Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kobi
Czw Lut 15, 2007 20:05
Dolina Rospudy
Autor Wiadomość
krystian 
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 08:18     

proponuje to przeczytac...a jednak sie da przesunac obwodnice...jesli zalatwia to kompetentna osoba :) h t t p;//fakty.interia, p l/fakty_dnia/news/autostrada-ominie-posiadlosc-ministra-srodowiska,874278,2943

trzeba po prostu miec silna motywacje :P ;) burdel
PW Email Cytuj
Aither 
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 10:25     
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
Sadze ze presja jaka naciskaja na prezydenta nie tylko srodowiska "zielonych" ale i z UE wymusily na nim taka a nie inna decyzje... osobiscie nie jest mi zal z tego powodu ze ma inne zdanie niz jego brat premier... ale uwazam, ze rzad powinien liczyc sie z ogolnym zdaniem narodu a nie tylko tym co powie jego mniej czy bardziej rozgarniety brat... Nie ukrywam pochwaly dla KE ze ostro i twardo stawia naszych politykow pod sciana placzu... sadze ze przydaloby sie podciac kilku politykom "skrzydelka"
PW Email Cytuj
super_sonic 
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 18:04     

wyjdzie na to , ze chcac oszczedzic na tych paru kilometrach obwodnicy mniej, starcimy wieksza sume na poczet kar za zniszczenie Doliny. i co to q...wa za minister srodowiska ktory przed kamerami mowi ze ta droge trzeba puscic przez Dolne Rospudy ?? :zly:
PW Email Cytuj
Piotrulek
[Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 19:04     

Ja napisze tak,gdyby nie afera z"zielonymi"dot.zmiany trasy obwodnicy to gwarantuje,ze do dzisiaj 96% Polakow nie wiedziala by co to jest i gdzie sie znajduje Dolina Rospudy(te 4 % pozostawiołem na tych ,którzy tam mieszkają i dla tych ,ktorzy maja w tamtych rejonach swoje rodziny oraz naukowców...))Fakt,nie jestem zwolennikiem niszczenia tego co przez wieki zbudowane zostało przez przyrode,a nie przez czlowieka,ale z drugiej strony należy zrozumieć,ze postęp cywilizacyjny musi iść do przodu,musi być wiecej samochodow,i innego świństwa,ktore pomaga i szkodzi za razem...Przypomnijmy sobie jak kilka lat temu na zboczach Góry Św.Anny "zieloni"rownież sie przywiazywali do drzew,bylo wiele krzykow na temat zmiany trasy obecnej autostrady...koparki i spychacze przyszly, :super: zbudowaly trase i dzisiaj nie mowi sie o kosztach...wszyscy sa zadowoleni,ze do Wrocka mozna szybko i luksusowo dojechać...Dzisiaj w kampanie Doliny Rospudy zaangazowali sie Bracia Kaczyńscy...moja rada :padam: niech sie chłopcy wezmą za sprawiedliwe i uczciwe rzadzenie tym smutnym krajem,a Doline Rospudy pozostawia swojemu losowi,ona napewno nie zginie... :D
De_Luca 
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 20:10     

To co mam do powiedzenia na temat naszego boskiego ministra środowiska nie przeszłoby przez cenzurę, ale rzeknę tylko tyle, że nie pamiętam kiedy mi tak adrenalina podskakiwała jak ostatnio.. wrr..

na szczęście 'nasi' działają

h t t p;//w w w greenpeace.org/poland/wydarzenia/polska/deska-ratunku-dla-rospudy
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 23:20     

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
krystian napisał/a:
jestes w bledzie. teraz wyraża dezaprobate ale ma mozliwosc zablokowania calej tej budowy

na jakiej podstawie tak piszesz ? Prezydent nie ma takiej mozliwości, bo to nie jest w jego zakresie kompetencji. Tym sie zajmuje rząd, władze wojewódzkie i GDDiA. On nie moze se po prosru wydac nakazu przerwania takiej inwestycji.

Piotrulek napisał/a:
gwarantuje,ze do dzisiaj 96% Polakow nie wiedziala by co to jest i gdzie sie znajduje Dolina Rospudy

ja wiem o tym juz od roku, bo od tego czasu interesuje sie tą obwodnica i doliną, śledząc na bieżąco wszystkie wydarzenia (ktore szczegółowo opisuje portal gazeta, p l).

