypiące się tynki na ścianach budynków i smród z kominów koksowni w Sośnicy, Huty 1 Maja i ERG-u w Gliwicach, że o łabędzkich zakładach już nie wspomnę. Właśnie kominy koksowni w Sośnicy skutecznie zatruwały Zatorze, najpierw przez cały dzień potem już tylko w nocy (w nocy dymu nie widać) :) . |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 19:59
|

Zaproszone osoby: 2
|
Harcerka napisał/a: | Gliwice sa stosunkowo tanim miastem. |
Stosunkowo z czym? Bo jak do tej pory to słysze, że Gliwice są stosunkowo drogim miastem i to na tle całej polski. Czynsze i grunty są na poziomie cenowym tych z Warszawy i okolic. |
|
|
|
|
Harcerka
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 21:02
|

|
stosunkowo z tym z czym porównałam z poprzednim postem...
z calym szacunkiem ale mieszkania drogie to sa w kamienicach..
ale wielka plyta nie jest w gliwicach droga...
a to ze spoldzielnie maja napieprzone w glowach i czynsze sa karygodne na osiedlach to juz inna sprawa...
wielkosci czynszow w gliwicach sa czesto dwukrotnie wyzsze niz W Wawie i Kakowie;) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 22:56
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
racja - kiedys bylo kilka zakładów zatruwających miasto, glownie huta i koksownia sosnica. Naszczescie to sie zmienilo |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 00:02
|

|
Dlaczego Gliwice?
Może dlatego, że z każdym rokiem zmieniają się na lepsze? Choćby sam fakt, że jest to miasto dość czyste, a i kłodnica zaczyna być coraz to czyściejsza i nareszcie nie ma z niej tego odrażającego zapachu.
Jest coraz więcej pracy dla ludności i dużo obiektów handlowych(chociaż nie zawsze zaspokajają potrzeby mieszkańców), jest gdzie się rozerwać, a w planach są kolejne obiekty rekraacyjne. Jednym słowem jest to miasto, które się rozwija, a zarazem nadal przy tym jest zielone. |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 14:23
|

Imię: Beti( dla znajomych)
|
Dlaczego? Odpowiedz bedzie prosta
Bo tu sie urodzilam bo z Gliwic pochodza moi przodkowi....bo to wlasnie w Gliwicach spedzilam swoje cudowne dziecinstwo, zawarlam znajomosci, przyjaznie...bo to moje miasto.
Gdy przyjezdzam to widze jak sie zmienia na lepsze jak by rodzilo sie na nowo. |
|
|
|
|
Madzia
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 14:36
|

|
Major napisał/a: | Choćby sam fakt, że jest to miasto dość czyste, a i kłodnica zaczyna być coraz to czyściejsza i nareszcie nie ma z niej tego odrażającego zapachu. |
dokładnie, jak przyjechałam z Gdyni to nie odczułam żadnej różnicy w powietrzu |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 15:02
|

|
Madzia napisał/a: | dokładnie, jak przyjechałam z Gdyni to nie odczułam żadnej różnicy w powietrzu |
w takim razie ja chyba wrażliwa jestem, bo zawsze odczuwam różnicę po powrocie z gór :zalamany: |
|
|
|
|
Madzia
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 15:04
|

|
hmm, to może ja mało wrażliwa jestem ;)
ale naprawdę nie czuję różnicy...jedyne czego mi brak to wiaterku |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 17:09
|

|
Madzia napisał/a: | ...jedyne czego mi brak to wiaterku |
Oj czasem, szczególnie latem czuć miły powiew wiatru z lasów. Napewno na gwardii też to poczujesz. Iglaki z wiatrem idą :) W zasadzie to też jest plus Gliwic, dookoła pełno sielskich mieścin, które przyciągają swoimi urokami rowerowców, czy też piknikowiczów :P |
|
|
|
|
Madzia
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 19:23
|

