Gliwiczanie nie zapomną o wizycie papieża |
Autor |
Wiadomość |
Gmeras
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 18:49 Gliwiczanie nie zapomną o wizycie papieża
|

Imię: Piotr
|
Na lotnisku Aeroklubu Gliwice wmurowany zostanie kamień, upamiętniający spotkanie z Ojcem Świętym.
Gliwiccy radni podjęli uchwałę w tej sprawie, sygnowaną przez wiceprezydenta Janusza Moszyńskiego. Kamień będzie zawierał następujący napis: Ojcu Św. Janowi Pawłowi II za dar Jego obecności na tym miejscu 17 czerwca 1999 roku wdzięczni gliwiczanie. Znajdzie się tam także herb papieski oraz logo samorządu Gliwic.
- Ludzie przychodzą na lotnisko, palą świeczki, szukają miejsca, gdzie mogliby uczcić Ojca Świętego. Radni podjęli uchwałę jednogłośnie: zostanie tam wmurowany kamień, który im będzie wskazywał miejsce pobytu tej wielkiej osobistości - podkreśla przewodniczący Rady Miejskiej Stanisław Ogryzek dodając, że nadal obowiązuje uchwała, dotycząca postumentu w rejonie ulic Jana Pawła II, Rybnickiej i Mikołowskiej.
Przypomnijmy, propozycja, aby w ten sposób uczcić bytność Jana Pawła II w Gliwicach i jego wyjątkowy pontyfikat zapadła w Gliwicach bardzo szybko. Kiedy zmarł papież, już kolejnego dnia, w niedzielę po południu spotkali się przewodniczący Rady Miejskiej Stanisław Ogryzek, przewodniczący Rady Miejskiej Gliwic, prezydent Zygmunt Frankiewicz oraz radni Tadeusz Grabowiecki, Krystyna Sowa i Tadeusz Bielesz. |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 19:50
|
|
Warto się zastanowić jak się bedzie mial kamień z napisem o Papieżu w towarzystwie na przyklad z koncertem Kazika lub Big Cyca??(nazwa tych zespolow to przypadkowy przyklad zaznaczam) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 20:08
|

|
Piotrulek napisał/a: | Warto się zastanowić jak się bedzie mial kamień z napisem o Papieżu w towarzystwie na przyklad z koncertem Kazika lub Big Cyca??(nazwa tych zespolow to przypadkowy przyklad zaznaczam) | chodzi o symboli ja pamiatke ... nie jest to jakiś grób :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 20:26
|

|
Zgadzam się z Gmerasem :) To tablica pamiątkowa jakich wiele w naszym mieście :)
Uważam że wydażenie warte jest upamiętnienia a taki kamień to dobry pomysł. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 06:24
|

|
rownie dobrze jak czulby sie Sobieski w towarzystwie zespolow grajacych na Rynku |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 08:29
|

|
zapewne miasto wywali na ten kamien ze 100 tys zl. zastanawiam sie tylko po co to komu? moim zdaniem naprawde mamy pilniejsze wydatki niz kamien upamietniajacy wizyte papieza. nie lepiej te pieniadze przeznaczyc na cos pozyteczniejszego? moim zdaniem pomysl kamienia oraz postumentu na zbiegu ulic jana pawla II i rybnickiej to kompletny niewypal. z tego co pamietam nawet sam papiez powiedzial ze nie chce po smierci zadnych pomnikow ani nic innego. dla mnie to jest ewidentna demagogia naszych miejskich politykow. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 19:38
|

|
pomnik pomnikiem pomnika nie ma i bardzo dobrze
a kamyczkem wporzadku i napewno 100tys zł nie bedzie dosztowac zapewniam o wiele mniej i ja jestem za tym by takie cos powstało dla mnie inne potrzeby mogą być nietrafne dla mnie i jak tu teraz wszystkim dogodzic ? |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 20:57
|

|
Koszt takiego kamienia jest malutką kropelką w finansach UM. A tablice pamiątkowe istnienią w różnych miejscach i zawsze są finansowane przez UM. Słusznie żę nie stawia się drogich pomników.... takie pamiątki nie są stawiane dla umarłych, ale dla tych którzy jeszcze żyją. Napewno nie jedna osoba przy nim przystanie.... |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 22:13
|

|
Gmeras napisał/a: | jak tu teraz wszystkim dogodzic ? | tu nie chodzi o dogadzanie. tu chodzi o myslenie normalnych ludzi. bawimy sie w postaw sie a zastaw sie? to forumowicze zastanawiaja sie co kupic dla jakichs instytucji a miasto kamienie funduje?? no dajcie spokoj. nawet gdyby ten kamien kosztowal 15 tys...w co watpie to i tak jest dokladnie o 14999zl za duzo. mozna te pieniadze przeznaczyc na inne cele |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 22:20
|

