Ciekawe rozwiazanie... |
Autor |
Wiadomość |
Dev
Wysłany: Sob Cze 25, 2005 15:19 Ciekawe rozwiazanie...
|
|
Oprocz tego forum, bywam na jeszcze innym, nie napisze jakie zeby nie robic reklamy. Jest to forum podzielone na 7 ogolnych wielkich dzialow a kazdy z dzialow na mniejsze.
Otoz ciekawie rozwiazali tam forme placenia za uzytkowanie forum, oplacenia serwera. Kazdy nowy jest uyztkownikiem, gdy wysle smsa pod jakis tam numer albo zrobi przelew kasy staje sie Abonentem. Co takiego daje ten Abonent ? a wiec abonent moze wysylac wiadomosc za wiadomoscia, zwykly uzytkownik musi czekac 2 min.. i daje mu jeszcze jedna wazna rzecz. Moze on przyznawac SOG-i (suma otrzymanych glosow) na kazdego z uzytkownikow(np. jesli mu pomoze w czyms, itd - nie rozdaje sie ich ot tak) Jesli ktorys z uzytkownikow otzryma przykladowo 50 sogow staje sie ekspertem, profesjonalista itd...
Mozna dac tylko 1 soga uzytkownikowi w danym dziale..
Abonent otrzymuja rowniez nieskonczona ilosc wywolan do serwera... zwykly uzytkownik przykladowo gdy otworzy 10 stron z tego forum bedzie mial na nastepnej napis"limit odwolan do serwera zostal przekroczony"
W przelozeniu na te forum sogi staly by sie np. napisami nad avatarem. Przy ilosci 0 sogow mialby napis : SLABY , 10 - LEPSZY lub cos podobnego.
Dla mnie fajne rozwiazanie.. ale wiem ze to trudne do realizacji :)
Ale brawa dla tego kto to wymyslil :hyhy: |
Ostatnio zmieniony przez Dev Sob Cze 25, 2005 16:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Cze 25, 2005 16:10
|
Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
no nie wiemczy w ten sposób można przyciągnąć ludzi na forum. Ja jak trafiam na cos takiego to od razu dziękuje i ide sobie dalej |
|
|
|
|
Demmo
Wysłany: Sob Cze 25, 2005 16:30
|
|
podzielam zdanie powyżej..
hmm.. jak dla mnie jest to dziwne rozwiązanie i z pewnością nie zachęca nowych użytkowników do rejestracji i pisania.. |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Sob Cze 25, 2005 16:51
|
|
nie zacheca?
h t t p;//katalogi, p l/ Sami zreszta zobaczcie, najlepszym przykladem jest SFD - sportowe forum dyskusyjne. Tam w danej chwili jest tyle ludzi ile tu wszystkich na forum :rotfl:
Nikt nikogo nie zmusza zeby ktos sie stal abonentem, robi to z wlasnej woli, jest tam mnostwo uzytk jak i abonow i nic nikomu nie wadzi. A admin zabiera za to ladna kase...
hrhrhrhhr
temat nie jest po ty by namowic was na to cos tylko zebyscie zobaczyli ze admin moze zbic kase na serwer i inne duperele (np. na tym forum dla najb. udzielajacego sie forumowicza zostaje przynana nagroda pieniezna:) ) |
|
|
|
|
Demmo
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 00:13
|
|
akurat porónywanie gdzie ilu jest ludzi nie ma totalnego sensu, bo zależy to od zasięgu danego forum i przede wszystkim od tematyki..
SFD nie jest forum lokalnym, tak jak ma to miejsce w przypadku FG.. zauważ że tam siedzą ludzie z całej Polski, a nie jedynie z Gliwic i okolic..
