Poprzedni temat «» Następny temat
Bezprzewodowa sieć w domu
Autor Wiadomość
frohike 
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 21:03   Bezprzewodowa sieć w domu  



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
Hej,

Myślę nad tym aby necik w domu rozprowadzic bezprzewodowo. Nie wiecie jaka jest moc takiego nadajnika? Czy sygnał bez problemy przenika przez ściany? Ile takie coś mogłoby kosztować?
Profil
PW Email Cytuj
Czarnulka 
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 21:31     


Dołączyła: 16 Wrz 2004
Skąd: z piekła rodem
Ale mowisz o routerze? Ja mam Netgear'a i sygnal mam mocny w calym domu.Ale mowie o mieszkaniu wiec nie wiem jak by to wygladalo w wolnostojacym (roznica w powierzchni, grubosci scian ;) )
Profil
PW Email Cytuj
Bot 
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 23:57     



Imię: Mjeetek
Dołączył: 28 Paź 2005
Skąd: z Marsa
frohike, zwykły routerek. Przechodzi przez ściany zazwyczaj chyba że masz mury zamku jakieś ;) Koszt samego routera niewielki 100- 300 zł pewnie. Zależy przez co masz neta.
Profil
PW Email Cytuj
MajkeL 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 09:01     



Dołączył: 28 Wrz 2004
Skąd: Gliwice - peryferia
1. Pytanie zadałeś troszkę ogólnie..... masz switch w domu ? i od niego masz Net czy może coś inego ? (jeśli przez switch to wystarczy sam AP (Access Point).
2. Zwykły router nic tu nie da.... domyślam się że mieliśmcie na mysli router z możliwością przesyłu wi-fi.
3. Najlepiej jakby taki router wi-fi był w centralnym punkcie mieszkania (wiem trochę trudna sprawa). Chyba że zainstalujesz sobie go w pokoju i będziesz tam miał zasięg.
4. Niestety trudno ocenić jak sygnał się rozejdzie w mieszkaniu (tłumienie ścian itp.) gorzej jak masz żelbetowe. Polecał bym testy najlepszego usytuowania urządzenia, ewentualnie można dokupić większą antenkę o wiekszej mocy (Pentagram taką robi).
Profil
PW Cytuj
Grzegorz 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 09:12     


Imię: Grzegorz
Dołączył: 21 Lis 2008
Ja bym proponował kupić routerek firmy TpLink taki ło h t t p;//w w w interprojekt.p...INK__TL-WR340GD do odbioru na ul. Bernardyńskiej w budynku telekomunikacji.

Ja używam takiego routerka od roku i jestem zadowolony nie ma problemu z zasięgiem nie zawiesza się. Internet mam nawet 3 mieszkania dalej,

Odradzam routerki firmy Dlink zawieszają się laptop nie może się połączyć i inne takie rzeczy.

U nas w sieci troche osób ma TpLinki i są zadowolone, a ci co mają Dlinki to zawsze z nimi jest jakiś problem. A jak ktoś ma Dlinka + Viste to normalnie masakra.
Profil
PW Email Cytuj
Grzegorz 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 09:14     


Imię: Grzegorz
Dołączył: 21 Lis 2008
lub podobne modele TpLinka h t t p;//w w w interprojekt.p...Link__TL-WR340G
Profil
PW Email Cytuj
sebek 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 09:35     



Dołączył: 28 Paź 2008
Skąd: daleka
kumpel ma router z Pentagrama, model cerberus, na tej fabrycznej antene łapie wifi przez 2 piętra, zawsze mozna sobie zrobic antenę 360 stopni która da kolejnych parę dBi zysku ;)
Profil
PW Email Cytuj
loki 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 13:22     


Dołączył: 16 Cze 2005
Skąd: Gogolin
dla rozwiazan domowych dowolny punkt dostepowy tplink (np TL-WA501G) czy tez edimax spokojnie wystarczy... problem w tym czy potrzebujesz routera WiFi (moze byc przytoczony wyzej TL-WR340G, ktory nie posiada trybu pracy Client WiFi jednak dla Ciebie nie jest to wazne) czy wystarczy punkt dostepowy (access point). Do routera, oprocz mozliwosci podpiecia przez WiFi bedziesz takze mogl podlaczyc sie kablowo ale... :

1. jesli dostawca internetu nie pozwala na podzial lacza (np najprosciej zmiejsza parametr ttl do 1) to router po pierwsze nie zadziala (chyba ze ma soft z mozliwoscia zmiany ttl), a po drugie zostanie bezproblemowo wykryty i skrypcik dzialajacy na serwerze automatycznie wylaczy dostep do sieci - prosze nie ludzic sie - wykrycie dzialajacego routera jest stosunkowo proste.

