Gliwice dla dzieci |
Autor |
Wiadomość |
Iczka
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 20:02
|

|
ansc jasne! Wiem, że czasami po prostu nie ma siły aby bawić się z dzieckiem aktywnie. Zawsze można zaprosić inne dziecko i tak zabawę zorganizować,aby dzieci bawiły się same. twoim zadaniem jest tlyko wcześniej ( gdy masz na to siły) przygotować odpowiednie rekwizyty (czyli np dużo pieniążków bo dla dzieci liczy się ilośc a nie wartość) tak, by zabawa zainteresowąła je na dłużej niż 5 minut. Zabawa dla dziecka może polegać też np na tym aby wymyśliło horeografię do jakiejś prostej piosenki (Ty w tym czasie gotujesz obiad) a po obiedzie dziecko uczy Ciebie tej horeografii i obydwoje możecie mieć duzo frajdy. Wiem, że czasami po porstu się nie chce i nie da i to naturalne. Najczęściej jednak jest tak, że brakuje nam pomysłów. A pomysły można brać dosłownie zewsząd!
:) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 00:40
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
no to żeśmy sie dowiedziały, jak bardzo jesteśmy złymi mamami bo chcemy czasem miec miejsce w którym moga sie czyms innym pobawic niz w domu, że chcemy bedac z nimi na mieście znaleźć restauracje, w której beda miejsca równiez dla maluchów, ale jesteśmy leniwe i wyrodne matki bo nie chcemy spędzać z dziećmi 24/h.
Iczka, mam wrażenie że nie masz SWOICH dzieci |
|
|
|
|
ansc
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 11:30
|

|
Niestety tak bywa Kisiu ja już spasowałam bo nie tylko tutaj się o tym dowiedziałam ale w domu ciągle mi to jest powtarzane :padam: mea kulpa, mea kulpa ;)
baby do roboty obijacie się całymi dniami i jeszcze narzekacie!!! ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 15:22
|

|
Iczka napisał/a: | Wystarczy, ze powiecie " dziś zabawimy się w nocnych detektywów" weźmiecie latarki i pójdziecie wieczorem z dzieckiem poszukać np liści, zwierzątek, żyjątek. Mgła doda tej wyprawie tylko dreszczyku emocji. No, chyba, że dla kogoś mgła jest przeszkodą nie do przejścia... |
zastanawiam się jak pani psycholog mogła coś takiego wymyślić |
|
|
|
|
krystian
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 15:23
|

|
Piotrulek napisał/a: | bo restauracje nie sa dla maluchow... | dokladnie piotrulku...powinno sie je zostawiac na smyczy przed restauracja, przywizane do hydrantu lub rynny:)
wprawdzie nie mam dzieci...ale przez 3 tygodnie byla u mnie moja chrzesnica ktora ma 2 lata i powiem wam (tym co nie maja wlasnych dzieci, bo ci co maja to doskonale to wiedza) ze dziecko to jest zywiol. ono bawi sie chwile w jednym miejscu, wystarczy, ze odwrocimy glowe i ono juz jest w 10 innych miejscach. dziecko w tak mlodym wieku, przynajmniej moim zdaniem nie wezmie do reki zabawki i nie bedzie sie nia bawic godzine. znudzi sie w ciagu 5 minut i ono szuka innego zajecia. Iczka napisał/a: | To czy dziecko będzie chciało wychodzić z domu poznawać ukształtowanie terenu w ogromnej mierze zależy od tego jak nastawią je do tego rodzice, a widzę, że niektórzy rodzice mają do tego awersję | noooo pewnie 3 lub 5 letnie dziecko interesuje uksztaltowanie terenu:P eheheh. ja mialem to szczescie, ze mieszkalem niedaleko parku bolka i lolka i do tego mialem starsza siostre. bo gdyby nie ona pewnie siedzial bym w domu poniewaz mama pracowala, a po pracy nie miala sil zeby wymyslac mi jakies zabawy. Iczka napisał/a: | Wystarczy, ze powiecie " dziś zabawimy się w nocnych detektywów" weźmiecie latarki i pójdziecie wieczorem z dzieckiem poszukać np liści, zwierzątek, żyjątek. Mgła doda tej wyprawie tylko dreszczyku emocji. No, chyba, że dla kogoś mgła jest przeszkodą nie do przejścia... | wiesz rodzine Adamsów lub Frankensteina moze by bawila taka zabawa noca, ja jednak bym tego nie polecal. ale jak tak bardzo chcesz to idz do parku nad klodnica, wieczorowa pora. wez latarke i szukaj zyjatek:P tylko pamietaj, ze czasem cos co przypomina rozmiarami kota nie zawsze jest kotem:P
wydaje mi sie, ze placow zabaw dla dzieci jest coraz mniej. zreszta nawet gdy sa to wygladaja okropnie:/ a poza tym...dziecko potrzebuje atrakcji..a ilez mozna sie krecic do okola na karuzeli czy slizgac sie na slizgawce. ale moim zdaniem ani latem ani zima nie ma takiego problemu z zabawa z dzieckiem. wiadomo latem...jeziorko, basen, plac zabaw. a zima saneczki lub dupoloty i smigac na jakas gorke;) najgorzej jest jesienia...wtedy by sie przydalo takie miejsce jak bajdocja czy figielek. |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 13:42
|

|
Przepraszam, że jestem tylko człowiekiem i czasami nie mam sił na zabawę z dzieckiemi wymyślanie nowych zabaw. Przepraszam, że jestem matką pracującą, że nie mam gospodyni w domu, która za mnie posprząta i ugotuje. Uwielbiam porady osób typu Iczka, no prostu uwielbiam. Nie interesują mnie porady jak się bawić z dzieckiem i w co, gdybym chciała takiej porady to bym napisała, prawda? Chciałabym jakiś porad gdzie w Gliwicach można zorganizować sobie czas z dzieckiem. I proszę trzymać się tego. |
|
|
|
|
Iczka
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 20:59
|