A nasz minister Szyszko jest tak daremny i niekompetentny, ze szkoda gadać. Nie zgadza sie na przesunięcie obwodnicy Augustowa, zeby ocalic unikalny przyrodniczy teren, a chce przesunąć obwodnicą Warszawy w ten sposób, ze bedzie droższa i bardziej szkodliwa ekologicznie, tylko dlatego, ze nie chce, aby autostrada biegła lisko jego domu.
Panie premierze ! Mam nadzieje, ze wyciągnie pan wnioski, wszak rząd ma sie ponoc składać z fachowców najwyzszej klasy !

Proponuje zintensyfikować akcje poprzez wysylanie maili z prośbą o przyspieszenie radykalnych działań wobec Polski do komisarza ochrony środowiska: stavros.dimas@ec.europa.eu . Im wiecej osob go zasypie mailami tym lepiej :)
PW Email Cytuj
De_Luca 
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 00:04     

Boże błogosław UE.. gdyby nie groźba sankcji nasi kochani rządzący całkiem by ten kraj już rozdupcyli. 0 chęci współpracy.. 0 dobrej woli.. Niekompetencja i bylejakoś
Dzisiaj cykłam przypadkiem na wywiad z jakimś kolesiem z Zarządu dróg, który stwierdził <bardzo się jąkając i z trudem klecąc to zdanie>, że 'ekologom wcale nie chodzi o Dolinę, tylko o dążenie do własnych celów, żby uzyskać legitymacje do dalszych działań' oczywiście nie potrafił już sprecyzować jakie to niecne cele mają ekolodzy (no ale to w końcu jeden wielki spisek więc kto by się połapał), za to stwierdził że nabycie tego 0,16 ha było niezgodne z prawem. =/
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 19:34     

haha no pisiory przechodzą samych siebie, nie wiem skąd oni tych buraków wzieli. Wczoraj był wywiad na tvn24 z Jurgielem (były minister rolnictwa z PIS) i on powiedział, ze "tam nikt tych ptaszków, tych głuszców tak naprawde nie widział" O_o on chyba albo nie wie nic o tej dolinie albo (co bardziej prawdopodobne) ordynarnie kłamie.
PW Email Cytuj
De_Luca 
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 19:37     

a słyszałeś że zaczęli spisywać ekologów? jak przestępców.. Total inwigilacja, Orwell rulez hyy.. co za kraj.. co za ludzie <wstyd mi przed resztą Europy> =/
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 22:17     

Imię: Piotr
mi to tam wisi :P tylko nie narzekajcie ze autostrad nie budują :P
PW Email Cytuj
jan 
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 22:39     

a co im przeszkadzało normalne drogi zaczac budowac tak np 50 lat temu, pomijam tutaj spór o Doline Rospudy
PW Email Cytuj
super_sonic 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 01:22     

"mi to tam wisi tylko nie narzekajcie ze autostrad nie budują :P"
tu nie chodzi o to by tej drogi nie budowac, tylko o to by biegla troche innym sladem
PW Email Cytuj
Dorotka 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 08:35     

super_sonic napisał/a:
tylko o to by biegla troche innym sladem
to znaczy jakim? bo o ile dobrze wiem to brane pod uwagę były bardzo różne warianty. Jeżeli mówisz o tym, którym tak sobie teraz wycierają twarze "ekolodzy" to ciekawe jakbyś to wytłumaczył ludziom przez których gospodarstwa i domostwa miałaby przebiegać i którzy z powodu jej budowy musieliby się wynieść ze swoich domów i jakbyś to wytłumaczył mieszkańcom Augustowa, którzy na obwodnicę czekają już bardzo wiele lat a musieliby czekać następnych parę/paręnaście ładnych gdyby konieczne było wywłaszczenie właścicieli kilkuset gospodarstw i kilku/kilkudziesięciu miejscowościach przez które miałaby przebiegać. Chyba po drodze mi z Gmerasem, najlepiej pomarudzić: budują- źle; nie budują - jeszcze lepszy powód do marudzenia.
PW Cytuj
eagle! 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 09:32     

