Poprzedni temat «» Następny temat
Tani dach nad glowa
Autor Wiadomość
slowik24 
Wysłany: Sob Gru 01, 2012 18:18   Tani dach nad glowa  

Witam, poszukuje kogoś z terenu Gliwic lub okolic, który szuka taniego dachu nad głową i nie boi się wyzwań.

Cel:
- Uzyskać tani dach nad głową w stosunku do cen mieszkań, przyjmujemy, że 60 metrów w standardzie do zamieszkania to 200 tysięcy złotych. Moim zdaniem to złodziejstwo w biały dzień! Z 5 stron sąsiedzi, mały balkon, brak garażu itp

Jak?:
- Kupujemy domek do remontu/ruina w okolicach Gliwic plus minus 100- 140 tys, dzielimy go na pół albo góra/dól albo na boki, uzyskujemy po minimum 50-70 metrów ( z mozliwoscia rozbudowy jak bedzie wiecej kasy). Wsadzamy kolejne 100 tys na remont i mieszkamy.

Po co?
Ekonomia! Moj ojciec nie jest dyrektorem banku w Texasie i ja tez nie podcieram mojej pupki kasa wiec trza myslec. Zakladajac, ze uzyskamy dom do zamieszkania za 250-280 tys na pol wychodzi po 140 tys. Zakladam, ze bedzie to dom/mieszkanie pod klucz.

Plusy:
- Brak czynszu, sam decydujesz kiedy masz naprawic lub wymienic rynne i czy wogole chcesz ja wymienic, masz wplyw na to jaka rynne kupisz i kto to wymieni, mieszkajac w bloku niemalze nie masz na to wplywu
- mozliwosc oszczedzenia ( studnia- woda, solary-ogrzewanie, ekonomiczny piec-ogrzewanie, dobre zrodlo z tanim opalem- ogrzewanie)
- niezaleznosc/samodzielnosc
- o wiele tansze koszty uzyskania powierzchni mieszkalnej
- itp itd jak nie rozumiesz zalet mieszkania w domu to wogole nie pisz do mnie

Minusy:
- dojazd..szukam czegos do 5-15 km od rynku, w samym centrum ciezko cos znalezc...:DD

o mnie:
dla niedowiarkow i innych malo wierzacych w swoje sily, moge powiedziec, ze uzyskalem 56 metrow powierzchni mieszkalnej blisko lotniska za 100 tys zlotych z kafelkami i kanapa przed telewizor, do zamieszkania ( poddasze), wiec jak sie chce to sie da ( nie wycenilem tutaj swojego wkladu fizycznego a troche go bylo)....niestety, zostalem teraz sam i nie pociagne wejscie w remont chalupy samemu...
posiadam taniego architekta, ekipy remontowe, notariusza itp jest od czego zaczac

odwazni wizjonerzy piszcie na priv
PW Email www Cytuj
of 
Wysłany: Czw Gru 06, 2012 23:13     

:rotfl:

Kolego działka w odległości 5km od centrum na której stoi ten dom do remontu będzie kosztowała w Gliwicach od 200zł za metr w górę (uzbrojenie, położenie, kształt). Licząc, że kupisz sobie taki dom z malutką działką 600m2 to za samą ziemię zapłacisz minimum 120tyś + te Twoje 120tyś za dom. Nie wspomnę o oszczędzaniu na solarach, pompach ciepła itp. Policz sobie ile musisz w to zainwestować, jakie są ceny nośników energii i kiedy taka instalka zacznie przynosić zyski... z reguły wtedy kiedy trzeba ją zacząć remontować.

Mieszkanie na 2 rodziny w jednym domu to niezalezność? :] Co ze wspólnymi instalacjami? Kto ma sprzątać wspólną klatkę schodową? Naprawiać wspólną bramę? Dbać o wspólny podjazd? itp, itd... Brak czynszu? Brak czynszu oznacza, że wszelkie awarie, remonty, utrzymanie terenu pokrywasz z własnej kieszeni... plus jest taki, że masz nad tym kontrolę.

Nie chce mi się odnosić do reszty bzdur ale z własnego doświadczenia powiem Ci, że mieszkanie w bloku na 60m2 wychodzi 2-3x taniej niż to samo we własnym domu. Minusy i plusy są wszystkim dobrze znane...
Ostatnio zmieniony przez of Czw Gru 06, 2012 23:24, w całości zmieniany 3 razy  
PW Cytuj
slowik24 
Wysłany: Pią Gru 07, 2012 09:14     

zrobiles jakas inwestycje w swoim zyciu sam czy tylko jestes teoretykiem? z wiedza i zacieciem internetowym?

nie szukam opinii tylko osob ktore ze mna takie cos wybuduja, dziekuje
PW Email www Cytuj
Odpowiedz do tematu