Gliwiczanie nie zapomną o wizycie papieża |
Autor |
Wiadomość |
krystian
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 23:20
|

|
a jednak mialem racje, ze za jeden glupi kamien wyplacimy ze 100 tys. i po co to komu? powiedzmy, ze ten kamien to dobry pomysl...ale moze mi ktos powiedziec dlaczego polska...w sumie biedny kraj...nie potrafi wziac przykladu z krajow o wiele bogatszych, z krajow w ktorych oszczednosci szuka sie gdzie sie da. gdzie tego typu kamienie stawiaja na trawnikach, obsiewaja wszystko do okola trawa i jest spokuj. ale u nas oczywiscie nie...najlepiej chodniczki jeszcze do tego dziadostwa wybrukowac. ciekawe czy beda do tego latarnie... Aither napisał/a: | ty chyba mnie w ogole nie rozumiesz O_o albo nie czytasz ze zrozumieniem... | to ty nie czytasz ze zrozumieniem. mowie ze sa wazniejsze cele niz jakis kamien, pieniadze ktore miasto wyda na kamien, mozna zainwestowac w co innego. nie powiesz mi, ze wraz z tymi pieniedzmi przyszla klauzula w ktorej jest napisane..."pieniadze przeznaczone na kamien upamietniajacy wizyte papieza". zreszta szkoda gadac...z takim podejsciem i z takimi kamieniami zawsze bedziemy do tylu z kasa. nic dziwnego ze dziura budzetowa jest taka duza skoro wydajemy pieniadze na (...) zamiast szukac oszczednosci i inwestoiwac w cos co jest naprawde istotne. na lotnisko przychodzi kilka grup ludzi...pierwsi to ci, ktorzy sa czlonkami aeroklubu, drudzy to ci ktorzy pija piwo w knajpie na lotnisku, trzeci to ci, ktorzy wychodza tam z psami, a czwarta grupa to ta, ktora przyjezdza w nocy zeby sie..."bawic" w swoich autach:) ale wg mnie zadnej z tych grup ten kamien nie jest do szczescia potrzebny |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 23:24
|

Zaproszone osoby: 2
|
krystian napisał/a: | do tylu z kasa. nic dziwnego ze dziura budzetowa |
A co to ma wspólnego z budżetem. Chyba masz na myśli państwowy budżet. Tylko, że to miasto ma własny i który naprawde nieźle prosperuje i jakoś znajduje środki na wiele innych celów. Gliwice się rozwijają bardzo prężnie i przed nami jest tylko KILKA miast w polsce i to tych największych. Widocznie są środki na różne sprawy nawet na "głupie kamienie". |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 23:37
|

|
Major napisał/a: |
A co to ma wspólnego z budżetem | z tego co wiem gliwice nie sa oddzielnym panstwem. nie maja wlasnych pieniedzy. nie wiem czy wiesz ale w polsce jest gospodara sterowana centralnie, czyli kasa jest rozdzielana na poszczegolne wojewodztwa i miasta. a skoro wg ciebie mamy tyle kasy to ciekawe dlaczego nikt jeszcze nie wzial sie za ulice wieczorka, za skwer przy ulicy dworcowej i pare innych miejsc. Major napisał/a: | Gliwice się rozwijają bardzo prężnie i przed nami jest tylko KILKA miast w polsce i to tych największych | no a z jakimi bysmy sie mieli rownac?? no chyba nie z wioskami czy z jakimis, podrzednymi miejscowosciami. to, ze gliwice maja strefe ekonomiczna to akurat w tym momencie nie jest niczym nadzwycajnym. bo w zasadzie teraz to prawie kazde wieksze miasto taka posiada. zreszta w polsce nie ma tylu wiekszych miast...bo niby o jakich to miastach mowisz??mowisz o wiekszych czyli...lodz, wroclaw, krakow, katowice, warszawa, a moze poznan lub gdansk? no to wg mnie w porownaniu z tymi miastami nasze gliwice wygladaja slabo. moze i wygladamy super jesli porownamy do gliwic...np bialystok, suwalki, przemysl, szczecin... i takie tam miasta ktore ogolnie nie sa istotne. |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 01:09
|