|
Trochę śmieszni jesteście. Nigdzie nie napisałam, ze którekolwiek z Was jest wyrodnym rodzicem, lub że siedzicie w domu i nic nie robicie. Z mojego posta nie wynika także, że jesteście leniwi lub mało pomysłowi. Podrzuciłam Wam tlyko kilka idei na spędzneie czasu z dzieckiem, które zresztą i tak zostały źle zinterpretowane (np spacer z latarką... czyzbym tam gdzies sugerowała spacer o 12 w nocy koło smierdzącej rzeki?). Nikogo nie oskarżyłam ani nie skrytykowałam. Jeśli nie chcecie to nie musicie korzystać z tych rad, przecież Was do tego nie zmuszam. Byłoby miło gdybyście uważniej czytali to, co inni forumowicze mają Wam do powiedzenia. |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 00:42
|

|
Iczka, Nie denerwuj się.....
Niektórzy może błędnie zinterpretowali Twoje pomysły......
Każdy pomysł który urozmaica czas dziecku w sposób edukacyjny poprzez zabawę jest godny pochwały, a gdzie to można robić to już pozostawiam inwencji twórczej Rodziców.
Ja osobiście plecam Las na granicy Żernik (Gliwice) i Maciejowa (Zabrze).
Z latarką lub bez ;) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 03:04
|

|
Iczka napisał/a: | np spacer z latarką... czyzbym tam gdzies sugerowała spacer o 12 |
nie napisałaś że o 12 w nocy, ale to juz bez znaczenia, która to jest godzina. Zabawa z latarką oznacza zabawę po ciemku a to nie jest dobry pomyśl na zabawę z dzieckiem. Iczka napisał/a: | Byłoby miło gdybyście uważniej czytali | no własnie
jak juz było mówione kilka razy kaszanna napisał/a: | Nie interesują mnie porady jak się bawić z dzieckiem i w co, gdybym chciała takiej porady to bym napisała, |
kaszanna napisał/a: | Chciałabym jakiś porad gdzie w Gliwicach można zorganizować sobie czas z dzieckiem |
MajkeL napisał/a: | Ja osobiście plecam Las na granicy Żernik (Gliwice) i Maciejowa (Zabrze). |
ja tez, tylko wszysko jest fajnie i super jak jest ładna pogoda :) |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 08:23
|

|
Szkoda, że Alhambra organizuje zajęcia tylko dla starszym dzieci :( Pamiętam, że kiedyś były tam zajęcia dla maluchów ale o porze odpowiedniej dla mam niepracujących. |
|
|
|
|
Pyza
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 18:32
|

|
A może tak poczytac książeczki? Mnie czytano, ja czytam dzieciom...może i one będą czytac? :) |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 21:56
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
kisia napisał/a: | nie napisałaś że o 12 w nocy, ale to juz bez znaczenia, która to jest godzina. Zabawa z latarką oznacza zabawę po ciemku a to nie jest dobry pomyśl na zabawę z dzieckiem |
a dlaczego
zabawa to zabawa nie ważna godzina.........
Pyza napisał/a: | A może tak poczytac książeczki? Mnie czytano, ja czytam dzieciom...może i one będą czyta |
Tak Tak
Takie książęczki były. Seria Poczytaj Mi Mamo...... |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 07:26
|

|
:cwaniak: Ludzie złoci, nie oświecajcie mnie co mogę robić w domu z dzieckiem bo to już wiem. Pytam czy ktoś wie czy w Gliwicach są ogranizowane jakieś zajęcia dla dzieci (małych dzieci) typu taniec, rysunek itp. |
|
|
|
|
Arex30
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 09:21
|

Zaproszone osoby: 10
Imię: Arkadiusz
|
kaszanna,
Hmmmmm
Balet napewno jest .......
Co do zajęć pozostałych to są np. sztuki walki,
Jest też "GWAR"
Niektóre przedszkola oraganizują dla dzieci zajęcia popołudniowe.
Dla dzieci starszych proponuje ZUCH'y/ZHP/ZHR |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 13:55
|

|
MDK Gliwice organizuje sporo kółek zainteresowań
h t t p;//w w w mdk.gliwice, p l/
ale nie wiem jaka jest dolna granica wieku, od której przyjmują dzieci |
|
|
|
|
tuchałowa
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 09:37
|

|
Basiorek napisał/a: | dolna granica wieku, | A górna? czy takie wyrośnięte dzieci też mogą (jak ja) ? :) |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 10:14
|

Imię: Marcin
|
co do mdk ;) to moj 16 lat tam bywal - modelarstwo lotnicze - nie wiem czemu przestal ... hmmm chyba z lenistwa ... teraz godzinami przesiaduje na jakis forach modelarskich ... ;) |
|
|
|
|
Basiorek
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:02
|

|
tuchałowa na niektóre zajęcia pewnie jeszcze tak :)
rok temu sama tam jeszcze bywałam :) |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 07:11
|

|
Mdk organizuje zajęcia dla dzieci od lat 5. |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 01:32
|

|
na Chorzowskiej 56 w dawnej VIVIE zrobili teraz miejsce zabaw dla dzieci. Nazywa sie to chyba ALEGRA. Nie byłam tam jeszcze, ale jest ponoć większe od Bajdocji. Wejściówka dla dziecka 12 zł za godzine.
W Zabrzu (to przeciez całkiem niedaleko) jest h t t p;//w w w fiku-miku, p l/]FIKU MIKU i h t t p;//w w w frajda.eu/index.php]FRAJDA :) |
|
|
|
|
|