Poprzedni temat «» Następny temat
pamiętacie te czasy??
Autor Wiadomość
krzys 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 05:38     

Imię: Krzyś
komputer jak najbardziej buduje wyobraźnie ... Przecież dzieciaki są testerami gier etc., niektórzy są konkretnymi hakerami, a czemu ?? Dzieci są bardziej spostrzegawcze od dorosłych. A dlaczego ?? Bo ejszcze tka naprawdę nie znają świata ...
PW Email Cytuj
Alinka 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 12:35     

Imię: Ala
oo nawet nie wiedziałam, ze mialam PRL-owskie zabawki:D miałam mister mind, bierki nawet do dzisiaj, te organki , a najlepszy byl ten samochodzik:D tylko ze ja mialam bialy , a dzwi otwieraly sie do gory jak w jakims zachodnim sportowym wozie heh:D, lubie ogladac filmy z lat 80-tych, np:daleko od szosy, albo czterdziestolatek, alternatywy 4, fajnie sie ludzie wtedy ubierali :hyhy: stanie w kolejkach to dla mnie nieznana sprawa niestety..
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 13:35     

Zaproszone osoby: 2
Alinka napisał/a:
stanie w kolejkach to dla mnie nieznana sprawa niestety..

raczej stety, bo nikt nie chcial tam stac, bo zabawa to nie bylo. Zamiast do pracy isc to sie stalo w kolejce od piatej rano, zeby dostac swieze mieso. Porazka. Nie wiele z tego pamietam, ale jakies przeblyski sa i pamietam jak do miesnego na Pszczynskiej z mama czy tez babcia sie szlo, a jak juz dochodzilo do Twojej kolejki to czesto nic w sklepie juz nie bylo. Czego tu zalowac :P Dlatego smiesza mnie wszyscy, ktorzy twierdza, ze za komuny to bylo fajnie.
PW Email www Cytuj
krzys 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 14:34     

Imię: Krzyś
Major, moze dlatego, ze wtedy " czy sie stoi, czy sie leży, 2 tysiace sie należy" ...
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:36     

ja pamietam jak cale osiedle bieglo do SPOLEM bo towar "rzucili":))))
i dawali tylko po 2 szt:)))
PW Email Cytuj
vkimi 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:42     

Imię: Woody
a ja pamiętam paliwo po 2,50 :P
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:44     

ja pamietam kartki namiesko:)))))
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 15:56     

pamietam pewexy i wyjazdy dziadkow czy ojca do reichu :P I wieczne z tym problemy na granicach, bo z kazdym powrotem do kraju zabierali wiekszosc rzeczy twierdzac, ze nie mozna tego przewozic. Co i tak na koncu ladowalo to w domach celnikow.
PW Email www Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 13:37     

Major napisał/a:
Dlatego smiesza mnie wszyscy, ktorzy twierdza, ze za komuny to bylo fajnie.
no Ty chyba sie zle nie mkiałes jak Twoi jezdzili do rajchu ;)

Ja miło wpominam tamte czasy, było mało do jedzenia ale za to co roku jezdziłam na wakacje z rodzicami i do tego na kolonie za grosze!
Mama nie martwi ła sie rachunkami tylko tym co tu zrobic do jedzenia jak jest mało!
pamietam jak rzucili arbuzy :rotfl: boze jak ja sie rozpychałam zeby kupic i odstałam swoje i zjadłam kawałeczek . Jaka była wielka radosc! Wydaje mi sie ze ludzie wtedy bardziej szanowali jedzenie i to co sie kupiło.
Dzieci były inne , ludzie inni, nie bałam sie wyjsc wieczorem na ulice
Miom zdaniem było dobrze...tak pamietam tamte czasy :ok:
PW Email Cytuj
Alinka 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 13:52     

katarzyna35k-ce napisał/a:
Wydaje mi sie ze ludzie wtedy bardziej szanowali jedzenie i to co sie kupiło.
Dzieci były inne , ludzie inni, nie bałam sie wyjsc wieczorem na ulice
Miom zdaniem było dobrze...tak pamietam tamte czasy

