| 
		mloda kapusta | 
   
    
   
      | Autor | 
      Wiadomość | 
   
            
   	
         
		 ANIUS  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 08:48   mloda kapusta
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl. 
                         | 
      
         
            
               szukam przepisu na dobra, mloda kapustke na gesto :)
 
tylko nie piszcie mi, ze mam w necie poszukac, bo mnie cos trafi...
 
chce cos sprawdzonego, co robiliscie nie raz i powiecie ile czego, zeby byla wysmienita do mlodych ziemniaczkow:) wierze w Wasz talent kulinarny Panie i Panowie  :zawstydzony: | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 09:01   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | musze się zastanowić i sobie przypomnieć bo ostatnio robiłam ją chyba we wrześniu  :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 ANIUS  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 09:32   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl. 
                         | 
      
         
            
               | bylo by milo:) bo znalazlam jakis przepis i troche sie boje, ze znow cos "zmaszcze" bo z tymi przepisami z netu to roznie bywa:) a szkoda skladnikow:) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 15:25   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | posiekac mloda kapuste, wrzucic do gara zalac woda tak aby zakryla calosc oczywiscie lekko posolic, gotowac nie dlugo do miekkosci, odlac troche wody, zrobic zasmazke... z masla lub tez z stopionego boczku ze skwarkami dodajac maki przennej, wymieszac z kapustka jeszcze goraca, najlepiej robiac to postawic kapuste na wolnym ogniu i wrzucic zasmazke :) dokladnie wymieszac :) dodac troszke pieprzu najlepiej ziolowego oraz lyzeczke soku z cytryny :) delicje mowie wam :) najlepiej podac z mlodymi ziemniaczkami i koperkiem :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Piotrulek [Usunięty]		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:08   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
                  
                         | 
      
         
            
                	  | Aither napisał/a: | 	 		  | oraz lyzeczke soku z cytryny  | 	  
 
 
 
można zamienić na ocet jest wtedy bardziej ...taka,no...no...kurde inna
 
 
 	  | Aither napisał/a: | 	 		  | gotowac nie dlugo do miekkosci | 	  
 
 
 
Dodaje rownież trochę kminku do smaku... | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:13   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | Piotrulek jesli dodac octu to tylko winnego :) wole jednak cytryne ma inny smak :) a co do reszty przypraw to wedle uznania :) ja czesto daje ziola prowensalskie :) cudownie aromatyzuja potrawe :) a do kapusty z wedzonym boczkiem dodaje tylko piperz i cytryne :) sam boczek i skwarki nadaja cudownego zapachu :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 frohike  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:22   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączył: 21 Lis 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
                	  | Aither napisał/a: | 	 		  | wole jednak cytryne ma inny smak | 	  
 
hehe ty to chyba do wszystkiego cytrynke dajesz  :P  w duzych ilosciach | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 17:24   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | frohike nie no herbata to co innego :) ale to temat o kapuscie :) :P wiec nie oftopicuj suonko :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 ANIUS  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 18:41   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Dołączyła: 11 Lis 2004 Skąd: Gliwice-Os. Politechniki Śl. 
                         | 
      
         
            
               hmm, pozno przeczytalam:)
 
 
zrobilam nieco inaczej:) nie wyszla taka jaka bym chciala - smak nie ten:( | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 22:50   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               w zasadzie taka jaką podała Aither robi się najprościej, zawsze wychodzi  i jest pyszna. Najczęściej robie własnie taką, a jak nie ma dzieci to robie taką:
 
 
Składniki: 
 
około 1 kg młodej kapusty
 
2 młode cebulki dymki ze szczypiorkiem
 
masło - tak gdzieś jedną czubatą łyżke
 
woda - 2 szkl.
 
mąka - 1 czubata łyżka 
 
sok z cytryny - pare kropel 
 
przyprawy -sól, pieprz, cukier 
 
 
Sposób wykonania:
 
Kapustę  poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć, zalać wodą i podgotować około 3-5 min. Cebulę pokroić ze szczypiorkiem, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do kapustyi razem dusić około 20 min bez przykrycia. Oprószyć mąką, przyprawić do smaku ( wedle uznania można też skropić sokiem z cytryny), dusić jeszcze razem około 10 min. 
 
Przed podaniem jak kto chce można posypać koperkiem. | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dana  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 23:32   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic 
                         | 
      
         
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Wto Cze 07, 2005 23:53   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               ale i tak najlepsza jest kapustka mloda duszona z wineem :)
 
standard szatkowanie kapusty :) najpierw cebulka lekko poddusic na jakims tluszczyku najlepiej maselko :) potem wrzucic kapustke i podlac szklaneczka wina najlepiej bialego ale bez roznicy :) potem dusic przez ok 5 min pod pokrywka... potem na malym ogniu trzymac bez pokrywki az zbedna woda wyparuje :) sol pieprz i przyprawy wedle uznania :)
 
Pychotka :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dana  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:10   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic 
                         | 
      
         
            
               | wino wypiłam - będzie ze szczypiorkiem - rośnie w ogródku  :] | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:10   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | hehehhee :) ja mam duuuuze zapasy wina :D moge podrzucic Ci wytrawne swojskie :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dana  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:16   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic 
                         | 
      
         
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:17   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | Dana no nie wiem jesli chcesz to jakos Ci to dostarcze :) tylko to wino jest typowe do gotowania :) to cala geba wytrawne wino wlasnie bardzo dobre do bigosow i kapusty :) moj Tatko robi :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dana  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:19   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic 
                         | 
      
         
            
               | no tak na zapalenie płuc to nie ale zapraszam z wizytą do mnie no i z winem  ;) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 kisia  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:20   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
  
                  Imię: 2x5,3x7,3x9,4x7,3x4,1x2 :P 
                  Dołączyła: 01 Lip 2004 Skąd: Gliwice 
                         | 
      
         
            
               | gdzies kiedys jadłam bigos z młodej kapustki i był wyśmienity. wiem tylko że nie było w nim mięsa za to dużo prawdziwych lesnych grzybów :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Dana  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:23   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
          
  
                  Dołączyła: 27 Gru 2004 Skąd: okolice Gliwic 
                         | 
      
         
            
               ta ./.......bigos i prawdziwe grzyby gotowany na piecu weglowym----
 
jest taki brązowawy bez pomidorów .........mniam na wsi jadłam w tamtym roku po grzybobraniu 
 
 
oj małe sprostowanie piec opalany drzewem,o nie na Śląsku było :) | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
   	
         
		 Aither  		  
		 
		 
				               			    Wysłany: Sro Cze 08, 2005 00:28   
                              
               
												                 
               	 
		 
	 | 
   
   
      
         Smoczyca
  
  
  
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Dołączyła: 24 Lut 2005 Skąd: Grottgera 
                         | 
      
         
            
               | :) jak bede robila kiedy impreze forumowa w domku... to poprosze Mame zeby zrobila bigos po mysliwsku z winem :D jej no palce lizac :D | 
             
						          
       | 
   
	
		
						 						
		 | 
		
			
                   | 
   
	  
      
		 | 
   
   
         
      | 
         
       |