2. jesli natomiast dostawca pozwala na podzial lacza to bez problemu rodzielisz je routerem WiFi na komputery podlaczone kablowo (z reguly prosty router ma 4 porty) i bezprzewodowo

pamietaj aby dobrze zabezpieczyc polaczenie WiFi - najlepiej WPA2-AES (znajdziesz to w opcjach routera), oraz wlaczyc dostep tylko dla konkretnych numerow MAC kart sieciowych

przytoczone modele pracuja z predkosciami max (teoretycznie) do 54Mb/s ale w praktyce nie przekraczaja 20-30Mb/s. Nie ma sensu takze doplacac do 100Mb/s lub nawet rozreklamowanej 300Mb/s (technologia n) ze wzgledu naprekosc samego lacza do internetu, ktore masz w domu (obecnie do 20Mb/s).

chyba, ze planujesz poprzez WiFi wymieniac sie plikami w sieci lokalnej - wtedy warto miec szybkie WiFi
Profil
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 15:28     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
aktualnie w domu mam internet z kablówki. Sygnał doprowadzony jest razem z kablówka, pozniej rozdzielacz i osobnym kabelkiem leci necik a drugim kablówka. Nastepnie mam taki smieszny modemi Motoroli i stad juz bezposrednio do komputera.

Narazie spytam sie dostawcy neta czy moge wogóle tak sobie przerobić troszkę sieć.

Myslałem aby uzyc routera wifi gdyz mój laptop ma juz wbudowana karte wifi a aktualnie wedruje z tym kompem po roznych miejscach w mieszkaniu. Aktualnie internet przewodowy mi przeszkadza.

Narazie dzięki za odpowiedzi
Profil
PW Email Cytuj
sebek 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 15:54     



Dołączył: 28 Paź 2008
Skąd: daleka
frohike napisał/a:

Narazie spytam sie dostawcy neta czy moge wogóle tak sobie przerobić troszkę sieć.



i otrzymasz standardową odpowiedz NIE
Profil
PW Email Cytuj
Czarnulka 
Wysłany: Sro Mar 25, 2009 18:19     


Dołączyła: 16 Wrz 2004
Skąd: z piekła rodem
ja w ogole nie informowalam o routerze,po co mam placic za dwa kompy jak moge za 1 :P
Profil
PW Email Cytuj
loki 
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 12:43     


Dołączył: 16 Cze 2005
Skąd: Gogolin
frohike napisał/a:
Myslałem aby uzyc routera wifi gdyz mój laptop ma juz wbudowana karte wifi a aktualnie wedruje z tym kompem po roznych miejscach w mieszkaniu.


jesli masz do podlaczenia tylko jeden komputer, a chcesz przejsc z kabla na WiFi to NIE MA ZADNEGO PROBLEMU odnosnie legalnosci.... nie kupuj routera WiFi tylko punkt dostepowy (np ten ktory podalem wczesniej)

taki punkt dostepowy ma jedno wejscie RJ45 i antene... wyciagasz kabel sieciowy z kompa (ten laczacy go z modemem motoroli) i wpinasz do wejscia RJ45 punktu dostepowego (oczywiscie wczesniej konfigurujesz dostep bezprzewodowy w punkcie dostepowym i wlasnym notebooku)

mozliwe problemy techniczne:
1. kabel z modemu Motoroli nie jest RJ45 tylko USB - musisz wtedy szukac punktu dostepowego z mozliwoscia podlaczenia po USB (z tego co pamietam modemy motoroli stosowane przez Brokera na sikorniku maja wyjscia RJ45 wiec nie ma problemu)
2. dostawca internetu odblokowuje internet TYLKO na numer MAC karty sieciowej ktora zainstalowana jest w kompie - musisz wtedy miec punkt dostepowy z mozliwoscia zmiany numeru MAC na wejsciu RJ45 i zmienic ten numer na taki jaki masz w karcie komputerowej. Aby odczytac ten numer z kompa muisz wejsc do menu start, wybrac polecenie Uruchom i wpisac cmd. Nastepnie w otwartym oknie konsoli wpisac ipconfig -all . Dostaniesz liste kart sieciowych Twojego kompa z konfiguracja IP i numerami MAC.

