pamiętacie te czasy?? |
Autor |
Wiadomość |
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 09:11
|
|
Major napisał/a: | Ludziom sie wydawalo ze mozna bylo duzo kupic, bo tak naprawde nic nie bylo do kupienia i ten pieniadz byl gowno wart |
i ja tu sie nie zgodzę,miałem okazje żyć w tamtych czasach,ktore bardzo dobrze z reszta wspominam...i to nie pieniadz był nic nie wart,kompletnie nie masz racji...ludzie posiadali potężne ilości kasy,gdyż nic nie mogli kupić,kolejki do podstawowych uzrządzeń gospodarstwa domowego byly kilometrowe,a w zasadzie nie kolejki tylko zapisy na poszczególne urządzenia...to też mialo swoj urok... |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 09:58
|

|
Major napisał/a: | Jedyny plus komuny byl taki, ze ludzie potrafili sie cieszyc drobnostkami, bo nie mieli do nich normalnego dostepu. Zdaje mi sie ze to jedyne czym mozna sie chwalic z tego ustroju. | nie zgadzam sie z Toba.
Fakt ludzie cieszyli sie z drobnostek ale mieli zapewniony pełen socjal! nie trzeba sie było martwic o wizyte u lekarza bo zawsze przyjeli pacjenta , o łozko w szpitalu czy o zabieg. Ja wracam cały czas do spraw zwiazanych z zyciem codziennym typu opłaty.Kto sie martwił o to czy starczy mu na zycie po zrobieniu opłat? NIKT! kazdego było stac na płacenie czynszu, gazu,pradu, tv, i jeszcze zostawało duuuzo!
No i wakacje, co roku kolonie dla dzieci czy obozy dla młodziezy bez jakis super wyrzeczen!
A zywnosc? hmm mieszkałam z rodzicami w centrum katowic a jakos nie odczułam braku zywnosci
A i pochody pierwszomajowe były super! :ok: |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 12:19
|

|
katarzyna35k-ce napisał/a: | nie trzeba sie było martwic o wizyte u lekarza bo zawsze przyjeli pacjenta , o łozko w szpitalu czy o zabieg. | No toś mnie ubawiła :rotfl: dokładnie pamiętam jak w 88 wybiłem sobie jedynke i potrzebowałem protezę. Kazali mi czekać 2 miesiące za "dodatkową opłatą" było w kilka dni :kwasny: katarzyna35k-ce napisał/a: | A i pochody pierwszomajowe były super! | Jasne :oczami: nie ma to jak spontaniczne okazywanie uwielbienia do miłościwie nam panującej Partii :padam: katarzyna35k-ce napisał/a: | kazdego było stac na płacenie czynszu, gazu,pradu, tv, i jeszcze zostawało duuuzo! | oczywiście, jak ceny są z nieba a nie z rachunku ekonomicznego to wszystko jest możliwe, problem polega na tym, że w ostatecznym rozrachunku ktoś jednak musi za to zapłacic.
Najlepsze to były takie irracjonalne problemy jak notoryczny brak papieru toaletowego :dobani: Może ktoś kto starszy odemnie o parę lat potrafi mi wyjaśnić te problem? |
|
|
|
|
katarzyna35k-ce
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 16:49
|

|
nemo1125 napisał/a: | oczywiście, jak ceny są z nieba a nie z rachunku ekonomicznego to wszystko jest możliwe, problem polega na tym, że w ostatecznym rozrachunku ktoś jednak musi za to zapłacic.
Najlepsze to były takie irracjonalne problemy jak notoryczny brak papieru toaletowego |
widzisz wielu jednak potrafiło zyc normalnie i dostrzec plusy tamtych lat |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 20:13
|

