Konurbacja górnośląska |
Autor |
Wiadomość |
glewitz
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 17:43 Konurbacja górnośląska
|

Imię: Bartłomiej
|
Ostatnio w Dzienniku Zachodnim był artykjuł, aby połączyć wszystkie miasta od Gliwic po Dąbrowę Górniczą w wielką konkurbację pod nazwą... Katowice. Wyobrażacie to sobie. Ja nie chcę tego za żadne sklarby, bo to i tak nic nie zmieni. Wątpię, aby osoba zarządzająca tym dużym systemem urbanizacyjnym mogła sobie poradzić z jego problemami (które w każdym mieście są inne). Dlatego prędzej proponowałbym połączyć Glwiice, Zabrze i Bytom w Trójmiasto o nazwie Gliwice. Pewnie pomyślicie, że jestem lokalnym patriotą. Ale: po primo- dlaczego ammy być równi statusem z Czerwonym Zagłębim (blee...), Gliwice wcale dużo nie ustępoują Katowicom, obojętnie na jakiej płaszczyźnie, dlatego takie poniżenie dla Gliwc nie mógłbym znieść. A Zabrze bylo 80 lat temu wsią, więc szybko się zapomni, że istniało :P. I wtedy Trójmiasto Śląskie spokojnie by wygrywałoby z wywyższanymi przez wszystko Katowicami. Trzeba połączyć G-ce, Z-e i B-m przeciw Wielkim Katowicom. Co wy o tym sądzicie ??? Mogę przedstawić argumetny za tym pomysłem :) |
|
|
|
|
kisia
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 18:10
|

Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P
|
Nie podoba mi się Zabrze ani Bytom i nie chcę mieć z wiele z nimi wspólnego :zly: |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 18:33
|
|
glewitz napisał/a: | A Zabrze bylo 80 lat temu wsią |
Caly czas jest wsią,bo nie ma rynku ,ani ratusza,więc nie może być miastem... :) :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 21:26
|

Imię: Jakub Piotr Aleksander :]
|
Zabrze to jeszcze, ale Bytom juz mi sie nie podoba, do Zabrza zresztą bliżej mamy :oczami: |
|
|
|
|
frohike
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 22:52
|

|
osobiscie niech Gliwice zostana Gliwicami bez tych Bytomiow i Zabrz |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 22:56
|
Smoczyca

Zaproszone osoby: 1
|
glupie pomysly... kazde miasto ma swoja historie obojetnie czy liczona w setkach lat czy dziesiatkach... nie wazne... nie moze ot tak sobie zniknac... nie chce ani nalezec do Katowic ani nie chce aby zabrze i bytom nalezalo do nas... niech jest jak jest i tworzenie takich planow jest dla mnie po prostu strata czasu. |
|
|
|
|
ANIUS
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 23:02
|

|
yyyyyyyyyyyyyyyyy eeeeeeeee co za pomysl! Gliwice to Gliwice, gdzie tam Zabrze, a Bytom to juz za wielka woda!!! :zdegustowany: |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 23:54
|

|
Zabrze to ponoć "najbardziej polskie ze śląskich miast" jak powiedział gen. De Gaull jak był tam jakoś niedługo po wojnie :oczami: |
|
|
|
|
cinque
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 09:44
|

|
trunks napisał/a: | Zabrze to ponoć "najbardziej polskie ze śląskich miast" |
???
moze kiedys....
Konurbacja juz jestesmy - aglomeracja policentryczna - czyli skupiskiem z kilkoma centrami
A to byloby po prostu jedno wielkie miasto.... bleee, koszmarny zamysl gigantomanii |
|
|
|
|
limnea
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 09:56
|

|
glewitz napisał/a: | proponowałbym połączyć Glwiice, Zabrze i Bytom w Trójmiasto |
Proponuję nazwę GLIZAB :rotfl: (Zrost GLIiwic ZAbrza i Bytomia).
?aczyłaby nas jeden strumyk Bytomka (wskazana zmiana nazwy na Glizabka). :hyhy: |
|
|
|
|
Piotrulek [Usunięty]
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 10:00
|
|
trunks napisał/a: | gen. De Gaull jak był tam jakoś niedługo po wojnie |
Ten generał wiele głupot w życiu powiedział i dlatego"dostal"ulicę w Zabrzu... ;) ;) |
|
|
|
|
Gmeras
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 12:44
|