Cytat:
najlepiej pomarudzić: budują- źle; nie budują - jeszcze lepszy powód do marudzenia.
polski standarcik :wsciekly:
PW Cytuj
De_Luca 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 10:02     

eagle! napisał/a:
polski standarcik :wsciekly:

przykre, ale prawdziwe. Zrzędzenie, nic nie robienie z powodem zrzędzenia i krótkofalowe myślenie. yhh... ta polska mentalność =/
PW Email Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 10:31     

De_Luca napisał/a:
yhh... ta polska mentalność =/
Ja to nazywam "polaczkowo"
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 10:54     

Imię: Piotr
z tego co wiem planowana tam autostrada była 15 lat temu ;] jakoś wtedy o tym tak głośno nie było
PW Email Cytuj
De_Luca 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 11:19     

to że nie było o tym tak głośno jak teraz, nie oznacza, że nikt nie protestował =] po prostu społeczeństwo nie było zainteresowane.
PW Email Cytuj
jan 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 18:31     

Gmeras napisał/a:
z tego co wiem planowana tam autostrada była 15 lat temu ;]

powiem tak: 15 lat czy tez lat 30 to i tak deko za późno, chociaz w mysl powiedznia lepiej późno niz wcale to niech te drogi w końcu w Polsce wybuduja byle dobrze i szybko.
wystarczy przekroczyc Odrę ( no moze deko dalej) by poznac co to znaczy dobry system komunikacyjny budowany od podstaw, tylko ze w tamtych landach te drogi zaczeto budowac zaraz po 1945 roku,a co u nas sie działo ?? ech szkoda gadać
PW Email Cytuj
trunks 
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 18:56     

Dorotka napisał/a:
o ile dobrze wiem to brane pod uwagę były bardzo różne warianty. Jeżeli mówisz o tym, którym tak sobie teraz wycierają twarze "ekolodzy" to ciekawe jakbyś to wytłumaczył ludziom przez których gospodarstwa i domostwa miałaby przebiegać i którzy z powodu jej budowy musieliby się wynieść ze swoich domów i jakbyś to wytłumaczył mieszkańcom Augustowa, którzy na obwodnicę czekają już bardzo wiele lat a musieliby czekać następnych parę/paręnaście ładnych gdyby konieczne było wywłaszczenie właścicieli kilkuset gospodarstw i kilku/kilkudziesięciu miejscowościach przez które miałaby przebiegać

widze, że równierz ulegasz propagandzie GDDiA i władz lokalnych. Po pierwsze jak to planowali 15 lat temu wybrali wariant najkrótszy, najtanszy i najłatwiejszy do zrealizowania - po terenie niezamieszkałym (zeby nie było problemow z wywłaszczeniami). Nie brano raczej pod uwagę ochrony przyrody, bo w tamtych czasach nie było tak rozwinietych ruchów ekologicznych. Jednak jak weszlismy do Unii teren ten został (przez nasz kraj !) włączony do programu Natura 2000 stając sie tym samym terenem chronionym przez wspólnote (mozna tam budować ale tylko w wyjątkowych okolicznosciach, gdy nie mozliwe są inne warianty !). No i strzelilismy sobie gola do własnej bramki. Teraz nie chcą tracic kasy na wykup innych terenow i wymyślają bajki o tym, jaki to zły jest wariant alternatywny, a w rzeczywistości wariant ten zakłada wyburzenie tylko 3 gospodarstw i nie przechodzi centralnie przez żadne wioski- biegnie terenami rolniczymi. Niewątpliwymi zaletami wariantu alternatywnego jest to, że może on byc prawie w całości sfinansowany z pieniędzy z UE i nie trzeba bedzie budować kosztownych i czasochłonnych estakad na podmokłym terenie. Za obwodnice w obecnym kształcie bedziemy musieli płacic w całości za własne środki, a z tym jest zawsze problem i obawiam sie, ze budowa utknie na tych bagnach. Niestety przez naszych drogowcow przemawia zadufanie i ignorancja, nie chcę ponosic konsekwencji niedopatrzeń sprzed lat i idą w zaparte.
Co do ekologów to wcale nie przebudzili sie na dzien przed budową, bo ich walka z władzami trwa juz od półtorej roku (ja sam to śledze od roku), jednak ich głos jest ignorowany.
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu