BYKOM-STOP !!! |
Autor |
Wiadomość |
kisia
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 01:37 BYKOM-STOP !!!
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
ponieważ przezaził mnie jeden mój post, którego nie przeczytałam przed wysłaniem, postanowiłam poruszyć pewien internetowy problem
Kod: | Chcemy poprawnej pisowni i ortografii w Internecie!
.....KoniecOd dziś pilnujemy tego, jak piszemy ...........! Wyrabiajmy w sobie dobre nawyki! Piszmy poprawnie, po polsku! |
źródło:h t t p;//w w w bykom-stop.avx, p l/
Jak reagujecie na błędy w necie :?: Przeszkadzają Wam czy je olewacie :?:
Mi osobiscie przeszkadzają, ale nigdy nikomu ( no poza jedna osoba na forum , od której mam pozwolenie) nie wytykam ich i nie poprawiam nikomu błedów.
Rozumiem, że każdemu zdarzaja sie błedy, sa tez osoby, które nigdy nie opanuja zasad poprawnej pisowni i że nie jesteśmy w szkole na języku polskim, ani na konkursie ortograficznym, ale chyba to żaden problem przeczytac swój tekst zanim się go wyśle, albo po wysłaniu przeczytać i w razie czego poprawić. Sama nieraz robie byki, ale staram się je poprawić jak zauważę i nie mam nic przeciwko temu jak mi ktoś w delikatny sposób zwróci na nie uwagę, chce pisac poprawnie w kazdej sytuacji. |
|
|
|
|
klaus
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 06:36
|

|
i słusznie mówisz,internet ,sms-y,i co tam jeszcze sprawiają że po pierwsze używamy coraz więcej skrótów słownych (np.dozo.nara.cze.itp.) i coraz więcej osób tłumacząc się brakiem polskich liter zatraca czucie ortograficzne ,sam się czasem łapie na tym hihi.
no i jeszcze te tragiczne literówki które zniekształcają treść .
jestem za tym by administratorzy i moderatorzy zwracali uwagę gdy zobaczą jakieś rażące błędy ,zawsze można zmienić ,a po kilku akcjach ludzie będą bardziej uważać na pisownie.
:rotfl: "tak wjęc pozdrawjam sęrdecznie i nje rupcie bykuf" :rotfl: |
|
|
|
|
praz
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 08:19
|

|
kisia napisał/a: | ponieważ przezaził mnie jeden mój post, |
kisia skup się bo już byka w drugim słowie strzeliłaś;)
ja byki robię ale staram się z nimi walczyć , bo mnie w oczy kłują ;) |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 09:02
|

Imię: Tobiasz
|
Praz - to nie był byk, tylko literówka - zdarza się najlepszym. A gdybym miał wytykać na każdym forum błędy piszącym, szybko zostałbym znienawidzony - aż się od nich roi. Na tym forum akurat najbardziej bawi mnie pisownia słowa dekold, powinno być oczywiście dekolt. ;) |
|
|
|
|
praz
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 09:07
|

|
Tobi, literówka nie literówka , ale jak śmieszy kiedy się czyta
kisia napisał/a: | ale chyba to żaden problem przeczytac swój tekst zanim się go wyśle |
:D no ale kisia bez urazy ja sobie tylko tutaj tak żartuje |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:23
|

Imię: Mariusz Damian
|
To sie nazywa nalot na dyslektyków ;-)
Aczkolwiek sam musze przyznać, że mnie troche denerwują błędy ortograficzne :) |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:27
|

|
Taaaak, tylu to się dyslektyków namnożyło ostatnio, zwłaszcza w szkołach i w internecie, biedactwa... A może trzeba po prostu zacząć czytać książki? Pomaga. |
Ostatnio zmieniony przez Tobi Sro Gru 28, 2005 10:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:30
|

|
To co robimy z Pakusiem ? Poprawiamy ?;-)
Będzie wersja beta. |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:36
|

Imię: Piotr
|
Dyslekcja to nie brak książek tylko nieświadome popełnianie błędów. znasz zasade ale i tak napiszesz byka nieświadomie ;] Tobi, wiem ze ty nie masz problemów z dyslekcja i dlatego nie umisz sobie tego uświadomić i przyjąc do siebie ;] |
|
|
|
|
Mariusz
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 10:59
|

|
To każdy dyslektyk teraz na biurko bierze słownik i przy pisaniu postów będzie sprawdzać :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:14
|

|
no nareszcie powstał taki temat.....kisia, wielkie dzieki Ci za to...... :D |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:17
|