Zaproszone osoby: 2
|
Nic bardziej mylnego, ze w tamtych czasach o nic sie martwic nie trzeba bylo, bo byl socjal czy inne pomoce i kazdy mial prace. Wlasnie przez ten socjal zwany socjalizmem mamy obecnie w kraju jak mamy. Przez to ze byly trwonione pieniadze na byle co i wiele produktow wytorzonych w naszym kraju jechalo na wschod do wielkiego brata mamy taka dziure. Powiedz mi co to byl za socjal? To ze dziecko moglo jechac na kolonie? Fajnie sie dziecko mialo, ale ktos za to placil, a kto? My w przyszlosci, tylko wtedy wszyscy mieli to w tyle, bo przeciez bylo tak dobrze. Ile zakladow istnialo tylko po to zeby istniec, zeby tworzyc tzw miejsca pracy, ktore tak naprawde nic nie zmienialy. Z nikad sie nie wzial tekst "czy sie stoji czy sie lezy 2tys. sie nalezy". Taka byla prawda i moze ja nie pamietam tych czasow z tej strony, ale bardzo wielu ludzi opowiadalo jak to bylo, jak wygladala np praca na budowie czy inne tego typu, bo tych bylo wtedy najwiecej. Panstwo socjalne sie musialo rozwijac, wiec bylo bardzo wiele nowych budynkow, ktore w czesci sie sypaly zaraz po oddaniu, a dlaczego, bo jeden pracowal, a 4ch ludzi nim dyrygowalo lub poprostu loiło piwsko w kącie. GENIALNE SOCJALNE czasy. Hurrej, jak Wam tak dobrze bylo w tym ustroju to jedzcie do Rosji, albo do Mongolii tam ten socjalny ustroj jeszcze panuje i nic sie nie zapowiada na jego zmiane. |
|
|
|
|
Alinka
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 20:30
|

Imię: Ala
|
Długi po Gierku bedą spłacały jeszcze nasze dzieci :hyhy: |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 20:33
|
|
Major napisał/a: | Wlasnie przez ten socjal zwany socjalizmem mamy obecnie w kraju jak mamy. |
nie no chlopie,mowiono o socjalu a nie socjaliźmie,czytaj no ty dokladnie nasze wypowiedzi...
Major napisał/a: | moze ja nie pamietam tych czasow z tej strony |
bez urazy,ale ty nie znasz ich z żadnej strony,skoro urodzileś sie gdy ja bylem w Ludowym Wojsku Polskim...wiec opierasz sie na opowiadaniach niejednokrotnie wyolbrzymionych i skancerowanych...zapytaj rodzicow co sądzą o tych wlaśnie czasach...i nie sluchaj Kaczyńskich,bo zaczynasz błądzić,naprawde... :D :D
Major napisał/a: | jak Wam tak dobrze bylo w tym ustroju to jedzcie do Rosji, albo do Mongolii tam ten socjalny ustroj jeszcze panuje i nic sie nie zapowiada na jego zmiane |
i znowu zapędzasz sie w kozi rog...ja pisalem ,ze tamte czasy były dla mnie jako dla dziecka fajne i radosne,a nigdzie nie wspomnialem,ze bede jechal do Rosji lub Mongolii,aby je przedlużyć...bladzisz oj,bladzisz Majorku... :D :D :D |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 20:34
|
|
Alinka napisał/a: | Długi po Gierku bedą spłacały jeszcze nasze dzieci |
no i kolejny demagog tylko ze damski... :D :D :ok: |
|
|
|
|
Major
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 20:39
|

Zaproszone osoby: 2
|
Piotrulek napisał/a: | bez urazy,ale ty nie znasz ich z żadnej strony,skoro urodzileś sie gdy ja bylem w Ludowym Wojsku Polskim...wiec opierasz sie na opowiadaniach niejednokrotnie wyolbrzymionych i skancerowanych...zapytaj rodzicow co sądzą o tych wlaśnie czasach...i nie sluchaj Kaczyńskich,bo zaczynasz błądzić,naprawde |
Nie raz pytalem rodzicow i nie raz slyszalem o tych czasach. Ojciec mial prace i sie cieszyl, bo mial zawod, ale dobrze wie jak przez wlasnie tamtejsze czasy byly marnotrawione pieniadze w zakladzie gdzie pracowal, jak ludzie pracowali na stanowiskach kierowniczych, ludzie ktorzy nie mieli zielonego pojecia o tym co sie tam dzieje. Ten zaklad nie byl odosobniony, bo dzialo sie tak w calym kraju. Kto mial ojca/dziadka/wuja w partii ten mogl miec jakie tylko zarzyczyl sobie stanowisko. Nie wazne ze pozniej zaklad oplywal w dlugach.
Piotrulek napisał/a: | znowu zapędzasz sie w kozi rog...ja pisalem ,ze tamte czasy były dla mnie jako dla dziecka fajne i radosne,a nigdzie nie wspomnialem,ze bede jechal do Rosji lub Mongolii |
Ja tez nigdzie nie pisalem ze to Ty tak napisales. Inni ludzie tez sie na ten temat wypowiadali.
Piotrulek napisał/a: | nie no chlopie,mowiono o socjalu a nie socjaliźmie,czytaj no ty dokladnie nasze wypowiedzi... |
Nie no, mowiono o socjalu w socjalizmie, wiec chyba niczego nie pomylilem ;) |
|
|
|
|
vkimi
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 23:16
|

