Poprzedni temat «» Następny temat
Honorowi dawcy
Autor Wiadomość
Major 
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 23:03     

Zaproszone osoby: 2
Wybrałem się raz z dziewczyną i kumplem na oddanie krwi. Lekarka wtedy mi powiedziała, że nie moge, bo chyba miałem jakieś zaszłości przeziębienia. Jakoś od tamtej pory brakło mi motywacji na pujście tam. Zresztą za każdym razem jak tam szedłem miałem katar+kaszel.
PW Email www Cytuj
Admike 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 10:10     

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
Alinka moja grupa krwi to AB Rh +

niby nie jest aż taka rzadko występująca a mimo to proszono mnie o regularność oddawania
PW Email www Cytuj
Alinka 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:35     

Imię: Ala
Admike napisał/a:
grupa krwi to AB Rh +
jest rzadka ta grupa.. ja nie znam nikogo o tej grupie krwi.. ja mam 0 Rh + podobno.. to kto idzie ze mna oddac krew?? :ok: , no chyba ze mojej krwi nikt nie chce.. zbyt popularna grupa
PW Email Cytuj
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 13:44     

Alinka napisał/a:
jest rzadka ta grupa.. ja nie znam nikogo o tej grupie krwi
Nie znowu taka rzadka.Moi dwaj synowie mają Rh+AB.Bo ja mam Rh+B, a żona Rh+A.I chłopaki są mieszanką. :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra:
Jacek13
[Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 13:49     

Alinka napisał/a:
aby po mojej śmierci pobrac potrzebne komus narządy.
To bardzo piękny gest>Sam jestem biorcą i wiem jak są potrzebne narządy do transplantacji. :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :hurra: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :D :D :D :D :D :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami: :oczami:
kaszanna 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 14:15     

Krwi oddać nie moge bo jestem alergikiem. A narządy można ode mnie pobrać pod warunkiem że będę martwa ;)
PW Email Cytuj
Alinka 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 14:53     

a u mnie Mama ma 0 Rh- a Tatus ) Rh+ wiec weszly we mnie geny ojca:D jakie to szczescie hi :hyhy: , eh chce ale sie boje oddac:/ boje sie ze nie bede sie nadawac eh
PW Email Cytuj
Darx 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 16:38     

Ja to ewentualnie mógłbym zostać dawcą orgazmów :)

A tak na poważnie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Ale przypuszczam, że miałbym podobnie jak Kisia... Tzn dla rodziny tak a dla innych... Hmmm... Pewnie bym się zastanawiał...
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 18:49     

Darx napisał/a:
Ja to ewentualnie mógłbym zostać dawcą orgazmów

A tak na poważnie to nigdy się nad tym nie zastanawiałem... Ale przypuszczam, że miałbym podobnie jak Kisia... Tzn dla rodziny tak a dla innych... Hmmm... Pewnie bym się zastanawiał...

po śmierci bedziesz mial ciekawsze rzeczy do robienia niz rozmyslanie kto dostanie twoja nerke :D

kaszanna napisał/a:
Krwi oddać nie moge bo jestem alergikiem.

jestes tego pewna, bo sam chcialem oddac a jestem alergikiem
PW Email Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 20:59     

kaszana nawet nie wiedziałam,ze alergicy nie mogą oddawac krwi :niepewny:
Ja mam A Rh+
PW Email Cytuj
madziar 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:11     

Admike napisał/a:
ja też mam tę grupę i słyszałam że to stosunkowo nowa grupa krwi :)
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:34     

No to mam problem rozwiązany, jestem alergikiem i krwi oddać w takim razie nie moge. Ale coś dziwnego, bo miałem rozpiske o osobach, które krew mogą oddawać i te które nie mogą i nic o alergikach nie było.
PW Email www Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:37     

Major, a kto nie moze, pamietasz?????
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:37     

Kryteria
Aby krew dawcy została zakwalifikowana do transfuzji musi przejść szczegółowe badania. Dawca nie może być zarażony krętkiem bladym (kiły), HIV, wirusem zapalenia wątroby (żółtaczki zakaźnej) typu B lub C. Jeśli test wypadnie dodatnio, krew nie jest przetaczana. Ponadto aby oddać krew dawca nie może:

