Poprzedni temat «» Następny temat
Ojciec Swiety
Autor Wiadomość
frohike 
Wysłany: Wto Kwi 19, 2005 23:25     

mi sie wydaje ze lepiej by bylo wybrac jakiego 50cio latka a mozemy przypuszczac ze on jeszcze troszke pozyje a taki dziadek to ile moze zyc,

jesne nigdy nie wiemy ile kto bedzie zyl no ale bez przesady
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 00:14     

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Piotrulek napisał/a:
Frycek napisał/a:
Wyczuwam troche rasizmu tutaj

To bardzo źle wyczuwasz :( ,czyli masz slabe czucie,język pisany jest dużo trudniejszy do interpretacji niż mówiony,mialem na myśli slowa przepowiedni Saby(a mówila o tym,że po papiezu słowiańskim ma nastąpić papież o bardzo ciemnej skórze,a potem będzie koniec świata,podaję słowa w przybliżeniu,natomiast sens jest zawarty)

ja również miałam na myśli przepowiednie, jednak nie Saby a Nostradamusa. 10 lat temu ogladałam film o jego przepowiedzniach i mówiono tam, że przepowiedział iż ostatni papież bedzie czarnoskóry, po wyborze którego w krotkim czasie ma nastapiś koniec świata. Ponieważ na tym filmie była mowa o katakliźmie, ktory ma pochłonąć setki tysięcy ludzi (powiązałam to z tsunami) i ponieważ jednym z kandydatów na papieża był czarnoskóry kardynał, to z niepokojem oczekiwalam ogłoszenia papieża i dlatego napisałam "... na szczęście..."
Mimo wszystko jest mi jakoś dziwnie- Benedykt XVI- no cóż bedzie trzeba sie przyzwyczaić
PW Email Cytuj
Frycek 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 00:51     

Zaproszone osoby: 1
Imię: Mariusz
frohike napisał/a:
mi sie wydaje ze lepiej by bylo wybrac jakiego 50cio latka

ostatnio w telewizji mowili cos takiego ze mozliwe ze kardynalowie wybiora Papieza na krotki pontyfikat..kto wie moze obecny papiez jest tylko chwilowy na kilka lat.........swoja droga jestem ciekawy kogo wskazywal Jan Pawel II - czego sie niegdy nie dowiemy niestety
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 01:03     

a ja słyszałam że papież proponował wlaśnie czarnoskórego
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 08:17     
Smoczyca

HABEMUS PAPA !!! mamy papieza :) :) :) :) [od wczoraj :) ]
PW Email Cytuj
PAKuS 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 09:51     

Zaproszone osoby: 3
Imię: RAFA?
Aither napisał/a:
HABEMUS PAPA !!! mamy papieza Wesoly Wesoly Wesoly Wesoly [od wczoraj Wesoly ]

a Ja jeszcze dodam że to jest NIEMIEC
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 09:52     
Smoczyca

niech sobie bedzie niemcem za to teraz mam pewnosc, ze bedzie kontynuowal dzielo naszego Polaka :)
Niech Zyje Papiez ! ^__^
PW Email Cytuj
PAKuS 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 09:53     

Zaproszone osoby: 3
Imię: RAFA?
Aither napisał/a:
ze bedzie kontynuowal dzielo naszego Polaka Wesoly

Ja też mam taką nadzieję że to bedzie dobrze to kontynuował
PW Email www Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 10:04     
Smoczyca

Oczywiście... nasz Polak zrobił tak wiele... swietokradztwem byloby nie kontynuowanie takiego dziela. Zapowiadaja sie kolejne lata spokoju i pokojowego rozwiazywania konfliktow... ucierpimy jednak na tym, bo to juz nie jest nasz papiez... czy bedziemy tak samo kochac papieza? czy tez moze bedzie jakis awers do tego ze to germanin... ciekawa jestem czy slady histori zostawily w nas polakach jakies skazy.
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 10:53     

Myślę, że jego bliskość Janowi Pawłowi II niweluje nasze ewentualne uprzedzenia co do jego narodowości.
I bardzo sie cieszę, że to on właśnie, wczoraj aż mi łzy poleciały na tę wieść :)

Uważam, że właśnie kogoś takiego potrzebujemy, silnego, konsekwentnego, i mądrego, bo przecież ma nas prowadzić. Musimy go tylko wesprzeć duchowo.
PW Email Cytuj
kisia 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 14:50     