Imię: Woody
|
W życiu nie uwierzę, że za komuny na półkach był tylko ocet i olej... Może w jakichś małych sklepach, ale w Carrefourze???? |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Lip 25, 2007 23:30
|

Imię: Piotr
|
Piotrulek napisał/a: | zapytaj rodzicow co sądzą o tych wlaśnie czasach...i nie sluchaj Kaczyńskich,bo zaczynasz błądzić,naprawde... | mojej mamie te czasy nieprzypadły do gustu ;) vkimi napisał/a: | Może w jakichś małych sklepach, ale w Carrefourze???? | no no hehe ;) |
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:13
|

|
Major napisał/a: | Nic bardziej mylnego, ze w tamtych czasach o nic sie martwic nie trzeba bylo, bo byl socjal czy inne pomoce i kazdy mial prace. Wlasnie przez ten socjal zwany socjalizmem mamy obecnie w kraju jak mamy. |
Jakoś w Szwecji jest panstwo oparte na socjalu i żyje im się całkiem nieźle. Tylko my zawsze wybieramy wzorce najgorsze z mozliwych, a więc drapiezny kapitalizm. Gdybym tylko mogła zamieszkałabym w Szwecji.
A tak wogóle, to skoro jest tak dobrze w naszym cudownym sielskim kapitaliźmie, to czemu Major jeździsz za chlebem? |
Ostatnio zmieniony przez madziar Czw Lip 26, 2007 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:26
|

|
vkimi napisał/a: | W życiu nie uwierzę, że za komuny na półkach był tylko ocet i olej... Może w jakichś małych sklepach, ale w Carrefourze???? |
O matko bo pęknę ze śmiechu :rotfl:
Pełne pułki były tylko w PEWEX-IE lubiłam tam chodzić oglądać ;) Zawsze pachniało gumą donald :)
Owszem dzieciakom i ludziom którzy mieli przyszłość gdzieś, było dobrze, nie ma jak to żyć dniem teraźniejszym. Co prawda ja z tej dobroci miałam najmniej bo na koloniach byłam tylko raz ale to inna sprawa.
Wygodę odczułam tylko w klubie sportowym tzw. robotniczym, tam było wszystko prawie za darmo i tak jak pisze Major z nieba raczej to wszystko nie spadło, teraz nasze pokolenie i pokolenia dużo do przodu muszą i będą musiały ciężko harować na podatki, ZUS-y i inne tego typu żeby spłacić głupotę tamtego rządu.
Jeszcze dodam dlaczego budynki sypały się zaraz po oddaniu, bo budowlańcy przy okazji pobudowali sobie własne domy kradnąc materiały, no bo wszystko i tak spada z nieba. Przykładów takich można mnożyć na pęczki.
Madziar chyba coś ci się pomyliło, widzę że przez skróty mylą się poniektórym pojęcia, opieka socjalna tzw. socjal, lub socjal czyli socjalizm co miałaś na myśli? |
Ostatnio zmieniony przez ansc Czw Lip 26, 2007 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:30
|