równie dobrze ja mogę napisac że onet świetnie wychodzi na tym że czegoś takiego nie ma :rotfl: porównanie będzie równie trafne.. |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 08:23
|
|
mi sie takie rozwiazanie nie podoba,
ale wiem ze duzo forum tak dziala
mysle ze nieh zostanie po staremu, jesli ktos chce sie dolozyc na serwer po prosze |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 08:24
|
|
hmmmmmm SOG |
|
|
|
|
Demmo
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 10:44
|
|
Dev napisał/a: | W przelozeniu na te forum sogi staly by sie np. napisami nad avatarem |
jejuś.. jak chcesz mieć koniecznie coś nad avatarem, co podkreśli jaki jesteś fajny to zgłoś się do Frycka niech coś dopisze :rotfl:
wg mnie jeśli ktoś komuś w czymkolwiek pomaga to chyba nie dla jakiegoś napisu? no chyba że? :looka: ale wątpię.. |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:44
|
|
przeciez nie pisze ze chce miec cos koniecznie nad avatarem......gdzie to wyczytales?
To tylko pomysl, w jaki admin moze cos zarobic |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:46
|
|
Dev napisał/a: | w jaki admin moze cos zarobic |
mi sie wydaje ze nie o to chodzi w naszym forum aby na nim zarobic,
na serwer zawsze jakos pieniadze zdobywamy, a gadzety tez kupimy z wlasnej kieszeni
dlaczego mielibysmy jeszcze komus sponsorowac to ze zalozyl forum |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:48
|
Smoczyca
Zaproszone osoby: 1
|
hahahahahaaaa nie wiem ja nie mam zdania w tym temacie... |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:50
|
|
AIthe tak wogole to Ty jestes modem czy nie? bo ani na zielono nie jestes, ani napisu nie masz, ani dzialow pod soba, a mozesz tu zagladac :P hyhh :rotfl: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:51
|
Smoczyca
|
Dev nie jestem modem... i moge zagladac jak reszta ludkow. |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:54
|
|
hmm a myslalem ze ten dzial tylko modzi widza :rotfl: |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 11:55
|
Smoczyca
|
ja go widze ale nie wazne to jest... prawde mowiac taki pomysl nie wejdzie w zycie :) ale Dev masz racje, ze ten kto to wymyslil mial glowe do tego :) |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:10
|
|
Aither ten dzial jest tylko dla modkow wiec ciiii nie zerkaj tu :rotfl: :D :rotfl: |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:26
|
Imię: Mariusz
|
Cytat: | mi sie wydaje ze nie o to chodzi w naszym forum aby na nim zarobic,
na serwer zawsze jakos pieniadze zdobywamy, a gadzety tez kupimy z wlasnej kieszeni
dlaczego mielibysmy jeszcze komus sponsorowac to ze zalozyl forum |
Pomysl fajny,bo fajnie miec kase i jakos to rozbudowac..a dlaczego mialbym na tym nie zarabiac....
Jednak forum stworzylem po to aby kazdy mogl sie wypowiadac bez ponoszenia kosztow.
Tak jak pisze froszi :P kase na serwer sie zbiera z dadkow jak tos da to da. na stronie glownej jest podny numer konta jak ktos chce to wplaca..
A co do zarabiania.....to nie bede zarabiac na ludziach ktorzy chca sie wypowiedziec |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:33
|
|
Frycek napisał/a: | Jednak forum stworzylem po to aby kazdy mogl sie wypowiadac bez ponoszenia kosztow |
Frycek napisał/a: | A co do zarabiania.....to nie bede zarabiac na ludziach ktorzy chca sie wypowiedziec |
To nie jest tak, ze bez wplacenia kasy na abonament nie da sie pisac, da sie.. pisze sie normalnie z ta roznica ze nie mozna dawac tych sogow, oraz przerwa wynosi 2 minuty pomiedzy wyslaniem wiad. :)
Kasa szla by na serwer, np. na nagrody dla najaktyw. uztkownikow. na domy dziecka itd..
podkreslam to tylko pomysl :) |
Ostatnio zmieniony przez Dev Nie Cze 26, 2005 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Frycek
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:34
|
Imię: Mariusz
|
osobiscie ,gdybym mial placic to bym poszedl sobie na inne forum :) |
|
|
|
|
Dev
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:36
|
|
ja tez, ale tu jest roznica, ze mozna byc zwyklym i nikomu sie krzywda nie dzieje :P
Dobra Amen, zawsze tu mozna wrocic jak bedziesz mial problem z kasa :zdziwko: |
|
|
|
|
|