Niestety starsi ludzie pamiętają ile krzywd wyrządził im naród niemiecki i nie są zachwyceni tym, że to właśnie Joseph Ratzinger został papiezem
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 14:53     
Smoczyca

no niestety ale kisia ma racje... moj wujek przezyl oboz i jak sie dowiedzial ze olaka zastapil niemiec ... no to troszke nie byl zadowolony.... troszke to malo powiedziane
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 15:20     

No to może z czasem go zaakceptują? Choc takie uprzedzenia (nie potępiam ich, są przecież jak najbardziej zrozumiałe) pozostaja na zawsze. Ale może przestaną w nim widzieć Niemca a zobaczą Papieżą?!
PW Email Cytuj
Dana 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 15:53     

Ja jestem zadowolona z wyboru Papieża
Niemiec to nic nie można patrzec przez pryzmat historii-starszych pokoleniem rozumie to jest w nich -ale my powinnismy patrzeć jaki będzie co dobrego zrobi dla Świata nas Wszystkich,jakie będzie głosił warttości i zaszczepiał w nas wartości pozwalajace żyć zgodnie z Wiarą,Duchem czasu i innymi ludzmi w koło Nas
PW Email Cytuj
cinque 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 17:11     

Dokładnie tak, ja - po wycieczce we własne uczucia :) - zauważam, nawet z lekkim zdziwieniem, że jeśli już myślę o tym, że to Niemiec, to widzę w nim tylko pozytywne cechy stereotypów niemieckich - solidność, konsekwencja, itp.
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 17:58     

cinque napisał/a:
konsekwentnego

Dla mnie wlaśnie konserwatyzm tego papieża nie jest zbyt optymistyczny na przyszlość,reformy w kościele są nieuniknione i potrzebne,choćby zniesienie celibatu,wtedy skończą się głupie kawaly,pomowienia i plotki na temat księży i ich niecnych czynów,a za razem jeśli taki ksiądz nie prześpi jednej ,czy drugiej nocy z powodu choroby,powiedzmy swojego dziecka,to inaczej zacznie patrzeć na slowo - poświęcenie się dla innych.
cinque 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 18:09     

Piotrulek napisał/a:
reformy w kościele są nieuniknione

Dla kogo? Zwykle dla tych, którzy z Kościolem nie mają nic wspólnego :)
To, że łamiemy zasady, to nie znaczy, że mamy je zmieniac :)

Ale to temat, który może się gorąco rozwinąć, więc nie wiem, czy go poruszać :):):)
PW Email Cytuj
ANIUS 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 18:15     

"Dla uczczenia Ojca Świętego Jana Pawła II Senat PAT wzywa całą jej wspólnotę do podjęcia starań o przekształcenie Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie w Papieski Uniwersytet. Byłoby to spełnienie woli zmarłego Papieża. Papieski Uniwersytet w Krakowie nosiłby imię Jana Pawła II" - tak brzmi tekst rezolucji, jaka została podjeta... :)
PW Cytuj
cinque 
Wysłany: Sro Kwi 20, 2005 18:24     

Znalazłam taką opinię na forum Gazeta, pozwólcie, że ją przytoczę:
"Przyda się ludzkości - a zwłaszcza Europie Zachodniej (wybór nieprzypadkowy...) ta ostoja silnej moralności, nawet jeśli w pewnych kwestiach idzie ona w swym konserwatyzmie bardzo daleko.
Poza tym... Ratzingera da się lubić :)"
[il_siciliano]
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Kwi 21, 2005 08:13     
Smoczyca

Prawde mowiac duchowni sa odizolowani od zycia codziennego, kolega z podstawowki jest u nas ksiedzem... gdy sie go zapytalam "dlaczego zostal duchownym" powiedzial mi tylko jedno zdanie: "kazdy wybiera najbardziej oplacalny zawod dla siebie". Zatkalo mnie... bo my uwazamy [moze nie wszycy], ze do duchowienstwa trzeba miec powolanie... a to chyba juz przeszlosc... powinni miec zony, dzieci i dom na utrzymaniu a nie na wikcie kosciola... ciekawe jakby sie czuli gdyby nagle im zabraklo kasy "przed wyplata". Jak zasmakuja codziennego zycia z cala odpowiedzialnoscia i poradza sobie z tym to wtedy mozna powiedziec, ze sa w stanie doradzic czy pomoc drugiemu czlowiekowi.
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu