|
TBS |
| Autor |
Wiadomość |
mktran
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 09:10
|

|
| Frog napisał/a: | U mnie zawor do zmywarki jest blisko zaworow z woda ciepla i zimna od zlewozmywaka i wszystko to znajduje sie w szafce pod zlewozmywkiem a zmywarka jest obok usytulowana tak jak bylo pokazane przykladowo na planie mieszkania czyli od sciany stoi lodowka potem zmywarka a potem zlew i wszystko fajnie pasuje.
EDIT : Byl gosc od kaloryferow. Podkrecil mi dwa kaloryfery i rzeczywiscie jak sie da na 5 to prawie nie mozna dotknac kaloryfera. Tyle ze u gory. Dol nie jest tak goracy.... U was jak jest na MAX to doslownie CALY KALORYFER rownomiernie az lekko parzy ? Bo ja juz nie wiem co moze byc z tymi kaloryferami. Gosc pomacal, przekrecil dinks kolo pokretla i to wszystko.... W sumie to juz mi wystarcza bo po tym podkreceniu nawet w polowie daja juz ciepelko jakie mi wystarcza ;) Ale ciekaw jestem tej wysokiem temp. tylko w polowie konstrukcji czy to tak ma byc... Co do wody to powiedzial ze w lazience pozniej wskakuje ciepla niz w kuchni bo jest dluzszy obieg. Dzis sprawdzalem to tak ze 30sek mija az woda jest GORACA ze reke trzeba wziasc.... A tak sobie mysle.... Moze byc tak ze np. w mojej klatce jeszcze malo kto mieszka i przez to woda wszedzie w rurach jest malo co podgrzana bo nikt nie uzywa poki co duzo cieplej i stad takie opoznienia w rurach co do cieplej ? No i te moje 3pietro.... Czy plece bzdury ? ;) |
Dobrze prawisz Frog :) Nie przejmuj sie na razie wszystko sie ustabilizuje jak wszyscy zaczną normalnie mieszkać, używać wody, ogrzewania itd. Kaloryfer jest zawsze cieplejszy na górze niż na dole. Gorąca woda schładza się w grzejniku i tym samym oddaje ciepło. Oczywiście różnica ta nie może być ogromna (chyba do 15stC), jesli jest wieksza (na 5 oczywiście) to znaczy, że przepływ jest kiepski i woda zdąży się za szybko schłodzić. Wszystko jest kwestia regulacji. Ale wydaje mi się, że dopiero następnej zimy wszystko powinno być już ok. |
|
|
|
|
michoo7
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 11:17
|

Imię: michał
|
No właśnie...Dziwię się ze tak mało osób się do tej pory wprowadziło, przez co też mamy zimniej w chałupie bo oprócz nas w klatce nikt nie mieszka i nie grzeje...poza tym sciany jeszcze schną, co widze choćby po tym ze zaczynają pękać przy łączeniach z płyta g-k (poddasze) no i wieźba i cały budynek ciągle pracuje.
A jak jest u Was z lokatorami? Ile rodzin mieszka już w waszych klatkach ?? |
|
|
|
|
michoo7
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 11:23
|

Imię: michał
|
| agnusbe napisał/a: | | Ja tak zaczne trochę z innej beczki. Nie mieliście problemu z podłączeniem zmywarki? U nas zmywarka ma stanąć w miejscu gdzie są przygotowane pod nią zawór i odpływ. Problem w tym że zawór wystaje tak mocno, że zmywarka nie wchodzi pod blat :/ Ludzie z Granicznej pomóżcie, bo już nie wytrzymuję... :cenzura: |
Niestety bedziesz musiała zlikwidować ten zawór i podłączyć zmywarke pod zawór przeznaczony dla zlewozmywaka. Zrobisz to za pomocą jakiegos trójnika (albo weź hydraulika). Wtedy zmywarka dojdzie bliżej ściany. Mam ten sam problem bo kupilismy zmyware wolnostojąca, zdjelismy z niej gorna pokrywe i wsunelismy pod blat i okazalo sie ze wystaje poza lico blatu. Zatem tez czeka nas taka przerobka...
pozdrawiam |
|
|
|
|
Romy
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 12:18
|