=CzArNuLkA= napisał/a:
ja w ogole nie informowalam o routerze,po co mam placic za dwa kompy jak moge za 1


jesli umowa wyraznie reguluje takie kwestie (zabrania podzialu na wiecej komputerow niz to jest zapisane w umowie) to jest to kradziez jak kazda inna... tylko od lenistwa dostawcy (lub jego tolerancji) uzaleznione jest to, ze mozesz tak "korzystac" z internetu

nalezy tez pamietac, ze czesto wolno dzielic internet w ramach lokalu na ktorym wisi dana umowa (z reguly w regulaminie uslugi lub umowie zastrzega sie takie rzeczy jak ilosci komputerow podlaczonych do danego zakonczenia sieci i ich polozenie - w lokalu abonenta lub poza nim)
Profil
PW Email Cytuj
Czarnulka 
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 15:36     


Dołączyła: 16 Wrz 2004
Skąd: z piekła rodem
A to z ciekawosci musze umowe przeczytac ;)
Profil
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 09:24     



Imię: Bożydar :]
Dołączył: 31 Lip 2005
Skąd: G-ce
O ile dobrze kojarzę, to w Brokerze jest zapis (a przynajmniej był) o podłączeniu na raz tylko jednego kompa a za dodatkowy jakaś opłata.


Co do pytania frohike o wifi - router, ustawiasz w nim MAC'a, oczywiście konfigurujesz zabezpieczenia, łącznie z ograniczeniem dostępu dla określonych kompów i śmiga. Ustawienie sprzętu jest banalne, nawet dla kogoś, kto robi to pierwszy raz. Zawsze można też kogoś poprosić o pomoc ;)
A co do obawy o siłę sygnału - do domowych zastosowań wcale nie musi być to jakiś super hiper sprzęcior. Mam edimaxa i bez problemu przechodzi przez kilka ścian. I wcale nie stoi w centralnym punkcie mieszkania. Nie masz się więc o co martwić ;)
Ktoś wspominał o Dlinkach, że są badziewne. Nie wiem jak z tymi nowymi, ale w pracy mamy kilkuletniego i nie mogę mieć do niego żadnych zastrzeżeń. Przynajmniej jak na razie ;)
Ostatnio zmieniony przez kobi Pią Mar 27, 2009 09:26, w całości zmieniany 1 raz  
Profil
PW Email Cytuj
frohike 
Wysłany: Pią Mar 27, 2009 20:50     



Dołączył: 21 Lis 2004
Skąd: Gliwice
kobi, jak juz kupie sprzecik i nie dam rady z nim to napewno pozwole ci przy nim pomajstrować

odwdzieczysz sie ze pozwlalałem Ci grac ze mną w piłkę :rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
kobi 
Wysłany: Nie Mar 29, 2009 13:28     



Imię: Bożydar :]
Dołączył: 31 Lip 2005
Skąd: G-ce
frohike, eee to za mało. Nigdy nie zdołam Ci się odwdzięczyć za ten zaszczyt :padam:

:rotfl:
Profil
PW Email Cytuj
Grzegorz 
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 09:27     


Imię: Grzegorz
Dołączył: 21 Lis 2008
"O ile dobrze kojarzę, to w Brokerze jest zapis (a przynajmniej był) o podłączeniu na raz tylko jednego kompa a za dodatkowy jakaś opłata. "

Kuzyn ma brokera na sikorniku postawiłem mu routerek z wifi i necik hula po całej chłupie, na moim obcym lapciu po wpisaniu hasełka też śmiga. ;d
Profil
PW Email Cytuj
loki 
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 21:07     


Dołączył: 16 Cze 2005
Skąd: Gogolin
Grzegorz napisał/a:
Kuzyn ma brokera na sikorniku postawiłem mu routerek z wifi i necik hula po całej chłupie, na moim obcym lapciu po wpisaniu hasełka też śmiga. ;d


co wcale nie znaczy, ze nie lamiesz postanowien umowy i mozesz poniesc tego konsekwencje (nie piszac juz konsekwencjach kiedy ktos zrobi wlam na to WiFi i wykona kilka glupot w sieci na konto kuzyna)
Profil
PW Email Cytuj
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Themes: junFresh & Silk icon

Akcje Charytatywne - Pomogliśmy

Zbiórka dla Domu Dziecka nr 3 w Gliwicach

Sprzęt dla Kliniki Patologii Noworodka w Zabrzu

Zbiórka dla Domu Samotnej Matki w Gliwicach

Zbiórka dla Hospicjum w Gliwicach






Ważne wydarzenia

I Urodziny Forum
II Urodziny Forum
III Urodziny Forum
IV Urodziny Forum
V Urodziny Forum


Jestem w Katalogu Ciekawych Stron - Zapraszamy!
Wyróżnienia
ForumGliwice.com - GWIAZDOR


Objeliśmy patronat Medialny nad:

- Adriatic Express 2006
- Gliwickie Spotkania Dobrych Dusz 2006
- II Gliwicki Piknik Lotniczy 2006
- Biotechnology - the next GENEration 2007
- WOŚP-Gliwice 2008