dokladnie popieram Kasie, ludzie szanowali jedzenie, czego nie mozna powiedziec o dzisiejszych czasach..
a najwazniejsze bylo , ze pieniadze byly wtedy inne, szlo kupic duzo rzeczy a dzis hmm..
pamietam, jak tata przyjezdzal z calymi reklamowami slodyczy , owocow, z miesem nie bylo problemow bo mieszkam na wsi :D , kartki na paliwo heh
PW Email Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 14:17     

Alinka, Nie chciałbym być upierdliwy ale chyba nie możesz tego pamiętać :D
PW Email Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 14:20     

katarzyna35k-ce napisał/a:
nie bałam sie wyjsc wieczorem na ulice
pewnie dlatego, że byłaś nieswiadomym zgrożeń dzieckiem ;)
PW Email Cytuj
Szamanka 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 19:29     

Imię: Beti( dla znajomych)
Znalezione w necie

Jak, do cholery, udało się wam przeżyć???!!!
Samochody nie miały pasów bezpieczeństwa, ani zagłówków, no i żadnych airbagów!!!Na tylnym siedzeniu było wesoło, a nie niebezpiecznie.
?óżeczka i zabawki były kolorowe i z pewnością polakierowane lakierami ołowiowymi lub innym śmiertelnie groźnym gównem. Niebezpieczne były puszki, drzwi samochodów.
Butelki od lekarstw i środków czyszczących nie były zabezpieczone.
Można było jeździć na rowerze bez kasku.A ci, którzy mieszkali w pobliżu szosy na wzgórzu ustanawiali na rowerach rekordy prędkości, stwierdzając w połowie drogi, że rower z hamulcem był dla starych chyba za drogi...
.... Ale po nabraniu pewnej wprawy i kilku wypadkach...panowaliśmy i nad tym (przeważnie)!
Szkoła trwała do południa, a obiad jadło się w domu.
Niektórzy nie byli dobrzy w budzie i czasami musieli powtarzać rok.
Nikogo nie wysyłano do psychologa.
Nikt nie był hiperaktywny ani dysklektykiem. Po prostu powtarzał rok i to była jego szansa.
Wodę piło się z węża ogrodowego lub innych źródeł, a nie za sterylnych butelek PET.
Wcinaliśmy słodycze i pączki, piliśmy oranżadę z prawdziwym cukrem i nie mieliśmy problemów z nadwagą, bo ciągle byliśmy na dworze i byliśmy aktywni.Piliśmy całą paczką oranżadę z jednej butli i nikt z tego powodu nie umarł.
Nie mieliśmy Playstations, Nintendo 64, X-Boxes, gier wideo, 99 kanałów w TV, DVD i wideo, Dolby Surround, komórek, komputerów ani chatroomów w Internecie... lecz przyjaciół !
Mogliśmy wpadać do kolegów pieszo lub na rowerze, zapukać i zabrać ich na podwórko lub bawić się u nich, nie zastanawiając się, czy to wypada.
Można się było bawić do upojenia, pod warunkiem powrotu do domu przed nocą.
Nie było komórek...I nikt nie wiedział gdzie jesteśmy i co robimy!!!
Nieprawdopodobne!!!
Tam na zewnątrz, w tym okrutnym świecie!!! Całkiem bez opieki! Jak to było możliwe?
Graliśmy w piłę na jedną bramę, a jeśli kogoś nie wybrano do drużyny, to się wypłakał i już. Nie był to koniec świata ani trauma.
Mieliśmy poobcierane kolana i łokcie, złamane kości, czasem wybite zęby, ale nigdy, NIGDY, nie podawano nikogo z tego powodu do sądu! NIKT nie był winien, tylko MY SAMI.
Nie baliśmy siędeszczu, śniegu ani mrozu.
Nikt nie miał alergii na kurz, trawę ani na krowie mleko.
Mieliśmy wolność i wolny czas, klęski, sukcesy i zadania. I uczyliśmy się dawać sobie radę!

