Poprzedni temat «» Następny temat
OWOCE MORZA
Autor Wiadomość
Asia29 
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 20:28     


Dołączyła: 08 Sty 2010
Skąd: Gliwice
MA?ŻE W SOSIE Z BIA?EGO WINA I MAS?A

Małże wrzucamy do wrzątku na 1 - 2 minuty, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
1 dużą cebulę kroimy w kostkę. Należy ją zeszklić na oliwie z oliwek, dodać 3 zgniecione ząbki czosnku, wymieszać i dolać 50 ml białego, wytrawnego wina. Przyprawiamy szczyptą soli i dodajemy 2 łyżki masła. Dosypujemy małże i delikatnie mieszamy. Po 5 minutach zalewamy kolejnymi 50 ml wina, a po następnych 2 minutach ściągamy całość z ognia.
Przekładamy małże na talerz, można dodać jeszcze jedną łyżkę masła (najlepiej w jakiejś dekoracyjnej formie).
Profil
PW Email Cytuj
look 
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 11:11     



Dołączyła: 17 Gru 2009
A macie jakis ciekawy swój sposób na kalmary bo ja je tylko smażę.
Profil
PW Email Cytuj
shad_ow 
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 19:07     



Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006
Skąd: Polska,Holandia
look napisał/a:
A macie jakis ciekawy swój sposób na kalmary bo ja je tylko smażę.




Kalmary w sosie greckim

Składniki: 50 dag tuszek kalmarów, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego (30 %), 2 łyżki oleju sojowego lub sałatkowego, sól, cukier, czarny pieprz mielony, papryka mielona słodka, liść laurowy, ziele angielskie.

Tuszki kalmarów gotujemy około 20 minut, mniej więcej, osuszamy kroimy w cienkie paski. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce, cebulę kroimy w piórka. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy olej, przecier pomidorowy, resztę przypraw i krótko gotujemy. Na koniec mieszamy warzywa z kalmarami. Podajemy na gorąco z dodatkiem białego pieczywa :hyhy: :super:
Profil
PW Email Cytuj
Varadero 
Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 18:03   Prosty przepis na pstrąga  


Dołączył: 29 Wrz 2011
Skąd: Śląsk
Pstrąg smażony na oleju

Składniki:

pstrąg cały świeży (patroszony) 4 szt. (ok. 30 dag każdy)
przyprawy według uznania
olej do smażenia i obtoczenia ryby 1/2 litra
mąka pszenna 4 łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
bułka tarta 1 szklanka
masło (82% tł.) 10 dag

Przepis - wykonanie

Pstrąga posmarować olejem i doprawić do smaku. Obie mąki i bułkę tartą wymieszać razem (uwaga: rybę najlepiej doprawić dzień wcześniej). Wstawić brytfannę do urządzenia, zamknąć, rozgrzać olej do 300 C. Ułożyć pstrągi jeden obok drugiego. Smażyć w zamkniętym urządzeniu po 4 min. z każdej strony w temp. 300 C.
Ostatnio zmieniony przez Bot Pią Wrz 30, 2011 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008