|
Gmeras napisał/a: | Dyslekcja to nie brak książek tylko nieświadome popełnianie błędów. znasz zasade ale i tak napiszesz byka nieświadomie ;] Tobi, wiem ze ty nie masz problemów z dyslekcja i dlatego nie umisz sobie tego uświadomić i przyjąc do siebie ;] |
Gmeras ja wiem co to dysleksja, ale wiem też, że 50% społeczeństwa NIE może na nią cierpieć. Większość z tych pseudodyslektyków to lenie i nieuki :P Oczywiście nie mówię, że wszyscy. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:17
|

|
Mariusz, Heheh :) to raczej nie jest możliwe technicznie :)
Ja też jestem dyslektykiem i dlatego zdaża mi się popełniać błędy. I nie mówię tu o literówkąch etc.. bo nie podajmy znowu w pedantyzm :) Ale do skrajnej irytacji doprowadzają mnie błędy fonetyczne... to już nie jest dyslektyzm tylko anaalfabetyzm :D Hehehehe :).
Pomimo że sam robię sporo błędów już parę miesięcy temu rozmawiałałęm z kilkoma osobami o tym czy nie poruszyć tego tematu na forum i poprosić o ustalenie "instytucji" odpowiedzialnej za ich poprawianie :) |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:30
|

Imię: Marcin
|
klaus napisał/a: | moderatorzy zwracali uwagę gdy zobaczą jakieś rażące błędy |
a co jesli moderator sam nie widzi bledow?:> ja od dawien dawna nie uzywam piszac na forum (czy tym czy innym) polskich znakow
tak samo nie uzywam znakow interpunkcyjnych
Tobi dysleksja to nie "brak ksiazek", wiem o tym dosc sporo :P w koncu pisalem o tym prace podyplomowa :)
dysleksja - zaburzenia w czytaniu nie w pisaniu prosze panstwa
dysortografia - zaburzenia w pisaniu poprawnie tj bez bledow
dysgrafia - zaburzenia w poprawnym ksztalcie liter
i dyskalkulia - zaburzenia w liczeniu
te 3 pierwsze wystepuja zazwyczaj razem - choc nie zawsze - piszac prace na ten temat odkrylem w sobie dysortografika :/ znam wiekszosc zasad (od malego dziecka byly mi wpajane - rodzice polonisci:P) ale niestety piszac poprostu nie umiem sie pilnowac to jest silniejsze odemnie :) |
Ostatnio zmieniony przez p4cz3k Sro Gru 28, 2005 11:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 11:35
|
|
Tobi napisał/a: | Większość z tych pseudodyslektyków to lenie i nieuki |
Tak samo mi się wydaje,jak ja chodzilem do szkoły to nie było żadnych dyslektyków,dysortografów,jak nie potrafiłeś napisać poprawnie jakiegoś slowa,dostawaleś zadanie do domu "100 razy napisać na przyklad żołnierz"i po takim zadaniu mijala szybko dysortografia...nie ukrywam,że mi też czasami brakuje jakiegoś "rż"ale żadko mi się to zdarza,w razie klopotu pytam mojego starszego syna ,on jest domowym słownikiem poprawnej polszsczyzny i ortografii... :hurra: :hurra: |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:17
|

|
Piotrulek napisał/a: | żadko mi się to zdarza |
Piotrulek,
teraz napisz "rzadko" 100 razy :) powinno pomóc :)
co racja to racja
czytać to, co się napisało! poprawiać!
p4cz3k napisał/a: | ja od dawien dawna nie uzywam piszac na forum (czy tym czy innym) polskich znakow |
za tym akurat nie przepadam, ale rozumiem
błędy okrrrrrropnie mi przeszkadzają (moje własne jeszcze bardziej okropnie :) ) |
Ostatnio zmieniony przez cinque Sro Gru 28, 2005 12:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:23
|

|
p4cz3k napisał/a: |
tak samo nie uzywam znakow interpunkcyjnych
|
Nie ma się czym chwalić. Znam gościa, który potrafi napisać 20 zdań w wątku bez jednego znaku interpunkcyjnego, wszystko małymi literami. Jeden wielki ŚMIETNIK. |
|
|
|
|
asik
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:25
|

|
mnie też błędy denerwują:>
i jak ktoś zauważy jakiś w moim poście to proszę info na priv..
a ulubione moje wyraz w których prawie zawsze robię błędy to po prostu i w ogóle:)
jakoś mi tak osobno nie pasują i prawie zawsze piszę je razem :rotfl: |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:36
|

|
Ja tam nie popadam w skrajności i nie męczę ludzi o polskie znaki :) Bo to powiedzmy jest już jakieś uproszczenie z którego jeśli ktoś chce to niech kożysta :) Sam osobiście polskie znaki wstawiam podświadomie i bezwiednie, kciuk poprstu sam wędruje w dopowiednim momęcie na guzik :) Heheh Uważam to za dobry nawyk :) |
|
|
|
|
Tobi
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 12:57
|

|
"momencie" :P (w tym wątku akurat sobie pozwolę :P) |
|
|