Imię: Mariusz Damian
|
Pewnie na zasiłki dla bezrobotnych ? |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 22:21
|

|
Mariusz napisał/a: | Pewnie na zasiłki dla bezrobotnych ? | obojetne. lepiej je dac komus kto je w jakis sposob spozytkuje niz na jakis kamien niko0mu do szczescia niepotrzebny |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 22:39
|
|
krystian,
chyba zgadzam sie z Tobą, miasto nie ma na pomoc dla najuboższych, dzieci głodują, nie maja książek do szkoly, na to kasy nigdy nie ma a na kamyk ...prosze bardzo... żenada |
|
|
|
|
Anula [Usunięty]
Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 22:41
|
|
a po drugie to myślę ze Ci którzy byli na spotkaniu z Papieżem doskonale zapamiętają ten dzień i żadna tablica czy postument tego nie zmieni.
Niech sobie nikt nie pomyśli ze jestem jakąś przeciwniczką naszego Papieża ale naprawde są ważniejsze sprawy niż ta pamiątka. |
|
|
|
|
Monique [Usunięty]
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 10:10
|
|
Ja tez mysle ze Gliwce maja wieksze problemy.. niz stawiania teraz plyt pamiec.. |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 11:39
|

|
ziutek997 napisał/a: | Koszt takiego kamienia jest malutką kropelką w finansach UM | to niech ta kropelke przeleja na domy dziecka, bo poki co to slyszymy tylko "nie mamy srodkow". no nie mamy i nie bedziemy mieli srodkow jesli bedziemy sobie fundowac kamienie. po co komu ten kamien? kto ma wiedziec, ze byl tam papiez to wie. uwazacie, ze jak ten kamien tam bedzie to ludzie zaczna tam przychodzic na pielgrzymki czy po jaka cholere on ma tam byc? chyba tylko zeby te psy ktore tam sa wyprowadzane na spacer mogly na to sikac, bo nikt inny tam nie chodzi.niech zrobia cos pozytecznego nasi samorzadowcy a pozniej zastanowmy sie nad wmurowaniem tego kamienia |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 11:51
|

|
Uważam że to nie jest wydażenie które jest warte takich emocji....
Ludzie strasznie domagają się nowych chodników, dróg.... sprawdzcie sobie ile kosztuje metr kwadratowy wylania asfaltu czy położenia kostki... a Zamknijmy teatr... bo to przecież rozrywka dla bogatych.... lepiej przeznaczyć te pieniądze na domy dziecka... po co utrzymujemy muzea, miejsca pamięci... wystarczy żę będzie to w podręcznikach... a ile pieniędzy będzie można rozdać.... Tylko czy to jest prawidłowe myślenie ?? Urząd miasta nie istnieje tylko po to aby rozdawać pieniądze oszczędzająć na czym się da. :/ |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 22:22
|

|
ziutek997 napisał/a: | Zamknijmy teatr... bo to przecież rozrywka dla bogatych | od kiedy? z tego co ja wiem to teatr jest nie wielke drozszy od kina. ziutek997 napisał/a: | po co utrzymujemy muzea, | muzea, kina, teatry to nie to samo co kamienie ziutek997 napisał/a: | Urząd miasta nie istnieje tylko po to aby rozdawać pieniądze oszczędzająć na czym się da | a powinien, powinien rozwazyc co jest wazniejsze...10 metrow chodnika na ktorym ludzie sobie nog nie lamia czy kamien na lotnisku |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 10:48
|

|
:) Kamień i tak powstanie :) Czy ci się to podoba czy nie :) Są ludzie którzy będą z tego zadowoleni... Ja też nie jestem zadowolony z wszytkiego co się dzieje w mieśćie ale decyzje są podejmowane dla wszystkich a nie dla jednostek. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 10:54
|

Zaproszone osoby: 2
|
Częściowo się z krystianem zgadzam. Lotnisko to takie miejsce gdzie raczej rzadko kto zagląda i nie będzie to zbyt duże upamiętnienie wizyty papieża. Plus jest huczne imprezy jakie się tam organizuje jakoś nie pasuja mi do całej tej formy świętowania (chcociaż Jan Paweł II pochwalał wszelką forme nieszkodliwej rozrywki). Jeśli już jednak powstaje taki pomnik to nie będzie mi to przeszkadzać. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 10:58
|

|
Major tak jak zostało to napisane to na lotnisko przychodzą ludzie któży szukają miejsca w którym mogliby zapalić świeczkę czy zostawić kwiaty. Dlatego zrodził się ten pomysł. Tak wiec idea jest dobra.... |
|
|
|
|
|