|
To jaj jeszcze raz :) Mam pytanie do ludzi z Bajkowego tyczące się anteny satelitarnej. Czy przerywa Wam sygnał? Mi niestety ciągle przerywa tak że na sekundę zatrzymuje się obraz i do tego tak przez sekundę piszczy dźwięk. Niby nic tylko to się powtarza co 10 sekund tak że wieczorem nie można oglądać telewizji. Zgłosiłam to do POG-TECH. Przyszedł jakiś młodzian i robi ze mnie idiotkę że to wina dekodera oraz cytuję "Nie wie jaka jest przyczyna" to nie wie czy wina dekodera? Moim zdaniem albo jest za mała antena (na tyle mieszkań taka mała antenka?) albo coś z konwerterem. Dodam jeszcze że dekoder był przez 3 dni u rodziców i nic nie przerywało. Czy użytkowanie tej badziewnej anteny mam w czynszu? Czy mieliście kłopoty z zainstalowaniem swoich anten na balkonach? Bo ja sie chyba poddam i tym idiotom z POG-Tech podziękuję za taką marną jakość "usług". Tylko szkoda żebym za to płaciła w czynszu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc |
|
|
|
|
Sveglia
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 12:54
|

|
| U mnie w klatce też tylko my mieszkamy i również mam ciepłą wodę w łazience dopiero po spuszczeniu sporej ilości zimnej wody:/ Aha i to jest drugie piętro, więc chyba nie musisz martwić się, że to przez Twoje ostatnie piętro ;) Też mi się wydaje, że to przez to, że mało kto mieszka i woda stoi w rurach, także wprowadzajcie się już sąsiedzi! ;)) |
|
|
|
|
Bot
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 13:22
|

Imię: Mjeetek
|
| Romy, niech podłączy miernik sygnału, ewentualnie popytaj moze ktoś ma taki miernik. A przede wszystkim zapytaj sąsiadów (najlepiej pukając do drzwi a nie na forum), którzy mają satelite czy mają taki sam problem. |
|
|
|
|
mktran
Wysłany: Sro Sty 25, 2012 13:41
|

|
| Romy napisał/a: | To jaj jeszcze raz :) Mam pytanie do ludzi z Bajkowego tyczące się anteny satelitarnej. Czy przerywa Wam sygnał? Mi niestety ciągle przerywa tak że na sekundę zatrzymuje się obraz i do tego tak przez sekundę piszczy dźwięk. Niby nic tylko to się powtarza co 10 sekund tak że wieczorem nie można oglądać telewizji. Zgłosiłam to do POG-TECH. Przyszedł jakiś młodzian i robi ze mnie idiotkę że to wina dekodera oraz cytuję "Nie wie jaka jest przyczyna" to nie wie czy wina dekodera? Moim zdaniem albo jest za mała antena (na tyle mieszkań taka mała antenka?) albo coś z konwerterem. Dodam jeszcze że dekoder był przez 3 dni u rodziców i nic nie przerywało. Czy użytkowanie tej badziewnej anteny mam w czynszu? Czy mieliście kłopoty z zainstalowaniem swoich anten na balkonach? Bo ja sie chyba poddam i tym idiotom z POG-Tech podziękuję za taką marną jakość "usług". Tylko szkoda żebym za to płaciła w czynszu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc |
Zapytaj ludzi z Twojej klatki jak mają to będziesz wiedzieć czy to wina Twojego dekodera czy satelity. |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 00:39
|