Zaproszone osoby: 2
|
Tylko tu chodzi o to, że gliwice mieszczą się w pierwszej dziesiątce, a możliwe że nawet piątce najlepiej rozwijających się miast. |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 08:13
|

|
Jakoś w tej dyskusji po drodze mi z Krystianem - po pierwsze, nie bardzo rozumiem po cholerę ten kamień - żeby uciszyć wyrzuty sumienia osób, które nie pamiętają nauk papieża, nie okazują tego swoim postępowaniem na codzień a niby jak popatrzą na kamień to będą pamiętać? dlatego, że nastała moda JPII ale bardziej tablicowo pomnikowa a nie rzeczywista w zachowaniu i uczuciach? Jak ktoś (tak jak napisała Aither) zdarł nogi, przeżył i pamięta to pamiętał będzie i bez kamienia. Ci co chcą pamiętać pamiętają - niezależnie od pomników i kamieni.
Po drugie - wiem i rozumiem, że Urząd podzielony jest na Wydziały i każdy znich ma pieniądze na swoje inwestycje ale może przy konstruowaniu budżetu i planowaniu środków na wydatki każdego wydziału można było pomyśleć jednak o tym, że są ważniejsze wydatki w mieście niż tablice i pomniki (może uniknęlibyśmy wtedy konieczności oglądania paru szkaradziejstw pana Nitzcha czy jak mu tam) i nieco inaczej rozplanować kasę. Nie wspominając o tym, że istnieje coś takiego jak przesunięcia budżetowe - nie jestem pewna czy sam papież na przykład poparłby wydanie takich pieniędzy na kamień czy jednak nie wolałby, żeby te środki byly przeznaczone dla bardziej potrzebujących (na przykład te co chwilę przywoływane domy dziecka) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 08:45
|

Imię: Piotr
|
krystian napisał/a: | .pierwsi to ci, ktorzy sa czlonkami aeroklubu, drudzy to ci ktorzy pija piwo w knajpie na lotnisku, trzeci to ci, ktorzy wychodza tam z psami, a czwarta grupa to ta, ktora przyjezdza w nocy zeby sie..."bawic" w swoich autach:) | uwiez mi że to ta grupka ludzi nie jest wcale taka mała a np ludzie z psami nie chodza do parku chopina ? Ludzie tam tez ida wypocząc a ładny mały skwer przyda się to ze ty tam nie chodzisz to dlaczego to nie ma powstac? Dorotka napisał/a: | po pierwsze, nie bardzo rozumiem po cholerę ten kamień - żeby uciszyć wyrzuty sumienia osób, które nie pamiętają nauk papieża, nie okazują tego swoim postępowaniem na codzień a niby jak popatrzą na kamień to będą pamiętać? dlatego, że nastała moda JPII ale bardziej tablicowo pomnikowa a nie rzeczywista w zachowaniu i uczuciach? Jak ktoś (tak jak napisała Aither) zdarł nogi, przeżył i pamięta to pamiętał będzie i bez kamienia. Ci co chcą pamiętać pamiętają - niezależnie od pomników i kamieni. | np twoje dzieci lub wnuki przejda sie na lotniska i zobaczą te tablice aha tu on był. Tak samo niewiedziałem ze na terenie przy ulicy pszczyńskiej istniał hitlerowski obóz puki nieprzeczytałem pamiątkowej tablicy. Dorotka napisał/a: | nie jestem pewna czy sam papież na przykład poparłby wydanie takich pieniędzy na kamień | napewno niepoparł by bo był skromna osobą ale to nie chodzi o to chodzi tylko o jedynie pamięc a jak ktos doczytał to kamień został wyciągniety z placu budowy i za niego nic nie dali a moze sie nieprzyda wybrukować i posadzić pare drzewek tam ? kolejny zielony cichy zakątek dla gliwiczn dlaczego nie moze być poprawiony ?
A później będzie ze nic w Gliwicach nie robia :) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 08:57
|

|
Gmeras napisał/a: | np twoje dzieci lub wnuki przejda sie na lotniska i zobaczą te tablice aha tu on był | no poniekąd się zgadzam, ale może lepiej było, gdyby moje dzieci - jak i wszystkie inne - dowiedziały się o tym człowieku i nauczyły szacunku do niego z przekazów rodziców, z jego nauki a nie dlatego, że stoi sobie kamień? Gmeras napisał/a: | A później będzie ze nic w Gliwicach nie robia | nooo, jak kamień ma być po to, żeby nie gadali to niech lepiej stanie ;) |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 08:58
|

|
Gmeras napisał/a: | a moze sie nieprzyda wybrukować i posadzić pare drzewek tam ? kolejny zielony cichy zakątek dla gliwiczn dlaczego nie moze być poprawiony ? | nie przyda sie! postawili by ten kamien na trawniku, obsiali by go trawa. dali ta tabliczke i tez by bylo super. ten skwer jest na wygwizdowie. gdzie psy...wiesz czym szczekaja.chodza tam okoliczni mieszkancy. a centrum miasta...najbardziej reprezentatywne miejsce wyglada okropnie. Gmeras napisał/a: | A później będzie ze nic w Gliwicach nie robia | owszem robia...(...). (...) dla wyborcow. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pią Paź 06, 2006 09:05
|

|
Cytat: | no poniekąd się zgadzam, ale może lepiej było, gdyby moje dzieci - jak i wszystkie inne - dowiedziały się o tym człowieku i nauczyły szacunku do niego z przekazów rodziców, z jego nauki a nie dlatego, że stoi sobie kamień? | a co dzieci maja np powiedziec bez rodziców albo bez mozliwości sie dowiedzenia ? nie mówie na tarazniejszy czas ale na przyszłość ;) krystian napisał/a: | nie przyda sie! postawili by ten kamien na trawniku, obsiali by go trawa. dali ta tabliczke i tez by bylo super. | a zrobia inaczej by ludzie na tej starej dróżce niepołamali nóg i zrobią chodzik na całej długoci tego skweru no chodza tam okoliczni mieszkańcy i nietylko bo po co zawsze maja maszerowacdo centrum do parku chopina ? ale zapraszam Cie tam w niedzielne popołudnie w ciepły dzień i tam naprawde dużo ludzi jest by wypocząc pojeździć na rowerach pooglądać spadachroniaży i loty tych samolotów ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sob Paź 07, 2006 15:26
|

|
h t t p;//img99.imageshack.us/my.php?image=hpim0447my8.jpg] h t t p;//img209.imageshack.us/my.php?image=hpim0448qe4.jpg] narazie to tak wygląda kamien troche bardziej wyszlifowali na plac jeszcze niewolno wchodzic tzn ogrodzone jest :) |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Sob Paź 07, 2006 16:56
|

|
?adnie......
Przy okazji mogli by jeszcze odnowić masz..... (wyczyścić z rdzy i pomalować) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sob Paź 07, 2006 17:29
|

|
jeszzce musza dac tablice na kamien i posadzic troszke zieleni i bedzie przyjemny zakatek ;) |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Sob Paź 07, 2006 21:25
|

|
Mnie zastanawia jedna rzecz - w Gliwicach jest wiele tablic
h t t p;//forum.gliwiczanie, p l/viewtopic.php?p=7407
ale jak zwykle jeśli tablica ma upamiętniać wydarzenie lub osobę związane pośrednio lub bezpośrednio z Kościołem, to nagle część ludzi wpada w jakieś dziwne konwulsje (czy to forma jakiejś fobii?), zapominając, że dla wielu ta osoba lub wydarzenie mogły być ważne a dla innych po prostu nieznane.
Gdyby to był jakiś pomnik z brązu kilkumetrowej wysokości, jak choćby Winenty Pstrowski w Zabrzu, to sam byłbym przeciwny ale głaz narzutowy i tablica nie są jakąś szczególną ekstrawagancją, a koszt porównywalny z lepszym cmentarnym nagrobkiem. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 10:56
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
Titanic napisał/a: | ale jak zwykle jeśli tablica ma upamiętniać wydarzenie lub osobę związane pośrednio lub bezpośrednio z Kościołem, to nagle część ludzi wpada w jakieś dziwne konwulsje (czy to forma jakiejś fobii?), zapominając, że dla wielu ta osoba lub wydarzenie mogły być ważne a dla innych po prostu nieznane. |
cos w tym jest co napisales... zauwaz ze najwiecej "pluje sie" tych osob ktrore nie uczestnicza w praktykach religijnych. i TERAZ MOWIE OGOLNIE A NIE PIJE DO OSOB TUTAJ PISZACYCH. - zeby bylo jasno... dla t4akich ludzi to zbedny wydatek... na szczescie mamy demokracje i widac przeglosowano taki projekt... a pieniadze... jesli gmina dobrze zarzadza swoimi funduszami (a swoje ma fundusze - co prawda przydzielane z budzetu panstwa, ale panstwo nie wtraca sie na co gmina wydaje pieniadze :P ) to i grosze znajda sie na tablice. Poza tym do znudzenia powtarzac bede... ze kase ma kazdy dzial w UM... i w ich ramach dysponuja srodkami. Nie ma mozliwosci przelewania z jednego rachunku na drugi bo w spolecznej braklo na staze czy swiadczenia socjalne... taka jest polityka budzetowa... poza tym jak ktos nie ma o czyms zielonego pojecia to niech lepiej sie nie wypowiada... bo sie tylko osmiesza.
Gmeras, miejsce bardzo fajne :) sadze ze obsadzac beda raczej na wiosne :) ale uwazam, ze zielency jeszcze to miejsce "dopieszcza" :) |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:04
|

|
krystian miasto nie wyda na ten kamien zbyt wiele bo jest to glaz podarowany miastu przez PRUiM, jest to jeden z kamieni jakie przedsiebiorstwo wykopuje czasem z ziemi przy okazji budów i dotychczas zdobil dziedzinien firmy, trzeba go tylko oczyscic zakupic pamiatkowa tabliczke i uporzadkowac troche zieleni czym sie tradycyjnie MZUK zajmie, koszta beda znikome |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:07
|

|
nie bede sie rozpisywal.... Aither napisał/a: | Nie ma mozliwosci przelewania z jednego rachunku na drugi bo w spolecznej braklo na staze czy swiadczenia socjalne... taka jest polityka budzetowa... | a teraz skopiuje co ja na to... Aither napisał/a: | jak ktos nie ma o czyms zielonego pojecia to niech lepiej sie nie wypowiada... bo sie tylko osmiesza. | dziekuje:) tyle w temacie:) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:22
|
Smoczyca

|
i tym oto sposobem pokazales ze nie orientujesz sie w temacie... ale sprawy podzialu budzetowego to nie w tym temacie... na samym poczatku juz Ci powiedzialam abys sie zapoznal ze struktura budzetowa UM to pogadamy... |
|
|
|
|
Jacek13 [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:34
|
|
To może zamiast kamienia postawić tam bazylikę jak w Licheniu,pod wezwaniem śwJPII???????????????? :hyhy: :hyhy: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 12:21
|
Smoczyca

|
sadze ze gdyby powst4al taki projekt to "co poniektorzy" zorganizowaliby marsz dla sprzeciwu... poza tym to musialaby byc chyba miniatura bazyliki :) na lotnisku nie ma chyba na to miejsca :rotfl: |
|
|
|
|
Titanic
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 12:56
|

|
Aither napisał/a: | sadze ze gdyby powst4al taki projekt to "co poniektorzy" zorganizowaliby marsz dla sprzeciwu... poza tym to musialaby byc chyba miniatura bazyliki :) na lotnisku nie ma chyba na to miejsca :rotfl: |
I to pewnie spora część wierzących, bo gigantomanię mało kto popiera. |
|
|
|
|
|