|
naszej nadmorskiej bryzy nic nie zastąpi :P |
|
|
|
|
chaoss
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 19:52
|

|
ja tez czuje roznice po powrocie z gor...ale tego nie zmienimy (przynajmniej tak latwo i szybko)
Dlaczego gliwice? Jesli chodzi o slask to dlatego bo maja drugi budzet zaraz po katowicach.
Poza tym uwielbiam te miasto z mojego bloku mam
- 15 min rowerem nad jeziorko
- 10 min pieszo do lasu
- 3 min pieszo do basenu
- 3 min pieszo do szkoly (juz bylej, ale zawsze)
- 8 min pieszo do kosciola
- 10 min pieszo na posterunek policji
- 15 min pieszo do muzeum (pod radiostacja, ale zawsze jakies :))
- 3 min pieszo do pubu
- 4 min pieszo do nocnego
- 10 min pieszo do centrum
- 2 min pieszo na solarium i silownie
i tak dalej mozna wyliczac, ale tak patrzac wszedzie mam blisko, wszedzie moge zajsc pieszo, a aby przyspieszyc rowerkiem ;]
dlatego gliwice ;]
(w/w dane moga sie roznic w zaleznosci od osiedla :P) |
|
|
|
|
Madzia
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 20:08
|

|
chaoss popieram w 100% :!: :!: :!:
też wszedzie chodze na piechotę, podoba mi się to, że wszędzie blisko |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 05:35
|

Imię: Piotr
|
dawniej za czasów nawet istnienia KWK Gliwice było czuć różnice po powrocie z morza teraz jakoś nie odczuwam tak samo z gór jak wracam (może ze wracam do swojego tego do czego sie przyzwyczaiłem ) ;] |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 10:31
|

|
Też nie odczuwam zbyt duże różnicy. Jedynie wiatr inaczej pachnie na śląsku, a inaczej w górach.
Nie da sie jednak ukryć, że na śląsku powietrze nadal jest brudne, bo od czasów rozkwitu hut, kopalni i innych zakładów przemysłu ciężkiego troche się tego do atmosfery dostało. Przecież w latach 50tych i chyba jeszcze 60tych niebo nad śląskiem było szare i w zasadzie słońce też się przebijało przez gęstą mgłe brudu. |
|
|
|
|
kam
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 16:46
|

|
Dlaczego Gliwice?
Były tu kiedyś różne zakłady, od kopalni( która wcale nie była największym
smrodziuchem )poprzez koksownię( nie do końca w Sośnicy), fabrykę domów( na Bojkowskiej), hutę Gliwice, zakłady materiałow ogniotrwałych po kolej ( jeszcze nie tak dawno miała parowozy, to takie pojazdy szynowe napędzane parą :P i karmione węglem, żeby działały :) :) ).
Dziś smrodu mamy tylko z ogromnej ilości samochodów w mieście, bo zakłady Waszych rodziców przerobiono na centra handlowe, a w jednym przypadku na centrum kszałcenia ( w zabytkowej już dziś kopalni Gliwice)-jeszcze w budowie.
A dlaczego ja w Gliwicach? bo tak wyszło. Mieszkałem od urodzenia obok Gliwic( w Pyskowicach), potem dojeżdżałem do szkoły. Tu miałem pracę, dostałem pierwsze mieszkanie, tu urodziły się moje dzieci i mój wnuk.
Wszystko to jednak nie zatrzyma mnie i nie będę tęsknić za miastem mojego życia :rozpacz: na niedalekiej emeryturze zaszyty w górach i leczący rany po latach pracy :hurra: :hurra: :hurra: |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 18:24
|

|
he madzia ty trafilas tu z gdyni a ja zamierzam za 3 lata z gliwic do gdyni wywedrowac :D |
|
|
|
|
Madzia
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 18:45
|

|
ano trafiłam tu z Gdyni super_sonic za męzem ;)
ale tak za 5 latek zamierzam stad wybyć do Gdyni z powrotem :P |
|
|
|
|
|