Imię: Damian
|
| mktran napisał/a: | | jesli jest wieksza (na 5 oczywiście) |
Czemu na 5tce ? Na nizszych moze byc wieksza roznica czy jak ? W sumie teraz juz nie odczuwam tak roznicy. Jak jest u gory very hot to na dole jest cieplo....
| michoo7 napisał/a: | | A jak jest u Was z lokatorami? Ile rodzin mieszka już w waszych klatkach ? |
U nas to mi sie wydaje ze tylko my i na parterze ktos na stale pomieszkuje.... A swiatel wieczorami to nigdzie nie widze w klatce.... Oprocz pod 3 tam caly czas sobie robia bo maja kupe roboty. Widzialem kuli kafelki itp, wszystko po swojemu....
A tak to wieczorami wszedzie ciemno.... W jednym mieszkaniu teraz widzialem ze sa firanki....
Takze chyba jeszcze wiecej nie mieszka, jak mieszka....
@Romy tak jak mktran napisal, najlepiej zapytac sasiadow.... Lub od kogos znajomego pozyczyc na godzinke tuner jakis..... |
|
|
|
|
Casp
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 23:28
|

Imię: ?ukasz
|
| U mnie w klatce wszyscy naokolo klupia cale dnie, chyba tylko ja i parter mieszka. Mieszkam na poddaszu i ciepla woda leci srednio po 3 sekudnach. |
|
|
|
|
Tassadar
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 17:26
|

Imię: Michał
|
Taka sobie ciekawostka z czasów budowania naszego osiedla - można zobaczyć co się działo podczas budowania od środka i na zewnątrz (trzeba przewinąć kilka ekranów dalej):
h t t p;//w w w skyscrapercity, c o m/showthread.php?t=462911&page=22
h t t p;//w w w skyscrapercity, c o m/showthread.php?t=462911&page=20
Apropos wody w rurach - czasem mam tak, że woda zimna jest cieplejsza od tej, która przez chwilę leci jako ciepła :rotfl: Prawdopodobnie rury z zimną wodą znajdują się w pobliżu rur CO, od których się nagrzewają. W takiej sytuacji miernik poboru prądu wskazuje mniejsze zużycie energii przez zmywarkę na potrzeby podgrzania wody (różnica 0,1 kWh/cykl). :hyhy: Od CO nagrzewają się również w niektórych miejscach łazienkowe płytki podłogowe. |
|
|
|
|
agnusbe
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 21:12
|

Imię: Agnieszka
|
| michoo7 napisał/a: |
Niestety bedziesz musiała zlikwidować ten zawór i podłączyć zmywarke pod zawór przeznaczony dla zlewozmywaka. Zrobisz to za pomocą jakiegos trójnika (albo weź hydraulika). Wtedy zmywarka dojdzie bliżej ściany. Mam ten sam problem bo kupilismy zmyware wolnostojąca, zdjelismy z niej gorna pokrywe i wsunelismy pod blat i okazalo sie ze wystaje poza lico blatu. Zatem tez czeka nas taka przerobka...
pozdrawiam |
Dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie zrobiliśmy i zmywareczka już śmiga :) Ale zanim to podłączyliśmy w ten sposób zadzwoniłam do romu a oni powiedzieli że mamy sobie wykuć w ścianach tak żeby się mieściła zmywarka... Na szczęście był też nieinwazyjny sposób, bo już miałam dość tego syfu z przeprowadzki i mini remontu :)
A co do lokatorów w naszej klatce... Mieszkamy my z mężem i jeszcze jedna rodzina. W pozostałych oknach ciemno... Ale powiem Wam, że po tej przeprowadzce żal mi ludzi którzy mają to przed sobą. |
|
|
|
|
Casp
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 17:12
|

|
| Tassadar napisał/a: | | Od CO nagrzewają się również w niektórych miejscach łazienkowe płytki podłogowe. |
U mnie przedpokoju mam nagrzane 3 kafelki, prawie jak podgrzewanie podlogowe xD |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 18:04
|

|
| U mnie wiekszosc z przedpokoju i pierwsze trzy z lazienki :) |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Sro Lut 01, 2012 20:54
|

