617 - dzien dobry, kontrola biletow |
Autor |
Wiadomość |
wonski
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:21 617 - dzien dobry, kontrola biletow
|

Imię: wonski ;)
|
Taaa, dzis w koncu to sie stalo. Po ponad 22 latach mojego parszywego zycia w koncu zlapal mnie kobuch. Wiem, ze nie mam sie z czego cieszyc ale raz na taki czas moga mnie zlapac :P I tak jestem do przodu :hyhy:
Tylko czemu akurat dzis, nie mialem zadnej kasy przy sobie zeby zaplacic na miejscu(nawet 2 dych nie mialem, wczorajsze piwo :kwasny: ) i tak juz mam humor popsuty bo dzis exam z fizy a za bardzo nie umie nic to teraz jeszcze ta sprawa. I jeszcze nie dosc ze spieszylem sie do domu przebrac i cos zjesc, to musialem zapierdzielac z pl. Piastow do domu :kwasny:
Zastanawiam sie czy placic. Placil ktos wogole cos takiego kiedys :P Pytam bo naprawde nie znam sie na tym :wstyd:
Czy jak nie zaplace to co wtedy? I ile ewentualnie te odsetki wynosza :D |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:42
|

|
|
|
|
|
Grabarz
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:46
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
wonski napisał/a: | Czy jak nie zaplace to co wtedy? I ile ewentualnie te odsetki wynosza |
Jak nie zapłacisz to albo dostaniesz monit, który chyba 10zł kosztuje, albo od razu (w sensie bez monitu, bo to potrwa) skierują sprawę do sądu i dostaną nakaz zapłaty, a wtedy to już komornik :P Odsetki zapewne ustawowe, czyli 11,50% w skali roku. |
|
|
|
|
super_sonic
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:48
|

|
he to jest wlasnie polskie spoleczenstwo :D najpierw jazda bez biletu a potem zastanawianie sie czy zaplacic kare czy nie |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:46
|
|
wonski napisał/a: | Czy jak nie zaplace to co wtedy? I ile ewentualnie te odsetki wynosza |
masz 2 wyjścia zaplacić lub nie zaplacić,jak nie zaplacisz to dostaniesz ponaglenie i następnie wezwanie do zapłaty...i znowu masz 2 wyjścia zaplacić i nie zaplacić...a potem nastąpi cisza około pół roku do roku czasu i po tym czasie do twoich drzwi zapuka pan windykator z urzedu skarbowego ktoremu podlegasz i "poprosi" o uiszczenie oplaty w wysokości mandat + chyba juz 13zł jako koszta windykacji...i po raz kolejny masz 2 wyjścia...jak nie zaplacisz od razu to ci oklei np.mikrofalę i wezwie cie na następny dzień do US...wiec tak czy tak napewno zaplacisz... |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:47
|

|
juz ci mowie jak to jest:)...jak teraz nie zaplacisz to wysla ci jakies tam upomnienie i zagroza, ze skieruja sprawe do sadu...odpal sobie tym papierkiem papierosa jak palisz, bo do sadu tej sprawy nie skieruja.przy zlych wiatrach za rok sciagna ci to z odliczenia podatkowego i dolicza 8 zl kosztow postepowania. a jak nie sciagna to juz dadza ci spokoj. super_sonic napisał/a: | najpierw jazda bez biletu a potem zastanawianie sie czy zaplacic kare czy nie | nad czym tu sie zastanawiac. jak chcesz to plac. a jak nie to olej to i spij spokojnie:) |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:52
|

|
Piotrulek napisał/a: | do twoich drzwi zapuka pan windykator z urzedu skarbowego ktoremu podlegasz i "poprosi" o uiszczenie oplaty | nie przyjdzie, bo mandatu jest pewnie na kwote 100 zl. a oni przychodza jak jest o wiele wiecej. poza tym komornicy przychodza dopiero po kilku wezwaniach do zaplaty i jak sprawa jest skierowana do sadu. a do sadu nikt nie skieruje sprawy o 100zl. a nawet jesli komornik przyjdzie do ciebie to mow, ze nic w tym domu nie jest twoje:) a jesli jestes wlascicielem, to wskaz komornikowi te rzeczy ktore tobie sie nie przydzadza i nie maja zadnej wartosci:) jak nie bedziesz dlugo wplacal kasy to oni ci beda grozic, ze zabiora ci te rzeczy. a jak im w koncu powiesz, zeby sobie je wzieli to zmienia od razu stosunek do ciebie i beda cie namawiac, ze "moze lepiej dla pana bedzie jak pan to zaplaci, bo szkoda tych rzeczy:P" |
|
|
|
|
nemo1125
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:58
|

|
Widzę krystian, że masz w tym duże doświadczenie :hyhy: |
|
|
|
|
Grabarz
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 18:50
|

Imię: Jak wyżej ;)
|
krystian napisał/a: | dolicza 8 zl kosztow postepowania |
Konkretnie to 8,80zł :P
krystian napisał/a: | a do sadu nikt nie skieruje sprawy o 100zl |
Nie musi nawet. Urząd skarbowy jako organ egzekucyjny i uprawniony sam wystawi tytuł wykonawczy
krystian napisał/a: | sciagna ci to z odliczenia podatkowego |
No teraz tylko można odliczyć internet, więc chyba taka kwota się nie uzbiera |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 19:30
|
|
krystian napisał/a: | nie przyjdzie, bo mandatu jest pewnie na kwote 100 zl. a oni przychodza jak jest o wiele wiecej |
gwarantuje ci ,ze przyjdzie,wierz mi mam w tym juz spore doświadczenie... |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 20:59
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
wonski napisał/a: | w koncu zlapal mnie kobuch. Wiem, ze nie mam sie z czego cieszyc ale raz na taki czas moga mnie zlapac I tak jestem do przodu |
u mnie jest podobnie ;)
Ale lepiej zaplacic, bo tak czy siak i tak to od Ciebie wyegzekwują i tyle :oczami: |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 21:37
|

Imię: Piotr
|
Dzis w Zabrzu kobuchy ja ukazuje bilet miesięczny na Gliwice ;) kobuch pyta 2 raz czy ma pan legitymacje na ten bilet myśle hmm zaraz mnie spisze ukazuje legitymacje akceptuje ja uff ulga ;p koledzy było ich 2 jechali bez biletu mówią nie maja no to czy maja 29 zł od osoby zeby zapłacic na miejscu ( na miejscu chyba płaci sie 50 zł jak sie nie myle ) mówia nie mają , no to 20 zł od osoby mówia nie mają, nastepnie 10 zł na 2 zaakceptowali
najlepsze w tym było ze wogole nie mieli oni ochopty spisywac zgodzili by sie na nawet za 2zł
teraz pytanie do kierowców kzkgop ile kobuch zarabia i jakie ma stawki od czego zalezne ?
p.s2 oby wiecej takich kobuchów skończe kupowac bilety nawet na 1 miasto ;) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 22:27
|

|
Gmeras napisał/a: | czy maja 29 zł od osoby zeby zapłacic na miejscu ( na miejscu chyba płaci sie 50 zł jak sie nie myle ) |
ja niestety (a moze stety :]) mialem te 29zl i tyle wlasnie zaplaciłem im "na miejscu" :oczami: |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 22:49
|

|
Mi sie jeszcze ie zdarzyło,zeby mnie kobuch bez biletu złapał choc jechalam nie raz,ale to z czystej sklerozy ;) Moje kolezanki wtedy bynajmniej mowia,ze nie maja dpkumentow bo ktos im ukradl,zaczynaja ryczec i ci daja spokoj :P Albo jak nie maja docsów to podaja falszywe dane ;) Lepiej nie dac sie zlapac :D |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 23:37
|

|
czasem wlasnie idzie sie wymigac, a czasem sie uweźmie i na komende bedzie chcial jechac, albo zadzwonic po policje... |
|
|
|
|
Zafira
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 23:42
|

Imię: piękne ;)
|
hmmm mi dwa razy przyszlo pismo z jakiejs kancelarii adwokackiej, ktorej kzk gop przekazal "sprawe" i pisali, ze jak nie zaplace 98 zl z groszami w terminie takim a takim to sprawa skierowana bedzie do sądu i bede musiala zaplacic juz 460 zl ...zaplacilam. |
|
|
|
|
wonski
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 23:46
|

|
super_sonic,
te polskie spoleczenstwo placi (...) podatki, mysllem ze to juz jest w tych podatkach :P a tak na serio mogli by zejsc z tymi mandatami tak do 30 zl zreszta i tak by zarobili na tym :P
Piotrulek,
nie mam mikrofali :P mieszkam z rodzicami(jeszcze) i teoretycznie nic nie jest moje :P
krystian,
pale i napewno se tym odpale fajke, ktora uspokoi mnie na najblizsze dni :)
a jesli chodzi o kwote manadatu to do 7 dni jest 6 dych potem jest 9 dych a pozatym mieszkam z rodzicami(jeszcze) i teoretycznie nic nie jest moje :P
Grabarz,
przynajmniej odsetki nie sa duze w tym kraju :P
trunks,
byc moze zaplace, nie jest to duza kwota. I nie zebym mial jakies wyrzuty sumienia. Ale kurde, 60 zl toz to jest 12 piw w 3M :przestraszony: :szok: taka dobra impreza :D
Gmeras,
no ja nawet tych 20 zl nie mialem, wczorajsze piwo mnie tyle kosztowalo :kwasny:
ale ze 2 zl to bym MOZE uciulal :P Ale obiecuje sobie, ze od dzis mam min. 20 zl w portfelu :P A i jeszcze ten kierowca tak sobie wolno jechal. Chyba napisze na niego anonimowa skarge ze spoznil sie na przystanek na ul: Opolskiej(bo faktycznie sie spoznil) ale z tego co slyszalem to nic sobie z tego nie robia :kwasny:
=CzArNuLkA=,
z tym ryczeniem to by chyba nie pomoglo u mnie :kwasny: Przez glowe mi nawet przeszlo zebym podal inne dane albo zeby sciemnic, ze nie mam dokumentow i na policje zeby oni potwierdzili moje dane. Byc moze policjanci by sie z nimi jakos dogadali w mojej sprawie. Ma sie te wtyki, znajomosci i inne takie :hyhy: Ale pomyslalem sobie: mam to w (...). Trzeba byc twardym a nie mietkim :P |
|
|
|
|
wonski
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 23:50
|

|
trunks,
wlasnie sie zastanawialem czy na komende czy na jakis komisariat. Jak na komende to miallbym szanse :D
Zafira,
ojj 460 zl to juz jest... hmmm niech pomysle... 92 piwa :przestraszony: o nie, nie ma szans :P |
|
|
|
|
Krzysio [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 23:53
|
|
wonski napisał/a: | Przez glowe mi nawet przeszlo zebym podal inne dane albo zeby sciemnic, ze nie mam dokumentow i na policje zeby oni potwierdzili moje dane. |
Pora nauczyć się kłamać :P Najlepiej wykuć na blachę dane kogoś kogo się nie lubi. Ja zawsze podaje te od paczka :rotfl: |
|
|
|
|
wonski
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 00:00
|

|
Krzysio,
poki co nie mialem takiej potrzeby zeby nauczyc sie tych danych, wszak bylem w tych sprawach dziewica(prawiczkiem) :zawstydzony: ale od dzis to sie zmieni :D |
|
|
|
|
|