Wigilijne potrawy |
Autor |
Wiadomość |
Uszatek
Wysłany: Czw Gru 23, 2004 23:24
|


Dołączył: 19 Wrz 2004 Skąd: Warszawa
|
No nie znam nie znam.. ale właśnie poznaję w ten sposób :) Dzięki za przepis, spróbuje :) |
|
|
|
|
S-A-S-I-K
Wysłany: Pią Gru 24, 2004 13:35
|

Dołączył: 23 Lis 2004 Skąd: Sosnica
|
ja_zdazylam_juz_troche_makowek_podjesc_od_rana :P
i_to_na_tyle_juz_sie_zamulilam_hehe :] |
|
|
|
|
delfin [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 02:33
|
|
Co do karpia to zabijaja na miejscu prawie w kazdym markecie. Nie wiem o co chodzi z tymi przepisami o zabijaniu zwierzat ale fakt jest faktem. Osobiscie nie przepadam za karpiem i wole pstraga.
Co do makowek to najsmaczniejsza potrawa w Swieta :-), a zebym nie mial za malo maku to moja kobieta robi kutie (jakies wschodnie danie) tez dobre :-) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 09:46
|


Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Cytat: | moja kobieta robi kutie (jakies wschodnie danie) tez dobre |
uważam że kutia jest sto razy lepsza os makówek |
|
|
|
|
LuKaSh
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 10:27
|


Dołączył: 27 Lis 2004 Skąd: GLiWiCe
|
Cytat: | uważam że kutia jest sto razy lepsza os makówek |
A Ja nie jadłem ani tego, ani tego :D
no może makówki kiedyś spróbowałem ale nie dobre :D |
|
|
|
|
Asia_:)
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 11:32
|


Dołączyła: 05 Lip 2004 Skąd: Zabrze-Gliwice
|
mmmmmniam...
a u mnie w domciu to sie nie gotuje barszczu ani rybnej ani grzybowej tylko zupke na konopiu :P
taaaak na konopiu nazywa sie dosc smiesznie:
SIMINIOTKA :P :lol:
ale mi baaaardzo smakuje mniam
karp u nas to jest tak doprawiony ze w jezyczek szczypie
makowek jeszcze nie probowalam bo tyle tego na stole bylo
a ze u mnie swiateczne potrawy pichcone sa w ilosci jak dla wojska to pachnie nimi przez pol miesiaca :P
na sniadanko przez najblizszy czas sledzik w smietanie pycha :P |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 13:43
|

Dołączyła: 28 Paź 2004 Skąd: Gliwice
|
Makówki słodkie?? Mniej cukru można dodać :twisted: |
|
|
|
|
S-A-S-I-K
Wysłany: Pon Gru 27, 2004 18:46
|

Dołączył: 23 Lis 2004 Skąd: Sosnica
|
eeee
to_kutia_jest_slodsza_przeciez... |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Wto Gru 28, 2004 16:15
|


Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
hmm, no to teraz prosze mi powiedziec jaka jest roznica miedzy kutia, a makowkami? :)
Ja osobiscie na Swieta przygotowalam kutie...podobno makowki to tylko inna nazwa..
Byc moze sie myle :? |
|
|
|
|
S-A-S-I-K
Wysłany: Wto Gru 28, 2004 18:31
|

Dołączył: 23 Lis 2004 Skąd: Sosnica
|
z_tego_co_mi_wiadomo_kutia_jest-z_miodem_a_makowki_nie...
poza_tym_makowki_to_mak_przekladany_bulka
a_kutia_to_podobno_jednolita_masa...
ale_mmoge_sie_mylic :mg: |
|
|
|
|
delfin [Usunięty]
Wysłany: Wto Gru 28, 2004 23:11
|
|
ANIU¦ napisał/a: | hmm, no to teraz prosze mi powiedziec jaka jest roznica miedzy kutia, a makowkami? |
Jest jak rzecze S-A-S-I-K
Makowki to glownie bulka, mak, mleko h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/rozmowy/viewtopic.php?t=537]przepis tutaj
Kutia to glownie pszenica, mak, miod.
Smacznego :-) |
Ostatnio zmieniony przez delfin Sro Gru 29, 2004 21:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 00:10
|


Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice
|
Makówki to danie śląskie główne składniki to bułka,mak, mleko, bakalie
Kutia to danie kuchni polskiej i ukraińskiej główne składniki to pszenica, mak, bakalie,
h t t p;//w w w forumgliwice, c o m/rozmowy/viewtopic.php?p=9559#9559]kutia dla porównania |
|
|
|
|
kaszanna
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 08:41
|

Dołączyła: 28 Paź 2004 Skąd: Gliwice
|
Hmm a ja zamiast mleka do makówek daję wodę (tzn. gotuję w wodzie mak). Nie jest takie slodkie i wydaje mi się że smaczniejsze. |
|
|
|
|
Asienka
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 14:19
|


Dołączyła: 22 Lip 2004 Skąd: Aktualnie niewiem
|
Ja np do makówek nie dodaje cukru bo uważam że mió i bakalie są wystarczjąco słodkie :) |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 15:02
|


Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
dobrze wiedziec:) czyli mialam kutie, tak jak myslalam:) musze przyznac, ze byla smakowita :beer: |
|
|
|
|
Lilly
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 17:02
|


Dołączył: 23 Wrz 2004 Skąd: Gliwice
|
Moja wigilia sklada sie wylacznie z uszek, pierozkow, krokietow z grzybami, zupy grzybowej i kaszy z takowym sosem popijanym barszczem na wywarze grzybowym...
bo ryb poprostu nie znosze... |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Gru 29, 2004 19:27
|


Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
ja nie znosze karpia, ze wzgledu na ...osci (jak kazdy) wiec w tym roku moja mama postawila na dwie rybki, na karpia dla siebie i na grenadiera dla nas:) dzieki temu i wilk syty i owca cala:P |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Pią Gru 31, 2004 12:28
|

Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
Wigilia mineła
nasmaczniejsze co jadłam po Wigilii
kromka z masłem i miodem/prosto od pszczołek/ - zapijana mlekiem /od krówki/ |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Pią Gru 31, 2004 12:35
|


Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl.
|
mmm ja tez lubie dobry miodzik :D |
|
|
|
|
Dana
Wysłany: Pon Sty 10, 2005 10:26
|

Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic
|
ANIU¦ mam dobry miodzik możemy się dogadać :D |
|
|
|
|
|