Nie wstydzę się Jezusa! |
Autor |
Wiadomość |
Bea.tka
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 20:26
|

|
Grób Jezusa nie jest zaginiony bo Jezus zmartwychwstał, a miejsce pieczary w której leżał przez trzy dni jest wszystkim dostępne. |
|
|
|
|
Niedźwiedź
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 20:56
|

|
D_y_s_z_k__a napisał/a: | Arex30, napisze jeszcze raz dla mnie to relikwia a dla Ciebie niewyjasniona zagadka. |
 |
|
|
|
|
maniek1
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 17:56
|

|
Niedźwiedź a mógłbyś to przetłumaczyć? |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 01:58
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
maniek1 napisał/a: | Niedźwiedź a mógłbyś to przetłumaczyć? | a mówiła mama, uczyć się angielskiego w szkole ? |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 00:35
|

Zaproszone osoby: 2
|
maniek1, Tak to mniej wiecej brzmi po polsku.
h t t p;//imageshack.us/photo/my-images/24/9135e4f7.jpg/ |
Ostatnio zmieniony przez Major Pon Lis 28, 2011 00:36, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
michoo7
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 08:38
|

Imię: michał
|
Swietna historyjka i dobrze oddaje stan umysłu zatwardziiałych katoli. Z drugiej strony spójrzcie jaka to ironia losu. Chrześcijanie powinni wierzyć w coś czego nie widzą, bez dowodu. Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy.
Uwazam ze nawet gdyby im podsunąć pod nos kompletny obraz potwierdzony faktami, i tak się nie przekonają...uzasadnieniem będzie "ze to wiara" a jej udowadniać nie trzeba. I na to liczy KK...i tak długo będzie miał władzę dopóki ludzie nie zaczną samodzielnie myślec.
Bóg , Praistota, jakkolwiek go nazwać istnieje i powstał przed czasem, nawet fizyk cząstek elementarnych powie, że brakuje im miliardowych czesci sekundy,żeby dowiedzieć się co było w zerowej sekundzie powstawania wszechświata. Pewnie był tam on jako boska cząstka. Materia i niemateria od której wszystko się zaczęło. Tylko nie pytajcie mnie kto stworzył jego :).
Religia natomiast i wszystko co potem powstało to wymysł ludzi, słuzacy róznym celom. Od wprowadzenia zasad moralnych dla barbarzyńskich i atawistycznych naszych przodków po sprawowanie władzy i kontrolowanie ludzi przez Kosciół Katolicki.
Takie jest moje zdanie. |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 14:58
|

|
Żeby uwierzyć trzeba poznać Boga .. a najdłuższa droga jaka istnieje to droga od rozumu do serca.
A takie jest moje zdanie :) |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 17:59
|

|
A w jaki sposób można go poznać? |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 19:15
|

|
Bóg pokazuje nam wyraźnie w Biblii, jak możemy Go poznać.
„Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne”.
Jezus nie tylko umarł za nasze grzechy, ale i powstał z martwych. W ten sposób udowodnił ponad wszelką wątpliwość, że ma prawo obiecać życie wieczne, że jest Synem Bożym i jedynym pośrednikiem, przez którego możemy poznać Boga. To dlatego Jezus powiedział: „Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie”. |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 23:14
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
michoo7 napisał/a: | Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy. |
Sam piszesz bardzo niekonkretnie. Co jest wg Ciebie sprzeczne, jakie są oczywiste fakty, czym jest ta prawda ? |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 09:58
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
Ile osób tyle interpretacji Bibli.
Zakładając że mamy poznac prawde po przez Biblię która ( zakładając że tak jest ) powstała jako zapis historyczny, to naturalną koleja rzeczy jest zweryfikowanie tego po przez badania tych że faktów.
Człowiek ma rozum by kozystac z niego.
"Nauka jest strukturą stworzoną i rozwijaną przez ludzi. A ludzie sami wybierają, co ich interesuje, co uważają za istotne." T.P.
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 12:28
|

|
Człowiek ma wolną wolę, którą dał nam Bóg. |
|
|
|
|
michoo7
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 13:10
|

|
trunks napisał/a: | michoo7 napisał/a: | Natomiast oni wierzą ślepo w to co podane w Biblii i sprzeczne, ale zamykają oczy na oczywiste fakty, które jednak trzeba poskładac do kupy, zeby wyszedł wyraźny obraz prawdy. |
Sam piszesz bardzo niekonkretnie. Co jest wg Ciebie sprzeczne, jakie są oczywiste fakty, czym jest ta prawda ? |
Sprzeczności w Biblii jest wiele, choćby zasadnicza różnica pomiedzy Bogiem msciwym, bezlitosnym w ST i wybaczającym i litościwym w NT. Ba! Wydajacym własnego syna na śmierć w rece żydów w celu odkupienia grzechów całej ludzkosci...Choćby kwestia rodzeństwa Jezusa i kwestii niepokalanego poczęcia (Maria "zawsze dziewica"). Chocby sprawa pogańskiego pochodzenia symboli i obrządków Świąt Bozego Narodzenia czy Wielkanocy czy wreszcie brak zyciorysu Chrystusa - *znika" jako kilkuletni chłopiec, a pojawia się mając 33 lata. Co pomiedzy? Choćby sprawa apokryfów odrzuconych przez KK i wiele wiele innych.
Odnosnie oczywistych faktów to chodziło mi o tą zajaczkową historyjke. Wierzący niemyslący katolik ie uzna faktu choćby mu go na czole wypisać. Nawet jeśli udowodnią ze znaleźli grób Chrystusa i był on zwykłym człowiekiem i tak w to nie uwierzą. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 15:10
|

|
D_y_s_z_k__a napisał/a: | Człowiek ma wolną wolę, którą dał nam Bóg. |
Człowiek ma też rozum by myslec i rozumieć a także dociekać prawdy. |
|
|
|
|
Bea.tka
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 07:16
|

|
a prawdą jest Jezus Chrystus :) |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 10:05
|

|
D_y_s_z_k__a, umarłem ....... :rotfl:
Ot i cała kobieca logika.
D_y_s_z_k__a napisał/a: | a prawdą jest Jezus Chrystus |
Niech i tak Ci będzie. |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 10:59
|

|
Ej ej, Arex nie generalizuj, nie kobieca! Sama osunęłam się na krześle jak to przeczytałam ;) To logika dogębnie wierzących,a nie kobiet ;) |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 12:38
|

|
|
|
|
|
michoo7
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 14:31
|

|
Czarnulka napisał/a: | Ej ej, Arex nie generalizuj, nie kobieca! Sama osunęłam się na krześle jak to przeczytałam ;) To logika dogębnie wierzących,a nie kobiet ;) |
To nie logika, proszę nie obrażać tej nauki i procesu myślowego, z któeym katole mają nabakier ;P |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 16:15
|

|
michoo7, po pierwsze to niekulturalne,żeby w taki sposób mówić o KATOLIKACH. Po drugie, nie każdy katolik ma klapki na oczach, są też ludzie o szerokich horyzontach, którzy przyjmują zarówno Boski proces stworzenia świata jak i ten naukowy.
Arex30 napisał/a: | Czarnulka, Kobieca :P |
A wiesz,ze teraz pokazujesz dokładnie taki sam typ rozumowania jak Dyszka ;) |
|
|
|
|
|