Gliwiczanie nie zapomną o wizycie papieża |
Autor |
Wiadomość |
Aither
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 12:58
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
no ja osobiscie uwazam, ze budowa bazyliki to bylaby juz "malym przegieciem" ale nie mnie o tym decydowac... |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 15:08
|

|
Titanic napisał/a: | bo gigantomanię mało kto popiera. | popieram wszystkie pomysly...pod warunkiem ze nas na nie stac! a miasto gliwice ma na tyle duze zadluzenie ze to sie mija z celem. Aither napisał/a: | Nie ma mozliwosci przelewania z jednego rachunku na drugi | co ty opowiadasz?? gdzie ty to wyczytalas? a po drugie...ktos chyba wspominal ze miasto gliwice bardzo dobrze stoi finansowo....a ciekawe co to oznacza... h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/rio.pdf lub to h t t p;//w w w um.gliwice, p l/pub/pliki/prognoza-dlugu2005.pdf moze ten co to mowil mi wytlumaczy, bo chyba zle rozumiem.czyzby gliwice mialy dlugi??niemozliwe:) jutro sie dowiem ile nas kosztowal ten kamien i od razu tu napisze |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 18:06
|

Zaproszone osoby: 2
|
krystian napisał/a: | a miasto gliwice ma na tyle duze zadluzenie ze to sie mija z celem. |
Cóż to świadczy o tym, że jednak nie znasz gliwickiego budżetu. Z każdym rokiem Gliwice zmniejszały swoje zadłużenie, a rok poprzedni czyli 2005 zakończyło ze zwyżką. Nie wiem jak będzie z tym rokiem, ale prawdopodobnie nie będzie gorszy od poprzedniego. |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 19:43
|
|
Aither napisał/a: | no ja osobiscie uwazam, ze budowa bazyliki to bylaby juz "malym przegieciem" | Dlaczego ????Wierni są chojni,niedojedzą a taki projekt zfinansują.Apo co Gliwicom lotnisko???? :przestraszony: :przestraszony: |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 21:34
|

|
Major napisał/a: | Cóż to świadczy o tym, że jednak nie znasz gliwickiego budżetu. | hahaha no masz racje nie znam. ale zanim palniesz jeszcze raz podobna gafe wejdz w linki ktore tam zamiescilem...pochodza ze strony urzedu miasta. gdzie ty widzisz zwyzke w 2005 to ja nie wiem:) ale pogratulowac tak wybujalej fantazji:) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 22:04
|

Imię: Piotr
|
Jacek13 napisał/a: | Apo co Gliwicom lotnisko???? | zapraszam na lotnisko :) to zobaczysz po co :) Wykonywane sa naprawde Ciekawe sporty ekstremalne a czasami nawet przydatne jest do gaszenia pożarów w lasach :) akcji ratunkowych jak i róznego rodzaju imprez rodzinnych jak i na spacerki :) |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 23:29
|

Zaproszone osoby: 2
|
krystian napisał/a: | gdzie ty widzisz zwyzke w 2005 to ja nie wiem:) ale pogratulowac tak wybujalej fantazji:) |
Masz racje, przyznaje się do błędu. Przeczytałem na stronie inny raport gdzie była podana niewielka nadwyżka, ale nie był to całościowy budżet.
Tylko teraz kwestia czy w polsce w ogóle istnieje miasto niezadłużone? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 23:33
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
chyba za bardzo odbiegacie od tematu :cisza: |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Pon Paź 09, 2006 10:07
|
|
Gmeras napisał/a: | Apo co Gliwicom lotnisko???? | Gmerasie nieirytuj się!!!Od samego początku moje wypowiedzi to oczywista kpina!!!!!!!!!!!Tylko żle interpretowana.Oczywiście że lotnisko musi być i nie ma mowy o jego likwidacji.Jest ono tak samo związane z Gliwicami jak Radiostacja. :hurra: :hurra: :hurra: |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Paź 09, 2006 19:41
|

|
Nie interesuje mnie budżet miasta i nie bardzo się na tym znam!! Jednak na marginesie zaznaczę fakt często różnym instytucjom czy nawet państwom na dłuższą metę opłaca się zadłużać. Nie wiem jak to jest z Gliwicami ale uważam że to jest ta kwestia nie jest jakimś wyznacznikiem.
Natomiast zgadzam ie. z Titanikiem że ostatnio ludzie coraz częściej mają jakieś fobie religijne względem katolików. Mówi się o tolerancji wobec religii, narodów etc... ale nie uznaje się za brak tolerancji znieważania papieża, żarty z Chrystusem w roli głównej itd.... Jak widać gorące emocje budzą także takie tablice pamiątkowe upamiętniające katolików. A przecież różnych innych tablic pamiątkowych jest mnóstwo w Gliwicach. Pojawiają się nie tylko na skwerach czy budynkach ale także w szkołach i instytucjach którym nadaje się imiona i z tym wiąże się także niemały wydatek. W temacie pojawiło się takie napięcie że aż iskrzy a tu chodzi tyko o prosty symbol... mały skwerek i kamień. To nie jest wielki pomnik czy jak ktoś wspomniał bazylika... to zwykły kamień z małą tabliczką. Zmarłym w naszych rodzinach kupujemy kosmicznie drogie nagrobki aby podtrzymać ich pamięć... sądzę że Jan Paweł II także zasłużył na jakiś skromny gest... |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Paź 09, 2006 20:51
|