Imię: Mjeetek
|
vkimi napisał/a: | Carrefourze???? |
:rotfl: jakoś nie pamiętam żeby były supermarkety ;)
madziar napisał/a: | Jakoś w Szwecji jest panstwo oparte na socjalu |
Polityka pro-socjalna a ustrój socjalistyczny (jaki panował u nas) raczej mają wspólne tylko "socjal..". Szwecja jest monarchią Konstytucyjną ma normalny rząd powoływany wyborami. W polsce był PZPR i interesy tej partii były interesami narodu, a nie na odwrót. |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:33
|

Imię: Bożydar :]
|
khaman napisał/a: | jakoś nie pamiętam żeby były supermarkety |
A PSS Społem to niby co? :P |
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:33
|

|
ansc napisał/a: | Jeszcze dodam dlaczego budynki sypały się zaraz po oddaniu, bo budowlańcy przy okazji pobudowali sobie własne domy kradnąc materiały |
to mnie wogole nie przekonuje. Uważasz, że teraz nie kradną a domy się nie sypia. Popatrz na liotnisko okęcie od pół roku nie oddane do uzytku, bo z każdej strony się sypie. To moze cudowna przykład hali w ktorej gołębiarze zginęli ktoś jeszcze pamięta? A może ktos pamięta przykład naszego gliwickiego szefa strazy miejskiej, ktory kazał przewieźc na swoją posesję materiał na chodnik. No tak, teraz to jest po prostu super, nikt nie kradnie i jest dostatnio. A dzieci ciesza się ze jest od poniedziałku do piątku, bo w szkole moga zjeśc posiłek, a sobotę i niedziele to raczej się odchudzaja, ale jest bosko. Nie chce mi się już przykładów mnożyc, bo za bardzo się wk...urzam.
khaman, właśnie, to dlaczego nie bierzemy od nich wzorców, tylko korzystamy z najgorszych rozwiązań? |
Ostatnio zmieniony przez madziar Czw Lip 26, 2007 11:40, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:41
|

|
Nie sądzę że szef firmy budowlanej kradnie swoje materiały na swój użytek, kradną nieroby bo nic innego robić nie potrafią, biedne dzieci z rodzin patologicznych były, są i będą i na to nic nie poradzisz, ja mimo że miała dzieciństwo w czasach gdzie było wszystko "za darmo" nie miałam nic bo miałam rodziców nieudaczników którzy woleli wszystko przepić. Proszę nie myl pojęć.Co innego żyć w patologi na własne życzenie a co innego być biednym z przyczyn losowych. jak widzę na parkingu faceta jak D?B, zdrowy silny, młody i woli żebrać na parkingu, to jakie mam mieć zdanie o takim człowieku?
Prosze pisać na temat - khaman |
Ostatnio zmieniony przez Bot Czw Lip 26, 2007 11:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:45
|

Imię: Mjeetek
|
Cytat: | A PSS Społem to niby co? :P |
No tak zapomniałem... zupełnie przypominał dzisiejszego Careffoura :P
madziar napisał/a: | dlaczego nie bierzemy od nich wzorców, tylko korzystamy z najgorszych rozwiązań? |
Hmm dobre pytanie ale to już chyba temat na zupełny offtopic... |
Ostatnio zmieniony przez Bot Czw Lip 26, 2007 11:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
madziar
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 11:51
|

|
ansc, chodzi mi o to że nie rozumiem jak ludzie idealizują nasza obecną sytuację, plując na wszystko co było poprzednio. Podziękujcie Rooseveltovi, Churchilowi i Stalinowi za ten cudowny podział dzięki któremu znaleźlismy się w obozie państw socjalistycznych. Czy mysmy mieli coś do gadania? NIC. Teraz my maluczcy ponosimy konsekwencje tych decyzji. A teraz nas wyzwalają haha, dobry kawał. |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 12:16
|

|
madziar napisał/a: | Rooseveltovi, Churchilowi i Stalinowi | Niezłe zestawienie hehhe ciekawe czy chodzili razem na piwo hehehe.
khaman ja cały czas pisze na temat. Nie wiem o co Ci chodzi. Temat jest: czy pamiętamy tamte czasy, i ja o nich cały czas. |
|
|
|
|
|