Poprzedni temat «» Następny temat
GLIWICKA CYKLO-MASA KRYTYCZNA ruszyła!
Autor Wiadomość
bartek 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:41   GLIWICKA CYKLO-MASA KRYTYCZNA ruszyła!  

2 marca 2006 właśnie odbyła się pierwsza cyklo-masa w gliwicach.właściwie nie do końca pierwsza bo lata wcześniej incydentalnie coś takiego sie działo ale nie mialo to ciągłości takiej jak teraz jest to planowane.A więc pierwsza kontynuowana cyklo-masa można raczej nazwać mini-masą gdyż przybyło na nią tylko 12 osób.Biorąc jednak pod uwagę to że jest jeszcze zima a rozkręcanie tego typu inicjatyw o tej porze roku jest o wiele trudniejsze nie jest to zły wynik..Choć było zimno (rowerzystów jeżdzących cały rok i to nie przeraża!) było całkiem sympatycznie i bezproblemowo.W przyszłości liczymy na wiecej osób!Pamiętajcie :ROWER POWER!

KALENDARZ GLIWICKIEJ CYKLO-MASY:
17:30 h, pl. Krakowski, (każdy 1-szy czwartek miesiąca!);
Terminy:
2. 03. 2006 r.,
6. 04. 2006 r.,
4. 05. 2006 r.,
1. 06. 2006 r.,
6. 07. 2006 r.,
3. 08. 2006 r. (nie ma Masy - przerwa wakacyjna),
7. 09. 2006 r.,
5. 10. 2006 r.,
9. 11. 2006 r. (wyjątkowo 2-gi czwartek miesiąca!),
6. 12. 2006 r. "Rowerowe Mikołaje" (wyjątkowo 1-sza środa miesiąca!)
PW Email www Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:43     

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
bartek, to trafiles dobrze....mamy tu kilku zapalencow rowerowych :D
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:44     

Imię: Bożydar :]
No i co tam się robi? Jakieś ciekawe trasy? :looka: Pytam bo pierwszy raz o tym słyszę :niepewny:
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 13:48     

Zaproszone osoby: 2
Dołanczam do pytania kobiego. Co to sa za akcje?
PW Email www Cytuj
bartek 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:01     

no w sumie zapomniałem napisać co to wogóle jest za akcja..sory.Masa krytyczna to taka akcja rowerowa w której rowerzyści spotykają się razem i całą grupą(jak największa ilość osób) jeżdżą-po to by zaznaczyć swoją obecność w miastach i na ulicach które często nie są bezpieczne i przyjazne rowerzystom.Jest to więc po trosze taka manifestacja rowerowa,po części happening,w którym chodzi o upowszechnienie roweru jako jednego z najlepszych,najtańszych i najbardziej ekologicznych środków transportu w mieście.
PW Email www Cytuj
bartek 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:09     

zresztą polecam ciekawą stronke na której można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy,również o masie krytycznej-o samej idei,historii itp:
h t t p;//w w w rowery.org, p l/
PW Email www Cytuj
kobi 
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:12     

bartek napisał/a:
jeżdżą-po to by zaznaczyć swoją obecność w miastach i na ulicach które często nie są bezpieczne i przyjazne rowerzystom

Kto bierze na siebie odpowiedzialność w razie wypadku? Skoro te ulice są tak niebezpieczne :looka: Na pewno nie wszyscy uczestnicy są pełnoletni.
PW Email Cytuj
bartek 
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 10:36     

właśnie chodzi o to aby jeżdzić bezpiecznie-na masie krytycznej każdy powinien jeżdzić zgodnie z przepisami i zachowywać się odpowiedzialnie.A za ewentualny wypadek odpowiada zazwyczaj ten co go spowoduje..
PW Email www Cytuj
kobi 
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 11:21     

bartek napisał/a:
za ewentualny wypadek odpowiada zazwyczaj ten co go spowoduje..

Skoro jest to akcja zorganizowana, to ktoś musi wziąć na siebie odpowiedzialność za osoby niepełnoletnie. Jeździcie po niebezpiecznych ulicach. Nawet jeżeli będzie to rozważna jazda, to i tak nie jesteście w stanie wszystkiego przewidzieć.
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 21:10     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
kobi, nie sadzę żeby osoby niepełnoletnie przychodziły bez opiekunów na takie akcje, więc za osobę niepełnoletnią odpowiada ta osoba, która ją ze soba przyprowadzi :)
PW Email Cytuj
bartek 
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 21:54     

Cytat:
Skoro jest to akcja zorganizowana, to ktoś musi wziąć na siebie odpowiedzialność za osoby niepełnoletnie. Jeździcie po niebezpiecznych ulicach. Nawet jeżeli będzie to rozważna jazda, to i tak nie jesteście w stanie wszystkiego przewidzieć.