|
| Sasiedzi jak to jest. Mam w domu ulotke z Vatenfalla i na niej w taryfie G11 Cena za cala dobe [zl/kwh] pisze 0,1455. Ale znow w papierach jakie dostalem z Vatenfalla w Tabeli oplat przy G11 Skladnik stawki sieciowej calodobowy w zl/kwh pisze 0,1159. A znow na stronie Vatenfalla podane jest cena calodobowa 0.3140 zl/kwh http://[spamfilter]/pl/podstawowy-slask.htm plus tez widze jest cos takiego jak Oplata za przesyl za 1kwh 0,1505zl h t t p;//dystrybucja.vattenfall, p l/dla-domu-ceny-dystrybucji-energii.htm. Wiec ja juz glupi jestem. Ktos podpowie ile wynosi rzeczywista stawka dla tych ktorzy wybrali standartowa taryfe G11 bo chcialem sobie obliczyc ile kosztowalo mnie jedno zmycie w zmywarce ;) zuzyla mi 1,472 kWh i nie wiem przez ile pomnozyc :/ |
|
|
|
|
Casp
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 18:14
|

|
| Ktos uzywa tej kuchenki Amica ?? Straszny smrod gumy czuc z za mebli gdy wlaczony jest piekarnik... co prawda nic sie nie dymi ale to marne pocieszenie. |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 18:24
|

|
| My uzywamy. Nic nie smierdzi. Smierdzialo tylko za pierwszym razem jak sie wlaczylo to smierdzialo, temu na ten pierwszy raz zaleca sie "wygrzac" piekarnik tzn. zeby pochodzil bez zadnego produktu w srodku. Potem przewietrzyc i nie ma problemu. Cos tak mi moja polowka tlumaczyla jak kuchtowali z tesciowa ;) |
|
|
|
|
DarZabo
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 19:22
|

|
| Frog napisał/a: | | Sasiedzi jak to jest. Mam w domu ulotke z Vatenfalla i na niej w taryfie G11 Cena za cala dobe [zl/kwh] pisze 0,1455. Ale znow w papierach jakie dostalem z Vatenfalla w Tabeli oplat przy G11 Skladnik stawki sieciowej calodobowy w zl/kwh pisze 0,1159. A znow na stronie Vatenfalla podane jest cena calodobowa 0.3140 zl/kwh http://[spamfilter]/pl/podstawowy-slask.htm plus tez widze jest cos takiego jak Oplata za przesyl za 1kwh 0,1505zl h t t p;//dystrybucja.vattenfall, p l/dla-domu-ceny-dystrybucji-energii.htm. Wiec ja juz glupi jestem. Ktos podpowie ile wynosi rzeczywista stawka dla tych ktorzy wybrali standartowa taryfe G11 bo chcialem sobie obliczyc ile kosztowalo mnie jedno zmycie w zmywarce ;) zuzyla mi 1,472 kWh i nie wiem przez ile pomnozyc :/ |
Za dystrybucję płacisz 0,1506 zł/kWh do tego dochodzi sprzedaż 0,3140 zl/kWh oraz miesięczne opłaty stałe odpowiednio: 6,95 zł/m-c i 4,18 zł/m-c (dane dotyczą taryfy G11 - nie produktu np z gwarancją ceny! i nie obejmują dodatkowych usług np telerachunku).
Jeżeli pominiesz opłaty stałe to przelicz zużycie przez 0,4646 zł/kWh i wyjdzie Ci ile zużyła zmywarka. Jeszcze prościej - średnio przyjmyje się, że 1kWh kosztuje około 0,5 zł (1 MWh = 500 zł). |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 19:38
|

|
| Aha czyli trzeba zsumowac te dwie kwoty ze strony Vatenfalla. No to wychodzi ze na jedno mycie w trybie turbo zezarla mi jakies 69gr ;) Tragedii nie ma ;) |
|
|
|
|
DarZabo
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 19:50
|

|
| Do tego oczywiście musisz doliczyć wodę, zmiękczacz, nabłyszczacz i tabletkę - coś około 1zł powinno wyjść w sumie w zależności ile wody poszło. |
|
|
|
|
Frog
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 19:54
|

|
| Tak tak wiadomo cala reszta jesli rzeczywisty koszt mycia czlowiek by chcial. Bawie sie miernikiem elektr... wiec tu tylko o prad mi chodzilo. |
|
|
|
|
|
|