GLIWICKA CYKLO-MASA KRYTYCZNA ruszyła! |
Autor |
Wiadomość |
bartek
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:41 GLIWICKA CYKLO-MASA KRYTYCZNA ruszyła!
|

|
2 marca 2006 właśnie odbyła się pierwsza cyklo-masa w gliwicach.właściwie nie do końca pierwsza bo lata wcześniej incydentalnie coś takiego sie działo ale nie mialo to ciągłości takiej jak teraz jest to planowane.A więc pierwsza kontynuowana cyklo-masa można raczej nazwać mini-masą gdyż przybyło na nią tylko 12 osób.Biorąc jednak pod uwagę to że jest jeszcze zima a rozkręcanie tego typu inicjatyw o tej porze roku jest o wiele trudniejsze nie jest to zły wynik..Choć było zimno (rowerzystów jeżdzących cały rok i to nie przeraża!) było całkiem sympatycznie i bezproblemowo.W przyszłości liczymy na wiecej osób!Pamiętajcie :ROWER POWER!
KALENDARZ GLIWICKIEJ CYKLO-MASY:
17:30 h, pl. Krakowski, (każdy 1-szy czwartek miesiąca!);
Terminy:
2. 03. 2006 r.,
6. 04. 2006 r.,
4. 05. 2006 r.,
1. 06. 2006 r.,
6. 07. 2006 r.,
3. 08. 2006 r. (nie ma Masy - przerwa wakacyjna),
7. 09. 2006 r.,
5. 10. 2006 r.,
9. 11. 2006 r. (wyjątkowo 2-gi czwartek miesiąca!),
6. 12. 2006 r. "Rowerowe Mikołaje" (wyjątkowo 1-sza środa miesiąca!) |
|
|
|
|
Szamanka
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:43
|

Zaproszone osoby: 2
Imię: Beti( dla znajomych)
|
bartek, to trafiles dobrze....mamy tu kilku zapalencow rowerowych :D |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 11:44
|

Imię: Bożydar :]
|
No i co tam się robi? Jakieś ciekawe trasy? :looka: Pytam bo pierwszy raz o tym słyszę :niepewny: |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 13:48
|

Zaproszone osoby: 2
|
Dołanczam do pytania kobiego. Co to sa za akcje? |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:01
|

|
no w sumie zapomniałem napisać co to wogóle jest za akcja..sory.Masa krytyczna to taka akcja rowerowa w której rowerzyści spotykają się razem i całą grupą(jak największa ilość osób) jeżdżą-po to by zaznaczyć swoją obecność w miastach i na ulicach które często nie są bezpieczne i przyjazne rowerzystom.Jest to więc po trosze taka manifestacja rowerowa,po części happening,w którym chodzi o upowszechnienie roweru jako jednego z najlepszych,najtańszych i najbardziej ekologicznych środków transportu w mieście. |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:09
|

|
zresztą polecam ciekawą stronke na której można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy,również o masie krytycznej-o samej idei,historii itp:
h t t p;//w w w rowery.org, p l/ |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 20:12
|

|
bartek napisał/a: | jeżdżą-po to by zaznaczyć swoją obecność w miastach i na ulicach które często nie są bezpieczne i przyjazne rowerzystom |
Kto bierze na siebie odpowiedzialność w razie wypadku? Skoro te ulice są tak niebezpieczne :looka: Na pewno nie wszyscy uczestnicy są pełnoletni. |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 10:36
|

|
właśnie chodzi o to aby jeżdzić bezpiecznie-na masie krytycznej każdy powinien jeżdzić zgodnie z przepisami i zachowywać się odpowiedzialnie.A za ewentualny wypadek odpowiada zazwyczaj ten co go spowoduje.. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 11:21
|

|
bartek napisał/a: | za ewentualny wypadek odpowiada zazwyczaj ten co go spowoduje.. |
Skoro jest to akcja zorganizowana, to ktoś musi wziąć na siebie odpowiedzialność za osoby niepełnoletnie. Jeździcie po niebezpiecznych ulicach. Nawet jeżeli będzie to rozważna jazda, to i tak nie jesteście w stanie wszystkiego przewidzieć. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 21:10
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
kobi, nie sadzę żeby osoby niepełnoletnie przychodziły bez opiekunów na takie akcje, więc za osobę niepełnoletnią odpowiada ta osoba, która ją ze soba przyprowadzi :) |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 21:54
|

|
Cytat: | Skoro jest to akcja zorganizowana, to ktoś musi wziąć na siebie odpowiedzialność za osoby niepełnoletnie. Jeździcie po niebezpiecznych ulicach. Nawet jeżeli będzie to rozważna jazda, to i tak nie jesteście w stanie wszystkiego przewidzieć. |
właśnie jedną z zasad jest też to że akcja nie ma organizatorów,a w zasadzie każdy uczestnik jest organizatorem.Każdy więc jest odpowiedzialny sam za siebie.Jeśli chodzi o niepełnoletnich to nie sądzę aby stanowili oni jakąś liczną grupę na tego typu akcjach,na czwartowej cyklo-masie nie było ani jednej niepełnoletniej osoby.W sumie nie mogę dać głowy za to że w przyszłości nie będzie ale nie widzę w tym żadnego problemu.Młodzież od wielu lat jeżdzi na rowerach i nic strasznego się zazwyczaj nie dzieje.oczywiście są różne wypadki losowe których nikt nie jest w stanie przewidzieć ale to jeszcze nie jest powód aby trzymać dzieciaki pod kluczem.W sumie też wszystko zależy o jakim wieku niepełnoletności mówimy-oczywiście że żaden dzieciak bez opieki rodziców nie będzie mógł uczestniczyć w takiej akcji-to wydaje mi się oczywiste że nikt z uczestników nie dopuściłby do tego.Natomiast jeżeli chodzi o młodzież niepełnoletnią ale za to starszą,np.17 letnią-to osobiście nie widzę wielkiego problemu.ale podkreślam-jest to tylko moje prywatne zdanie-nie poczuwam się tutaj do roli organizatora,bo sam jestem jedynie uczestnikiem i po prostu sympatykiem...naprawdę |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 22:01
|

|
Cytat: | Każdy więc jest odpowiedzialny sam za siebie. |
sory wkradł sie błąd-chciałem napisać że kazdy jest odpowiedzialny sam sa siebie i za innych |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 00:45
|

|
bartek napisał/a: | Natomiast jeżeli chodzi o młodzież niepełnoletnią ale za to starszą,np.17 letnią-to osobiście nie widzę wielkiego problemu |
Natomiast ja widzę problem. Nie ma różnicy czy to jest 13-latek czy też 17. :P Nie mam zamiaru brać odpowiedzialności za kogoś kogo nie znam :P |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 02:05
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
kobi, zawsze w grupowych spotkaniach każdy odpowiada za wszystkich i wszyscy odpowiadacie za każdego, trzeba się nawzajem pilnować i troszczyć :P |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:06
|

|
kisia napisał/a: | zawsze w grupowych spotkaniach każdy odpowiada za wszystkich i wszyscy odpowiadacie za każdego |
Taka zbiorowa odpowiedzialność lubi się rozpływać gdy do czegoś dochodzi :kwasny: |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:21
|

|
kobi napisał/a: | Taka zbiorowa odpowiedzialność lubi się rozpływać gdy do czegoś dochodzi |
ale z ciebie maruda
no nie moge
a jak nieletni jedzie na ulicy to biegasz za nim i pilnujesz go aby nic mu sie nie stalo?
normalnie rozwalasz mnie :rotfl: |
|
|
|
|
bartek
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 11:13
|

|
Ja to widzę tak że czasami ,a nawet często zdarzają się sytuacje na które nie mamy żadnego wpływu.Wiesz,wydaje mi się że trzeba mieć takie zdroworozsądkowe podejście do sprawy,tak jak wogóle do życia:przedewszystkim zachowywać się odpowiedzialnie,dbać tak o siebie jak i o innych-to podstawa,no ale napradę nikt z nas nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego.Można w swojej zapobiegliwości dojść do extremy i np. zacząć się izolować od Świata i nie wychodzić z domu-wiem bo sam mam czasami takie fazy,he he-ale i wtedy nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć-może runąć dach,budynek może zacząć płonąć itp.Znam prawdziwą historię o kolesiu który był w Iraku na "misji stabilizacyjnej" i wrócił cało choć opowiadał że straszne rzeczy tam widział.Kolo wrócił cały i zdrów,ale niestety niedługo po powrocie spadł ze schodów i się zabił... |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:18
|

|
bartek, załóżmy, że masz dzieciaka i on chce jechać... Puściłbyś go na środek niebezpiecznej ulicy nie wiedząc kto za niego odpowiada? Nie popadam w ekstremizm, zadałem proste pytanie, na które nie potrafisz mi odpowiedzieć :P Każda zorganizowana akcja musi mieć osobę odpowiedzialną, Ty nie potrafisz mi jej wskazać :P |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:37
|

|
jesli dziecko ma karte rowerowa to oznacza ze zna zasady ruchu drogowego i ma prawo jezdzic ulica w grupie jak i samemu
za jej bezpieczenstwo odpowiadaja opiekunowie/rodzice |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:39
|

|
frohike napisał/a: | za jej bezpieczenstwo odpowiadaja opiekunowie/rodzice |
Którzy siedzą sobie w domu :P
frohike, jeżeli jedziesz gdzieś rowerem razem z niepełnoletnią osobą to Ty za nią odpowiadasz. Takie są fakty :P |
|
|
|
|
|