OWOCE MORZA |
Autor |
Wiadomość |
Asia29
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 20:28
|
Dołączyła: 08 Sty 2010 Skąd: Gliwice
|
MA?ŻE W SOSIE Z BIA?EGO WINA I MAS?A
Małże wrzucamy do wrzątku na 1 - 2 minuty, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
1 dużą cebulę kroimy w kostkę. Należy ją zeszklić na oliwie z oliwek, dodać 3 zgniecione ząbki czosnku, wymieszać i dolać 50 ml białego, wytrawnego wina. Przyprawiamy szczyptą soli i dodajemy 2 łyżki masła. Dosypujemy małże i delikatnie mieszamy. Po 5 minutach zalewamy kolejnymi 50 ml wina, a po następnych 2 minutach ściągamy całość z ognia.
Przekładamy małże na talerz, można dodać jeszcze jedną łyżkę masła (najlepiej w jakiejś dekoracyjnej formie). |
|
|
|
|
look
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 11:11
|
Dołączyła: 17 Gru 2009
|
A macie jakis ciekawy swój sposób na kalmary bo ja je tylko smażę. |
|
|
|
|
shad_ow
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 19:07
|
Imię: Monika
Dołączyła: 13 Sie 2006 Skąd: Polska,Holandia
|
look napisał/a: | A macie jakis ciekawy swój sposób na kalmary bo ja je tylko smażę. |
Kalmary w sosie greckim
Składniki: 50 dag tuszek kalmarów, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego (30 %), 2 łyżki oleju sojowego lub sałatkowego, sól, cukier, czarny pieprz mielony, papryka mielona słodka, liść laurowy, ziele angielskie.
Tuszki kalmarów gotujemy około 20 minut, mniej więcej, osuszamy kroimy w cienkie paski. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce, cebulę kroimy w piórka. Warzywa zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy olej, przecier pomidorowy, resztę przypraw i krótko gotujemy. Na koniec mieszamy warzywa z kalmarami. Podajemy na gorąco z dodatkiem białego pieczywa :hyhy: :super: |
|
|
|
|
Varadero
Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 18:03 Prosty przepis na pstrąga
|
Dołączył: 29 Wrz 2011 Skąd: Śląsk
|
Pstrąg smażony na oleju
Składniki:
pstrąg cały świeży (patroszony) 4 szt. (ok. 30 dag każdy)
przyprawy według uznania
olej do smażenia i obtoczenia ryby 1/2 litra
mąka pszenna 4 łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
bułka tarta 1 szklanka
masło (82% tł.) 10 dag
Przepis - wykonanie
Pstrąga posmarować olejem i doprawić do smaku. Obie mąki i bułkę tartą wymieszać razem (uwaga: rybę najlepiej doprawić dzień wcześniej). Wstawić brytfannę do urządzenia, zamknąć, rozgrzać olej do 300 C. Ułożyć pstrągi jeden obok drugiego. Smażyć w zamkniętym urządzeniu po 4 min. z każdej strony w temp. 300 C. |
Ostatnio zmieniony przez Bot Pią Wrz 30, 2011 20:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|