Imię: Piotr
|
Gliwice to Gliwice i niech tak pozostanie :) |
|
|
|
|
Dorotka
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 12:57
|

|
a niby dlaczego pod nazwą Katowice?? :zly: przecież ogólnie wiadomo, że Katowice to tylko takie dziwaczne miasto niedaleko GLIWIC - myślę sobie że "Gliwice" to byłaby o wiele bardziej odpowiednia nazwa dla tekiego nowego miasta :) |
|
|
|
|
trunks
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 13:06
|

|
cinque napisał/a: | A to byloby po prostu jedno wielkie miasto.... bleee, koszmarny zamysl gigantomanii |
zgadzam się, byłoby to niefajne ;) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 15:10
|
Smoczyca

|
i tak nikt sie nie zgodzi z samorzadowcow na takie "polaczenie" to utrata wielu stanowisk pracy i to wcale nie nisko platnych... nigdy sie na to nie zgodza :) |
|
|
|
|
glewitz
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 19:53
|

Imię: Bartłomiej
|
trunks napisał/a: | Zabrze to ponoć "najbardziej polskie ze śląskich miast" jak powiedział gen. De Gaull jak był tam jakoś niedługo po wojnie |
de Galle powiedział: "najbardziej śląskie ze śląskich, a więc najbardziej polski z polskich miast". Co dla mnie najśmieszniejsze, wcale nie mówił tego o Zabrzu (które już pod taką nazwą widniało oficjalnie) a o Hindenburgu :D
kisia napisał/a: | Nie podoba mi się Zabrze ani Bytom i nie chcę mieć z wiele z nimi wspólnego |
Mnie też nie, ale lepiej byłoby połączyć te trzy miasta (był zresztą taki projekt w latach 20. XX wieku) niż wszystko w Wielkie Katowice
Piotrulek napisał/a: | Caly czas jest wsią,bo nie ma rynku ,ani ratusza,więc nie może być miastem... |
Wiem, ale może kogoś to mogo urazić, więc zastosowałem formę bezpieczniejszą :D
Dorotka napisał/a: | a niby dlaczego pod nazwą Katowice?? przecież ogólnie wiadomo, że Katowice to tylko takie dziwaczne miasto niedaleko GLIWIC - myślę sobie że "Gliwice" to byłaby o wiele bardziej odpowiednia nazwa dla tekiego nowego miasta |
Zgadzam się- Gtliwice są starsze, niewiele mniejsze, bardziej znane w świecie i bądź co bądź, mają najlepszego gospodarza ze wszystkich śląskich miast (bo wolę mieć Frankiewicza niż Gołubowicza na przykład) |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 12:40
|
Smoczyca

|
Gospodarza mozna zawsze zmienic... nie patrz na miasto tylko z punktu widzenia kto w tej kadencji nim rzadzi. |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 13:20
|

|
Gliwice mają i tak wiekszą szansę niż inne miasta stac sie dużą aglomeracją. Nie są ograniczone z kazdej strony i mogą w miarę potrzeb "wchłaniac" przyległe miejscowości.
A co do połączenia to sądzę ze dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie nowej jednostki samorządowej ktora mogłaby wydawac zarządzenia w sprawach istotnych dla calej aglomeracji GOP przy zachowaniu oczywiscie obecnego podziału. Moim zdaniem i tak budowa DTŚki i podebne tego typu inwestycjie powoduje to ze miasta jeszcze bardziej zbliżają sie i zamieniają sie w jedną wielką całość. |
|
|
|
|
Aither
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 17:47
|
Smoczyca

|
ziutek997 oczywiscie tutaj masz racje :) ale to sa trasy tylko :) trasa taka sama, ktora laczy Gdansk z Warszawa :) i jakos te dwa miasta sie nie lacza :) no ale co do samorzadu o ktorym mowisz :) to od tego jest ministerstwo :) to oni planuja, przydzielaja srodki finansowe oraz "nie" wykonuja potem planu :D :hyhy: :rotfl: nie ma sensu tworzyc czegos co i tak bedzie uzaleznione od Ministerstwa :) chyba ze stworzymy sobie "wolne panstwo GOP" :) ale to bardziej nierealne niz zbudowanie obwodnicy do konca 2010 :) |
|
|
|
|
ziutek997
Wysłany: Nie Cze 26, 2005 19:55
|

|
Połączyc całkiem oczywiscie sie nieda ale na stan dzisiejszy na sama podroz do katowic trzeba sobie zarezerwowac 1h a podroz zamienia sie w mala wyprawe:) a gdy bedzie to mozliwe w paredziesiat minut to bedzie mozna bardziej wykorzystac fakt ze zyjemy w aglomeracji. |
|
|
|
|
|