Przesunięty przez: kisia Wto Sty 29, 2008 01:48 |
Świąteczne dekoracje miasta |
Autor |
Wiadomość |
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:03 Świąteczne dekoracje miasta
|

|
Jak odbieracie to że zaraz po Wszystkich Świętych na ulicach, wystawach, w tv pojawiają się świąteczne dekoracje?? Przecież to zupełny absurd i jakaś zniewaga tych pięknych świąt... przecież przed nami jeszcze okres adwentu czyli okres wyciszenia i przemyśleń. Nijak mają się do tego grane już od miesiąca kolędy i stojące na wystawach choinki....
Ktoś powie że nie wszyscy są przecież katolikami i im to nie przeszkadza... ale jednak to są święta katolików... niczyje inne... i uważam że powinno się uszanować ich religijny charakter nawet jeśli ich wartość sprowadza się do charakteru prezentów i choinki. Sądzę że nasza kultura traci swój charakter i wszędzie wkrada się komercja.
Skąd wziął się św. Mikołaj jako sympatyczny gruby przerośnięty krasnoludek otoczony bajkowymi postaciami jak renifery czy elfy... ?? Przecież jest to najprawdziwszy święty, nie bajkowa postać dla dzieci tylko najprawdziwszy człowiek z krwi i kości. Czyżbyśmy zatracali swoją tożsamość kulturową i religijną ?? |
Ostatnio zmieniony przez kisia Wto Gru 18, 2007 23:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:15
|

Imię: Piotr
|
Swieta stały się komercyjne kazdy chce na nich zarobic ;) |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:58
|
|
ziutek997 napisał/a: | Przecież to zupełny absurd i jakaś zniewaga tych pięknych świąt... przecież przed nami jeszcze okres adwentu czyli okres wyciszenia i przemyśleń |
Adwent,wyciszenie i przemyslenia należą do ludzi wierzących,natomiast handel nie ma
nic wspólnego z wiarą tylko z komercją czyli nabijaniem kasy... |
|
|
|
|
kobi
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 13:00
|

Imię: Bożydar :]
|
W okreśie przedświątecznym sklepy mogą osiągnąć do 30% swoich rocznych przychodów... To wszystko tłumaczy. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 13:09
|

|
Piotrulek masz rację... ale rzecz w tym że ludzie chcą chodzić do sklepów i robić zakupy w formie świątecznej... Jejku szanujmy swoją kultrurę i tradycję... Sklepy to robią bo ludze tego oczekują.... gdyby się to nie sprawdzało to by nie istniało to zjawisko :) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 19:59
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
nie mam nic przeciwko temu... przeciez to nie ma znaczenia... prawda jest to ze na tym sie zarabia i to nie mala kase... jednak wiara nie idzie w parze z pieniedzmi... coz... tak juz bywa :)
U mnie prawdziwe swieta zaczynaja sie w Wigilie :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:17
|

|
Aither u mnie też :) Tylko ta cała maskarada sprowadza się do tego że święta zamieniają się w "komercyjną imprezę". Najważniejsze są zakupy prezenty i jedzenie...
Całe rodziny "miło" spędzają czas w supermarketach itd... Nie ważny stał się charakter świąt lecz ich oprawa... Boże narodzenie zostało opanowane przez komercję i niedługo będzie wyglądało jak walentynki... :| |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:23
|

|
dawniej nie było dekoracji świątecznych tak wcześnie ,w sklepach tyle towaru swiątecznego tak wcześnie ---- a i tak ten kto miał prawdziwie przezywać święta w duchu wiary to je przezywał a kto nie to nie .............więc i teraz tak jest ,wczesne dekoracje ,czy sklepy tego nie zmienią -wcześniej będzie mozna załatwić otoczkę świąt i więcej czas mieć dla rodziny i duchowości świąt ,świat pędzi więc i my przyśpieszamy nie da się tego zatrzymać ...
Pomimo całej tej otoczki świątecznej dla mnie i tak ma znaczenie duchowa sprawa świat - rodzinka moja kochana ,zdrowa w komplecie przy stole łamiaca się opłatkiem ,będąca przy mnie i ze mną ........ |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:25
|

|
Dana racja... ale powiedz czy Ci się podoba to co sie dzieje na ulicach?? |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:27
|

|
Nie ,ale tego nic nie zmieni - pęd życia ,znak naszych czasów :] ziutek997, |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:29
|

Imię: Marcin
|
jak dla mnie...to cala ta machina marketingowa nie ma znaczenia...no i co ze ide sobie ulica i na wystawach widze mikolaje i inne takie...jesli mam w jakikolwiek sposob przezywac swieta...to sam ze soba a nie z witrynami sklepowymi...dla mnie niestety od kilku lat swieta to tylko i wylacznie kilka dni wolnego...
choc nie dziwie sie ze niektorych to moze denerwowac...nagonka na zakupy...zachecanie...promocje...ale coz zyjemy wlasnie na takim swiecie...ktorym pieniadz zadzi... |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:41
|

|
p4cz3k i masz prawo nie przejmować się świętami i tego nie mam Ci za złe... To nie jest święto dla wszystkich i nikogo nie zmuszam do jego obchodzenia...
Ale nie podoba mi się to że kolejne święto w ten straszny sposób traci swój przedewszystkim religijny charatker... W dzisiejszym swiecie bogiem są pieniądze...
Teraz jeszcze wprowadzmi halloween i już będzie wszystko czego potrzeba do szczęścia naszemu społeczeństwu... |
|
|
|
|
p4cz3k
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 20:49
|

Imię: Marcin
|
ziutek997, tak jak Dana napisala...nie masz na to wplywu...znak czasu...marketing...zadza pieniadza...itd itp...jesli swieta sa dla Ciebie takie wazne...zachowaj te zwyczaje dla swych dzieci, nauczysz je w nalezyty sposob je celebrowac... moze one beda zyly w czasach kiedy spoleczenstwo zrozumie jak wiele stracilo...i przezyja kolejny renesans...powrot do dawnych zwyczai |
|
|
|
|
MajkeL
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 09:47
|

|
ziutek997 napisał/a: | Ktoś powie że nie wszyscy są przecież katolikami i im to nie przeszkadza... ale jednak to są święta katolików... niczyje inne... |
Ile tak "naprawdę" jest to dowiemy się po wczorajszym liczeniu ;)
Po tym co się pomału dzieje na ulicach powinno się używać powiedzenia" Katolik per Konsument ;) Już nie mówię tu o planach budowy kaliczek w supermarketach ;)
No ale powróćmy do tematu....
Cóż jak to przedmówcy raczyli zauważyć..... jeśli sklepy rozpoczynają już święta to tylko dlatego że jest na to popyt....
Jestem Ciekaw czy Walentynki rozpoczną się na początku stycznia ;) |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:20
|

|
ziutek997, zgadzam się z Tobą w całej pelni
Adwent ma inne atrybuty niż Boże Narodzenie, mnie przeszkadzają świąteczne dekoracje wokół
najgorsze, że kiedy w końcu nastąpi ów wyczekiwany moment kulminacyjny.... cóż, wydaje się, że nie spełna on naszych oczekiwań...
byc może własnie dlatego, że już nam się to opatrzyło i znudziło?
a może przez brak duchowych przeżyć, ale to już temat na inny temat :) |
|
|
|
|
Dorothea
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:45
|

|
A mnie Swieta meczą od jakiegos czasu....., kiedys sie na nie czekało z wytesknieniem,dosłownie czuc było zapach Swiąt na kazdym kroku.Teraz juz jest inaczej,juz nie ma takiej atmosfery(przynajmniej ja nie czuje).Dla mnie to poprostu wolne dni , nic wiecej.Mam nadzieje, ze to sie zmieni, bardzo chciałabym moc przezywac je znowu tak jak kiedys..... |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:48
|

Imię: Piotr
|
Dorothea napisał/a: | A mnie Swieta meczą od jakiegos czasu....., kiedys sie na nie czekało z wytesknieniem,dosłownie czuc było zapach Swiąt na kazdym kroku.Teraz juz jest inaczej,juz nie ma takiej atmosfery(przynajmniej ja nie czuje).Dla mnie to poprostu wolne dni , nic wiecej.Mam nadzieje, ze to sie zmieni, bardzo chciałabym moc przezywac je znowu tak jak kiedys..... |
zgadza się :zdegustowany: |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:53
|

|
zgorzknieliście moi mili ;)
polecam jako terapię Dickensowską Opowieść Wigilijną
może być ostatnecznie w wersji filmowej (oryginalny tytuł to zdaje się "Scrooge") |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:54
|

|
cinque masz rację że w dzisiejszych czasach jest co raz mniej miejsca na duchowe przezywanie czegokoliwiek.... Ale jakze inaczej wyglądałoby to gdyby wszędzie wystruj świąteczny pojawił się tuż przed swiętami... jakże cieszyłąby nas wtedy postawiona w domu choinka :) |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 12:56
|

|
ziutek997 napisał/a: | Ale jakze inaczej wyglądałoby to gdyby wszędzie wystruj świąteczny pojawił się tuż przed swiętami... jakże cieszyłąby nas wtedy postawiona w domu choinka |
dokładnie
dlatego u mnie w domu choinka pojawia się w Wigilię, nie wcześniej |
|
|
|
|
|