Pytanie za 100 punktów brzmi: Jak udało się nam przeżyć???
A przede wszystkim: Jak mogliśmy rozwijać naszą osobowość???

Pewnie, można powiedzieć, że żyliśmy w nudzie, ale... k***a, przecież byliśmy szczęśliwi !!!
PW Email Cytuj
Gmeras 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 19:52     

Imię: Piotr
nemo1125 napisał/a:
Alinka, Nie chciałbym być upierdliwy ale chyba nie możesz tego pamiętać
no no jestem o rok młodszy ale nic za grosz nie pamiętam :zdziwko:
PW Email Cytuj
Alinka 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 19:56     

Gmeras napisał/a:
nemo1125 napisał/a:
Alinka, Nie chciałbym być upierdliwy ale chyba nie możesz tego pamiętać
no no jestem o rok młodszy ale nic za grosz nie pamiętam

z opowiadan rodzicow:D no a slodycze i inne "maszkiety" to pamietam hehe:) a kartki to dzis leza u nas w domu niewykorzystane na pamiatke:)
PW Email Cytuj
Harcerka 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 19:58     

mi sie podobaly te czasy))
nie bylo komorek:)
i jakos dalo sie wrocic na czas;) dzis za to ewidentnie umiejetnosc planowania czasu padla:)
PW Email Cytuj
kwg 
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 19:59     

Szamanka napisał/a:
Pewnie, można powiedzieć, że żyliśmy w nudzie, ale... k***a, przecież byliśmy szczęśliwi !!!

moze zacytuje jeden z wg mnie bardzo dobrych filmow ' ..bo kiedys bylo jakos tak normalnie lepiej, jakos k..a prosciej ...' ,ale racja kiedys zycie bylo zyciem a nie gra w simsy.

chcemy lepiej dla dzieci , ale tak naprawde z kazdym pokoleniem coraz bardziej wkladamy je pod klosze, klosze cywilizacji, jest coraz mniej czasu , a dzieci rozwijaja sie internetem i tv, a to co dzisiejsi 30 latkowie pamietaja z dziecinstwa , to wlasnie wolnosci troche, i jakos nie zabilismy sie zabawkami typu malodyj hemik albo wypalarka do drewna :D

i nie lecielismy na ostry dyzur bo sobie kuku w paluszek zrobilem, albo plukanie zoladka bo sie ziemi troche zjadlo :D
PW Cytuj
katarzyna35k-ce 
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 08:38     

Szamanka, super napisane :ok:

Ja mam czasem ochote zrobic cos takiego jak w filmie "osada" takie panstwo w panstwie na zasadach tych co były kiedys, szkoda tylko ze to nierealne :zalamany:
PW Email Cytuj
Major 
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 19:02     

Alinka napisał/a:
, ze pieniadze byly wtedy inne, szlo kupic duzo rzeczy

Tak naprawde to nieprawda :P

Ludziom sie wydawalo ze mozna bylo duzo kupic, bo tak naprawde nic nie bylo do kupienia i ten pieniadz byl gowno wart, bo sama niemiecka marka byla kilkakrotnie wyzej stawiana niz zlotowka, wiec ten pieniadz prawie w ogole wartosci nie mial.
Jedyny plus komuny byl taki, ze ludzie potrafili sie cieszyc drobnostkami, bo nie mieli do nich normalnego dostepu. Zdaje mi sie ze to jedyne czym mozna sie chwalic z tego ustroju. Tylko czy to jest naturalne? Zamknijmy na 10lat czlowieka w klatce 2 na 2 i puscmy go po tym czasie do duzego pokoju, tez sie bedzie cieszyl.
PW Email www Cytuj
nemo1125 
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 22:33     

Major, 100% racji
PW Email Cytuj
Odpowiedz do tematu