|
ziutek997 napisał/a: | sądzę że Jan Paweł II także zasłużył na jakiś skromny gest... | a dodając nie jest to robione dla niego tylko bypodtrzymac pamiec nie nasza ale przyszłych pokoleń |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 11:18
|

|
ziutek997 napisał/a: | Jak widać gorące emocje budzą także takie tablice pamiątkowe upamiętniające katolików. A przecież różnych innych tablic pamiątkowych jest mnóstwo w Gliwicach. | ciekawe skąd wniosek, że tylko te upamiętniające katolików wzbudzają kontrowersje. Jak na mój gust to równie niepotrzebnym (i w dodatku paskudnym) wydatkiem był kapsel z wizerunkiem Pani Strzelczyk znajdujący się na ruinach teatru. Oczywiście pozostaję pełna szacunku do tej osoby (w rzeciewieństwie do dużej części pracowników teatru muzycznego na przykład) ale kapsel jest obrzydliwy a Pani Strzelczyk jest w nim bardziej podobna do Chopina zaraz po koncercie niż do siebie. Wstyd mi także za to wielkie paskudztwo stojące na końcu ulicy Barlickiego i parę innych rzeczy w tym stylu, które sfinansowało miasto. Co do sposobu finansowania to uważam, że być może powinno włączyć się w nie środowiska bezpośrednio zainteresowane. Jeżeli uczcić chce się pamięć osoby duchownej to może włączyłby się kościół, jeżeli uczcić chce się miejsce gdzie na przykład stała synagoga to środowiska żydowskie prężnie działające ostatnimi czasy i tak dalej.
I mały off top ale sprowokowany - zdaniem forumowego eksperta od wszyskiego jak rozumiem po przyjęciu budżetu na dany rok już żadna siła nie może go zmienić :niepewny: z mojego paroletniego doświadczenia w pracy w urzędzie wynika zupełnie co innego - jak nabadziej możliwe i stosowane są przesunięcia pomiędzy poszczególnymi działami, rozdziałami i paragrafami budżetu. Przesunięć takich dokonuje się na ogół pod koniec roku, kiedy wiadomo, że środki w ramach jakiegoś działu, rodziału lub paragrafu nie zostaną wykorzystane (oczywiście za wyjątkiem środków niewygasających) lub gdy brakuje środków na jakieś zadanie, które musi zostać wykonane w danym roku. A dokonuje się ich odpowiednią Uchwałą Rady Miejskiej jeżeli przesunięcia następują między działami budżetu lub roporządzeniem Prezydenta jeżeli przesunięć dokonuje się między rozdziałami i paragrafami.
Więc może zanim zarzuci się komuś ignorancję lub brak znajomości w jakiejś kwestii to należałoby się samemu lepiej z nią zapoznać. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 12:01
|

|
Dorotka napisał/a: | zdaniem forumowego eksperta od wszyskiego |
jedni znaja sie na wszystkim, inni na niczym, a ty do jakiej grupy nalezysz ? :rotfl: |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 14:53
|
|
Aither napisał/a: | poza tym jak ktos nie ma o czyms zielonego pojecia to niech lepiej sie nie wypowiada... bo sie tylko osmiesza. |
ciekawe kto sie teraz ośmieszył
Aither napisał/a: | i tym oto sposobem pokazales ze nie orientujesz sie w temacie... ale sprawy podzialu budzetowego to nie w tym temacie... na samym poczatku juz Ci powiedzialam abys sie zapoznal ze struktura budzetowa UM to pogadamy... |
... :zdegustowany: ...
prosze prosze pani urzędnik na forum |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 15:23
|

|
frohike napisał/a: | jedni znaja sie na wszystkim, inni na niczym, a ty do jakiej grupy nalezysz ? | do żadnej szczęśliwie ;) jak coś wiem to o tym piszę a jak nie wiem czegoś to pytam kogoś, kto wie - rozsądne dosyć chyba, nie? :) nie ma takich ludzi, którzy wiedzieli by wszystko (bogu dzięki) ale zarzucanie komuś niewiedzy, czy udawanie, że wie się lepiej ma swoje granice - chyba. |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 15:27
|
|
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 16:25
|

|
ale macie kontowersyjny temat |
|
|
|
|
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 18:52
|
|
Gmeras, jak zawsze, jakies dwa miesiace temu zauwazylem ze to forum jest daremne (a moze ludzie ktorzy tworza to forum?), i przykro mi z tego powodu bo niestety do ludzi tworzacych to forum tez sie zaliczam :] |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 19:00
|
|
Bzyki napisał/a: | przykro mi z tego powodu bo niestety do ludzi tworzacych to forum tez sie zaliczam |
ale bądz pewny ze daremny nie jesteś,podobnie jak to forum,jestes kapitalnym facetem i to forum rowniez jest kapitalne jak ci wszyscy ktorzy go tworza,tworzyli lub beda tworzyć,na tym to polega... |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 19:17
|

Imię: Mariusz Damian
|
Piotrulek przestańmy się oszukiwać ... czasy socrealizmu dawno minęły ... nie żyjmy w tych zabobonach jakim jest hasło:"Forum hp hip hurra ... "
Każdy się niby kocha, lubi ... a tak nie jest.
Taka sztuczna atmosfera panuje na tych spotkaniach ...
Tu się żrecie między sobą, a na spotkaniach każdy wali głupie miny, nieadekwatne do stosunku wobec osoby z którą się nie lubi ...
Czas spoważnieć ... |
|
|
|
|
|