właśnie jedną z zasad jest też to że akcja nie ma organizatorów,a w zasadzie każdy uczestnik jest organizatorem.Każdy więc jest odpowiedzialny sam za siebie.Jeśli chodzi o niepełnoletnich to nie sądzę aby stanowili oni jakąś liczną grupę na tego typu akcjach,na czwartowej cyklo-masie nie było ani jednej niepełnoletniej osoby.W sumie nie mogę dać głowy za to że w przyszłości nie będzie ale nie widzę w tym żadnego problemu.Młodzież od wielu lat jeżdzi na rowerach i nic strasznego się zazwyczaj nie dzieje.oczywiście są różne wypadki losowe których nikt nie jest w stanie przewidzieć ale to jeszcze nie jest powód aby trzymać dzieciaki pod kluczem.W sumie też wszystko zależy o jakim wieku niepełnoletności mówimy-oczywiście że żaden dzieciak bez opieki rodziców nie będzie mógł uczestniczyć w takiej akcji-to wydaje mi się oczywiste że nikt z uczestników nie dopuściłby do tego.Natomiast jeżeli chodzi o młodzież niepełnoletnią ale za to starszą,np.17 letnią-to osobiście nie widzę wielkiego problemu.ale podkreślam-jest to tylko moje prywatne zdanie-nie poczuwam się tutaj do roli organizatora,bo sam jestem jedynie uczestnikiem i po prostu sympatykiem...naprawdę
PW Email www Cytuj
bartek 
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 22:01     

Cytat:
Każdy więc jest odpowiedzialny sam za siebie.

sory wkradł sie błąd-chciałem napisać że kazdy jest odpowiedzialny sam sa siebie i za innych
PW Email www Cytuj
kobi 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 00:45     

bartek napisał/a:
Natomiast jeżeli chodzi o młodzież niepełnoletnią ale za to starszą,np.17 letnią-to osobiście nie widzę wielkiego problemu

Natomiast ja widzę problem. Nie ma różnicy czy to jest 13-latek czy też 17. :P Nie mam zamiaru brać odpowiedzialności za kogoś kogo nie znam :P
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 02:05     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
kobi, zawsze w grupowych spotkaniach każdy odpowiada za wszystkich i wszyscy odpowiadacie za każdego, trzeba się nawzajem pilnować i troszczyć :P
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:06     

kisia napisał/a:
zawsze w grupowych spotkaniach każdy odpowiada za wszystkich i wszyscy odpowiadacie za każdego

Taka zbiorowa odpowiedzialność lubi się rozpływać gdy do czegoś dochodzi :kwasny:
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:21     

kobi napisał/a:
Taka zbiorowa odpowiedzialność lubi się rozpływać gdy do czegoś dochodzi

ale z ciebie maruda
no nie moge
a jak nieletni jedzie na ulicy to biegasz za nim i pilnujesz go aby nic mu sie nie stalo?
normalnie rozwalasz mnie :rotfl:
PW Email Cytuj
bartek 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 11:13     

Ja to widzę tak że czasami ,a nawet często zdarzają się sytuacje na które nie mamy żadnego wpływu.Wiesz,wydaje mi się że trzeba mieć takie zdroworozsądkowe podejście do sprawy,tak jak wogóle do życia:przedewszystkim zachowywać się odpowiedzialnie,dbać tak o siebie jak i o innych-to podstawa,no ale napradę nikt z nas nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego.Można w swojej zapobiegliwości dojść do extremy i np. zacząć się izolować od Świata i nie wychodzić z domu-wiem bo sam mam czasami takie fazy,he he-ale i wtedy nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć-może runąć dach,budynek może zacząć płonąć itp.Znam prawdziwą historię o kolesiu który był w Iraku na "misji stabilizacyjnej" i wrócił cało choć opowiadał że straszne rzeczy tam widział.Kolo wrócił cały i zdrów,ale niestety niedługo po powrocie spadł ze schodów i się zabił...
PW Email www Cytuj
kobi 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:18     

bartek, załóżmy, że masz dzieciaka i on chce jechać... Puściłbyś go na środek niebezpiecznej ulicy nie wiedząc kto za niego odpowiada? Nie popadam w ekstremizm, zadałem proste pytanie, na które nie potrafisz mi odpowiedzieć :P Każda zorganizowana akcja musi mieć osobę odpowiedzialną, Ty nie potrafisz mi jej wskazać :P
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:37     

jesli dziecko ma karte rowerowa to oznacza ze zna zasady ruchu drogowego i ma prawo jezdzic ulica w grupie jak i samemu

za jej bezpieczenstwo odpowiadaja opiekunowie/rodzice
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:39     

frohike napisał/a:
za jej bezpieczenstwo odpowiadaja opiekunowie/rodzice

Którzy siedzą sobie w domu :P

frohike, jeżeli jedziesz gdzieś rowerem razem z niepełnoletnią osobą to Ty za nią odpowiadasz. Takie są fakty :P
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu