Focus Park Gliwice |
Autor |
Wiadomość |
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:32 Focus Park Gliwice
|

Imię: Piotr
|
Brytyjska firma Parkridge CE Retail rozpocznie wiosną budowę centrum rozrywkowo-handlowego Focus Park Gliwice, którego wartość jest szacowana jest na 400 mln zł, podała Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ) w środowym komunikacie.
„Będzie to drugi po Rybniku kompleks rozrywkowo-handlowy na Śląsku. Budowa Focus Parku w Gliwicach rozpocznie się wiosną 2006 roku. Zakończenie prac budowlanych i otwarcie Focus Parku dla klientów planowane jest na drugą połowę 2007 roku” – podano w komunikacie.
Centrum powstanie na miejscu dawnej huty Gliwice. Focus Park zlokalizowany będzie w centrum miasta, w pobliżu dworca kolejowego i autobusowego. Całkowita powierzchnia obiektu to 140 tys. m. kw.
Parkridge Holdings działa w Polsce od 2003 roku i składa się z dwóch działów. Parkridge CE Retail buduje śródmiejskie centra rozrywkowo-handlowe Focus Park. Pierwszych pięć obiektów zostanie zlokalizowanych w Białymstoku, Bydgoszczy, Gliwicach, Rybniku i Zielonej Górze. Ponadto, jako Parkridge CE Developments, firma zajmuje się budową centrów logistycznych.
?ączna wartość wszystkich inwestycji Parkridge CE przewidzianych w Polsce w najbliższych latach wynosi ok. 2 mld zł, podała PAIiIZ. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:33
|

|
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:33
|

|
i Media Markt tam ma być :D to mi sie podoba :)
nie wiem, jak to tam w tej chwili wygląda, ale chyba do wyburzenia ma pójść cały kwartał między Piwną, Jagiellońską i torami? |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:37
|

|
ja niewiem doczytałem sie tego na biznes onet, p l :D
ale tez besenst bo kilka ktroków dalej buduja forumGliwice |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:38
|

|
cinque napisał/a: | nie wiem, jak to tam w tej chwili wygląda |
powiem jedno... tam w srodku jest juz wszystko wyburzone... zostały tylko zewnętrzne ściany....a z resztą niektórych budynków nie da się wuburzyć bo pieczę nad nimi sprawuje konserwator zabytków :) |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:39
|

|
flood podał linka w marketowym topiku
no własnie :)
ziutek997,
ziutek997 napisał/a: | niektórych budynków nie da się wuburzyć bo pieczę nad nimi sprawuje konserwator zabytków |
hehehe konserwator tez człowiek
wszystko się da załatwić ;) |
Ostatnio zmieniony przez cinque Sro Wrz 07, 2005 15:44, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
flood
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:40
|

|
zobaczcie tutaj
h t t p;//w w w parkridge, p l/pl/index.php-menu=projekty&m=3&co=4.htm]FOCUS PARK
tu też podaję tego linka, żeby nie trzeba dużo szukać :) |
Ostatnio zmieniony przez flood Sro Wrz 07, 2005 15:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:42
|

|
jeszcze tam ma byc multikino wszyscy chyba ocipieli jak by to była jakas inna odległosc to bym zrozumiał |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:50
|

|
cinque napisał/a: | hehehe konserwator tez człowiek |
takie rzeczy załątwia się inaczej.... zresztą modna jest architektura postindustrialna...
no i tak jak mowie na zamieszczonym linku wiedzę nietknięty budynek dyrekcji .. klub hutnika... i i wkomponowaną halę kuźni (czy możę walcowni - juz nie pamiętam)
Gmeras napisał/a: | jeszcze tam ma byc multikino wszyscy chyba ocipieli jak by to była jakas inna odległosc to bym zrozumiał |
czym mniej takich kin tym lepiej.... ja wolę aby przetrwały stare gliwickie kina.... :| |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:54
|

|
Bajka napewno przezyje :] |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 15:56
|

|
Gmeras, na jakiej podstawie tak twierdzisz??
kubus planuje postawić także multipleks... i to pod samym nosem bajce... |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 16:01
|

|
no bo bajka to kino zabytkowe z historia :]
a ja wam jeszcze mówie ze zbuduja jakis centrrum gdzies koło autostrady :]
wszystko ok z tymi marketami tylko kto do tego wszystkiego bedzie miec kase :D :P
ja tam pozostane przy "Plusie" który stoi koło mego domu :] no i czasami biedronka ;] |
|
|
|
|
Czarnulka
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 16:26
|

|
Pomysł mi się bardzo podoba :)
Chyba jednak zostanę w Gliwicach na stałę :D |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 16:29
|

|
ziutek997 napisał/a: | tam w srodku jest juz wszystko wyburzone... zostały tylko zewnętrzne ściany.... |
:looka: nieeeeee.....
wyburzone jest pod FORUM , apod FOCUSa jeszcze stoi :D |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 16:40
|

|
takkkkkkkkk..................
prawie wszystko juz jest rozebrane... a to co jeszcze stoi to są puste sciany.....
oczywiście jeszcze wymaga tam aby wjechał ciężki sprzęt i to sprząną do czysta... |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 16:56
|

|
no moze sie myle w tej kwestii ...az pojade dzis tam zobaczyc jak to wyglada... ;) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 20:39
|

|
Gmeras napisał/a: | no bo bajka to kino zabytkowe z historia |
tak?? tylko czemu wszyscy tak chętnie chodzą do multipleksuw... a w bajce zawsze pustki??? To nie takie proste..... w bajkę musiałby ktoś zainwestować bo dzieli ją od multipleksów coraz większa przepaść... i musiałaby zmienić sie mentalność ludzi żeby zaczeli odwiedzać stare małe kina :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 16:21
|

Imię: Bartłomiej
|
Bajka powinna przejść remont i powrócić do wyglądu s[przed wojkny. I jeszcze połączyć się z Amokiem. Inaczej nie ma szans |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 18:25
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
pomysł fajny bo narazie jest tam ruina |
|
|