w dniu zabiegu: czuć się źle; mieć mniej niż 18 lat (17 lat za zgodą rodziców) lub więcej niż 60 lat, ważyć mniej niż 50 kg, wykazywać objawów kataru siennego, poddać się leczeniu stomatologicznemu lub odbyć wizyty u higienistki stomatologicznej;
na 3 dni przed: przyjmować piroxicam lub lek z aspiryną;
na 7 dni przed: przechodzić małych zabiegów chirurgicznych (w tym: ekstrakcji zęba, leczenia przewodowego zęba);
na 4 tygodnie przed: chorować, gorączkować pow. 38 st.C; przyjmować lekarstw; przechodzić szczepienia;
na 6 miesięcy przed: ciężko chorować, przebywać operacji lub wypadków, przekłuwać uszu lub innych części ciała; przebywać w areszcie lub więzieniu; otrzymywać transfuzji krwi; przebywać w Afryce śr., Zach. lub Tajlandii; mieć wykonywanego tatuażu, akupunktury (z wyjątkiem akupunktury wykonywanej przez lekarza jałowymi igłami), przechodzić zabiegu endoskopowego, mononukleozy zakaźnej; mieć przypadkowego kontaktu z krwią ludzką; partner życiowy bądź seksualny oraz członkowie rodziny mieszkający wraz z dawcą przechodzić wirusowego zapalenia wątroby;
mieć kontaktu z zakaźnie chorym - w czasie odpowiadającym okresowi inkubacji choroby (lub jeśli jest on nieznany, przez 4 tygodnie) - (nie dotyczy wirusowego zapalneia wątroby);
kiedykolwiek: przechodzić żółtaczki; mieć zaleconej rezygnacji z oddania krwi; chorować na: choroby układu krążenia (nadciśnienie), dolegliwości ze strony serca, zawał, duszność, udar mózgu, choroby skóry, wypryski, wysypka, uczulenia, astmę, choroby krwi, naczyń krwionośnych, choroby nerek, nerwowe, cukrzycę, padaczkę, nowotwór, gruźlicę, przedłużone krwawienia, toksoplazmozę;
przebywać w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii ponad 6 m-cy od 1 stycznia 1980 do 31 grudnia 1996;
kobieta: być w ciąży przez ostatnie 12 miesięcy; miesiączkować 4 dni przed i po zabiegu; otrzymywać hormon wzrostu w latach 1965-1985;

Jednak jest o uczuleniach.
PW Email www Cytuj
Dorothea 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:40     

Major napisał/a:
objawów kataru siennego

czyli to jest alergia,czyz nie?????
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:43     

tak jest.

A tu drugi taki ye stronz PCK i tutaj nie ma nic o alergii.

KTO NIE MOŻE ZOSTAć KRWIODAWC??
Krwiodawcą nie może zostać nosiciel wirusa HIV oraz nosiciele wirusów zapalenia wątroby typu B i C, a także osoby zakażone chorobami wenerycznymi. Wyklucza się osoby z tzw. grup podwyższonego ryzyka m.in. narkomanów, homoseksualistów oraz ludzi mających liczne kontakty seksualne z wieloma partnerami. Dawcami krwi nie mogą być osoby chore na gruźlicę, choroby krwi, choroby serca i naczyń krwionośnych, choroby układu nerwowego, choroby gruczołów wydzielania wewnętrznego, a także osoby z przewlekłymi chorobami układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, skóry; chorzy na choroby tropikalne, a także alkoholicy. Nie kwalifikują się również osoby leczone hormonem wzrostu, po przeszczepie rogówki lub posiadający w swojej rodzinie chorego na chorobę Creutzfeldta-Jakoba.
Nie można oddać krwi w ciągu 6 miesięcy po zabiegu operacyjnym oraz w ciągu 12 miesięcy po przetoczeniu krwi lub po wykonaniu tatuażu, przekłuciu różnych części ciała, akupunkturze. Przez okres 12 miesięcy nie mogą oddawać krwi osoby powracające z Afryki Środkowej i Zachodniej, Tajlandii, a także osoby zwolnione z zakładów karnych.

Pamiętaj, aby powiadomić lekarza o wszystkich wątpliwościach dotyczących stanu Twojego zdrowia. Możesz w ten sposób uchronić zdrowie swoje oraz przyszłego biorcy.

Tyle, że jest coś o chorobach skóry i przewlekłych chorobach płuc co też może się zawierać w tej grupie.
PW Email www Cytuj
frohike 
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 22:52     

no to dawca nie zostane :/
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sob Lip 15, 2006 14:13     

Imię: Piotr
czyli przez głupie uczulenie krwi oddac nie moge lipton a mniałem kiedys plan sie wybrac ale jak bede miec czas to sie wybiore i mi powiedza na miejscu ... ;]
PW Email Cytuj
Alinka 
Wysłany: Sob Lip 15, 2006 18:46     

hmm a ja nadal sie klasyfikuje ;)
PW Email Cytuj
Admike 
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 17:45     

Imię: Adam (dla znajomych Adaś :-) )
madziar napisał/a:
Admike napisał/a:
ja też mam tę grupę i słyszałam że to stosunkowo nowa grupa krwi :)

PROCENTOWY UDZIA? GRUP KRWI LUDZKIEJ POPULACJI:

A Rh+ 32%; 0 Rh+ 31%; B Rh+ 15%; AB Rh+ 7%
A Rh- 6%; 0 Rh- 6%; B Rh- 2%; AB Rh- 1%

Najczęstszymi grupami w Polsce są: grupa A i O. Znacznie mniej częstymi B i AB

źródło: h t t p;//w w w krewniacy, p l/?action=showArticle&id=105
PW Email www Cytuj
Odpowiedz do tematu